Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

5 Sep 2012

Kari Ikan Terubuk





Hari ini saya memang tak bercadang untuk memasak kerana masih tidak sihat. Saya hanya ke dapur untuk menyediakan mee hoon goreng sebagai sarapan kerana saya perlu bersarapan sebelum memakan ubat yang diberi oleh doktor kerana doktor mengesahkan yang saya menghadapi masalah gastrik yang tidak pernah saya sedari selama ini.

Pada mulanya saya ingin membuat Asam Pedas sahaja kerana lebih ringkas, dan semua bahan tersedia tetapi memikirkan yang saya perlu mengurangkan masakan yang pedas pedas buat sementara waktu, saya terus menyediakan kari. Kalau disediakan kari sekurang kurangnya ada juga lauk berkuah untuk dimakan dengan nasi. Kalau diberi pilihan, saya suka juga kalau ikan terubuk digoreng garam kunyit berbanding dengan dimasak berkuah.

Saya suka sangat makan kari yang dimasak oleh kakak ipar saya. Walaupun cara memasak adalah sama dengan apa yang saya buat, agaknya air tangan yang membezakan hasilnya. Lagi pulak, kari ikan adalah suatu masakan yang baru dalam hidup saya. Saya cuma mengenalinya selepas berkahwin. Semasa kecil, bila disebut kari atau gulai kalau di kampung saya hanyalah gulai ayam atau gulai daging. Saya tak pernah ingat sekali pun, bonda saya membuat kari ikan. Jadi tentunya agak memakan masa untuk saya memasak kari berbanding dengan kakak ipar saya yang mungkin sejak kecil dihidangkan dengan masakan kari. Boleh rujuk di SINI dan di SINI untuk Kari Ikan Stail Mamak.






Kari Ikan Terubuk
Oleh: Azie Kitchen

4 keping ikan terubuk
2 sudu besar rempah kari Babas
1 sudu kecil halba campur
1 tangkai daun kari
1/2 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Pes asam jawa secukupnya
Garam
Santan
1 biji terung dan 2 biji lada hijau

Panaskan minyak dan tumis halba campur dan bawang serta halia yang dimayang. Kemudian masukkan daun kari. Setelah bawang naik bau, masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak sehingga rempah betul betul garing dan wangi.

Masukkan air asam jawa ke dalam rempah dan dimasak lagi sehingga hampir kering sebelum dimasukkan santan. Masak sehingga santan hampir mendidih, masukkan ikan.

Masukkan garam , sayuran yang disukai. Sesuaikan rasa dan kepekatan. Bolehlah diangkat dan dihidangkan,

Nota:
Kari ikan sedap jika terasa masam masam sedikit seperti kari yang dihidangkan di restoran mamak.






12 comments:

  1. kari ikan mmg feveret saya kak, tambah kalo letak kacang bendi n tomato. perghhh sedappp sgttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mamasyaza, saya pun suka kari yang diletak kacang bendi tapi hari ni tak ada stok. Yang ada hanya sebiji terung jer. saya pun mula menyukai kari ikan wp dulu tak reti makan

      Delete
  2. salam sejahtera Azie,

    Kak baru je makan nasi berlauk asam pedas ikan terubuk.
    ikut cara bugis, masak beralaskan tebu, rebus slow ikan hingga 12 jam. Jgn kacau.
    lepas tu buat kuah. maskkan ikan.
    Cubalah, ikan tu boleh di makan dgn tulang2 sekali. ini makanan bugis utk raya bersama burasak. Baru pertama kali buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Ju, aduh meleleh air liur jadinya ni. Share lah mcm mana nak membuatnya. Nnt saya cari dalam blog mama ju ya

      Delete
  3. Assalamualaikum kak:)
    Lama tak berblog..Tak menyempat nak wish slmt ari raya kat akak sekeluarga:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, betul tu,nrasa lama tak bertemu di alam maya ya. Selamat hari raya juga utk LP san famili

      Delete
  4. sedapnyer kak azie..waduhh! selamat hari raya maaf zahir batin wat akak sekeluarga ye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina, jom kita sama sama berkari. Cicah dg roti gardenia pun sedap

      Delete
  5. Salam Azie, sedikit petua untuk memasak ikan terubuk (tulang terlampau banyak). Kalau untuk menggoreng ikan terubuk (masin atau fresh) tu dibelah dan dijemur sehingga kering. Kalau digoreng tulang tu akan menjadi garing dan boleh dimakan sekali dengan tulang. Boleh diganti ayam penyet dengan terubuk penyet. Cubalah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ini lah rahsianya. Baru semalam rakan fb bertanyakan cara cara untuk menggoreng ikan terubuk yang menurut beliau, boleh dimakan dg tulang tulangnya yang rapuh spt ikan sardine. Kalau dijemur sehingga kering, dah tak bertukar jadi ikan kering ke?

      Delete
    2. Cuma jadi ikan yang kering bukan ikan kering.

      Delete
    3. Ohh, harap ianya masih berlemak lah kerana saya suka isi ikan terubuk yang berlemak tu. Insya Allah, boleh cuba

      Delete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.