Iklan Nuffnang

Revenuehits html

18 Mac 2015

Moist Butter Cake Kegemaran Azie





 
Tiba tiba terasa sangat teringin untuk menikmati sekeping kek. Bila hasrat ini disuarakan, Juita membawa balik sekeping kek Red Velvet dari Secret Recipe. Namun ianya masih tidak menepati keinginan saya. Pada hari keputusan SPM diumumkan, sekali lagi kami ke Secret Recipe membeli 2 jenis kek yang juga tidak dapat memenuhi keinginan saya. Sebabnya? Haaa sebabnya saya hanya mahu menikmati kek kosong yang sedap disebabkan rasa kek itu sendiri bukan disebabkan frosting dsb. Kali ini saya meminta Juita menyediakan saya sebiji kek butter kerana inilah kek yang sebenarnya saya inginkan. Boleh klik di SINI untuk kek yang saya sediakan menggunakan resepi sama sebelum ini.

 




Sebelum melihat resepi, saya mahu selitkan sedikit bab solat dari kuliah Ustaz Adli. Solat lah yang paling ditekankan selepas ucapan kalimah syahadah. Solat adalah kata kata dan perbuatan khusus yang dimulai dengan takbir dan diakhiri dengan salam. Solat adalah penghapusan dosa selagi tak dibuat dosa besar. Solat kita adalah ehsan dari Allah. Jika sakit atau nyanyuk, kita tak boleh solat. Matlamat solat ialah untuk mengingati Allah. Solat adalah untuk akhirat bukan untuk dunia. Jadi walaupun sakit, tetap solat. Tidak ada istilah tinggalkan solat dalam apa jua keadaan. Nikmat sujud adalah nikmat yang terbesar. Bayangkan perasaan mereka yang tidak dapat lagi melakukan sujud kerana keuzuran. Waktu itu hati akan terasa hina dina dan kita akan membesarkan zat Allah. Lambang sujud adalah bumi, jadi jangan sesekali letak dahi atas bantal dsb. Semoga perkongsian ringkas ini dapat memberi sedikit manafaat kepada kita semua.
 
Jom layan resepi butter cake sedap mudah dan yang sentiasa menjadi kegemaran saya ini.  




My Best Ever Butter Cake

Bahan bahan:
250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.

Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).

Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.

Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.


 



85 ulasan:

  1. Assalamualaikum Kak Azie,
    Bakar dalam oven guna api bawah sahaja atau atas bawah? Terima kasih atas perkongsian resepi dan tentang solat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau resepi tak sebut, kena guna api atas bawah. Kecuali disebut secara spesifik.

      Padam
    2. Assalam kak.Saya slalu baca blok kak azie,tp x pernah reply.Bukn resepi je,tazkirah yg akak tulis buat saya jatuh hati kat blok akak.Byk resepi akak yg saya cuba,semua menjadi,tq byk2 kak atas perkongsian.

      Padam
    3. Saya paling suka ikut resipi kak azie. ..kite org mache..

      Padam
  2. Wow kak,boleh saya cuba ^^

    Sekiranya kak memerlukan servis membina website untuk dispplay semua resipi ikut kategori lagi bagus, nanti boleh buat bisnes online.

    http://www.perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/

    BalasPadam
  3. Saya suka juga juga butter cake, terima kasih Kak Azie atas perkongsian
    ymscreations.blogspot.com

    BalasPadam
  4. Azie, saya dah try resipi ni semalam... mmg sedap! kengkawan kat office pun kata sedap. Tapi saya tak buat entry... sebab tak ambik gambar... nanti nak buat lagi sekali...

    TQ ya, 'dedahkan' resipi butter cake yang sedap ni.

