Iklan Nuffnang

Radiglow

Iklan

10 Mar 2012

Yaa Ampuun Sedap Nyer Nasi Beriani Pakistan





Yaa ampuun sedap nyer Nasi Beriani Pakistan. Sungguh tak tahan, tak boleh tahan. Saya minta juga untuk makan walaupun hubby tak membenarkan saya makan. huhuhu tak kan lah nak tengok saja depa anak beranak makan depan mata. Sedap ... tak boleh makan sikit, tambah sikit lagi dan lagi. Hancuish lah diet malam ni.


Saya belajar resepi nasi beriani Pakistan ini dari sahabat saya Oznaini yang memang lama tinggal di Arab dan Pakistan. Walaupun banyak resepi nasi beriani Pakistan di internet tetapi saya mahukan resepi yang memang telah dicuba, diuji dan terbukti kesedapannya. Berdasarkan apa yang diterangkan, saya menyalin dan menaip resepi dan meminta beliau mengesahkannya semula. Kot kot lah ada apa apa yang tertinggal. Walaupun ada rempah segera untuk membuat beriani ini tetapi untuk kali pertama, saya ingin cuba memasak sendiri dari awal. Hajat hati nak buat beriani daging atau kambing tapi mana nak cari daging fresh waktu petang gini, jadi terpaksalah settle dengan ayam sahaja.

Terima kasih kepada sahabat saya yang telah berkongsi resepi dan semoga perkongsian ini mendapat ganjaran pahala ilmu bermanafaat. Ameen. Cuba lah memang berbaloi baloi memasak sendiri nasi beriani.  Dengan kos tak begitu mahal, kita boleh makan 6 orang dengan menambah nambah. Ye la, kalau kat kedai beriani Pakistan tu, RM5
 hanya dapat 1 paha ayam jer.  Mana cukup kan? Nasi banyak tapi lauk kecil gitu. UPDATE: Klik di SINI untuk resepi Briyani Kambing pulak. Jom layan resepi di bawah.






Nasi Beriani Pakistan
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
5 cawan beras basmathi (rendam & tos)
1 kg ayam, daging atau kambing (dg tulang, lagi sedap)
4 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis
8 buah pelaga
10 bunga cengkih
1 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
1 sk serbuk kunyit

3 bawang besar – potong dadu
5-6 buah tomato masak saiz besar – potong dadu (lagi banyak lagi sedap)
2 labu bawang putih – tumbuk
3 inci halia – tumbuk
1 ½ cawan yoghurt
2 bay leave
Minyak olive
4 biji telur – rebus, kupas & kelar
4 biji kentang kecil – kupas rebus  
½ cawan susu (optional)
Saffron & pewarna kuning


Hiasan
Bawang goreng
Daun ketumbar – hiris
4 biji cili hidup hijau - potong 1 inci 
Daun mint
Badam & kismis, jika suka


Penyediaan Ayam:
Perap ayam dengan garam, separuh dari bawang putih dan halia yang dikisar serta serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan jintan manis selama 1 jam.





Panaskan minyak, tumis rempah menumis, baki bawang putih dan halia kisar serta bawang besar sehingga naik bau. Saya masukkan juga daun pandan sebab suka wangian nya.




Masukkan ayam yang diperap dan kacau sehingga rata. Masukkan air sedikit sahaja jika menggunakan ayam tapi jika daging, air agak agak tenggelam daging supaya daging empuk. 




Satukan yoghurt dan buah tomato dan tuangkan ke dalam kuali, masak lagi sambil dikacau rata hingga naik minyak.  Jangan sampai terlalu kering. Biar berkuah sedikit. Akhir sekali masukkan bay leave, garam dan gula. Sesuaikan rasa.






Tutup kuali dengan penutup dan masak menggunakan api perlahan sebelum ditutup api.




Penyediaan Nasi:
Basuh beras, rendam selama 20 minit dan ditos. Di dalam periuk berasingan, masukkan air, sedikit minyak, buah pelaga, cengkih, bay leave dan sedikit garam. Masak sehingga air mendidih.


Masukkan beras dan masak sehingga nasi hampir masak tetapi tidak 100% masak.




Tutup api dan tos lebihan air nasi di dalam bekas penapis sehingga kering.




