Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 10 March 2012

Yaa Ampuun Sedap Nyer Nasi Beriani Pakistan





Yaa ampuun sedap nyer Nasi Beriani Pakistan. Sungguh tak tahan, tak boleh tahan. Saya minta juga untuk makan walaupun hubby tak membenarkan saya makan. huhuhu tak kan lah nak tengok saja depa anak beranak makan depan mata. Sedap ... tak boleh makan sikit, tambah sikit lagi dan lagi. Hancuish lah diet malam ni.


Saya belajar resepi nasi beriani Pakistan ini dari sahabat saya Oznaini yang memang lama tinggal di Arab dan Pakistan. Walaupun banyak resepi nasi beriani Pakistan di internet tetapi saya mahukan resepi yang memang telah dicuba, diuji dan terbukti kesedapannya. Berdasarkan apa yang diterangkan, saya menyalin dan menaip resepi dan meminta beliau mengesahkannya semula. Kot kot lah ada apa apa yang tertinggal. Walaupun ada rempah segera untuk membuat beriani ini tetapi untuk kali pertama, saya ingin cuba memasak sendiri dari awal. Hajat hati nak buat beriani daging atau kambing tapi mana nak cari daging fresh waktu petang gini, jadi terpaksalah settle dengan ayam sahaja.

Terima kasih kepada sahabat saya yang telah berkongsi resepi dan semoga perkongsian ini mendapat ganjaran pahala ilmu bermanafaat. Ameen. Cuba lah memang berbaloi baloi memasak sendiri nasi beriani.  Dengan kos tak begitu mahal, kita boleh makan 6 orang dengan menambah nambah. Ye la, kalau kat kedai beriani Pakistan tu, RM5
 hanya dapat 1 paha ayam jer.  Mana cukup kan? Nasi banyak tapi lauk kecil gitu. UPDATE: Klik di SINI untuk resepi Briyani Kambing pulak. Jom layan resepi di bawah.






Nasi Beriani Pakistan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam & tos)
1 kg ayam, daging atau kambing (dg tulang, lagi sedap)
4 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
8 buah pelaga
10 bunga cengkih
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit

3 bawang besar – potong dadu
5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
1 ½ cawan yoghurt
2 bay leave
Minyak olive
4 biji telur – rebus, kupas & kelar
4 biji kentang kecil – kupas rebus  
½ cawan susu (optional)
Saffron & pewarna kuning


Hiasan
Bawang goreng
Daun ketumbar – hiris
4 biji cili hidup hijau - potong 1 inci 
Daun mint
Badam & kismis, jika suka


Penyediaan Ayam:
Perap ayam dengan garam, separuh dari bawang putih dan halia yang dikisar serta serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan jintan manis selama 1 jam.





Panaskan minyak, tumis rempah menumis, baki bawang putih dan halia kisar serta bawang besar sehingga naik bau. Saya masukkan juga daun pandan sebab suka wangian nya.




Masukkan ayam yang diperap dan kacau sehingga rata. Masukkan air sedikit sahaja jika menggunakan ayam tapi jika daging, air agak agak tenggelam daging supaya daging empuk. 




Satukan yoghurt dan buah tomato dan tuangkan ke dalam kuali, masak lagi sambil dikacau rata hingga naik minyak.  Jangan sampai terlalu kering. Biar berkuah sedikit. Akhir sekali masukkan bay leave, garam dan gula. Sesuaikan rasa.






Tutup kuali dengan penutup dan masak menggunakan api perlahan sebelum ditutup api.




Penyediaan Nasi:
Basuh beras, rendam selama 20 minit dan ditos. Di dalam periuk berasingan, masukkan air, sedikit minyak, buah pelaga, cengkih, bay leave dan sedikit garam. Masak sehingga air mendidih.


Masukkan beras dan masak sehingga nasi hampir masak tetapi tidak 100% masak.




Tutup api dan tos lebihan air nasi di dalam bekas penapis sehingga kering.




Penyediaan Beriani:
Di dalam periuk lain, letak lapisan pertama iaitu nasi. Sudukan susu secara random ke atas nasi. Titiskan pewarna kuning atau  ayakkan saffron dengan menggunakan penapis teh ke atas nasi.


Letakkan telur yang telah dikelar dan kentang rebus. Taburkan tomato potong dadu, bawang goreng, cili hijau potong 1 inci, daun ketumbar dan daun mint yang dihiris.