    BalasPadam
  5. Slm kak azie. Sy nk tnye sikit mungkin akak lebih tahu kan. Hm mcm ni. Sy plan nk buat red velvet cupcake Tp sy nk jual kt koperasi sekolah maybe ade budak Mkn. Sy nk tnye red velvet tu bleh thn lama ke? Xmsm ke cream cheese tu nt ? And mmg Kena letak Dlm peti ke ? Tlg jwb ye akak. Thanks :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cream cheese tak tahan lama dan kena letak dlm chiller. Kalau nak tahan beberapa hari guna butter cream. Atau buat red velvet brownies.

      Padam
  6. Cream cheese ng butter cream beza mcm mne kak?

    BalasPadam
  7. salam k,azie, apa pdpt k.azie untuk buttercake yg dikukus spy lebih moist.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam saya dah try guna kukus .. Alhamdulillah jadi .. matap gitu .. Thanks Kak Azzie, ur cake is delicious.....

      Padam
  8. Hi Kak Azie, memang tempting...nak kena buat ni...mcm kak Azie cakap kekadang terasa nak menikmati keenakan plain butter cake...bukan topping nya bukan forsting nya...thx kak for sharing the recipe.

    BalasPadam
  9. Salam K Azie. Saya sudah cuba resepi ni. Mmg menjadi kegemaran anak-anak. T. kasih K. Azie

    BalasPadam
  10. Cikgu Hayati..
    saya suka butter cake...so nak cuba resipi...thanks Sis ...sharing is caring....

    BalasPadam
  11. salam..kak azie..butter tu..kak azie guna yg salted or unsalted?

    BalasPadam
  12. assalam kak azie, nak tanye, kek butter cmni bole tahan berapa hari yer, kalo sy buat hari rabu, bole tahan tak sampai hari ahad.. mohon jawab yer, hihihi -syima

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Kalau nak lama, wrap dengan aluminium foil dan simpan dalam freezer. Boleh google cara simpan dalam freezer dlm blog saya.

      Padam
  13. Dah try buat tadi. Sedap! Saya pakai susu cair. Thanks for d recipe! Tapi atas cake dia jd cam bubbles. Sbb overmix ke?

    BalasPadam
  14. Baru lepas mencuba. Sangat menjadi. gebu dan enak.
    cuma sy tukarkan beberapa bahan kerana itu shj yg ada dirumah tapi sebab teringin sangat hentam je.hehe susu kepada heavy cream emborg dan tambah sedikit plain yogurt dan pure butter kepada planta.

    Meyl.

    BalasPadam
  15. Baru cuba kek butter ni...alhamdulillah sedap 😍 - Haniza

    BalasPadam
  16. Terimakasih pada Puan Azie dengan tips dan kongsi bersama resepi kek ini. Saya sudah mencuba dan betapa lembut dan enak rasanya. Lemak kerana susu yang membangkitkan kewangian kek ini ketika membakarnya dan tidak berminyak. Alhamdulillah. Semua ahli keluarga dan jiran tetangga amat menyukai kek ini sebagai hidangan di Hari Raya Haji. Terimakasih.

    BalasPadam
  17. Saya sedang membakar kek butter guna resepi kak azie. Tqaseh ye :-)

    BalasPadam
  18. Dah byk kali cuba resipi pn azie... bukan kek je.. skrg kek dlm oven, semerbak bau dlm rumah... x sabar nk try. Selalu buat x letak susu, kali ni baru try letak susu cair sbb tu je yg ada... tkasih byk pn azie, mmg jadi rujukan sy kalau nk try masak or bake.-Dian-

    BalasPadam
  19. Sy sudah beberapa kali mencuba resepi kek ni dan juga resepi2 lain dri blog aunty azie.. trima kasih kerna sudi share... 😊

    BalasPadam
  20. Salam kak azie...nak tanye gune salted ke unsalted butter...lagi stu nk tny,telur tu guna gred ape ye...teringin nak cube resepi ni...-husna

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Saya tak kisah pasal butter. Ikut ada stock. Biasanya salted. Telur biasanya saya guna yg saiz sederhana.