Penyediaan Beriani:
Di dalam periuk lain, letak lapisan pertama iaitu nasi. Sudukan susu secara random ke atas nasi. Titiskan pewarna kuning atau  ayakkan saffron dengan menggunakan penapis teh ke atas nasi.


Letakkan telur yang telah dikelar dan kentang rebus. Taburkan tomato potong dadu, bawang goreng, cili hijau potong 1 inci, daun ketumbar dan daun mint yang dihiris.





Letak pula lapisan kedua, iaitu ayam bersama sedikit kuahnya sehingga menutupi lapisan nasi. 




Lapisan ketiga, letak nasi sehingga menutupi lapisan daging tadi. Sudukan susu dan titis pewarna kuning.




Lapisan atas sekali ialah lapisan ayam. Tabur dengan bawang goreng, tomato, cili hijau dan daun ketumbar.





Masukkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan masak seketika. Boleh juga ditutup dengan aluminium foil dan dimasak menggunakan microvave atau dapur gas.


Keluarkan periuk dari rice cooker dan sendukkan nasi dan ayam ke dalam mangkuk lain dan digaul rata dengan perlahan lahan supaya nasi tidak patah. 





Bolehlah dihidangkan dengan salad dan yoghurt. Taburkan daun ketumbar.







Salad
Lettuce
Tomato
Bawang besar
Timun – buang biji
Green bell pepper
Garam & gula
Minyak olive
Perahan lemon
Daun ketumbar


Potong dadu dan satukan kesemuanya. Sesuaikan rasa yang disukai.






Sos Yoghurt
Yoghurt
Bawang besar – potong bulat
Daun ketumbar - hiris halus
Garam


Satukan kesemuanya dan gaul sehingga sebati.





Selamat menjamu selera. Telur yang dikelar bagi menyerap perasa kuah telah menjadi rebutan.







Enjoy…




151 comments:

Ahbak1963 said...

Dicadangkan Puan Azie menggunakan beras faiza basmathi moghul (parboiled rice), 5 kg =RM54.80.

Azie said...

Hari tu memang mencari beras Faiza basmathi Moghul tapi tak dijual di kedai runcit yang kami pergi. Ohh banyak beza harganya ya. Saya mesti mendapatkan untuk memasak nasi beriani Pakistan Kambing pulak. Yang penting rasanya lagi sedap dari nasi beriani Pakistan Jalan Masjid India. My hubby bagi rating 8 of 10.

Ahbak1963 said...

Kalau nak master chef beri rating, kenalah bawa nasi beriani pakistan (beras moghul) ke pejabat. Ha ha ha.

Azie said...

Kalau nak bawa ke pejabat, kena ambil cuti half day pagi. Kalau nasi malam ni, bawa esok ke pejabat, rating dah jatuh. Makan tengah tengah panas sebaik diangkat dari dapur lah sedap.

epy said...

salam,,sis,,sy mohon izin resepi yg ad,,,,mdh2n ia nye mnjadi,, dan eeeerrrrmmmm sggh sedaaaaapppp!!!!

Azie said...

Epy, silakan. Semoga ianya menjadi dan kongsikan pula dg rakan rakan yg lain.

Ainaa Mastura said...

salam ,saya nak cuba resepi ni utk berbuka puasa nanti,harap menjadi..........jd nak minta izin dulu pada yg empunya resepi.

Azie said...

Ainaa, Insya Allah pasti menjadi. Senang juga sebab tak perlu masak lauk pauk lain lagi. Ringkas

Haniza said...

Hi Kak Azie, puasa hari yg ke 17 smlm saya dah masak nasi ni, Alhamdulillah mnjadi & betul kata akak, super duper sedap...thanks for this recipe.

Azie said...

Niza, terima kasih kr sudi mencuba. Lepas ni blh cuba briyani kambing pulak.

gocke said...

salam akak..nak tanya sikit..
utk proses masak nasi jgn masak smpi 100% tuh, kena tutup x periuk tuh?

Azie said...

Tak perlu tutup. Ceduk sikit nasi dan rasalah, jangan smp masak kerana kita akan memasaknya lagi dalam rice cooker supaya takbterlebih masak. Air lebih pun tak apa kerana akan ditapis keluar masa ni

Aya said...

