Iklan

Iklan Nuffnang

9 Jun 2014

Terung Goreng Berlado Kegemaran Azie






Dalam kita memasak dan makan yang enak enak, kita jangan sesekali melupakan mereka yang dalam kesusahan dan anak anak yatim. Dalam kuliah Zohor Ustaz Aliff adalah Bab bab Dosa Besar, dibincangkan dosa besar ke13 iaitu memakan harta anak yatim secara zalim. Kita boleh mengambil harta anak yatim yang dijaga sekadar untuk menampung perbelanjaan mereka atau bagi orang yang miskin, diambil sebagai upah. Selain itu, boleh diambil sebagai pinjaman yang dibayar balik atau diambil kerana darurat. Balasan dosa yang sangat besar bagi mereka yang menzalimi anak yatim, malah berganda. Begitu juga pahalanya juga berganda bagi sesiapa yang berbuat kebaikan pada anak yatim. Rasulullah menunjukkan 2 jari iaitu jari tengah dan jari telunjuk sebagai menunjukkan betapa dekatnya mereka yang menjaga anak yatim dengan baginda. Rasulullah mengajar kita supaya mengusap kepala anak yatim, kerana bagi setiap rambut yang diusap adalah bersamaan dengan 1 pahala. 

Sempena bulan Ramadhan yang akan tiba  tidak lama lagi, bolehlah kita sama sama memberikan sedikit sumbangan pada anak yatim mengikut kemampuan kita. Sekarang kita, masuk bab resepi pula. Kali ini nak bercerita pasal terung. Terung adalah lauk kegemaran saya apalagi terung yang kecil dan bijinya halus halus tu. Saya boleh meratah begitu sahaja samada terung digoreng atau terung yang hanya dicelur. Kalau di kampung pasti terung celur dicicah dengan budu tapi kalau saya tak perlu budu pun, boleh licin gak. Selain digoreng berlado, saya juga penggemar Pajeri Terung. Kalau nampak pajeri terung, pasti ianya akan menjadi lauk pilihan kalau makan di mana mana kedai makan. 

Cara menyediakan terung berlada sama sahaja dengan cara menyediakan Ikan Goreng Berlado di SINI dan di SINI. Bila saya membuat rencah yang banyak, saya akan simpan sedikit di dalam tupperware dan disimpan di dalam freezer. Bila mahu menggunakannya, keluarkan dan cuma perlu disediakan terung untuk digoreng atau lain lain sayuran. Haa jimat masa jika kita dapat merancang seperti ini apalagi di bulan Ramadhan di mana saya tidak punya banyak waktu untuk memasak. 

Resepi lain Terung Goreng Berlado menggunakan udang kering yang telah saya cuba, boleh klik di SINI. Kedua duanya sama sahaja sedapnya. Boleh jer cuba kedua duanya untuk kelainan. Jom kita semak resepi yang saya gunakan hari ini....




Terung Goreng Berlado

Bahan bahan:
Terung 
1 biji bawang besar - hiris
10 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Asam keping
Garam
Gula

Cara cara:
Terung dibelah 2 dan digoreng. Angkat dan ketepikan. Dengan menggunakan lebihan minyak tadi, tumis bawang besar sehingga layu. Kemudian masukkan cili yang dikisar bersama bawang merah dan bawang putih. Tumis sehingga cili masak dan pecah minyak.





Masukkan asam, garam dan gula. Gaul rata dan sesuaikan rasa. Bolehlah dituang ke atas terung. Sedia untuk dihidangkan.


Nota:
Jika suka boleh masukkan sedikit daun kunyit, lagi harum baunya.



1 comment:

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.