Iklan Nuffnang

Radiglow

5 Aug 2014

Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang





Hari ini kami menyediakan Roti Jala untuk dimakan bersama Gulai Kambing di SINI yang saya masak untuk dihidangkan semasa kunjungan Dato Salehuddin dan keluarga di SINI. Juita yang menyediakan roti jala ini semasa saya dan hubby keluar ke rumah terbuka pertama tahun ini di Paramount Garden, PJ. Sekembali di rumah, tengok semuanya telah siap dan sedia terhidang. Masih menggunakan resepi sama yang disediakan sebelum ini di SINI. Memang terbaik resepi ini, kerana sehingga ke malam ianya masih kekal lembut sahaja.





Sejak akhir akhir ini, kami semua dah tak makan nasi lebih lebih lagi di malam hari. Kalau dimasak 1 pot pun, tak habis dan akan terbuang begitu sahaja. Sejak mengurangkan pengambilan nasi, berat badan saya lebih stabil dan kadar gula di dalam darah juga sudah berada di tahap normal. Jadi bila memasak lauk pauk yang dulunya dimakan dengan nasi terpaksalah digantikan dengan makanan lain seperti roti gandum, pau atau roti jala. Kalau ikutkan doktor pun, nasi bukan satu keperluan tapi lebih kepada kebiasaan masyarakat kita di Malaysia. Ini adalah kerana sumber kabohidrat yang diperlukan badan terdapat juga di dalam makanan lain seperti daging. Jadi kalau ke mana mana open house, roti jala lah yang akan saya cari sebagai alternatif. 





Jom tengok resepi jika ada yang mahu mencuba resepi roti jala yang sangat lembut ini. Memang banyak resepi roti jala tapi setakat ini, kami masih setia dengan resepi di bawah ini...



Roti Jala

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.





32 comments:

Noraishah Othman said...

Wahhh..xsabar nak cuba, en hubby suka sangat makan roti jala nih..

Tima kasih kak..

Gee® said...

Wah! dah lama tak menjala... terima kasih Azie kongsi resipi roti jala yg sedap...

Myraa said...

kak azie, time menjala tu kene letak minyak x atas kuali?

Azie said...

Kalau non stick, tk payah. Kalau kuali biasa, lap sikit

maizon bt hashim said...

Assalam Azie...satu adunan ni dapat banyak mana ye? tks

Mariam said...

Assalamualaikum, adunan ini boleh buat utk brapa org? TQ

Lynncute Hamid said...

Wow...sedapnyerrrrr laa.....

Syahida Azizan said...

dh sebulan teringin nk buat roti jala tp belum buat2 jgk...lps raya ni in sha Allah....

AZENI AHMAD said...

Nak try resipi nie lak..
Sebelum nie guna mentega.. Rasanya sama dengan minyak kan..

Maria Ismail said...

Tq kak azie ats perkongsian resepi ni...asalnya sy x de niat pun nak belajar buat kuih muih kelantan ni memandangkan saya n suami menetap di kelantan.Nak makan,cari je kat kedai atau Pasar Siti Khadijah,tetapi sejak anak2 dah besar & punyai favourite food masing2, niat saya kena ubah sebab anak no 3 suka sangat roti jala n kuzi...hehe

MummyAin said...

Thanks sis utk resipi yg senang ni..semua bahan2 dh ada kat rumah...blh cuba esok...bersemngat nak buat ni, almaklumla baru beli acuan roti jala kluaran syarikat menang..thanks ye sis!

fiza said...

Tgh try resepi ni..lembut je roti jala nye..thanks for the recipe ��

Cik Matahariku said...

saya mohon kongsi resepi ni dalam blog saya ye:)

Siti NurHidayah Mohd Redwan said...

Baru je buat hari ne....Memang sedap...Anak2 serta suami pun suka...Terima kasih Kak Azie atas perkongsian resepu ne....Terbaik...Siti kasi 5 bintang ^_^ heheheheh....

emma aysha said...

Salam kak azie..tq kongsi resepi roti jaa nie..saya dah buat ikut resepi akak..sedap dan lembut..

Hasliana Ramlan said...

As salam Azie, saya dah cuba resepi roti jala ni. Memang sedap dan lembut. tq for the resepi.

Nurulanizan Tasim said...

nak cuba lah esok... petang ni nak buat donut dlu..

jemput jenguk rumah saya

nurulanizantasim.blogspot.com

makbear said...

Tq kak, sy dh cuba..memang lembut dan sedap..

eima fatima said...

Wah boleh try ni. Saya tak pernah buat roti jala. Tapi bila tengok resepi agak yang simple ni...mesti nak try. Thanks kak.

Unknown said...

Tq puan azie. saya dah buat pagi tadi .mmg lembut dan sedap sangattt...

Inna Naim said...

Assalam azie.. ni kak inna dari klang.. nak tnya 1 adunan ni berapa banyak dapat.. cantik2 nya roti jala azie ni..

Ayshakinah Muhammad Anas said...

Nak cuba...hubby suka roti jala... tq kak... ^^

kaktus. said...

Nk try..hihi thnkyou

sida said...

terima kasih kak azie resepinya...

Annie Akmar John said...

Salam,
Terima kasih untuk resepi roti jala yang sedap ni. Dah try buat, dapat sepinggan penuh.yum..yum...mmg lembut kejadiannyer. masa menjala punyer la lama...tapi time makan, kejap je habis. :)

farah effy said...

Salam kak azie. Thanks for the recipe. Baru je buat Utk makan tengahari tadi. 1st time buat sebab resepi sgt simple. Sebelum ini pernah dpt resepi tapi punya lah byk bahannya. Favourite suami ni. Dapat la satu mangkuk penuh Pyrex size medium. Minyak masak tu saya gantikan dgn vco, air saya gantikan dengan fresh milk. :)

. said...

Salam Auntie Azie.. semalam saya sudah cuba buat. Alhamdulillah jadi. Terima kasih buat semua resipi yang dikongsikan. Saya banyak belajar memasak berpandukan blog Auntie :) Terima kasih.

Blackaoru said...

Assalam puan..sedap dn lembut roti jala ni. Nk kirai pun cantik. Terima kasih di atas resepi yg hebat ni ..;)

rosnisha sapiee said...

Dh cube buat utk bbuka td..mkn dgn kari ayam..mmg betol resipi pn azie kalu buat mmg menjadi..bnyk dh resepi pn azie sy try..alhamdulillah sedap n cantik..tqvm..

Kis Balqis said...

Salam, dah try resepi ni banyak kali. Mak ayah, adik adik semuuua suka ��

izatul nissa said...

Nak cuba la arini...hihih

Inna Naim said...

Assalam..saya tengah buat ni..terima kasih azie..cantiknya kejadian...lembut dan sedap samgat2...