Salam kak, mintak izin copy resepi yek.. nanti nk cuba buat.. terima kasih ya...

Azie said...

Silakan Aya. Memang sedap sgt nasi beriani Pakistan ni

Jalitah Hamdan said...

minta izin ambik resepi n gmbr utk simpanan peribadi...ada masa nk cuba..npk sedap sgt.

Azie said...

Silakan. Nnt dah cuba, boleh bagi feedback lagi di sini

emot said...

assalam..
nk amik resepi ni ye..
tq :)

Azie said...

Wslm. Tak jadi masalah. Silakan lah.

chi mee said...

Kalau guna dading+ tulang2, boleh tak rebus dulu tulang dan daging dan guna stok daging masak nasi dan daging tu perap lepas diebus dlm pressure cooker.

Azie said...

Boleh juga sb lagi menjimatkan masa.

SUZANORLAILATUL ALI said...

kak azie mohon kongsi..harini cuba buat utk famili..insyaallah mesti sedap!

Azie said...

Su, silakan lah. Insya Allah mesti sedap

NHR said...

nanti kena cuba resepi ni..nampak sangat sedap..:)

Azie said...

NHR, telur rebus yg diletak dalam tu pun jadi sangat sedap

Qwin Juliana said...

I give u *two thumbs up*.... my first time mask briyani. We have tried many good ones...yet my hubby rated this 9/10. :-)
Trima kasih, moga diberkati atas perkongsian resepi Ni kak.

Qwin Juliana said...

I give u *two thumbs up*.... my first time mask briyani. We have tried many good ones...yet my hubby rated this 9/10. :-)
Trima kasih, moga diberkati atas perkongsian resepi Ni kak.

Azie said...

Aduhaai terima kasih kerana mencuba dan sungguh gembira kerana your hubby sukakannya... Briyani Pakistan tak sama dengan briyani Mamak.

Anonymous said...

Wah..nampak sedap. Mesti cuba ni..

Azie said...

Cubalah. Telur pun jadi sedap dan rebutan

Jas said...

Tried last nIght. Sedap sangat! Thanks for sharing

Jas said...

Tried last nIght. Sedap sangat! Thanks for sharing

Jas said...

Tried making this last night- sedap sangat. Thanks for sharing the recipe.

Azie said...

Alhamdulillah. Pasti anak anak suka kan?

daridapurmiza said...

Saya dah cuba resepi ni.. Sedap sangat!! Terima kasih ye kak. Salam kenal.


Azie said...

Alhamdulillah. Terima kasih kr mencuba. Telur rebus pun jadi rebutan di rumah kami

Rogayah Hussain said...

Tengok pun dah rasa sedap belum makan lagi nak cuba buat la tak pernah seumur hidup buat nasi beriani

Azie said...

OK nnt boleh cuba buat. Insya Allah

Azie said...

Glad you have made it

Anonymous said...

wow nmpk sedap tp byknye step

Azie said...

Nmpk jer banyak step tapi penyediaannya simple

Haslizam bin Abu bakar said...

assalam,

minta izin salin resepi, untuk meniaga, mudah-mudahan diizinkan Allah menjadi kali ini.

Azie said...

Silakan. Mudah mudahan dimurahkan rezeki. Ameen

Jannah wa Rayyan said...

Salam. Bulan puasa hari tu dah try.. Tapi terlembik sket nasinye. Hari ni nak cuba sekali lagi. Kalau nak letak badam dan cashew nut kat step mana ye kak?

Azie said...

Nasi lembik, tengok beras juga. Kalau saya, lebih baik letak badam semua selepas nasi dah masak supaya ianya kekal rangup

Nur Fae said...

salam.terimakasih sudi share resepi..dapat banyak info berguna.

Azie said...

Sama sama. Semoga ianya berguna

jaja ALPHA LIPID SDII said...

mohon izin kong si resepi ye sis...tq...

Azie said...

Sama sama.

Azie said...

Silakan. Tak jadi masalah

rozitazie said...

Tak sabarnya nk mencuba.

Azie said...

Dah buat, bolehlah bagi feedback

bushra said...