Letak pula lapisan kedua, iaitu ayam bersama sedikit kuahnya sehingga menutupi lapisan nasi. 




Lapisan ketiga, letak nasi sehingga menutupi lapisan daging tadi. Sudukan susu dan titis pewarna kuning.




Lapisan atas sekali ialah lapisan ayam. Tabur dengan bawang goreng, tomato, cili hijau dan daun ketumbar.





Masukkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan masak seketika. Boleh juga ditutup dengan aluminium foil dan dimasak menggunakan microvave atau dapur gas.


Keluarkan periuk dari rice cooker dan sendukkan nasi dan ayam ke dalam mangkuk lain dan digaul rata dengan perlahan lahan supaya nasi tidak patah. 





Bolehlah dihidangkan dengan salad dan yoghurt. Taburkan daun ketumbar.







Salad
Lettuce
Tomato
Bawang besar
Timun – buang biji
Green bell pepper
Garam & gula
Minyak olive
Perahan lemon
Daun ketumbar


Potong dadu dan satukan kesemuanya. Sesuaikan rasa yang disukai.






Sos Yoghurt
Yoghurt
Bawang besar – potong bulat
Daun ketumbar - hiris halus
Garam


Satukan kesemuanya dan gaul sehingga sebati.





Selamat menjamu selera. Telur yang dikelar bagi menyerap perasa kuah telah menjadi rebutan.







Enjoy…




138 comments:

  1. Dicadangkan Puan Azie menggunakan beras faiza basmathi moghul (parboiled rice), 5 kg =RM54.80.

    ReplyDelete
  2. Hari tu memang mencari beras Faiza basmathi Moghul tapi tak dijual di kedai runcit yang kami pergi. Ohh banyak beza harganya ya. Saya mesti mendapatkan untuk memasak nasi beriani Pakistan Kambing pulak. Yang penting rasanya lagi sedap dari nasi beriani Pakistan Jalan Masjid India. My hubby bagi rating 8 of 10.

    ReplyDelete
  3. Kalau nak master chef beri rating, kenalah bawa nasi beriani pakistan (beras moghul) ke pejabat. Ha ha ha.

    ReplyDelete
  4. Kalau nak bawa ke pejabat, kena ambil cuti half day pagi. Kalau nasi malam ni, bawa esok ke pejabat, rating dah jatuh. Makan tengah tengah panas sebaik diangkat dari dapur lah sedap.

    ReplyDelete
  5. salam,,sis,,sy mohon izin resepi yg ad,,,,mdh2n ia nye mnjadi,, dan eeeerrrrmmmm sggh sedaaaaapppp!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Epy, silakan. Semoga ianya menjadi dan kongsikan pula dg rakan rakan yg lain.

      Delete
  6. salam ,saya nak cuba resepi ni utk berbuka puasa nanti,harap menjadi..........jd nak minta izin dulu pada yg empunya resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainaa, Insya Allah pasti menjadi. Senang juga sebab tak perlu masak lauk pauk lain lagi. Ringkas

      Delete
  7. Hi Kak Azie, puasa hari yg ke 17 smlm saya dah masak nasi ni, Alhamdulillah mnjadi & betul kata akak, super duper sedap...thanks for this recipe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niza, terima kasih kr sudi mencuba. Lepas ni blh cuba briyani kambing pulak.

      Delete
  8. salam akak..nak tanya sikit..
    utk proses masak nasi jgn masak smpi 100% tuh, kena tutup x periuk tuh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu tutup. Ceduk sikit nasi dan rasalah, jangan smp masak kerana kita akan memasaknya lagi dalam rice cooker supaya takbterlebih masak. Air lebih pun tak apa kerana akan ditapis keluar masa ni

      Delete
  9. Salam kak, mintak izin copy resepi yek.. nanti nk cuba buat.. terima kasih ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan Aya. Memang sedap sgt nasi beriani Pakistan ni

      Delete
  10. minta izin ambik resepi n gmbr utk simpanan peribadi...ada masa nk cuba..npk sedap sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan. Nnt dah cuba, boleh bagi feedback lagi di sini

      Delete
  11. assalam..
    nk amik resepi ni ye..
    tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tak jadi masalah. Silakan lah.

      Delete
  12. Kalau guna dading+ tulang2, boleh tak rebus dulu tulang dan daging dan guna stok daging masak nasi dan daging tu perap lepas diebus dlm pressure cooker.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh juga sb lagi menjimatkan masa.

