Iklan

Iklan Nuffnang

3 Mar 2014

Kek Karot Dr Nana Untuk Harijadi Sarah




Kali ini saya mahu kongsikan kek yang saya sediakan untuk si comel Sarah yang ditempah oleh Bondanya untuk meraikan harijadi yang kedua. Saya masih menggunakan resepi Kek Karot Nana Ain. Boleh tengok hasilnya di SINI dan di SINI. Kek ini memang sangat saya sukai dan sesuai sahaja kemanisannya. Selepas beberapa hari, kek nya akan menjadi lebih moist. Resepi ini akan kekal menjadi a keeper recipe for Kek Karot untuk kami.

Selain kek yang ditempah, kami juga menyediakan sebiji kek ekstra untuk dimakan makan. Kalau mahu melihat gambar kek yang telah dipotong boleh tengok 2 gambar di bawah sekali. Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Hidayah kerana sudi menghantar gambar Sarah semasa memotong kek harijadi.  Harap maaf atas segala kekurangan terutama deko budak baru belajar tu... 




Saya sertakan sekali lagi resepinya di bawah ini untuk memudahkan rujukan. Kalau ada sesiapa yang mahu mencuba resepi ini sendiri di rumah, silakan lah...



Kek Karot Dr Nana
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan
1 1/4 cawan minyak jagung
4 biji telur
120 gram gula castor
120 gram gula perang
250 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
1 cawan walnut - panggang seketika dan cincang kasar
2 cawan karot - parut kasar 
1 cawan kismis - opsyenal 

Cara cara:
Putar telur dengan gula hingga kembang. Masukkan minyak dan putar lagi. 

Ayak dan satukan tepung gandum, baking soda, serbuk kayu manis dan garam. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan sambil terus diputar.

Masukkan karot, walnut dan kismis. Kacau rata dengan spatula sahaja. Kali ini, saya masukkan separuh dari kismis.

Tuangkan dalam acuan yang telah dilapik dengan kertas. Taburkan separuh lagi dari kismis supaya ianya tidak jatuh di dasar kek. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C




Bila sejuk, sapukan cream cheese dan hias mengikut kreativiti masing masing. Simpan seketika di dalam peti sejuk kerana ianya sedap dimakan bila agak sejuk.




Cream Cheese

Bahan bahan:
2 cawan gula icing - ayak
8 oz cream cheese - sejuk
5 sudu besar unsalted butter - lembut (2.5 oz)
2 sudu kecil vanilla extract

Putar cream cheese dengan butter dan vanilla hingga sebati. Sedikit demi sedikit, masukkan gula hingga mencapai konsistensi dan kemanisan yang disukai.

Simpan dalam peti sejuk sehingga agak stiff sebelum menggunakannya. Boleh disimpan dalam peti sejuk sehingga 3 hari. 








18 comments:

  1. Salam.nk tny, cream cheese yg slalu puan pkai brand apa yer? Mohon share..tq
    -nurul, perak-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Saya pakai Philadelphia atau Tatura

      Delete
    2. nk taruk whipping cream with creamcheese boleh ke

      Delete
  2. Salam kak nktye..8oz bersamaan bape yer

    ReplyDelete
  3. 1 oz lebih kurang 28gram...saje je tolong jawab..heheh..nak try buat jugak ni

    ReplyDelete
  4. Hai kak..kak guna baking tray size brapa nie?

    -Mrs.Freddy

    ReplyDelete
  5. Salam kak. Nk tnya cmne nk bt krim yg tahan lma yg x cpt cair?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Butter cream lebih tahan dari cream cheese.

      Delete
  6. Kak klu 8oz tu bsamaan dgn brp ml or gm ye? Xreti nk convert.. Huhu

    Laila

    ReplyDelete
  7. Assalammualaikum,

    Salam kenal kak Azie. Alhamdulillah, sy dah cuba kek ni smlm. Sy buat dlm acuan loyang 7x3 inch. Tapi kat tgh die mendap pulak. But rase sangat sedap. Tak tipu. Then, sy ingat terlebih muatan utk loyang besar tu, jadi transfer ke cupcake pulak. Masih sedap, anak2 suke, suami suke. Thanks kak!!!

    ReplyDelete
  8. Nanti nk cuba la.. cream cheese je xde
    Kene angkat oven dari stor ni..
    Nk buat kek carrot asyik xsempat

    ReplyDelete
  9. salam kak azie..saya da buat resepi ni...sgt sedap..dan dah ada yg tempah kek ni..alhamdulillah.mintak halal ye kak azie

    ReplyDelete
  10. salam kak. kalo telur size c pun 4biji ye guna? -nadhrah-

    ReplyDelete
  11. Salam azie guna api atas abwah ke bawap je?da 2 kali try resepi ni tgh x masak...ke sy x pdai buat kek?

    ReplyDelete
  12. Salam azie guna api atas abwah ke bawap je?da 2 kali try resepi ni tgh x masak...ke sy x pdai buat kek?

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Kak Azie.
    Saya dah cuba resepi kek ni semalam.
    Walaupun tak de walnut & kismis, kek masih sedap sangat.Alhamdulillah
    Terima kasih Kak ��

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Puan.. sy dah banyak kali buat kek guna resepi Puan. Red Velvet, Choc Moist, Kek Pisang & Carrot Cake. Semua menjadi. Sampai ada yg order nak beli kek dgn saya. Terima Kasih byk2 puan share resepi. Moga Puan sentiasa murah rezeki & diberkati Allah.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.