Salam, sy dah 2 kali masak beriyani dg resepi blainan. esok nak try resepi awak pulak, nampak sedap dan ada telur pulak, lain drpd yg lain.... Esok ada tamu nak diner kat rmh.
Doakan ye spy sedap mcm awak buat:-)

Azie said...

Insya Allah. Ameen

Miftahul Jannah said...

Salam K.Azie,

Saya pun pernah buat beriani style lapis macam ni untuk Hari Raya tahun lepas dan kebetulan pakcik saya dan keluarganya datang bertandang maka nasi beriani ayam lapis habis licin!Seronok kalau hasil air tangan kita dinikmati sepuas-puasnya kan?
Cuma saya gunakan rempah beriani Shan dan cairkan minyak sapi serta taburkan kacang gajus+badam+kismis gorenh dan tuang ke atas nasi masa melapis tu.Baunya..memang harum!

Azie said...

Wslm, ada juga rempah beriani Pakistan segera yg dijual, lebih mudah menyediakannya.

saiful bahari said...


salam Pn .mohon copy resepi nie nak try buat.

Azie said...

Wslm. Silakan. Tak jadi masalah

Zee said...

Salam..

Sangat suka sbb ada tunjuk step by step dan gambar jelas dan besar2 pulak tu..senang nak paham..teima kasih..saya nak cuba nampak sangat sedap..

Azie said...

Wslm, resepi kawan saya yg dipelajari dari jiran Pakistan semasa tinggal di Jeddah

Anonymous said...

salam..susu tu susu cair ke?

Azie said...

Saya guna susu segar. Apa apa susu pun boleh lah.

Nadasia Resources said...

akak thanks so much...dh try... mmg sedap kebabooom!! tp sy buat mcm terkurang masin hehehehe.. walaubgaimana pun.. mmg TERBAIKK!!!!

klo rajin ushar2 la fb sy ye.. sy niaga product instant.. so far ada 50 jenis product instant yg sy buat..

fb :
1)AcasiaZone Trading
2)Nadasia Resources
3) House of Nadasia Dessert
4) Insight Design Partnership

Ummu Abdurrahman said...

Salam..Macammana nk agak kuah briayani masa kita nk campur dengan nasi? Any tips tak? Saffron tu boleh ke kalau kita ganti dengan pewarna merah? Atau pun tak payah bubuh safron?

Anonymous said...

Assalamualaikum Kak Azie,...saya mohon untuk share resepi ni yea..saya banyak belajar dari blog akak..masak macam2..dan presentation blog akak jelas dan senang nak faham dan saya aka refer blog akak bila nak masak yang special utk family..thanks a lot kak..

Julia Rosman
SriSemerah, Pontian Johor

Azie said...

Silakan, Julia. Semoga famili memyukainya

KelipKelip said...

Sedapnye..mintak ižin kongsi resepinye ye..ptg ni nk bli bhn then bley la cube

Azie said...

Silakan

Fazliana Jamil said...

hujung minggu ni nak try.. maceh.. maceh

admin.pashminalovers said...

assalamualaikum azie, resepi yg azie upload kan di sini amat tulus dan ikhlas, sb apa akak katakan cm tu , selain azie beri resepi nya azie tunjuk gambar yg begitu terang jelas dari satu langkah ke satu langkah. tidak semua orang beri resepi buat macam azie ni. maklum lah kadangx ada orang x faham walau dapat resepi dari manax. bila tengok carax yg azie berikan insya Allah mereka dapat masak dengan baik.

Effa Muhamad said...

Nampak macam sedap sangat....nanti saya cuba dan beri feedback. Saya percaya kata2Azie sejak saya mencuba resepi pizza dan menjadi sesangat. Sedap pulak tu. Anak saya tak henti2 memuji. Hilang penat saya menguli.

Anonymous said...

kak, tumpang tanya sikit. Bila membuat lapisan nasi dan ayam bersilih ganti, bahagian paling atas itu akak mention letak ayam. Bila lapisan atas merupakan ayam dan bila kita masak dalam rice cooker, will the chicken become too dry? Sorry kak, budak baru belajar.

Azie said...