      Delete
  13. kak azie mohon kongsi..harini cuba buat utk famili..insyaallah mesti sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Su, silakan lah. Insya Allah mesti sedap

      Delete
  14. nanti kena cuba resepi ni..nampak sangat sedap..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. NHR, telur rebus yg diletak dalam tu pun jadi sangat sedap

      Delete
  15. I give u *two thumbs up*.... my first time mask briyani. We have tried many good ones...yet my hubby rated this 9/10. :-)
    Trima kasih, moga diberkati atas perkongsian resepi Ni kak.

    ReplyDelete
  16. I give u *two thumbs up*.... my first time mask briyani. We have tried many good ones...yet my hubby rated this 9/10. :-)
    Trima kasih, moga diberkati atas perkongsian resepi Ni kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduhaai terima kasih kerana mencuba dan sungguh gembira kerana your hubby sukakannya... Briyani Pakistan tak sama dengan briyani Mamak.

      Delete
  17. Wah..nampak sedap. Mesti cuba ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah. Telur pun jadi sedap dan rebutan

      Delete
  18. Tried last nIght. Sedap sangat! Thanks for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Pasti anak anak suka kan?

      Delete
  19. Tried last nIght. Sedap sangat! Thanks for sharing

    ReplyDelete
  20. Tried making this last night- sedap sangat. Thanks for sharing the recipe.

    ReplyDelete
  21. Saya dah cuba resepi ni.. Sedap sangat!! Terima kasih ye kak. Salam kenal.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Terima kasih kr mencuba. Telur rebus pun jadi rebutan di rumah kami

      Delete
  22. Tengok pun dah rasa sedap belum makan lagi nak cuba buat la tak pernah seumur hidup buat nasi beriani

    ReplyDelete
    Replies
    1. OK nnt boleh cuba buat. Insya Allah

      Delete
  23. wow nmpk sedap tp byknye step

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nmpk jer banyak step tapi penyediaannya simple

      Delete
  24. assalam,

    minta izin salin resepi, untuk meniaga, mudah-mudahan diizinkan Allah menjadi kali ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan. Mudah mudahan dimurahkan rezeki. Ameen

      Delete
  25. Salam. Bulan puasa hari tu dah try.. Tapi terlembik sket nasinye. Hari ni nak cuba sekali lagi. Kalau nak letak badam dan cashew nut kat step mana ye kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi lembik, tengok beras juga. Kalau saya, lebih baik letak badam semua selepas nasi dah masak supaya ianya kekal rangup

      Delete
  26. salam.terimakasih sudi share resepi..dapat banyak info berguna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama. Semoga ianya berguna

      Delete
  27. mohon izin kong si resepi ye sis...tq...

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. Dah buat, bolehlah bagi feedback

      Delete
  29. Salam, sy dah 2 kali masak beriyani dg resepi blainan. esok nak try resepi awak pulak, nampak sedap dan ada telur pulak, lain drpd yg lain.... Esok ada tamu nak diner kat rmh.
    Doakan ye spy sedap mcm awak buat:-)

    ReplyDelete
  30. Miftahul Jannah20 February 2013 17:14

    Salam K.Azie,

    Saya pun pernah buat beriani style lapis macam ni untuk Hari Raya tahun lepas dan kebetulan pakcik saya dan keluarganya datang bertandang maka nasi beriani ayam lapis habis licin!Seronok kalau hasil air tangan kita dinikmati sepuas-puasnya kan?
    Cuma saya gunakan rempah beriani Shan dan cairkan minyak sapi serta taburkan kacang gajus+badam+kismis gorenh dan tuang ke atas nasi masa melapis tu.Baunya..memang harum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, ada juga rempah beriani Pakistan segera yg dijual, lebih mudah menyediakannya.

      Delete

  31. salam Pn .mohon copy resepi nie nak try buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Silakan. Tak jadi masalah

      Delete
  32. Salam..

    Sangat suka sbb ada tunjuk step by step dan gambar jelas dan besar2 pulak tu..senang nak paham..teima kasih..saya nak cuba nampak sangat sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, resepi kawan saya yg dipelajari dari jiran Pakistan semasa tinggal di Jeddah

      Delete
  33. salam..susu tu susu cair ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya guna susu segar. Apa apa susu pun boleh lah.

