Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 20 October 2012

Vanilla Butter Cake



 




Saya memang peminat kek Mentega atau Kek Marble yang simple tetapi gebu dan moist. Kalau sebelum ini, saya telah membuat kek Marble di SINI yang memang menepati citarasa saya, tapi itu tidak menghentikan usaha saya untuk terus mencuba resepi resepi kek butter yang sedap. Kek Mentega yang saya sediakan sebelum ini di SINI juga sangat sedap. Kali ini saya terpandang resepi  Kek Butter Mrs Ng SK di blog Wendyinkk. Melihatkan gambarnya, yaa aaampuun, terduduk saya dibuatnya. Hmmm.... speechless. Serious... waktu terpandang kek itu, saya sedang menunggu untuk boarding flight Qatar Air ke Egypt sempena majlis konvokesyen anakanda kami yang dikasihi, Dr Nana Ain. Jika tidak, pasti masa tu juga saya masuk ke dapur dan membuat kek ini.




Sekembali dari Egypt, saya masih lagi kepenatan, namun ianya tidak menghentikan keinginan saya untuk menikmati homemade butter cake. Bila saya cadangkan pada Juita, dia setuju untuk membuatnya bersama sama dengan saya. Haaa lega kerana bila ada pembantu, kerja menjadi lebih ringan, mood yang tak ada pun akan kembali menyala nyala gitewww...






Hmmm kek ini rasanya sangat gebu dan lembut bak kek sponge. Ianya seolah mencair di dalam mulut tanpa perlu dikunyah. Makan beberapa ketul tanpa disedari kerana teksturnya yang lembut gebu bak salju gitew. Sedap bagi mereka yang suka kek sponge tapi saya lebih menyukai kek yang sedikit padat dan lembab. Kek ini bila dimakan selepas beberapa jam, mula terasa moist. Anak anak saya pulak suka tekstur kek seperti ini. Lain kali saya akan cuba menggunakan resepi ini tetapi diadun cara penyediaan kek biasa. Agaknya bila telur putih diputar berasingan menjadikan keknya seperti ini. Jom tengok resepi kek mentega seperti di bawah....







Vanilla Butter Cake

Bahan bahan:
230gm butter (salted) - lembutkan  
200gm telur tanpa kulit (4 biji gred B) 
50gm + 150gm gula kaster
200gm tepung naik sendiri - ayak 
60ml susu segar/wholemilk
1 sk vanilla extract

Panaskan oven pada 170C. Lapik loyang 8x8" dan lenser mentega termasuk di sekeliling loyang.

Asingkan kuning dan putih telur. Masukkan putih telur dalam mangkuk dan pukul sehingga kembang dan tidak jatuh bila diterbalikkan. Masukkan 50gram gula sedikit demi sedikit sehingga kembang. Ketepikan.

Pukul mentega dan 150 gram gula sehingga kembang. Masukkan vanilla extract dan pukul seketika. 

Masukkan telur kuning satu persatu sambil terus diputar.

Masukkan separuh dari tepung dan kacau dengan kelajuan perlahan. Masukkan susu dalam 2 kali sebelum dimasukkan baki tepung gandum.

Masukkan separuh dari adunan telur putih dan putar dengan kelajuan perlahan. Masukkan baki telur putih dan dikaup balik menggunakan sudip sahaja sehingga sebati.

Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit atau sehingga masak. Boleh kurangkan suhu pada 15 minit terakhir.



Biarkan di dalam loyang dalam 10 minit sebelum disejukkan sepenuhnya di atas redai.





Nota:
Kalau nampak bahagian atas kek sudah keperangan, boleh kurangkan suhu oven atau boleh juga dilapik dengan aluminium foil

47 comments:

  1. Nampak sedap..kena cuba ni..walaupun dh tak boleh ambil makanan berlemak sgt tpi demi anak2..nk cuba juga buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita makan sedikit pun dah cukup. Asal dpt merasa jer

      Delete
  2. pohon kongsi resepi yer kak...saya nak cuba buat kek ni, saya guna hand mixer elba yg harga 35 inggit jer...:0 harap2 berjaya,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan. Insya Allah menjadi dengan baik wp menggunakan mixer apa pun

      Delete
    2. mohon share boleh....nak mencuba juga.

      Delete
  3. susu jenis apa ni? cairkah,susu pekatkah,atau susu tpg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya guna fresh milk atau wholemilk

      Delete
  4. Mcm sedap jer... Nk cuba ler....

    ReplyDelete
  5. Salam,bru ahad lepas sy try buat kek ni...alhamdulillah jadik.rasanye sedap sgt..
    Sekejap je dah abes,hehe.thanks a lot kak azie ..
    From:farah

    ReplyDelete
  6. So soft kan, mcm cair jer dlm mulut

    ReplyDelete
  7. Salam, saya terjumpa blog puan masa tengah gugel resipi butter cake. Saya dah try mcm2 resipi butter cake, tapi yg ni nampak melelehss sgt. Saya cuba buat ptg ni insyaallah. Tq kerana berkongsi...