Anonymous,
Sebenarnya letak ayam di lapisan atas supaya nampak lebih cantik. Boleh juga diletak nasi paling atas. Tapi ikut pengalaman, tak kering pun sebb sekejap sahaja kerana nasi itu sudah 98% masak.

Azie said...

Effa,
Alhamdulillah, saya pun tumpang gembira

Azie said...

Terima kasih atas feedback. Insya Allah, akan terus berkongsi resepi dari masa ke semasa demi kebaikan kita semua

Anonymous said...

Thank you kak azie for the prompt reply. I akan cuba resepi kak apabila balik hometown hujung minggu ini and will let u know the outcome. Terima kasih banyak banyak sekali lagi kak kerana sudi meluangkan masa untuk menjawap petanyaan saya. Really appreciate it. God bless you and your family.. :-)

shar mini said...

Thanks kak azie fr the resepi.My hubby say memang sedap.This saturday buat lagi sekali kerana hubby request lagi.Resepi ini memang sedap.Tak rugi mencuba.Thanks again.Blog kak azie memang super.Take care kak azie.

Anonymous said...

Salam.. mohon izin akak utk sy mencuba resepi ini :) cuma sy nak tny, bile nasi dah 98% masak. Akn dpindahkn ke periuk lain utk buat lapisan, perlu ke tambah air mcm kte msk nasi biasa ? Maaf, sy bdk baru nak belajar :)

Azie said...

Wslm,
Tak perlu. Nasi akan masak dg kuah ayam

Izan Noraini said...

kak azie...saya copy resepi..nak try jugak..mintak2 menjadi la..tq ^__^

Azie said...

Izan, silakan lah. Insya Allah menjadi

Siti said...

Salam.. Kak azie sy dah try dah resipi ni..wah..menjadi n nila pestime sy masak nasi beriani tanpa pertolongan makabah..memang ya ampuuun bestnya..wlupun nasa lapisan 1st saya lupa ltak bwg goreng

Siti said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

as salam kak nk tanye mcmn nk dapat kan safron ne ye,,bole pakai safron yang akk jual tu ke,,bole x akk email kt saya gee_aidane@yahoo.com

rabiatul adawiah said...

salam sis sy ira nk tnya daun bay tu daun mcm mna?
klu xde blh ke?

Azie said...

Rabiatul,
Kalau tak ada pun tak apa. Boleh beli dlm bool kat Giant

Anonymous said...

sis bminat nk try resepi ne,,tp cari safron tu xjmp la kak,,bole x akak advice kt mane nk cari safron tu,,pls,,,gee

Azie said...

Gee,
Kami ada jual saffron tp I lebih rekomen you ambil secara terus utk mendapatkan khasiatnya. Email me if you are interested

Hani said...

Salam Kak.

Saya cuba resepi ni harini version ayam. tgh dalam periuk sekarnag ni. tapi tadi ada silap sikit, air letak banyak sgt dlm ayam. mak terpaksa selamatkan keadaan. hehe thank you for sharing

dina syahmi said...

wah,memang menarik nampaknye resipi ni..wajib cuba ni..tq ye kak

http://vitaminhalal.com

Ms Haslina said...

As salam Pn Azie.

Saya copy paste resepi ini ke blog saya.
Sudah 2 kali suami saya yang masak guna resepi ini.
Ya ALLAH sangatlah sedap nyaman. Suami guna beras Moghul Faiza.
terima kasih atas pengkongsian ini.

Haslina.

Nuha Soleha said...

salam. mintak izin nak copy resepi. nak cuba masak. :) terima kasih

Roszaini Kadir said...

Assalamualaikum Azie, mohon gunakan resepi ini. Puas cari resepi Nasi Briyani Pakistan sebab dulu selalu makan di Manchester (masa belajar dulu). Keluarga suka sangat terutama suami. Harap-harap menjadilah kalau dibuat dan terlepaslah rindu.

kak zaini

Suriani Ani said...

Sedapnya..tak mkn lagi pun dah berselera..hihi...

jayzzee said...

Assalam azie, saya memang sedang cari resipi nasi briyani, saya terpesona dgn resepi azie, izinkan saya print dan simpan resepi ni ye..
kalau kita buat pakai beras biasa pun boleh kan..?

Manis Purnama said...

mohon minta resepi ni tq

suraya said...

