Iklan Nuffnang

5 Aug 2014

Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang





Hari ini kami menyediakan Roti Jala untuk dimakan bersama Gulai Kambing di SINI yang saya masak untuk dihidangkan semasa kunjungan Dato Salehuddin dan keluarga di SINI. Juita yang menyediakan roti jala ini semasa saya dan hubby keluar ke rumah terbuka pertama tahun ini di Paramount Garden, PJ. Sekembali di rumah, tengok semuanya telah siap dan sedia terhidang. Masih menggunakan resepi sama yang disediakan sebelum ini di SINI. Memang terbaik resepi ini, kerana sehingga ke malam ianya masih kekal lembut sahaja.





Sejak akhir akhir ini, kami semua dah tak makan nasi lebih lebih lagi di malam hari. Kalau dimasak 1 pot pun, tak habis dan akan terbuang begitu sahaja. Sejak mengurangkan pengambilan nasi, berat badan saya lebih stabil dan kadar gula di dalam darah juga sudah berada di tahap normal. Jadi bila memasak lauk pauk yang dulunya dimakan dengan nasi terpaksalah digantikan dengan makanan lain seperti roti gandum, pau atau roti jala. Kalau ikutkan doktor pun, nasi bukan satu keperluan tapi lebih kepada kebiasaan masyarakat kita di Malaysia. Ini adalah kerana sumber kabohidrat yang diperlukan badan terdapat juga di dalam makanan lain seperti daging. Jadi kalau ke mana mana open house, roti jala lah yang akan saya cari sebagai alternatif. 





Jom tengok resepi jika ada yang mahu mencuba resepi roti jala yang sangat lembut ini. Memang banyak resepi roti jala tapi setakat ini, kami masih setia dengan resepi di bawah ini...



Roti Jala

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.





61 comments:

  1. Wahhh..xsabar nak cuba, en hubby suka sangat makan roti jala nih..

    Tima kasih kak..

    ReplyDelete
  2. Wah! dah lama tak menjala... terima kasih Azie kongsi resipi roti jala yg sedap...

    ReplyDelete
  3. kak azie, time menjala tu kene letak minyak x atas kuali?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau non stick, tk payah. Kalau kuali biasa, lap sikit

      Delete
    2. Assalam azie.. ni kak inna dari klang.. nak tnya 1 adunan ni berapa banyak dapat.. cantik2 nya roti jala azie ni..

      Delete
  4. Assalam Azie...satu adunan ni dapat banyak mana ye? tks

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum, adunan ini boleh buat utk brapa org? TQ

    ReplyDelete
  6. dh sebulan teringin nk buat roti jala tp belum buat2 jgk...lps raya ni in sha Allah....

    ReplyDelete
  7. Nak try resipi nie lak..
    Sebelum nie guna mentega.. Rasanya sama dengan minyak kan..

    ReplyDelete
  8. Tq kak azie ats perkongsian resepi ni...asalnya sy x de niat pun nak belajar buat kuih muih kelantan ni memandangkan saya n suami menetap di kelantan.Nak makan,cari je kat kedai atau Pasar Siti Khadijah,tetapi sejak anak2 dah besar & punyai favourite food masing2, niat saya kena ubah sebab anak no 3 suka sangat roti jala n kuzi...hehe

    ReplyDelete
  9. Thanks sis utk resipi yg senang ni..semua bahan2 dh ada kat rumah...blh cuba esok...bersemngat nak buat ni, almaklumla baru beli acuan roti jala kluaran syarikat menang..thanks ye sis!

    ReplyDelete
  10. Tgh try resepi ni..lembut je roti jala nye..thanks for the recipe 😊

    ReplyDelete
  11. saya mohon kongsi resepi ni dalam blog saya ye:)

    ReplyDelete
  12. Baru je buat hari ne....Memang sedap...Anak2 serta suami pun suka...Terima kasih Kak Azie atas perkongsian resepu ne....Terbaik...Siti kasi 5 bintang ^_^ heheheheh....

    ReplyDelete
  13. Salam kak azie..tq kongsi resepi roti jaa nie..saya dah buat ikut resepi akak..sedap dan lembut..

    ReplyDelete
  14. As salam Azie, saya dah cuba resepi roti jala ni. Memang sedap dan lembut. tq for the resepi.

    ReplyDelete
  15. nak cuba lah esok... petang ni nak buat donut dlu..

    jemput jenguk rumah saya

    nurulanizantasim.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Tq kak, sy dh cuba..memang lembut dan sedap..

    ReplyDelete
  17. Wah boleh try ni. Saya tak pernah buat roti jala. Tapi bila tengok resepi agak yang simple ni...mesti nak try. Thanks kak.

    ReplyDelete
  18. Tq puan azie. saya dah buat pagi tadi .mmg lembut dan sedap sangattt...

    ReplyDelete
  19. Nak cuba...hubby suka roti jala... tq kak... ^^

    ReplyDelete
  20. terima kasih kak azie resepinya...