    ReplyDelete
  8. As salam, thanks sgt2 sy dh cuba buat memnag menjadi dan sedap....

    ReplyDelete
  9. salam kak, nampak sangat sedap butter cake ni! tapi saya xde mixer, kalau kacau pakai tangan je jadi tak kek tu nanti?
    -shahida-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shahida,
      Memang boleh buat manual tpi susahlah. Telur tu mesti benar benar kental hingga diterbalikkan, tak akan jatuh. Hasil nya mungkin tak sama, jika dipukul secara manual

      Delete
  10. Saya calon PMR 201311 May 2013 11:50

    Ass.

    Resepi ni guna tepung naik sendiri tapi kalau saya nak guna tepung gandum biasa boleh?
    Masih merangkak lagi belajar baking hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh juga tp kena guna baking powder

      Delete
    2. kak azie, mcm mana ya nak sukat baking powder klu pakai tepung gandum biasa?

      Delete
  11. Nmpk sedap. Nak cuba laah. -yus

    ReplyDelete
  12. I dah Buat resepi ni tadi...mmmmyummy...lembuttttt sangat

    ReplyDelete
  13. kak, nak tnya, butter brand apa kak guna?selalu saya guna planta je tapi kek x gebu..

    ReplyDelete
  14. kak, nak tanya, butter brand apa kak guna?
    sebab selalu saya guna planta je..tapi kek x gebu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna butter asli bermutu tinggi barulah sedap. Nama pun kek mentega kan. Beli macam jenama Anchor ke

      Delete
  15. akak...kalau x guna ekstrak vanila blh x....leh ganti yg lain x???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna esen vanila tp rasanya tak sama lah

      Delete
  16. boleh guna microwave oven tak..., klw mcm tu berapa min kena setkan. tq

    ReplyDelete
  17. salam..akk guna butter brand ape iye?sy nk cuba buat kek ni arini :)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum sis... sy da buat resipi nie.. sgt sedap gebus dan so soft.. buat utk my mom yg mmg suka buttercake... cuma sy tukarkan freshmilk tu dgn susu tepung penuh cream yg dibancuh dgn 60ml air. Mmg sdp.. thanks for the recipe ya sis...

    ReplyDelete
  19. Nmpk myelerakn. Msti kna cuba ni. Mohon share yer.

    ReplyDelete
  20. Akak,bakar gn api atas bawah atau bawah sj?sygn oven pensonic biasa

    ReplyDelete
  21. salam. kek tu sungguh menyelerakan. boleh saya tahu jenama butter yg cikpuan gunakan?

    ReplyDelete
  22. Ptg smlm sy buat ikut sbjik rspi ni siyes super duper nyummy..Sedap sesangat rsanye, shre lh rspi cke lain lgi sis :)

    ReplyDelete
  23. Dah try, sedap rasa kek tu, terima Kasih kerana kongsikan Resipi :)

    ReplyDelete
  24. Saya baru buat...sgt la sedapp!! Tx

    ReplyDelete
  25. Aku tak faham...bahan2x ada tepung naik sendiri....bila cara membuat ada tepung gandum pulak......?lagi satu....telur tanpa kulit?telur rebus ke?pls help me....waaawwaaaaaa......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sally. Ya use only self raising flour. Yang telur tu, pecahkan telur baru ditimbang jumlah yg diperlukan.

      Delete
  26. Knp ble sy buat kek tu jd lekuk di tgh..dh 2x buat..sy guna oven morgan biasa je..api ats bwh pn cmtu..guna api bwh sje pn cmtu..tp rsa mmg hot la..best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek ini memang sangat mencabar utk dihasilkan dengan baik. Masalah utama ialah merekah di permukaannya. Kena sukat bahan bahan dengan tepat dan ikuti cara cara penyediaan dg teliti. Kemungkinan mentega terlebih kalau lekuk atau mendap di tengah. Oven juga berbeza. Perhatikan jika telah nmpak keperangan tetapi belum masak, boleh adjust suhu oven.

      Delete
  27. kenapa 50gm + 150gm gula kaster...(gula yg sama atau lain2?...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gulabyang sama tapi digunakan masa yang berbeza. Kena baca cara cara menyediakannya, baru faham kenapa 2 sukatan. Jumlah semua gula adalah 200 gram

      Delete
  28. Salam Kak Azie, adunan ni boleh dapat berapa kg ye? if nak buat 2kg kek kene darab 4x dari bahan tu semua ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf tak pasti pulak kerana tak pernah timbang. Buat utk makan sendiri sahaja

      Delete
  29. Thank utk resepi kek yg sedap... nk knp kek sya bahagian tngah sampai gebu.. belah bwh jd x gemu.. mendap

    ReplyDelete
  30. Terima Kasih Kak Azie share resepi yg super Yümmy!!!

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.