Salam... saya nak try hari ni..mintak2 menjadi....

Anonymous said...

Ya Allah kak Azie,

padahnya google resepi bulan-bulan puasa ni.

tak pasal je cik abe kena heret pegi cari barang-barang ni semua.

niatnya esok nak try buat.

kalau menjadi, nanti saya update ngan akak.

p/s : tengok gambar je dah teliur.
telan air liur jelah bulan puasa ni..

Lyana MK said...

salam kak azie.. saya dah cuba buat dah resepi ne... adoi kak mmg sedappppp sgt... time kasih la kasi resepi yg super wallah nie

http://lyanamk.blogspot.com/2013/07/nasi-beriyani-ayam-dan-kambing-pakistan.html

Simoncelli said...

Saya dah try masak memang sedap......

yee toyak said...

As salam kak zie..nampak sedapnya!! Nak tanya...rebus beras tu dalam berapa minit? Berapa ml air digunakan untuk masak ayam tu? Nak masak ayam tu sampai fully cook ke? Kuah untuk ayam nak kena pekat atau macamna?..maaf baru belajar ni..

yee toyak said...

As salam kak zie.. Nak tanya..rebus beras tu brapa lama?, brapa ml air digunakan untuk masak ayam? Kena masak ayam sampai fully cook ke?kuah ayam tu pekat ke cair? Aaf baru belajar...

Yee toyak

noradzlina.kamdani said...

slm sy br terjumpa resepi puan..mmg nmpk sgt menarik utk dicuba insyaallah klu dh cuba sy akn inform.

KSKxNavy said...

Tadi ingat nak masak lemak cili api untuk berbuka..tapi dok google2 terjumpa blog Cik Puan ni. Wow majestic...banyaknya koleksi... Resipi di sini mostly berorientasikan rempah ratus. Cik Puan ni DKK (darah keturunan keling) ke? Dari raut wajah memang ada sikit kot. Hehe. Suami Cik Puan pun nampak macam DKK juga.

BTW, ayam dah diperap sejak 2 petang tadi. Ni jap gi nak mula operasi. Hehe. Will feed back after break fast. O ya saya teringat pesanan chef dari India...letak kunyit hanya sedikit sahaja kerana katanya jika terlebih kunyit then the color of the briyani will be gone..

KSKxNavy said...

Alamak ... periok karen dah short cct maa... air nasi meleleh.. Tak apa...lesson learn...td nasi ngam2 dengan container periuk 1.8L. Silap sukat... Kena beli periok baru...Hehe... Anakx rated 7 scalar 1-10.. kira okay lah... First time attempt menjadi la Cik Puan. TQ so much Cik puan.

Mas Michiko said...
This comment has been removed by the author.
eda ramli said...

Ya Ampunnn kak Azie, terima kasih sebab kongsi resepi ini. 1st time buat masa ramadhan hari itu dan terus menjadi. En hubby pun makan ngan laju jer...anak-anak yang selama ini tak suka makan nasi beriani pun makan dengan senyap jer....minta halal yer saya kopi pes resepi(bukan resepi ini aje) ke blog saya..

Azie said...

Sama sama. Saya cuba cari blog Eda tapi tak menemuinya

Shaza Hidayah said...

Assalamualaikum zie,slain dripda menggunakan yogurt,boleh x kak gantikan dgn santan?

aku said...

Assalamualaikum Kak Azie..
Saya google resepi nasi beriani terus dapat resepi akak ni... Saya nak buat birthday party untuk anak saya malam jumaat ni... Nak cuba buat nasi beriani pakistan akak ni... Mudah-mudahan berjaya...
Akak... nak tanya la... tentang garam... Kita rebus nasi tu kan letak garam sket kan...? Mmm.. macam mana nak tau sukat garam tu ye... airnya nanti kita buang je kan... Ke atau pun kuah ayam tu kena buat masin sket supaya boleh cater masin pada nasi tu nanti...? Tolong kak..

Izian

TENGKU AISHAH said...

wah tgk gambar pun dah terliur, kena try buat nie..:)

Cahaya Inspirasi said...