      Padam
  21. As'kum kak Azie..

    nak tanya,kak guna telur size sederhana tu A ke B?
    sebab saya selalu guna double A..boleh ke?

    BalasPadam
  22. Terima Kasih Kak azie
    Dulu pernah buat dan lupa resepi...

    Aisyah Ahmad

    BalasPadam
  23. As salam sis..klo guna sukatan pakai cawan mcm mana yer?maaf saya x de mesin penimbang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Cadangan saya beli jer penimbang. Kalau tidak cari dan guna resepi yang pakai cawan.

      Padam
  24. Salam kak...nk tanya bleh ker tepung naik sendri2 sy tkr kpd tepung superfine...perlu tambah baking powder x...

    BalasPadam
  25. As salam kak azie. Dlm oven letak rak yg tengah ke rak bwh ye ?
    Tq kak, nak sgt cuba wat kek ni... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Saya biasanya guna yg tengah shj

      Padam
    2. Sy dah cuba kak. Rasa kek ni mmg sdp. Tp permukaan kek sy merekah, pecah2 & kek x msk lg, tp dah hangus. Angkat dan kuarkan dr loyang, tgk2 dia cam turun cket kak. Sy potong kat tgh, tgk cam ada tompok2 kecik2 yg menandakan kek ni mendap cket.Apa yg jadikan kek sy jd cam 2 ye... Sy salah pukul ke, atau oven sy ke yg masalah.
      Tp yg penting kek ni mmg sdp kak..
      Nnt nak cuba semula...hehe
      Tq.. :)

      Padam
    3. Kepanasan oven dg oven yg lain tak sama. Semasa dibakar, jika nampak mula perang sedang dalam masih mentah, mula kena kurangkan suhu

      Padam
  26. Salam kak..
    boleh ke guna gula biasa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Gula kaster halus. Jangan pulak guna gula kasar ya

      Padam
  27. As'salam kak Azie...kalau kukus boleh tak?oven tak de... heheee

    BalasPadam
  28. Thank you kak Azie for the resepi.. Saya dah buat semalam memang sedap dan gebu.. Untuk makluman kak Azie saya kerap merujuk resepi-resepi kak Azie untuk masakan saya... Semua ilmu resepi yang kak Azie kongsikan menjadi.. Terima kasih kak Azie atas perkongsian ilmu..

    BalasPadam
  29. Dah cuba guna resipi kak azie.. memamg terbaik..

    BalasPadam
  30. Kak azie..kalu guna tepung gandum nak berapa gram?

    BalasPadam
  31. Saya dah mencuba resepi butter cake ni..mmg moist dan sedap sngt. Tkasih atas perkongsian ini.

    BalasPadam
  32. Baru buat td...Alhamdulillah menjadi..terima kasih resepiny

    BalasPadam
  33. Suka sgt hasilnya...sedap..sy try buat jd marble cake pun sedap.tp sy tukar guna gula pasir biasa sbb gula kastor dh abis, cuma kurangkn kpd 150g.tqvm

    BalasPadam
  34. Assalamualaikum.. Nk tnye klu pki blender blh ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Macam mana nk pukul butter pakai blender. Mana nk kembang butter tu

      Padam
  35. Salam kak azie, tumpang tanya klau nak buat frosting cream cheese, takpe ke saya pakai salted butter? resepi asal pakai unsalted one. Help me

    BalasPadam
  36. Kak..knp kek saya buat ni,1/3 ketinggian kek tu nampak mcm mentah.tapi permukaan bwh kek,mcm hangus.sebelum keluar oven,kek tinggi..selepas kuar oven,kek tu terus jadi penyek😌.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasanya dah overbake sebab oven dg oven lain suhunya. Jadi ianya belum masak.

