Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Kek Red Velvet Istimewa Dari Juita


Kek Red Velvet Istimewa


Seperti yang saya tulis dalam entri di SINI, hari jadi saya kali ini agak terlebih istimewa berbanding tahun tahun sebelumnya. Saya diraikan oleh rakan rakan sepejabat di sebelah pagi. Di sebelah malam, sessi makan makan bersama anak anak di Noddle House dan keesokannya saya meraikan bersama beberapa orang sahabat baik di Restoran Serai di Empire. 



Kek Red Velvet Istimewa

Untuk majlis di pejabat, Juita telah menyediakan kek Red Velvet menggunakan resepi kami yang biasa di SINI. Kawan kawan ramai yang memuji kek ini yang sangat moist and velvety. Dengan dekorasi simple, kek ini sangat laku dan sekejap sahaja telah licin. 





Teringat dulu dulu, saya membeli kek Red Velvet di Bangsar Shopping Mall dengan harga RM100 sebiji. Setiap pagi saya akan ke dapur, buka peti dan terus makan kek. Saya akan makan setiap kali ke dapur sehingga kek habis. 

Sebenarnya kek ini sangat nyaman jika dimakan sewaktu masih sejuk. Memang heaven gilerr.... Nana juga sukakan kek ini. Pernah sahabat saya, Dato' Daing Khatijah membeli kek Red Velvet untuk Nana sebelum dia balik ke Egypt. 

Begitulah kegemaran kami kepada kek yang berwarna merah ini. Tapi kini setelah menyediakannya sendiri, kesukaan memakan kek telah berkurangan, lebih lebih lagi selepas saya disahkan mempunyai masalah allegik dengan tepung gandum. 



Kek Red Velvet Istimewa


Resepi ini bukan sahaja digunakan untuk menyediakan kek tapi juga untuk disediakan cupcake dan juga Red Velvet Cheese Cake Brownies. Pendek kata, ini adalah a Keeper Recipe for Red Velvet untuk keluarga kami. 

Jika ada yang berminat untuk mencuba sendiri, silakan lah....resepi memang untuk dikongsi tapi bukanlah gambar gambarnya. Kebelakangan ini, terdapat pihak yang mengambil gambar gambar dari blog saya tanpa kebenaran. Saya tidak kisah jika gambar diambil untuk koleksi dan simpanan sendiri kerana saya juga suka menyimpan gambar gambar masakan.... 



Kek Red Velvet Istimewa

Red Velvet Cupcake
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
½ cawan all-purpose flour
1 sudu kecil  garam
2 sudu besar cocoa powder
 cawan vegetable oil
1 cawan buttermilk - suhu bilik (atau 1sb jus lemon + 1 cawan susu)
2 sudu besar red food colouring
1 sudu kecil vanilla extract
2 biji telur gred A - suhu bilik
¼ cawan gula kaster
1 sudu kecil white distilled vinegar
1 sudu kecil baking soda 

Cara-cara:
Pukul minyak dan gula sehingga sebati dan masukkan telur, pukul lagi sehingga kembang dan ringan selama 2-3 minit.

Satukan dan ayak tepung gandum, serbuk koko dan garam.

Dalam mangkuk lain, satukan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila.

Menggunakan kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan ½ tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki).

Dalam satu mangkuk kecil, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan dan terus kaup balik.

Masukkan adunan ke dalam loyang bulat saiz 9 inci dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 170C selama 20-30 minit. Kami hanya membakar selama 25 minit untuk 2 loyang.

Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.

Akhir sekali, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek. (Kalau tak ikut langkah ni pun tak apa. Boleh saja terus menghias kek. Cuma langkah ni memang membantu).

Nota:
Cupcake dibakar selama 15 minit pada suhu 170'C.


  
Kek Red Velvet Istimewa

Best Ever Cream Cheese Frosting
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
8 oz cream cheese - sejuk
5 sudu besar butter - lembut (70.8 gm/2.5 oz)
2 sudu kecil vanilla extract
2 cawan gula ising - ayak

Putar cream cheese dengan butter dan vanilla extract sehingga sebati.