      Delete
  34. akak thanks so much...dh try... mmg sedap kebabooom!! tp sy buat mcm terkurang masin hehehehe.. walaubgaimana pun.. mmg TERBAIKK!!!!

    klo rajin ushar2 la fb sy ye.. sy niaga product instant.. so far ada 50 jenis product instant yg sy buat..

    fb :
    1)AcasiaZone Trading
    2)Nadasia Resources
    3) House of Nadasia Dessert
    4) Insight Design Partnership

    ReplyDelete
  35. Salam..Macammana nk agak kuah briayani masa kita nk campur dengan nasi? Any tips tak? Saffron tu boleh ke kalau kita ganti dengan pewarna merah? Atau pun tak payah bubuh safron?

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum Kak Azie,...saya mohon untuk share resepi ni yea..saya banyak belajar dari blog akak..masak macam2..dan presentation blog akak jelas dan senang nak faham dan saya aka refer blog akak bila nak masak yang special utk family..thanks a lot kak..

    Julia Rosman
    SriSemerah, Pontian Johor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan, Julia. Semoga famili memyukainya

      Delete
  37. Sedapnye..mintak ižin kongsi resepinye ye..ptg ni nk bli bhn then bley la cube

    ReplyDelete
  38. hujung minggu ni nak try.. maceh.. maceh

    ReplyDelete
  39. assalamualaikum azie, resepi yg azie upload kan di sini amat tulus dan ikhlas, sb apa akak katakan cm tu , selain azie beri resepi nya azie tunjuk gambar yg begitu terang jelas dari satu langkah ke satu langkah. tidak semua orang beri resepi buat macam azie ni. maklum lah kadangx ada orang x faham walau dapat resepi dari manax. bila tengok carax yg azie berikan insya Allah mereka dapat masak dengan baik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas feedback. Insya Allah, akan terus berkongsi resepi dari masa ke semasa demi kebaikan kita semua

      Delete
  40. Nampak macam sedap sangat....nanti saya cuba dan beri feedback. Saya percaya kata2Azie sejak saya mencuba resepi pizza dan menjadi sesangat. Sedap pulak tu. Anak saya tak henti2 memuji. Hilang penat saya menguli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Effa,
      Alhamdulillah, saya pun tumpang gembira

      Delete
  41. kak, tumpang tanya sikit. Bila membuat lapisan nasi dan ayam bersilih ganti, bahagian paling atas itu akak mention letak ayam. Bila lapisan atas merupakan ayam dan bila kita masak dalam rice cooker, will the chicken become too dry? Sorry kak, budak baru belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous,
      Sebenarnya letak ayam di lapisan atas supaya nampak lebih cantik. Boleh juga diletak nasi paling atas. Tapi ikut pengalaman, tak kering pun sebb sekejap sahaja kerana nasi itu sudah 98% masak.

      Delete
    2. Thank you kak azie for the prompt reply. I akan cuba resepi kak apabila balik hometown hujung minggu ini and will let u know the outcome. Terima kasih banyak banyak sekali lagi kak kerana sudi meluangkan masa untuk menjawap petanyaan saya. Really appreciate it. God bless you and your family.. :-)

      Delete
  42. Thanks kak azie fr the resepi.My hubby say memang sedap.This saturday buat lagi sekali kerana hubby request lagi.Resepi ini memang sedap.Tak rugi mencuba.Thanks again.Blog kak azie memang super.Take care kak azie.

    ReplyDelete
  43. Salam.. mohon izin akak utk sy mencuba resepi ini :) cuma sy nak tny, bile nasi dah 98% masak. Akn dpindahkn ke periuk lain utk buat lapisan, perlu ke tambah air mcm kte msk nasi biasa ? Maaf, sy bdk baru nak belajar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm,
      Tak perlu. Nasi akan masak dg kuah ayam

      Delete
  44. kak azie...saya copy resepi..nak try jugak..mintak2 menjadi la..tq ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izan, silakan lah. Insya Allah menjadi

      Delete
  45. Salam.. Kak azie sy dah try dah resipi ni..wah..menjadi n nila pestime sy masak nasi beriani tanpa pertolongan makabah..memang ya ampuuun bestnya..wlupun nasa lapisan 1st saya lupa ltak bwg goreng