      Padam
  37. Banyak kali dah buat resepi kek Butter kak azie ni. Memang puashati sangat. Terima kasih kak. Resepi mabeles 😍

    BalasPadam
  38. Salam akak.. Sy dh try.. Alhamdulillah menjadi.. Cuma gula sy pkai gula kasar tu tp sy blend halus.. Kurangkn jd 140 gm sbb suka kek manis sgt..susu tu sy pkai susu tepung bncuh dgn air.. Dan tepung sy pkai tpung gandum+baking powder dan tmbaj sedikit tepunv jagung.. Mabeles lah... Gebuuuu...

    BalasPadam
  39. rasa macam nak ngap terus seketul kek. semerbak bau satu rumah. kali ni cuba guna telur ayam kampung dan gula perang. not bad! memang sedap sangat.

    BalasPadam
  40. Jadi kek saya buat. Tapi saya letak wrna jadi wrna pelangi. Telur saya tambah lagi satu jadi 5 biji. X boleh nak kongsi gambar pulak. Hihi

    BalasPadam
  41. Tq ye kak .. resepi akak memang best... saya 1st time cuba guna resepi akak terus jadi gebu gebas.. hehe.. ni saya tgh buat lagi ni yg kali ke 3 huhu..

    BalasPadam
  42. Assalamualaikum kak..nk tanya.knp kek sy xnaik?mula2 dia naik..pastu lama2 menurun.sy xad terus keluarkan dr oven.sy biarkn dulu kek tu dlm oven skjp.tp menurun jgk.afak kenapa ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kek dah bantat. Mesti ada yg tak kena di mana mana. Cuba lagi.

      Padam
  43. Assalamualaikum kak azie,Kalau kukus berapa minit?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Tak pasti. Kena kukus smp masak lah. Guna lidi atau tester

      Padam
  44. Salam kak,kalau tepung gandum brp gram Dan baking powder berapa sudu teh kak? TErima kasih

    BalasPadam
  45. Salam kak azie..izin share resepi kek ni ye..

    BalasPadam
  46. Assalam kak zie...nk tnya, lau kita nk buat kek butter oren or perisa lain, masih bole guna basic resepi ni tak?then just tambah pati sunquick & kulit oren dlm adunan...thx..

    BalasPadam
  47. Dah cuba dan memang sedap...tq share resepi

    BalasPadam
  48. Terima kasih kak Azie. Pertama kali Sarah buat kek ni semalam. Alhamdulillah, menjadi dan sedap.
    (SarahSeth)

    BalasPadam
  49. sis, kalau guna tepung gandum, 250 gram juga ya? terima kasih.

    BalasPadam
  50. As salam ...maaf saya nk tanya boleh x kek nie buat jd rainbow kek ??
    Perlu ke gandakan bahan kalau untuk buat rainbow kek ..tq .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Saya cadangkan guna resepi kek rainbow kalau nak buat kek rainbow. Pasti dah tested oleh saya sendiri.

      Padam
  51. assalamualaikum. azie napa akak punya kek bila dah masak tu ada macam jalur/lapisan tak sekata masak nya di bahagian bawah kek? akak dah ikut resepi tapi tak cantik macam azie punya dalam gambar tu. smooth je, warna sekata.

    BalasPadam
  52. Sedang mencuba.. hopefully jadi.. insyllh tq sis

    BalasPadam
  53. Assalamualaikum kk azie sy dh cuba resepi ni mmg sedap cuma kek bila dh sejuk lapisan atas mendapentas sedikit di mana silap saya.k

    BalasPadam
  54. Assalamualaikum kak azie..sy nk btanaya..kalau pan cake tu kita gna yg size 11" bole ke?

    BalasPadam
  55. Assalamualaikum kak azie..mcm mana ye susu segar x ada..yg ad skrg ni susu pekat manis f&n dan susu tepong ank saya dugro hehehe..kak azie ad apa idea x untuk jdikn susu segar tu? blh gnti ke? iti je yg ad skg ni..tme ksih kak azie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Guna susu penuh krim dlm kotak atau dalam botol, pun boleh.

      Padam
  56. Wow. Baru try. Menjadi. Mekasih kak sudi share. Love it!

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.