Sedikit demi sedikit, masukkan gula ising sehingga mencapai konsistensi dan kemanisan yang disukai.

Simpan di dalam peti sejuk sehingga agak stiff sebelum menggunakannya. Boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari.


Selamat mencuba...



Kek Red Velvet Istimewa


Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

72 ulasan for "Kek Red Velvet Istimewa Dari Juita "

  1. Hepi belated besday kak azie..moga selalu sihat ceria disamping insan tersayang juga sentiasa dirahmati olehNya..aamiinn!

    BalasPadam
  2. Saya dah buat hari ini. Dah lama nak mencuba tapi tak berapa yakin. Sangat lembut teksturnya dan sangat moist. Cream cheesenys sangat sedap. Saya hanya letak 1 cawan gula aising sebab dah manis. Lain kali nak buat cupcake pula. Terima kasih Azie. Sukatan resepi Azie tak pernah menghampakan.

    BalasPadam
  3. happy birthday kak Azie...semoga sihat dan bahagia selalu.

    BalasPadam
  4. as slm kak azie..blh x nk tau 8 oz itu berapa gram yer?? sori sya xtau

    BalasPadam
    Balasan
    1. Google the conversion. Shd be able to get in grams

      Padam
    2. ok tq kak..dh tau skrg.

      Padam
  5. Assalam kak azie, bole tak kalau buttermilk tu diganti dgn plain yogurt?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pernah lagi buat mcm tu. Blh lah cuba tapi rasanya kena tambah air lah sikit sebab buttermilk tak sama kecairannya dg yoghurt.

      Padam
  6. Salam kak azie.. Nk tanye.. Boleh x all purpose flour tu ganti dgn tepung gandum+baking powder?? Dan boleh x resepi ni guna untuk kukus?

    BalasPadam
    Balasan
    1. All purpose flour rasanya tak ada penaik spt self raising flour. Jd kena tambah baking powder. Semua resepi kek boleh dibakar atau dikukus.

      Padam
  7. Tq 4 the info kak... Lagi 1 nk tanye.. Nape kek bleh jd pahit ye?? Acctually, sbelum ni sy ade try resepi Rv ni yg diberi kawan.. Sy kukus.. Tp rase kek pahit n texture nye padat... Kenapa ye kak??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maybe u campurkan cuka & baking soda terlalu awal dan letak tepi. Bila simpan tepi lama dia jadi pahit. Campurkan dua bhn ni, dah berbusa terus masuk ke adunan tepung.

      Padam
  8. Sis , krim cheese ni tahan brp lama ya kalau letak kat luar. Mudah cair tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama juga jika bukan di tempat panas. Tak cair nyer

      Padam
  9. Kak azie , kalau 8 oz ni kira mcm mana ? Kena guna penimbang ke ? Tnpa penimbang tk boleh ?

    BalasPadam
  10. Salam kak azie.. Nak tanye.. Red food colouring yg akak guna jenis ape? (Liquid/paste/powder/other) dan brand ape..? Boleh share??

    BalasPadam
  11. Salam kak, kalau vegetable oil tu ganti dengan minyak biasa mcm brand naturel tu bole ke? Tq kak

    BalasPadam
  12. sedapnye kek red velvet. haritu sy ade buat jgk. tp beli tepung yg dh siap je kt kdai kek. tp sy nk cube resepi ni pulak la. terima kasih ye sbb share resepi yg menarik ni.

    BalasPadam
  13. Terima kasih atas resepi yg ikhls yg mudah di fahami umum.. =)

    BalasPadam
  14. Thanks a lot for the recipe.. utk substitute buttermilk tu, susu apa ye yg digunakan (full cream, fresh milk, susu cair?) terima kasih :)

    -jamilah-

    BalasPadam
  15. Sukatan guna cawan senang nak ikut, tq Puan Azie..

    BalasPadam
  16. tq kak azie..sedapnya nampak kek tu..lama dah elly x makan..uhuhhu..nk buat..tkut x jd...elly nak save resipi kak azie ni..
    hihihhi....

