Iklan

Iklan Nuffnang

3 Apr 2015

Puding Batik Mudah dan Sedap




Resepi puding Batik ini saya pelajari dari sahabat baik saya, Datin Fauziah. Pada mulanya beliau memberi sukatan agak agak, tapi akhirnya setelah beberapa kali mencuba, saya telah memperolehi sukatan yang betul betul ngam ngam dengan citarasa saya. Datin Gee adalah sahabat lama saya yang dikenali sejak di minggu haluan siswa di kampus lagi. Kami bukan sahaja tinggal di kolej yang sama tetapi juga fakulti yang sama. Saya sediakan puding ini untuk jamuan makan makan di pejabat sempena meraikan harijadi boss lama dulu. Dah terperap sehingga terlupa untuk di publish....

Dulu saya pernah menyediakan Puding Batik ini tetapi dalam versi berwarna warna. Cantik juga kejadiannya. Boleh klik di SINI. Kadang kadang dengan mengubah warna sedikit sahaja telah menghasilkan kuih yang berlainan penampilannya. Klik di SINI untuk versi biasa yang telah disediakan sebelum ini.

Jom kita tengok resepi yang mudah dan sedap ini. Sesuai untuk hidangan pagi, petang atau bila bila masa sahaja.....





Puding Batik

Bahan bahan:
20 - 25 gram agar agar
4 mug air - sukatan 1 mug=350 ml
1 1/2 cawan gula - kurangkan jika tak suka manis
1 tin susu cair
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung kastard
2 biji telur
1/4 cawan serbuk koko

Cara cara:
Masak agar agar dengan air sehingga hancur, sebelum dimasukkan gula. Masak hingga gula hancur.

Blend semua bahan lain kecuali serbuk koko. Masuk bahan di blend dalam agar agar dan kacau hingga agak pekat.





Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampur dengan serbuk koko yang dibancuh dengan air suam. Manakala satu bahagian lagi biarkan dalam warna asal.





Tuang adunan dalam loyang secara berselang seli hingga habis. Sejukkan di dalam peti sejuk kerana ianya sedap dimakan sejuk sejuk.








26 comments:

  1. look yummy to me..bleh la rietta cuba esok...hujung mggu hari berkampung di dapur...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum...mohon share resepi ye kak...nk try buat la plak..hihi semoga sye terer mcm akak masak2! haha dh 3 ari jadi suri sepenuh masa..masak jek la best kot :D

    ReplyDelete
  3. boleh cuba nie..tq kak Azie..

    ReplyDelete
  4. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  5. Sangat menarik... akan saya cuba apabila ada klpangan nnti.. t.kasih atas prkongsian resepi ini..

    ReplyDelete
  6. Nampak simple tapi menggiurkan.. hehehe.. mesti akan cuba satu hari nanti.. tq for sharing!

    ReplyDelete
  7. Nampak sedap..mcm nak cuba. Kak Azie, berapa sukatan air dlm liter? terima kasih

    ReplyDelete
  8. Saya dah Cuba dua kali. Sgt sgt yummy. Thanks kak azie untuk resepi yg mudah dan ringkas

    ReplyDelete
  9. Kami dh cuba waktu jamuan hari raya .ramai kata sdap mamang terbaik

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum,saya mau tanya resepnya kan pakai telur nah yang digunakan putih telur/kuning telurnya/kedua2 nya kan amis tuh dan 1tin susu cair itu seberapa yah?? Tin itu apa?
    Trimakasih apabila kk mau menjawab 😊😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Pakai kedua dua jika resepi tidak sebut guna kuning atau putih telur sahaja. Susu cair adalah menggunakan 1 tin kalau di malaysia.

      Delete
  11. 4 mug tu berapa ml ya aunty?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh tak pernah sukat in ml. Selalu guna mug yg minum kopi tu

      Delete
    2. Boleh tunjuk mug yg k.azie guna x? Sbb mug ad byk saiz. Takot terlebih air atau terkurang air plak. Nk try buat ni. 😊

      Delete
    3. Ada IG tak. Kalau ada, DM me. Senang nak share gambar

      Delete
  12. Saya pun nak tengok saiz mug dan cawan yang Puan Azie gunakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah update dlm resepi. satu mug lebih kurang 350 ml sukatan air

      Delete
  13. Blend tu maksudnya guna yg mixer atau mmg blend pengisar tu?hahaha..kompius jap...tq kalau sudi menjawab budak yg baru belajar..hihi

    ReplyDelete
  14. Salam azie.. 1 1/2 cawan gula tu guna cawan standard atau guna mug? Tq

    ReplyDelete
  15. Salam k.azie..klu gantikan serbuk coklat dengan milo boleh x?

    ReplyDelete
  16. As salam kak azie.. nak tnya, butter tu guna salted butter @ unsalted butter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Mana mana pun boleh. Tak ada vexa dari segi rasa. Saya guna mengikut stock apa yang ada di dalam peti

      Delete
  17. Salam Azie, thank you so much for sharing your recipes. Your recipes are really trustworthy and definitely delicious. Everytime I want to search for recipes azie kitchen is always my number one reference because the outcome turns out how I want it to be. May Allah shower Azie and family with prosperity and joy. Amin ya rabbal alamin.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.