Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Monday, 9 April 2012

Moist Carrot Cake




Saya memang dah lama teringin untuk membuat kek karot sendiri tambahan lagi selepas melihat Nana membuat kek karot yang sangat sedap dan moist. Boleh klik di SINI untuk melihat kek dan resepi yang digunakan oleh Nana. Tapi hajat selalu tertangguh kerana setiap kali ingin membuatnya, setiap kali juga bahan bahan yang diperlukan tidak mencukupi.




Resepi ini saya dapat dari blog Sleepless in KL yang beliau ubahsuai dan praktikkan resepi dari Allrecipes.com. Berdasarkan feedback yang diberi oleh pembaca lain, memang resepi ini diakui sangat mudah menyediakannya dan sangat sedap. Itu sebab dari banyak banyak resepi yang saya ada, saya memilih untuk mencuba resepi beliau. 

Sebelum balik dari pejabat, saya dah menghantar bbm pada Boy minta supaya Juita tolong memarut karot. Memang cepat menyediakannya apabila karot sudah diparut. Yang lain, tinggal sukat dan kacau rata jer. Saya hanya menggunakan hand whisk saja pun untuk menyediakan adunan. Oleh kerana saya menggunakan 2 loyang, waktu membakarnya juga sangat singkat. Jimat masa dan jimat elektrik pun.




Aduhaaai sedap nyer kek ini, lembab, lembut dan gebu walaupun gambarnya nampak biasa. Ye lah, gambar snap pukul 10 malam. Serius... sangat sedap lah, rasanya lebih sedap dari kek di Secret Recipe tu.  hahaha jangan marah ye peminat Secret Recipe. Lepas ni tak payah lagi beli kek di Secret Recipe, buat sendiri jer di rumah.  Boleh makan puas puas, tak habis boleh frozen sehingga berbulan lamanya. Saya makan selamba jer tanpa rasa bersalah walaupun dah jauh malam... apa citer tu?

Jom lah layan resepinya …



Moist Carrot Cake
sumber: Sleepless In KL
terjemahan: Azie Kitchen

Bahan bahan
4 biji telur
1 ¼ cawan vegetable oil
1 cawan gula
2 sk vanilla extract
2 cawan all purpose flour
2 sk baking soda
2 sk baking powder
½ sk garam
1 sk serbuk kayu manis
3 cawan carrot – parut
1 cawan walnut – cincang
Sedikit kismis

 
Cara cara

Panaskan oven 175C. Lenser 2 loyang bulat yang diletakkan baking paper bawah dan keliling.

Dalam mangkuk besar, putar telur, oil, gula dan vanilla extract. 




Satukan tepung, baking soda, baking powder, garam dan serbuk kayu manis. Masukkan ke dalam adunan yang diputar tadi.




Masukkan karot. Kacau rata dan masukkan pula walnut dan kismis.

Tuang ke dalam loyang. Bakar selama 40-50 minit atau sehingga kek tidak melekat di lidi yang dicucuk di tengah kek.




Biarkan sejuk di dalam loyang dalam 10 minit sebelum disejukkan di atas wire rack.


Bolehlah dihiaskan dengan frosting sebelum dipotong dan dihidangkan.




Enjoy....



Nota: untuk rujukan sendiri di masa depan, saya menggunakan 2 loyang saiz 9" dibakar pada suhu 160C selama 20 minit sahaja.


Frosting

Bahan bahan:
½ cawan butter – suhu bilik
8 oz cream cheese – suhu bilik (1 kotak Philadelphia atau 1 tube Tatura)
2 cawan gula icing
1 sk vanilla extract

Cara cara:
Di dalam mangkuk sederhana, satukan butter, cream cheese, gula dan vanilla. Putar sehingga sebati dan berkrim. Sapu pada permukaan kek yang telah disejukkan sepenuhnya. Tabur dengan kepingan badam, jika suka.