    ReplyDelete
  46. Kak azi saya dah try buat ni..menjadi n sdap..thanks kak azie..firsttime saya buat n menjadi..sy konpius skit masa masak ayam tu.. Kene letak rempah beriani ke tp sy belasah je ikut bulat2 rempah beriani tak ada..jadivgak rasa lg sedapbdr yg beli hehe

    ReplyDelete
  47. as salam kak nk tanye mcmn nk dapat kan safron ne ye,,bole pakai safron yang akk jual tu ke,,bole x akk email kt saya gee_aidane@yahoo.com

    ReplyDelete
  48. salam sis sy ira nk tnya daun bay tu daun mcm mna?
    klu xde blh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rabiatul,
      Kalau tak ada pun tak apa. Boleh beli dlm bool kat Giant

      Delete
  49. sis bminat nk try resepi ne,,tp cari safron tu xjmp la kak,,bole x akak advice kt mane nk cari safron tu,,pls,,,gee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gee,
      Kami ada jual saffron tp I lebih rekomen you ambil secara terus utk mendapatkan khasiatnya. Email me if you are interested

      Delete
  50. Salam Kak.

    Saya cuba resepi ni harini version ayam. tgh dalam periuk sekarnag ni. tapi tadi ada silap sikit, air letak banyak sgt dlm ayam. mak terpaksa selamatkan keadaan. hehe thank you for sharing

    ReplyDelete
  51. wah,memang menarik nampaknye resipi ni..wajib cuba ni..tq ye kak

    http://vitaminhalal.com

    ReplyDelete
  52. As salam Pn Azie.

    Saya copy paste resepi ini ke blog saya.
    Sudah 2 kali suami saya yang masak guna resepi ini.
    Ya ALLAH sangatlah sedap nyaman. Suami guna beras Moghul Faiza.
    terima kasih atas pengkongsian ini.

    Haslina.

    ReplyDelete
  53. salam. mintak izin nak copy resepi. nak cuba masak. :) terima kasih

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum Azie, mohon gunakan resepi ini. Puas cari resepi Nasi Briyani Pakistan sebab dulu selalu makan di Manchester (masa belajar dulu). Keluarga suka sangat terutama suami. Harap-harap menjadilah kalau dibuat dan terlepaslah rindu.

    kak zaini

    ReplyDelete
  55. Sedapnya..tak mkn lagi pun dah berselera..hihi...

    ReplyDelete
  56. Assalam azie, saya memang sedang cari resipi nasi briyani, saya terpesona dgn resepi azie, izinkan saya print dan simpan resepi ni ye..
    kalau kita buat pakai beras biasa pun boleh kan..?

    ReplyDelete
  57. Salam... saya nak try hari ni..mintak2 menjadi....

    ReplyDelete
  58. Ya Allah kak Azie,

    padahnya google resepi bulan-bulan puasa ni.

    tak pasal je cik abe kena heret pegi cari barang-barang ni semua.

    niatnya esok nak try buat.

    kalau menjadi, nanti saya update ngan akak.

    p/s : tengok gambar je dah teliur.
    telan air liur jelah bulan puasa ni..

    ReplyDelete
  59. salam kak azie.. saya dah cuba buat dah resepi ne... adoi kak mmg sedappppp sgt... time kasih la kasi resepi yg super wallah nie

    http://lyanamk.blogspot.com/2013/07/nasi-beriyani-ayam-dan-kambing-pakistan.html

    ReplyDelete
  60. Saya dah try masak memang sedap......

    ReplyDelete
  61. As salam kak zie..nampak sedapnya!! Nak tanya...rebus beras tu dalam berapa minit? Berapa ml air digunakan untuk masak ayam tu? Nak masak ayam tu sampai fully cook ke? Kuah untuk ayam nak kena pekat atau macamna?..maaf baru belajar ni..

    ReplyDelete
  62. As salam kak zie.. Nak tanya..rebus beras tu brapa lama?, brapa ml air digunakan untuk masak ayam? Kena masak ayam sampai fully cook ke?kuah ayam tu pekat ke cair? Aaf baru belajar...

    Yee toyak

    ReplyDelete
  63. slm sy br terjumpa resepi puan..mmg nmpk sgt menarik utk dicuba insyaallah klu dh cuba sy akn inform.