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum. saya mohon minta resepi ni ye,nk share. nampak sedap bila tgk gmbr. terima kasih

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum. Nak tnya sukatan cawan ni guna measuring cup or cawan apa2?

    BalasPadam
  19. Salam kak..sy sedikit confuse..kalo pkai butter spread ok tak?

    BalasPadam
  20. Salam kak azie..klu sukat guna measuring cup mcmn sukatan gram nya? Cup ni byk saiz..ngam ke ngn bahan2 lain punya sukatan..takut tepung terlebih pulak klu cup xkena...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Resepi di atas hanya guna cawan. Kalau nak guna gram, kenalah cari resepi lain. Yg guna gram.

      Padam
  21. Assalam kak Azie. Tq for the resepi. Memang sedap sgt2 kek rv ni. Suami & ank2 suka. Mkn gitu saje pon sedap mkn dgn frosting cream cheese lg laa sedap. Hehe..sy buat 1/2 adunan cupcake 1/2 adunan kek. :)

    BalasPadam
  22. assalammualaikum..boleh x bgi gambar bahan bahan nak buat kek red velvet nii??

    BalasPadam
    Balasan
    1. {\rtf1\ansi\ansicpg1252
      {\fonttbl\f0\fnil\fcharset0 ArialMT;}
      {\colortbl;\red255\green255\blue255;\red34\green34\blue34;\red255\green255\blue255;}
      \deftab720
      \pard\pardeftab720\partightenfactor0

      \f0\fs26 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0
      \outl0\strokewidth0 \strokec2 Semuanya bahan bahan biasa sahaja. Pergi sahaja ke kedai bakeri, semua ada di sana. Semuanya bahan yg biasa dan mudah diperolehi. }

      Padam
  23. ok..thanks..all purpose flour tuu tepung biasa ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tepung serba guna. Pergi kedai bakeri, semua ada

      Padam
  24. Salam kakazie..tq 4 recipe..ins.Allah nk try utk besday adik.. nk tnya,blh tak nk kukus? Bimbang tak menjadi..tq kak

    BalasPadam
  25. Kalau kita nk kukus guna resepi ni boleh juga tak?

    BalasPadam
  26. Assalammualaikum kak azie...salam perkenalan dari ina..ina selalu ikut jugak blog kak azie memang resepi2 akak selalu menjadi...terima kasih dan halalkan resepi nyer ye..😄

    BalasPadam
  27. Salam ,pn saya dh cuba resepi pn, alhamdulilah sedap pn, terima kasih diatas perkongsian pn...stp apa yg cuba semua akn menjadi, sya buat sempena anniversary saya kemarin...hubby sk n rmi yg mkn ckp x muak mcm yg diaorg pnh mkn....thanks again pn....

    BalasPadam
  28. salam. boleh sy tahu resepi ni utk 1 kg kek ke?

    BalasPadam
  29. Buttermilk And all purpose flour boleh dapat kat mana ya puan azi? Nama brand for buttermilk ada tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh dapat di mana mana kedai menjual barangan membuat kek spt Bagus, Bake wt Yen, City Bakers dll. Buttermilk tu boleh buat sendiri. Lagi jimat. Tengok resepi cara buat buttermilk sendiri menggunakan susu dan cuka

      Padam
  30. salam sis...distilled vinegar tu boleh ganti dgn cuka biasa x?

    BalasPadam
  31. salam sis...distilled vinegar tu boleh ganti dgn cuka biasa x?

    BalasPadam
  32. assalamualaikum sis azie...boleh saya tau x jenis warna merah dari jenama apa yang sis guna???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wilton. Yg mahal, warna nya memang cantik

      Padam
  33. Salam kak azie. Kalau guna tepung biasa kena letak brapa banyak baking powder? And kalau guna self-raising flour boleh ke? Tq kak =)

    BalasPadam
  34. salam...puan azie...mohon maaf ya sebab saya dah cuba buat ikut resipi ni tapi tak berapa nak menjadi....keras dan tak naik....kenapa ya..saya memang suka makan kek ni...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Saya pun tak pasti kenapa kek menjadi bantat. Saya juga pernah sekali menjadi bantat tanpa diketahui di mana salahnya. Tapi resepi ini adalah resepi yg selalu kami gunakan. Bantat boleh berlaku kerana bahan bahan yang digunakan. Juga boelh berlaku semasa proses membakar. Kenalah cuba lagi.