Nota:
Bagi memastikan kek moist adalah dengan membakar hanya secukupnya tanpa perlu menunggu masa ditetapkan. Bila aroma wangi keluar dari oven, menunjukkan kek telah masak, boleh buka oven dan check dengan cake tester.
Jika belum masak, tutup oven dan bakar lagi beberapa minit. Lagi lama masa membakar, lagi hilang kelembapan. Jadi membakar seadanya kerana ianya bergantung kepada oven yang digunakan dan saiz loyang.

Kek boleh disimpan di dalam freezer selama 3 bulan dengan cara membalut dengan cling plastic wrap dan dibungkus pula dengan aluminium foil. Jika kek diletak frosting, masukkan dulu kek di dalam freezer selama 1-2 jam sehingga frosting mengeras sebelum dibalut dengan cling wrap dan aluminium foil.


26 comments:

  1. wow sedapnya Zie dah teringin sangat ni tengok gambar carrot cake tu nampak gaya kena cari bahan ni thanks nak copy ya ur resepi tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahan yang digunakan sangat simple. Less is more gitu. Yg penting, ianya sgt sedap.

      Delete
  2. Siap gambar stepby step lagi... rugi sape tak cuba ni...

    ReplyDelete
  3. Ogyep, hari ni bangun pagi terus cari carrot cake dalam peti. Terbawa bawa dalam tidur tu. Pagi ni lagi sedap sebab lebih moist berbanding masa mula mula dikeluarkan dari oven. Aduhai sedap ... yummy yummy.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Puan Azie,

    Saya ada cuba resepi Vanilla cake Puan last week. Memang sedap sangat2 and gebu. Terima Kasih.

    Nanti boleh cuba resepi carrot cake ni pulak. :-)

    P/S: ada tak resepi cake pisang yang lembut gebu dan sangat sedap?

    -Fiqah-

    ReplyDelete
  5. Vanila xtract tu esen ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi pekat dan mahal. Kalau tak ada, guna jer esen vanilla

      Delete
  6. All purpose flour tu tpg gandum biasa ka

    ReplyDelete
  7. Hi Azie. Thanks for translating my modified recipe and adding step-by-step pics. I will add a link to your site, okay?

    Mimi

    P.S. Saya selalu parut carrot tu kasar sikit. Somehow saya rasa ia akan buat kek tu lebih gebu.

    ReplyDelete
  8. Salam, k.azie, nk tanya ni..carrot tu kena tos @ keringkan dulu ke?-yan-

    ReplyDelete
  9. saya dah cuba resipi ni. ramai yg puji sedap mcm secret recipe. hehehe

    thank you for the recipe. :) sangat membantu!

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Suraya,
      Boleh juga jika mahu dikukus

      Delete
  11. Terima kasih banyak2..sebab puan sudi share banyak resepi.. Saya dah try carrot cake, new york cheese cake, marble cheese cake, nasi kerabu.. Mcm2 resepi dari puan dah saya cuba.

    Cuma boleh tak puan bg tips, macam mane nak elakkan kek yg gebu and mekar lepas dibakar tu jadi kecut dah turun selepas kek sejuk...

    ReplyDelete
  12. salam..nak tnye gune acuan brape inch??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, saya guna 2 saiz loyang 9 inci

      Delete
  13. Salam. Kak Azie, antara resepi ini dengan resepi kek karot Nana Ain -Keeper Receip tu, mane lg ok? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Pada saya sama sedap tapi saya lebih suka resepi Nana sebab itulah resepi yang lebih kerap digunakan. Parut karot kasar kasar supaya kek menjadi lebih cantik dan berwarna

      Delete
  14. Salam Azie. Terima kasihh atas resepi ini. Saya dah cuba resepi ini. Mmg moist dan soft wp dah masuk peti sejuk.

    ReplyDelete
  15. Kak azie. Kalau guna mini oven boleh tak? Suhu yang sesuai berapa ye?

    ReplyDelete
  16. Da try.. tp terlebih masa dlm oven.. so kek, jadi kering x moist.. tp lepas ni nk try lagi..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.