Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

18 Mar 2015

Moist Butter Cake Kegemaran Azie





 
Tiba tiba terasa sangat teringin untuk menikmati sekeping kek. Bila hasrat ini disuarakan, Juita membawa balik sekeping kek Red Velvet dari Secret Recipe. Namun ianya masih tidak menepati keinginan saya. Pada hari keputusan SPM diumumkan, sekali lagi kami ke Secret Recipe membeli 2 jenis kek yang juga tidak dapat memenuhi keinginan saya. Sebabnya? Haaa sebabnya saya hanya mahu menikmati kek kosong yang sedap disebabkan rasa kek itu sendiri bukan disebabkan frosting dsb. Kali ini saya meminta Juita menyediakan saya sebiji kek butter kerana inilah kek yang sebenarnya saya inginkan. Boleh klik di SINI untuk kek yang saya sediakan menggunakan resepi sama sebelum ini.

 




Sebelum melihat resepi, saya mahu selitkan sedikit bab solat dari kuliah Ustaz Adli. Solat lah yang paling ditekankan selepas ucapan kalimah syahadah. Solat adalah kata kata dan perbuatan khusus yang dimulai dengan takbir dan diakhiri dengan salam. Solat adalah penghapusan dosa selagi tak dibuat dosa besar. Solat kita adalah ehsan dari Allah. Jika sakit atau nyanyuk, kita tak boleh solat. Matlamat solat ialah untuk mengingati Allah. Solat adalah untuk akhirat bukan untuk dunia. Jadi walaupun sakit, tetap solat. Tidak ada istilah tinggalkan solat dalam apa jua keadaan. Nikmat sujud adalah nikmat yang terbesar. Bayangkan perasaan mereka yang tidak dapat lagi melakukan sujud kerana keuzuran. Waktu itu hati akan terasa hina dina dan kita akan membesarkan zat Allah. Lambang sujud adalah bumi, jadi jangan sesekali letak dahi atas bantal dsb. Semoga perkongsian ringkas ini dapat memberi sedikit manafaat kepada kita semua.
 
Jom layan resepi butter cake sedap mudah dan yang sentiasa menjadi kegemaran saya ini.  




My Best Ever Butter Cake

Bahan bahan:
250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.

Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).

Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.

Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.


 



104 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Azie,
    Bakar dalam oven guna api bawah sahaja atau atas bawah? Terima kasih atas perkongsian resepi dan tentang solat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau resepi tak sebut, kena guna api atas bawah. Kecuali disebut secara spesifik.

      Delete
    2. Assalam kak.Saya slalu baca blok kak azie,tp x pernah reply.Bukn resepi je,tazkirah yg akak tulis buat saya jatuh hati kat blok akak.Byk resepi akak yg saya cuba,semua menjadi,tq byk2 kak atas perkongsian.

      Delete
    3. Saya paling suka ikut resipi kak azie. ..kite org mache..

      Delete
    4. kak azie..cawan tu guna cawan minum kopi tu ke

      Delete
    5. Cawan standard yg dibeli di kedai menjual barangan kek. Ada pelbagai sukatan. Ada 1/4 cawan, 1/2 cawan. Dsb. Guna cawan tu.

      Delete
  2. wow kak...mmg moist tu...

    ReplyDelete
  3. Wow kak,boleh saya cuba ^^

    Sekiranya kak memerlukan servis membina website untuk dispplay semua resipi ikut kategori lagi bagus, nanti boleh buat bisnes online.

    http://www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/

    ReplyDelete
  4. Saya suka juga juga butter cake, terima kasih Kak Azie atas perkongsian
    ymscreations.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Azie, saya dah try resipi ni semalam... mmg sedap! kengkawan kat office pun kata sedap. Tapi saya tak buat entry... sebab tak ambik gambar... nanti nak buat lagi sekali...

    TQ ya, 'dedahkan' resipi butter cake yang sedap ni.

    ReplyDelete
  6. Slm kak azie. Sy nk tnye sikit mungkin akak lebih tahu kan. Hm mcm ni. Sy plan nk buat red velvet cupcake Tp sy nk jual kt koperasi sekolah maybe ade budak Mkn. Sy nk tnye red velvet tu bleh thn lama ke? Xmsm ke cream cheese tu nt ? And mmg Kena letak Dlm peti ke ? Tlg jwb ye akak. Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cream cheese tak tahan lama dan kena letak dlm chiller. Kalau nak tahan beberapa hari guna butter cream. Atau buat red velvet brownies.

      Delete
  7. Cream cheese ng butter cream beza mcm mne kak?