Assalamualaikum sis...
Terima kasih atas perkongsian resepi sis yang marvelous ni...! 1st try, menjadi!! dan sangat sedap...yaa ampun..hihi! Terima kasih lagi sekali sis... Oh ya, resepi vanila cupcake sis pun saya dah cube, dan alhamdulillah menjadi! terima kasih sis! =) happy sgt!

qayra asha said...

Assalamualaikum. Td sy dah cuba resepi ni. Alhamdulillah,licin husband dan anak mkn. first time cuba walaupun nasi tu sedikit lembik sbb terlebih kuah ayam masuk dlm rice cooker. InsyaAllah sy akan cuba buat untuk tetamu time raya haji yg akan dtg ni. Keep uploading kak. Sbb resepi2 akak semuanya sedap2 belaka dan menjadi.

hafizahyaakob said...

Salam kak azie, kami sekeluarga baru menikmati nasi beriani pakistan, mmg sedap sgt...tq for resepi yg jujur dari akak...bertambah tambah suami dan anak makan...mmg sy ikut sebijik 2....sy dah melekat dgn blog akak since bulan march,,,, sbb ambik banyak tips masa kami sekeluarga melancung ke paris dan london.....now sy byk refer for resepi,,,,, lagi satu.....cantikknya pingan port merion akak....
Semoga akak dirahmati allah....tq

Azie said...

Terima kasih Hafizah kerana sudi meninggalkan komen yang membuatkan saya terasa sangat gembira dan terhibur membacanya. Alhamdulillah, syukur kerana Allah memberi peluang untuk saya berkongsi ilmu masakan di sini.

Azuria Abdullah said...

saya kagum tgk kesungguhan puan membuat resepi &membalas pertanyaan...semoga Allah membalas jasa baik puan...u just inspired me..mahu masak utk raya haji..harap2 jumpa bahan &masakan menjadi serta sedap dimakan...thanks..

K Yan said...

Assalamualaikum. kentang tu rebus hingga lembut ke?

Azie said...

Ya hingga masak lah.

Ummu Madihah said...

Salam Azie,

Kami sekeluarga suka beriani terutama kambing, cuka setakat ini Mak Aji buat yang memnggunakan rempah segera yang dah siap dalam kotak tu sama ada jenama Shan atau National, dari Pakistan. Yang Azie punya ni nampak begitu mengancam sekali, insya-Allah akan dicuba nanti! Terima kasih atas perkongsiaan!

Nini Qaisara said...

Sedapnya...klau ayam saya mkan la..tpi klau kambing sya serender...;-)

Areyou Hamidon said...

salam kak azie, sy baru 1st time nak masak tapi xphm bhg tumis rempah menumis...
rempah tu kn beli yg segera ke ada dlm akaknyer resipi...ingat nak bt dis coming awal muharram...sambut anniversary...hehehe...
hopefully akak boleh membantu...

Azie said...

Rempah penumis tu adalah kayu manis, buah pelaga, bunga lawang.

Areyou Hamidon said...

hehhee...ok..tank u kak...
btoi laaa...tp tkt nanti salah...
xpe..x sesat jln if bertanya...
hehehe...tanks again...after try nanti sy update lagi...:)

Nani said...

AsSalamualaikum Puan Azie,
Sy bru try resepi ni td.. mmg sgt sedap dan mudah! Tkasih krn bkongsi resepi...

Nur Arifa said...

wah nmpk menarik...pn azie meh visit blog saya ye http://areefa-dacuteareefa.blogspot.com/
trma kasih

Frau Yantie said...

sis.. sy dh try mmg terbaikk ler.. cuma saya confuse skit rempah ratus .. yg mana utk nasi yg mane utk tumis ayam.. hehee bercampur aduk tulis diatas. sori

Azie said...

Itu kena baca cara cara menyediakannya. Bahan diguna adalah sama. Cuma guna aeparuh dulu dan kemudian masuk lagi baki. Lebih kurang macam tu lah

sukahati saya said...

salam kak..... saya mintak copy resepi ni ye... 1st time nak try masak beriani ;)

nenekmuda said...

nanny pun nak cuba try test laa..bole ek kalau ter rajin

Zaharah Tharim said...

wah terliur akak...izinkan copy resepi ye...amal jariah ni

azierra ab said...

