Iklan Nuffnang

12 Feb 2014

Ayam Ungkep







Saya menyediakan 3 lauk sekali gus apabila angin rajin datang melanda. Bukan apa kesian apabila mengingatkan anak anak makan nasi bungkus setiap hari. Jadi memikirkan hari sabtu adalah hari yang paling sesuai untuk saya ke dapur, jadi saya meminta hubby ke kedai runcit membeli bahan bahan yang diperlukan. Saya menyediakan resepi ini tanpa pun dirancang tetapi secara tiba tiba apabila terdapat gambarnya di blog Amie's Little Kitchen yang nampak sangat sedap. Terbaca pulak komen yang diberi yang menulis kuahnya walaupun berminyak tapi bila bergaul dengan nasi, sangat sedap sehingga makan menambah berpinggan pinggan.  

Saya dah ubahsuai sedikit resepi dengan memasukkan sedikit santan kerana ada lebihan santan yang saya guna untuk menyediakan Ikan Panggang Kuali di SINI. Resepi asal memang tak menggunakan santan. Kalau diperhatikan, resepi ini juga tidak menggunakan asam langsung. Itulah yang uniknya pasal resepi Ayam Ungkep ni. 






Jom kita tengok resepi ringkas dan sangat mudah ini untuk hidangan di rumah jika kita ketandusan idea....



Ayam Ungkep
Oleh: Azie Kitchen  

Bahan-bahan:
1 kg ayam - potong 10 - perap dg garam & kunyit 
2 batang serai - dititik
3 cawan air
1/4 kotak santan - saya tambah
Garam/gula/perasa pilihan
1/2 keping asam keping - opsyenal
Minyak masak

Bahan tumbuk / kisar:
5 ulas bawang putih
10 biji bawang merah 
Sejemput serbuk ketumbar
Sejemput serbuk jintan manis
Sejemput serbuk jintan putih
3 cm kunyit hidup
3 cm halia
15 biji cili padi 

Cara cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis semua bahan kisar sehingga terbit minyak.




2. Masukkan  serai dan ayam yang telah diperap dan kemudian gaul rata hingga ayam kelihatan kecut atau berubah warna.




3. Tambahkan air, garam / gula / perasa pilihan. Tutup kuali rapat-rapat. Kacau sekali-sekala untuk memastikan ayam tidak hangus kekeringan atau hancur.




4. Apabila kuah kering (jika suka kuahnya tak perlu masak sampai kering), dan ayam empuk, matikan api.






18 comments:

Sweetie said...

Simple dan mudah!

Bicara Kak Noor said...

wah sedapppp ni

Gee® said...

Mabeles....

Kniedaz said...

sedapnya kak...betul kak..kalau saya, saya pun cedok kuah berminyak tu..buat nasi kita tambah sedap..hehehe

yesmina bmc said...

Mak saya orang jawa dan sejak kecik ni mmg makanan favret kami...

mak saya mmg masukkan selepas ayam separuh masak...
untuk lebih ummmp, bole tambah asam keping sekeping..sedap :)

Azie said...

Yes, ohh maksudnya mal ada masukkan santan dan asam keping juga ya. Terima kasih atas perkongsian. Nnt boleh cuba lagi dg cara mak Yes pula.

Azie said...

Ohh ye ke. Lupa lak baru ni nk ambik kuah berminyak dan digaul dg nasi. Insya Allah lain kali, mesti nk cuba sb dah ramai bagi komen sedap makan sebegini.

Fazliana Jamil said...

fuhhh terliur plak. Nak cuba buat lah hari ini. Btw nanti kalau ada masa and kerajinan jemput2 singgah ke blog saya ye http://www.mamafisya.com/ :

Ashraf Abdul Rahman said...

ni mcm resepi mak mertua saya...tp x de santan. resepi Jawa...

junainah mohamed said...

Nampak sedap. Lepas ni bolehlah saya try :)

Nur Majidah A.Majid said...

Mmg sdp..dr kcik mak slalu wat lauk ni.n skg msak utk hubby plak.b'tmbh2 die mkn,hehe

alyaa aidee said...

Nyum nyum. Sy share ye resepi ni Azie :)

Aya Suria said...

suka jln2 kat blog nii..byk resepi..
jom jln2 blog sy ayacuya193.blogspot.com

Fizah Abd Halim said...

Assalamualaikum sis.. Kalau carik resipi nak masak apa saya suka jalan2 kat blog sis ni.. Kebanyakan resipi memang sedap la sis.. Jemput la singgah blog saya juga.. http://fizahabdhalim.blogspot.com/

Sha My heart said...

Wah, nak cuba.
Rasa sedap

hanif adlin said...

Wah mudah je caranye kan.esok cuti boleh lah buat

Sunah Sakura said...

dah pernah try resepi ni tanpa santan...sedap gila! suami pun suka! mekasih!

a kamarul said...

mak mertua org jawa...slalu buat mmg sedap sangat...tapi xletak santan la...nnt nk buat try letak santan lak...cube rase nnt...huhuhuu