    ReplyDelete
  8. salam k,azie, apa pdpt k.azie untuk buttercake yg dikukus spy lebih moist.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam saya dah try guna kukus .. Alhamdulillah jadi .. matap gitu .. Thanks Kak Azzie, ur cake is delicious.....

      Delete
    2. Saya tak pernah kukus. Tapi kalau nak kukus perlu kukus smp masak. Lama mana bergantung pd periuk pengukus dan api. Cucuk guna tester. Bila tak melekat, tanda dah masak.

      Delete
  9. Hi Kak Azie, memang tempting...nak kena buat ni...mcm kak Azie cakap kekadang terasa nak menikmati keenakan plain butter cake...bukan topping nya bukan forsting nya...thx kak for sharing the recipe.

    ReplyDelete
  10. Salam K Azie. Saya sudah cuba resepi ni. Mmg menjadi kegemaran anak-anak. T. kasih K. Azie

    ReplyDelete
  11. Cikgu Hayati..
    saya suka butter cake...so nak cuba resipi...thanks Sis ...sharing is caring....

    ReplyDelete
  12. salam..kak azie..butter tu..kak azie guna yg salted or unsalted?

    ReplyDelete
  13. assalam kak azie, nak tanye, kek butter cmni bole tahan berapa hari yer, kalo sy buat hari rabu, bole tahan tak sampai hari ahad.. mohon jawab yer, hihihi -syima

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Kalau nak lama, wrap dengan aluminium foil dan simpan dalam freezer. Boleh google cara simpan dalam freezer dlm blog saya.

      Delete
  14. Dah try buat tadi. Sedap! Saya pakai susu cair. Thanks for d recipe! Tapi atas cake dia jd cam bubbles. Sbb overmix ke?

    ReplyDelete
  15. Baru lepas mencuba. Sangat menjadi. gebu dan enak.
    cuma sy tukarkan beberapa bahan kerana itu shj yg ada dirumah tapi sebab teringin sangat hentam je.hehe susu kepada heavy cream emborg dan tambah sedikit plain yogurt dan pure butter kepada planta.

    Meyl.

    ReplyDelete
  16. Baru cuba kek butter ni...alhamdulillah sedap 😍 - Haniza

    ReplyDelete
  17. Terimakasih pada Puan Azie dengan tips dan kongsi bersama resepi kek ini. Saya sudah mencuba dan betapa lembut dan enak rasanya. Lemak kerana susu yang membangkitkan kewangian kek ini ketika membakarnya dan tidak berminyak. Alhamdulillah. Semua ahli keluarga dan jiran tetangga amat menyukai kek ini sebagai hidangan di Hari Raya Haji. Terimakasih.

    ReplyDelete
  18. Saya sedang membakar kek butter guna resepi kak azie. Tqaseh ye :-)

    ReplyDelete
  19. Dah byk kali cuba resipi pn azie... bukan kek je.. skrg kek dlm oven, semerbak bau dlm rumah... x sabar nk try. Selalu buat x letak susu, kali ni baru try letak susu cair sbb tu je yg ada... tkasih byk pn azie, mmg jadi rujukan sy kalau nk try masak or bake.-Dian-

    ReplyDelete
  20. Sy sudah beberapa kali mencuba resepi kek ni dan juga resepi2 lain dri blog aunty azie.. trima kasih kerna sudi share... 😊

    ReplyDelete
  21. Salam kak azie...nak tanye gune salted ke unsalted butter...lagi stu nk tny,telur tu guna gred ape ye...teringin nak cube resepi ni...-husna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Saya tak kisah pasal butter. Ikut ada stock. Biasanya salted. Telur biasanya saya guna yg saiz sederhana.

      Delete
  22. As'kum kak Azie..

    nak tanya,kak guna telur size sederhana tu A ke B?
    sebab saya selalu guna double A..boleh ke?

    ReplyDelete
  23. Terima Kasih Kak azie
    Dulu pernah buat dan lupa resepi...

    Aisyah Ahmad

    ReplyDelete
  24. As salam sis..klo guna sukatan pakai cawan mcm mana yer?maaf saya x de mesin penimbang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Cadangan saya beli jer penimbang. Kalau tidak cari dan guna resepi yang pakai cawan.

      Delete
  25. Salam kak...nk tanya bleh ker tepung naik sendri2 sy tkr kpd tepung superfine...perlu tambah baking powder x...