      Padam
  35. Assalamualaikum . kak azie . cream frosting nya nie . than brapa hari yaa

    BalasPadam
  36. assalam susu apa yang digunakan untuk buat buttermilk

    BalasPadam
  37. Salam sis. Knape kek saya jd 2 warna atas merah & bwh dia koko... tp mmg moist sgt... sedap. Tq so much utk resepi yg marvellous.

    BalasPadam
  38. salam, saya sudah mencubanya, lembut dan mulus ... terima kasih kak Azie

    BalasPadam
  39. Asslamualaik kak Azie. Nak tanya sikit. Apa yg menyebabkan sesuatu kek itu merekah di permukaan. Adakah sebab suhu oven terlalu panas atau adunan dipukul ter'over'? Mohon tips kak. Terima kasih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Suhu terlampau panas. Bila nmpk nk merekah, turunkan suhu.

      Padam
  40. Untuk ganti buttermilk tu guna susu apa ?

    BalasPadam
  41. Assalamualaikum...����maaf boleh kita guna self -raising flour ..- tepung blue key����TQ

    BalasPadam
  42. Salam Kak Azie,jazakillah atas resepi. last time buat bw ke tmpt kerja dan kwn2 puji sedap. plan nk buat utk besde en.somi lak. thanks again kak

    BalasPadam
  43. Saya nak cuba resepi nie kak Azie.minta izin ye...

    BalasPadam
  44. Assalamualaikum kak azie.. Nk tnya utk kek ni akak pakai size.loyang berapa?

    BalasPadam
  45. Tq kak azie. Menjadi dan sedap! Sy enjoy buat kek harini��������

    BalasPadam
  46. Assalammualaikum kak..saya selalu refer resipi akak bila nk cuba menu baru..semua sedap n menjadi..termasuk la resipi kek buah akak tu..

    Nak tanya if masak guna tepung kek beza tak dgn multi-purpose flour?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm. tepung kek berbeza fungsi dengan multi purpose flour. ikut resepi, sis

      Padam
    2. Thanks for the info kak.. 😊😊😊

      Padam
  47. Assalamualaikum..
    Kak Azie, saya dah buat banyak kali dgn menggunakan resepi ini.. adik beradik, ipar duai dan kawan2 suami saya semua kata sedap.. moist..dan terbaikk yg pernah diorang rasa. saya nak ucapkan terima kasih pd Kak Azie kerana berkongsi resepi ini.. semoga Allah murahkan rezeki Kak Azie dan dipermudahkan segala urusan.. saya pun simpan resepi ini sbg keeper resepi sy utk red velvet ni..

    BalasPadam
  48. alhamdulillah kebanyakkan resepi k. azie tg sy pernah cuba menjadi

    BalasPadam
  49. Hi puan azie.. Kenapa kek sy masin? Sy follow sebiji2 resepi puan except yg food coloring tu sy guna yg powder. Tp sy tengok ingredients coloring tu xda pulak tulis salt kat situ..

    BalasPadam
  50. Assalamualaikum Puan Azie.
    Terima kasih banyak-banyak atas perkongsian resipi kek ini. Saya sudah mencuba sebanyak 3x. Dan kesemuanya menjadi. Alhamdulillah. Buttermilk saya buat sendiri ikit apa yang Puan tulis iaitu susu Dan jus lemon. Saya mohon halal atas segala ilmu ini, untuk saya gunakan sebagai kek jualan saya. Setakat ini semuanya mendapat respon positif daripada kawan-kawan. Terima kasih sekali lagi Puan, mohon halalkan segalanya Dan semoga Allah rahmati Puan sekeluarga. ❤️

    BalasPadam