Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap


Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap

Sebenarnya dah lama saya teringin untuk makan Kek Karot lagi setelah lama tak membuatnya sendiri ataupun membelinya di kedai. Hubby pun dah beli karot seperti yang saya minta. Tapi satu demi satu karot tu saya gunakan untuk memasak sayuran atau pun dimasukkan dalam nasi goreng. 

Sementara Nana ada di rumah, saya minta dia membuatkan kek karot, lagi pulak kawan kawannya akan datang bermalam sebelum mereka bercuti ke Singapura pada pagi Ahad. Bolehlah dihidang sebagai hidangan petang kawan kawan Nana juga nanti.


Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap

Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap

Setakat ini saya telah mencuba 2 resepi untuk Kek Karot iaitu resepi ini yang pernah Nana buat sebelum ini di SINI dan resepi yang keknya saya sediakan sendiri di SINI. Cuma dulu Nana tak memasukkan walnut kerana tiada stok. Kedua duanya sama sama sedap, cuma saya lebih suka jika kek tersebut tanpa walnut. Saya suka sangat makan Kek karot kerana kandungan karot di dalamnya lebih baik untuk kesihatan berbanding dengan kek biasa. Jadi kalau ke mana mana kedai kek, saya pasti memesan Kek Karot. Hmm tidaklah rasa bersalah sangat selepas memakannya....

Jom tengok resepi Kek Karot yang disediakan oleh Nana dengan dibantu adik adiknya tengah malam tadi....


Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap

Kek Karot Nana Ain

Bahan bahan
1 1/4 cawan minyak jagung
4 biji telur
120 gram gula castor
120 gram gula perang
100 gram walnut
250 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
1 1/2 cawan karot parut
1 cawan kismis

Cream Cheese:
120 gram gula
250 gram cream cheese
120 gram unsalted butter
Semua bahan dicampur dengan dipukul hingga kembang.

Cara cara
1. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Masukkan minyak, kacau rata. 
2.Masukkan tepung gandum, baking soda, serbuk kayu manis dan garam.
3.  Masukkan karot, walnut dan kismis.
4. Tuangkan dalam acuan. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C
5.  Sapukan cream cheese apabila telah sejuk.   

Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap

Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap

Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap


Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

29 ulasan for "Kek Karot Dr Nana Ain Yang Sangat Sedap"

  1. yummy~best2;)
    bestnyaaaa kalau rajin buat kek..huhu~
    ni rajin makan je..he3

    BalasPadam
    Balasan
    1. LP, i pun tak rajin juga sebab memikirkan tak ramai yang suka makan kek di rumah ni.

      Padam
  2. Assalamualaikum Kak Azie.. wah Nana pun berbakat membuat kek.. pasti seperti ibunya.. ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Choco Ani, dia lagi dulu memasak semasa di Egypt. Saya hanya mula membuat kuih muih selepas tengok dia lah. Anak kami yang seorang lagi di rumah ini pun minat memasak juga

      Padam
  3. lama dah tak buat carrot cake. sy pun suka... senang dan sedap, cuma leceh part nak parut carrot tu je... nak dapatkan secawan dah lenguh tangan. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. FnF, bahagian tu biasanya saya outsource kat anak anak. Tapi boleh bayangkan lah bagaimana penatnya tu kerana kalau buat kuih berasaskan ubi kayu, sayalah yang kena memarut ubi tu. Tapi penat memarut karot berbaloi baloi kerana kek karot yang terhasil, sgt sedap dan juga bagus untuk kesihatan.

      Padam
  4. Baru2 ni ada seorg pelajar bwakan kek karot utk guru2 rasa mmg sdap tpi tak sempat tya resepinya..nk tya Azie karot tu kita parut n kena perahkn airnya ke? Atau lepas parut blh msuk dlm adunan terus? Tkasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terus masukkan jer. Barulah masih berkhasiat dan moist

      Padam
  5. baking soda tu baking powder ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lain...baking soda tu bicarbonate of soda manakala baking powder tu serbuk penaik.

      Padam
  6. Ada kawan saya dah buat dan bawa ke kesekolah aritu, fuh memang sedap resepi azie. Kami kat sekolah pun nak kongsi pakat buat.

    BalasPadam
  7. da lma xmkn kek ni.mmg sdp.dlu ska sgt bli.nk tnya la..cream cheese yg digunakn tu jnis n jnma ap yer?

    BalasPadam
  8. Puan nk tya la.....mmg x de letak gula ke....saya br nk blaja wat kek jdi curious sikit....

    BalasPadam
  9. Dah 2 kali buat..rasanya mmg tak mengecewakan..trimakasih puan azie

    BalasPadam
  10. Salam kak azie... saya baru try resepi kak azie ni. dah la mudah sedap pulak tu... Saya tak ada minyak jagung so tukar dgn minyak kelapa dara sebab itu sahaja yang ada kat rumah. Masya Allah sedapnye rasa kelapa campur kacang2 tu. Terharu, sebab saya tak pandai bake tapi resepi ni senang buat sekali terus jadi <3

    BalasPadam
  11. Salam. Dah buat guna resipi ni. Memang ternyata sedap,gebu dan moist. Siap buat 2 biji lagi. Semua puji hihi. Terima kasih kak azie :)

    BalasPadam
  12. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya buat ikut resepi di atas. Kalau nak buat resepi sendiri, bolehlah nak masukkan apa apa pun.

      Padam
    2. Hehe tq. Sorry nak tnya lgi,akk letak apa kt loyang supaya kek x melekat

      Padam
    3. Boleh lenser butter atau guna cooking spray

      Padam
    4. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  13. Salam. Puan.. Boleh saya tau.. Utk adunan ni, puan guna size berapa ye?

    BalasPadam
  14. sis kalau guna minyak lain tak sesuai ke macam bunga matahari ke contoh

    BalasPadam
  15. assalamualaikum. Yang ni akak masukkan dalam loyang berapa ukuran ye? Saya nak bajet nak hidang kepada tetamu :)

    BalasPadam
  16. Terima kasih utk resepi ni. Saya dah kesekian kali buat, mmg mudah dan sedap.. saya selalunya akan buat dlm bentuk cup cakes. Tempoh membakar pun pendek, senang nak bawa n kalau nak menjamu tetamu pun lebih mudah.

    BalasPadam
  17. salam azie, terima kasih byk atas resepinya. kek sedap sgt2. mohon halalkan saya berniaga sekali sekala dgn resepi ni. terima kasih...

    BalasPadam
  18. Bkn ke ari tu respi ni pakai sukatan cawan ke? Sekali tgk blk, tgk pakai gram. Siap bookmark page ari tu sebab pakai sukat cawan. Adoi la, dah parut carrot siap dah. Susah nak buat ni

    BalasPadam
  19. Assalamualaikum. Kalau nak kurangkan gula boleh ke? Atau kena ganti bahan lain? Satu lagi, ni untuk birthday anak, tapi anak tak boleh makan minyak jagung (bertentangan dengan ubat dia). Apa alternatif lain?

    BalasPadam