    ReplyDelete
  26. As salam kak azie. Dlm oven letak rak yg tengah ke rak bwh ye ?
    Tq kak, nak sgt cuba wat kek ni... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Saya biasanya guna yg tengah shj

      Delete
    2. Sy dah cuba kak. Rasa kek ni mmg sdp. Tp permukaan kek sy merekah, pecah2 & kek x msk lg, tp dah hangus. Angkat dan kuarkan dr loyang, tgk2 dia cam turun cket kak. Sy potong kat tgh, tgk cam ada tompok2 kecik2 yg menandakan kek ni mendap cket.Apa yg jadikan kek sy jd cam 2 ye... Sy salah pukul ke, atau oven sy ke yg masalah.
      Tp yg penting kek ni mmg sdp kak..
      Nnt nak cuba semula...hehe
      Tq.. :)

      Delete
    3. Kepanasan oven dg oven yg lain tak sama. Semasa dibakar, jika nampak mula perang sedang dalam masih mentah, mula kena kurangkan suhu

      Delete
  27. Salam kak..
    boleh ke guna gula biasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Gula kaster halus. Jangan pulak guna gula kasar ya

      Delete
  28. As'salam kak Azie...kalau kukus boleh tak?oven tak de... heheee

    ReplyDelete
  29. Thank you kak Azie for the resepi.. Saya dah buat semalam memang sedap dan gebu.. Untuk makluman kak Azie saya kerap merujuk resepi-resepi kak Azie untuk masakan saya... Semua ilmu resepi yang kak Azie kongsikan menjadi.. Terima kasih kak Azie atas perkongsian ilmu..

    ReplyDelete
  30. Dah cuba guna resipi kak azie.. memamg terbaik..

    ReplyDelete
  31. Kak azie..kalu guna tepung gandum nak berapa gram?

    ReplyDelete
  32. Saya dah mencuba resepi butter cake ni..mmg moist dan sedap sngt. Tkasih atas perkongsian ini.

    ReplyDelete
  33. Baru buat td...Alhamdulillah menjadi..terima kasih resepiny

    ReplyDelete
  34. Suka sgt hasilnya...sedap..sy try buat jd marble cake pun sedap.tp sy tukar guna gula pasir biasa sbb gula kastor dh abis, cuma kurangkn kpd 150g.tqvm

    ReplyDelete
  35. Assalamualaikum.. Nk tnye klu pki blender blh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Macam mana nk pukul butter pakai blender. Mana nk kembang butter tu

      Delete
  36. Salam kak azie, tumpang tanya klau nak buat frosting cream cheese, takpe ke saya pakai salted butter? resepi asal pakai unsalted one. Help me

    ReplyDelete
  37. Kak..knp kek saya buat ni,1/3 ketinggian kek tu nampak mcm mentah.tapi permukaan bwh kek,mcm hangus.sebelum keluar oven,kek tinggi..selepas kuar oven,kek tu terus jadi penyek😌.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dah overbake sebab oven dg oven lain suhunya. Jadi ianya belum masak.

      Delete
  38. Banyak kali dah buat resepi kek Butter kak azie ni. Memang puashati sangat. Terima kasih kak. Resepi mabeles 😍

    ReplyDelete
  39. Salam akak.. Sy dh try.. Alhamdulillah menjadi.. Cuma gula sy pkai gula kasar tu tp sy blend halus.. Kurangkn jd 140 gm sbb suka kek manis sgt..susu tu sy pkai susu tepung bncuh dgn air.. Dan tepung sy pkai tpung gandum+baking powder dan tmbaj sedikit tepunv jagung.. Mabeles lah... Gebuuuu...

    ReplyDelete
  40. rasa macam nak ngap terus seketul kek. semerbak bau satu rumah. kali ni cuba guna telur ayam kampung dan gula perang. not bad! memang sedap sangat.

    ReplyDelete
  41. Jadi kek saya buat. Tapi saya letak wrna jadi wrna pelangi. Telur saya tambah lagi satu jadi 5 biji. X boleh nak kongsi gambar pulak. Hihi

    ReplyDelete
  42. Tq ye kak .. resepi akak memang best... saya 1st time cuba guna resepi akak terus jadi gebu gebas.. hehe.. ni saya tgh buat lagi ni yg kali ke 3 huhu..

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum kak..nk tanya.knp kek sy xnaik?mula2 dia naik..pastu lama2 menurun.sy xad terus keluarkan dr oven.sy biarkn dulu kek tu dlm oven skjp.tp menurun jgk.afak kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek dah bantat. Mesti ada yg tak kena di mana mana. Cuba lagi.

      Delete
  44. Assalamualaikum kak azie,Kalau kukus berapa minit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tak pasti. Kena kukus smp masak lah. Guna lidi atau tester

      Delete
  45. Salam kak,kalau tepung gandum brp gram Dan baking powder berapa sudu teh kak? TErima kasih

    ReplyDelete
  46. Salam kak azie..izin share resepi kek ni ye..