    ReplyDelete
  21. Salam,
    Terima kasih untuk resepi roti jala yang sedap ni. Dah try buat, dapat sepinggan penuh.yum..yum...mmg lembut kejadiannyer. masa menjala punyer la lama...tapi time makan, kejap je habis. :)

    ReplyDelete
  22. Salam kak azie. Thanks for the recipe. Baru je buat Utk makan tengahari tadi. 1st time buat sebab resepi sgt simple. Sebelum ini pernah dpt resepi tapi punya lah byk bahannya. Favourite suami ni. Dapat la satu mangkuk penuh Pyrex size medium. Minyak masak tu saya gantikan dgn vco, air saya gantikan dengan fresh milk. :)

    ReplyDelete
  23. Salam Auntie Azie.. semalam saya sudah cuba buat. Alhamdulillah jadi. Terima kasih buat semua resipi yang dikongsikan. Saya banyak belajar memasak berpandukan blog Auntie :) Terima kasih.

    ReplyDelete
  24. Assalam puan..sedap dn lembut roti jala ni. Nk kirai pun cantik. Terima kasih di atas resepi yg hebat ni ..;)

    ReplyDelete
  25. Dh cube buat utk bbuka td..mkn dgn kari ayam..mmg betol resipi pn azie kalu buat mmg menjadi..bnyk dh resepi pn azie sy try..alhamdulillah sedap n cantik..tqvm..

    ReplyDelete
  26. Salam, dah try resepi ni banyak kali. Mak ayah, adik adik semuuua suka πŸ‘

    ReplyDelete
  27. Assalam..saya tengah buat ni..terima kasih azie..cantiknya kejadian...lembut dan sedap samgat2...

    ReplyDelete
  28. Dah buat..Alhamdulillah menjadi..tq2...

    Jom singgah..

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. Acik Azie..memang sedap roti jala yg dibuat dgn resepi nie.

    terima kasih..minta izin guna ya ☺

    ReplyDelete
  30. Alhamdulillah roti jala memang sedap tqvm

    ReplyDelete
  31. Salam kak, klu adunan yg tak habis dijala boleh simpan dalam peti tak

    ReplyDelete
  32. Akak.. Ni boleh pakai acuan botol tu x? Ke guna acuan cawan?

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum...tq sharing.
    Boleh buat roti jala sendiri sbb teringin

    jemput singgah blog saya MARSHA SPORTING MUMMY

    ReplyDelete
  34. hihi..cicah kari..cicah serawa durian..syokkk

    ReplyDelete
  35. Pn. Zuraidah salam kak,hari ni saya mencuba resepi akak iaitu roti jala.....fuuuhhhh memang jadi kak.sebab menjadi spai 3 kali adunan ,saya pasti suami akan tersenyum lebar sebab isterinya dah pandai menjalaaa .temakaseh kak.

    ReplyDelete
  36. Senang sangat resepinya. Terima kasih kak azie.

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum puan.

    Terima kasih sudi share resepi ni..mudah sangat. Cumanya saya buat tanpa acuan khas tu..

    http://shyda-dwan.blogspot.my/2015/09/roti-jala-tanpa-acuan.html

    ReplyDelete
  38. Ooo...ari ni nak buat roti jala. Ada left over kari ayam yesterday!!! Roti jala fav seme org kat rumah ni...pinjam resipi eh?

    ReplyDelete
  39. Wah..Best ni..nk try Cuba buat jg la kak

    ReplyDelete
  40. Thanks.. Is this google translated English ? Might help if you could get someone to help you with the editing. :)

    ReplyDelete
  41. Hye sis.. saya hasraf.. tgk resepi sis simple aje.. nak cuba masak untuk mak.. hope mak hppy.. tq sis..

    ReplyDelete
  42. Teringin nak buat pagi ni Azie....tq ye

    ReplyDelete
  43. tqvm yer pn azie
    sy byk n slalu share resepi awak sy guna utk masak sendiri. Minta halal yer. Tqvm
    nadiah razak

    ReplyDelete
  44. Tqvm n minta halal yer sy guna resepi awak utk masak sendiri

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum.Terima kasih ...atas perkongsian ilmu masakan yang manfaat..dan saya minta halal resepi yang saya guna...

    ReplyDelete
  46. Terima kasih atas perkongsian.. Minta halal ya guna resepi ni semua

    ReplyDelete
  47. Aslm..mohon kongsi resepinya kak Azie...

    ReplyDelete
  48. mohon kongsi resepinya kak Azie...

    ReplyDelete
  49. Mohon kongsi ya resipinya azie....

    ReplyDelete
  50. Terima kasih di atas perkongsian resepi tersebut...minta halal yer saya guna semua resepi...memang sedap dan lembut... nurul.

    ReplyDelete
  51. sedapnya...selalu tengok blog akk nak cari resepi. tq akk

    ReplyDelete
  52. Terima kasih atas perkongsian. Byk resepi puan yg menjadi rujukan saya dan menjadi hidangan kegemaran sekeluarga. Semoga puan sekeluarga dirahmati Allah di dunia dan akhirat.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.