    ReplyDelete
  64. Tadi ingat nak masak lemak cili api untuk berbuka..tapi dok google2 terjumpa blog Cik Puan ni. Wow majestic...banyaknya koleksi... Resipi di sini mostly berorientasikan rempah ratus. Cik Puan ni DKK (darah keturunan keling) ke? Dari raut wajah memang ada sikit kot. Hehe. Suami Cik Puan pun nampak macam DKK juga.

    BTW, ayam dah diperap sejak 2 petang tadi. Ni jap gi nak mula operasi. Hehe. Will feed back after break fast. O ya saya teringat pesanan chef dari India...letak kunyit hanya sedikit sahaja kerana katanya jika terlebih kunyit then the color of the briyani will be gone..

    ReplyDelete
  65. Alamak ... periok karen dah short cct maa... air nasi meleleh.. Tak apa...lesson learn...td nasi ngam2 dengan container periuk 1.8L. Silap sukat... Kena beli periok baru...Hehe... Anakx rated 7 scalar 1-10.. kira okay lah... First time attempt menjadi la Cik Puan. TQ so much Cik puan.

    ReplyDelete
  66. Baru semalam sy berkesempatan buat resepi ni... sesuai dgn tajuk n3 sis Ya ampuuunnnn sedapnyer nasi beriani pakistan... tqvm sis coz share resepi kt sini. W/pun agk leceh nk sediakan resepi beriani pakistan tp hasilnya sgt2 MARVELLOUS! Thanks again...

    ReplyDelete
  67. Ya Ampunnn kak Azie, terima kasih sebab kongsi resepi ini. 1st time buat masa ramadhan hari itu dan terus menjadi. En hubby pun makan ngan laju jer...anak-anak yang selama ini tak suka makan nasi beriani pun makan dengan senyap jer....minta halal yer saya kopi pes resepi(bukan resepi ini aje) ke blog saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama. Saya cuba cari blog Eda tapi tak menemuinya

      Delete
  68. Assalamualaikum zie,slain dripda menggunakan yogurt,boleh x kak gantikan dgn santan?

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum Kak Azie..
    Saya google resepi nasi beriani terus dapat resepi akak ni... Saya nak buat birthday party untuk anak saya malam jumaat ni... Nak cuba buat nasi beriani pakistan akak ni... Mudah-mudahan berjaya...
    Akak... nak tanya la... tentang garam... Kita rebus nasi tu kan letak garam sket kan...? Mmm.. macam mana nak tau sukat garam tu ye... airnya nanti kita buang je kan... Ke atau pun kuah ayam tu kena buat masin sket supaya boleh cater masin pada nasi tu nanti...? Tolong kak..

    Izian

    ReplyDelete
  70. wah tgk gambar pun dah terliur, kena try buat nie..:)

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum sis...
    Terima kasih atas perkongsian resepi sis yang marvelous ni...! 1st try, menjadi!! dan sangat sedap...yaa ampun..hihi! Terima kasih lagi sekali sis... Oh ya, resepi vanila cupcake sis pun saya dah cube, dan alhamdulillah menjadi! terima kasih sis! =) happy sgt!

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum. Td sy dah cuba resepi ni. Alhamdulillah,licin husband dan anak mkn. first time cuba walaupun nasi tu sedikit lembik sbb terlebih kuah ayam masuk dlm rice cooker. InsyaAllah sy akan cuba buat untuk tetamu time raya haji yg akan dtg ni. Keep uploading kak. Sbb resepi2 akak semuanya sedap2 belaka dan menjadi.

    ReplyDelete
  73. Salam kak azie, kami sekeluarga baru menikmati nasi beriani pakistan, mmg sedap sgt...tq for resepi yg jujur dari akak...bertambah tambah suami dan anak makan...mmg sy ikut sebijik 2....sy dah melekat dgn blog akak since bulan march,,,, sbb ambik banyak tips masa kami sekeluarga melancung ke paris dan london.....now sy byk refer for resepi,,,,, lagi satu.....cantikknya pingan port merion akak....
    Semoga akak dirahmati allah....tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Hafizah kerana sudi meninggalkan komen yang membuatkan saya terasa sangat gembira dan terhibur membacanya. Alhamdulillah, syukur kerana Allah memberi peluang untuk saya berkongsi ilmu masakan di sini.

      Delete
  74. saya kagum tgk kesungguhan puan membuat resepi &membalas pertanyaan...semoga Allah membalas jasa baik puan...u just inspired me..mahu masak utk raya haji..harap2 jumpa bahan &masakan menjadi serta sedap dimakan...thanks..