    ReplyDelete
  47. Assalam kak zie...nk tnya, lau kita nk buat kek butter oren or perisa lain, masih bole guna basic resepi ni tak?then just tambah pati sunquick & kulit oren dlm adunan...thx..

    ReplyDelete
  48. Dah cuba dan memang sedap...tq share resepi

    ReplyDelete
  49. Terima kasih kak Azie. Pertama kali Sarah buat kek ni semalam. Alhamdulillah, menjadi dan sedap.
    (SarahSeth)

    ReplyDelete
  50. sis, kalau guna tepung gandum, 250 gram juga ya? terima kasih.

    ReplyDelete
  51. As salam ...maaf saya nk tanya boleh x kek nie buat jd rainbow kek ??
    Perlu ke gandakan bahan kalau untuk buat rainbow kek ..tq .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Saya cadangkan guna resepi kek rainbow kalau nak buat kek rainbow. Pasti dah tested oleh saya sendiri.

      Delete
  52. assalamualaikum. azie napa akak punya kek bila dah masak tu ada macam jalur/lapisan tak sekata masak nya di bahagian bawah kek? akak dah ikut resepi tapi tak cantik macam azie punya dalam gambar tu. smooth je, warna sekata.

    ReplyDelete
  53. Sedang mencuba.. hopefully jadi.. insyllh tq sis

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum kk azie sy dh cuba resepi ni mmg sedap cuma kek bila dh sejuk lapisan atas mendapentas sedikit di mana silap saya.k

    ReplyDelete
  55. Assalamualaikum kak azie..sy nk btanaya..kalau pan cake tu kita gna yg size 11" bole ke?

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum kak azie..mcm mana ye susu segar x ada..yg ad skrg ni susu pekat manis f&n dan susu tepong ank saya dugro hehehe..kak azie ad apa idea x untuk jdikn susu segar tu? blh gnti ke? iti je yg ad skg ni..tme ksih kak azie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Guna susu penuh krim dlm kotak atau dalam botol, pun boleh.

      Delete
  57. Wow. Baru try. Menjadi. Mekasih kak sudi share. Love it!

    ReplyDelete
  58. Alhamdulillah...menjadi..terima kasih puan

    ReplyDelete
  59. sy pun dah buat, sedappp, izin sy share dgn kawan2 ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan. Share dengan kawan kawan supaya lebih ramai dpt manafaat

      Delete
  60. kak azie nk tnya akk boleh? butter emborg sedap tak kalau nak buat kek atau biskut raya? sebab ada promotion..anchor mahal sgt huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal pure butter ok jer beli yg murah. Boleh jimat

      Delete
  61. Salam..nak tanya sblum masuk tu nak kena panaskan oven brp celcius ye & slma bper minit??? Sy pkai oven butterfly..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Panaskan dalam 10-15 minit bergantung pada oven pada suhu yang ditetapkan dalam resepi.

      Delete
  62. Salam Puan. Saya dh cuba resipi ni. Mmg terbaik!! Cantik kek dan atas pun tak merekah. Saya ikut sebijik2 mcm yg Puan ajar. Terima kasih!

    ReplyDelete
  63. just tried your recipe. excellent outcome. very moist and tasty too .perfect. thanks

    ReplyDelete
  64. Salam kak Azie.thanx untuk resepi kek butter.saya buat dalam cup untuk doorgift birthday anak.moist n sedap.nak upload pic tapi tak tahu nak buat macam mana.

    ReplyDelete
  65. Assaalamualaikum kak azie. Alhamdulillah mnjd kek butter resepi kak azie. Sngt2 moist n gebu. Cume , sye nk tnye , kek butter klau dah masak dan terus kluar kn dr oven , kek akan turun dan renggang dari loyang ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya tak jadi begitu. Saya pernah buat cupcake jadi begitu. Tanda spt kek bantat.

      Delete
  66. Salam kak azie

    Saya dh try 3 kali buat kek resipi ni. Pertama kali mmg menjadi. Kali ke 2 dan 3 jadi bantat. Slps letak susu perlu ke di adun lama atau sekadar sebati sahaja. Sbb agak lama juga saya adun dgn high speed. adakah sebab tu kek saya bantat?

    ReplyDelete
  67. Salam, akak, nak tanya pure butter jenama anchor tu salted ke unsalted?..Terima kasih kak:)

    ReplyDelete
  68. Salam, kak azie, nak tanya, utk pure butter jenama anchor tu salted ke unsalted? Huhu, x taw nak pilih yg manaa

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.