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum. kentang tu rebus hingga lembut ke?

    ReplyDelete
  76. Salam Azie,

    Kami sekeluarga suka beriani terutama kambing, cuka setakat ini Mak Aji buat yang memnggunakan rempah segera yang dah siap dalam kotak tu sama ada jenama Shan atau National, dari Pakistan. Yang Azie punya ni nampak begitu mengancam sekali, insya-Allah akan dicuba nanti! Terima kasih atas perkongsiaan!

    ReplyDelete
  77. Sedapnya...klau ayam saya mkan la..tpi klau kambing sya serender...;-)

    ReplyDelete
  78. salam kak azie, sy baru 1st time nak masak tapi xphm bhg tumis rempah menumis...
    rempah tu kn beli yg segera ke ada dlm akaknyer resipi...ingat nak bt dis coming awal muharram...sambut anniversary...hehehe...
    hopefully akak boleh membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rempah penumis tu adalah kayu manis, buah pelaga, bunga lawang.

      Delete
    2. hehhee...ok..tank u kak...
      btoi laaa...tp tkt nanti salah...
      xpe..x sesat jln if bertanya...
      hehehe...tanks again...after try nanti sy update lagi...:)

      Delete
  79. AsSalamualaikum Puan Azie,
    Sy bru try resepi ni td.. mmg sgt sedap dan mudah! Tkasih krn bkongsi resepi...

    ReplyDelete
  80. wah nmpk menarik...pn azie meh visit blog saya ye http://areefa-dacuteareefa.blogspot.com/
    trma kasih

    ReplyDelete
  81. sis.. sy dh try mmg terbaikk ler.. cuma saya confuse skit rempah ratus .. yg mana utk nasi yg mane utk tumis ayam.. hehee bercampur aduk tulis diatas. sori

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu kena baca cara cara menyediakannya. Bahan diguna adalah sama. Cuma guna aeparuh dulu dan kemudian masuk lagi baki. Lebih kurang macam tu lah

      Delete
  82. salam kak..... saya mintak copy resepi ni ye... 1st time nak try masak beriani ;)

    ReplyDelete
  83. nanny pun nak cuba try test laa..bole ek kalau ter rajin

    ReplyDelete
  84. wah terliur akak...izinkan copy resepi ye...amal jariah ni

    ReplyDelete
  85. Hmmm..k.azie..tgk pic pn dh meleleh air liur..bleh rs btpa sdpnyaaaa..nnti azie nk try jgk..

    ReplyDelete
  86. Mohon share resepi ye. Dh masak 2x. Sgt sedappppp

    ReplyDelete
  87. Kelihatan sangat lazat,Insha Allah akan saya cuba juga nnti.Salam perkenalan dari saya.

    ReplyDelete
  88. aku ni lelaki tapi aku suka bab masak2 lagu macam ...
    nak masak bagi isteri makan ;) hehe

    harap2 menjadi la resepi ni sbb tak penah cuba lagi ......takpe tunggu gaji malam ni masuk sok nak beli bahan2 untuk nasi briyani ;)

    cuma ada kesangsian kat siin ....nasi tu tak leh masak 100% lepas toskan nasi kena campur ngan kari ayam buat 3lapis ...so macam mana nasi tu nak masak kalau takde air? part tu tak paham la kak

    tolong explen banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi tu dah masak, cuma tak lah lembik sangat. Kuah ayam tu akan membuatkan nasi lagi lembik kalau nasi dah 100% masak.

      Delete
    2. ohh cenggitu pulak da....ok baik2
      akan di cuba nanti ..doakan berjaya
      ni 1st time masak nasi briyani

      Delete
  89. Salam Kak,
    Nampak lazatnye.nak tanya camne kalau nk masak lebih dari resepi asal,adakah rempah utk ayamnya kena digandakan.Harap sudi memberi jawapan.
    tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Feeda, bolehlah gandakan sebab kalau ayam banyak, rempah sedikit, tak berasa pulak. Tapi memasak ni, bukan macam buat kuih. Boleh jer berlebih kurang. Rasa nak lebihkan apa apa, masukkan jer. Rasa tak lari

      Delete
  90. salam,
    nampak sedap sangat,nk tanya kalau nk masak ayam atau daging dengan kuantiti yg lebih contohnya 2 kilo ayam rempahnya kena ganda atau tambah sahaja.sekian
    tqvm

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.