Hmmm..k.azie..tgk pic pn dh meleleh air liur..bleh rs btpa sdpnyaaaa..nnti azie nk try jgk..

Qaid said...

Mohon share resepi ye. Dh masak 2x. Sgt sedappppp

Pretty Bunga said...

Kelihatan sangat lazat,Insha Allah akan saya cuba juga nnti.Salam perkenalan dari saya.

Khalifah Osman said...

aku ni lelaki tapi aku suka bab masak2 lagu macam ...
nak masak bagi isteri makan ;) hehe

harap2 menjadi la resepi ni sbb tak penah cuba lagi ......takpe tunggu gaji malam ni masuk sok nak beli bahan2 untuk nasi briyani ;)

cuma ada kesangsian kat siin ....nasi tu tak leh masak 100% lepas toskan nasi kena campur ngan kari ayam buat 3lapis ...so macam mana nasi tu nak masak kalau takde air? part tu tak paham la kak

tolong explen banyak

Azie said...

Nasi tu dah masak, cuma tak lah lembik sangat. Kuah ayam tu akan membuatkan nasi lagi lembik kalau nasi dah 100% masak.

Khalifah Osman said...

ohh cenggitu pulak da....ok baik2
akan di cuba nanti ..doakan berjaya
ni 1st time masak nasi briyani

feedashoppe said...

Salam Kak,
Nampak lazatnye.nak tanya camne kalau nk masak lebih dari resepi asal,adakah rempah utk ayamnya kena digandakan.Harap sudi memberi jawapan.
tqvm

Azie said...

Feeda, bolehlah gandakan sebab kalau ayam banyak, rempah sedikit, tak berasa pulak. Tapi memasak ni, bukan macam buat kuih. Boleh jer berlebih kurang. Rasa nak lebihkan apa apa, masukkan jer. Rasa tak lari

feedashoppe said...

salam,
nampak sedap sangat,nk tanya kalau nk masak ayam atau daging dengan kuantiti yg lebih contohnya 2 kilo ayam rempahnya kena ganda atau tambah sahaja.sekian
tqvm

Ummi Aishah said...

Assalamualaikum kak azie.
Saya dah cuba resepi ni. Lama betul nak siapkannya.... lebihan ayam, saya goreng keesokannya. Sedap. Saya minta izin copy resepi ya..

Dalila Yusof said...

sedapnye ...nak crk safron payah kn kat kedai runcit, nak2 plak sy ni susah nak keluar dengan anak2 yg masih kecik...lagipun saya tak berapa pandai masak sangat , he2
saya masak nasi arab ..senang sebabnya saya pakai pes segera nasi arab jenama l bayt, cukup lengkap dengan beras dan rempah nasi arab cukup untuk 5 orang makan ..jemput singgah ke blog saya http://dalilayusof.blogspot.com/2014/06/mudahnya-memasak-nasi-arab-hanya-di.html

Akmaluchiha said...

salam puan...mohon izin dr puan utk copy n try resepi ni...x sbr ingin mncuba.. ini pertma kli sy nk msk briani...google pny google terjumpala blog puan.. aduh sgt kecur liur dibuatnya.. x sbr nk cuba utk jmuan kluarga nt...hrp2 mnjdi.. sy bdk bru blajar puan...hehe...tq puan..

md ayub said...

Assalmkm kak azie, minta izin guna resepi ni yer.. saya md.ayub...

siti mariyas said...

nampak macam sedap..

fizzy.hafizah said...

Have tried this recipe several times since last year. My kids love it.
Thank you for sharing!

Fizzy,
07/Aug/2014
Taman Setiawangsa, KL

fatimah najwa said...

Assalamualaikum ka azie. Sy nk cuba masak resipi ni utk raya haji.
Sy nk tanya. Ayam tu guna air biasa saje ke ?
Ada masukkan santan ke sbb kuah nmpk pekat sangat.

Terima kasih
Wawa

kursus pengendali makanan diiktiraf oleh kkm said...

salam..kak azie..wah,mmg nmpak sdap..x sbr nk cuba buat ...hrp2 mjadi nnti..between,sekiranya ada sesiapa yg nk meniaga mknn n minuman,tp xder sijil pengendali mknn lg..blh hubungi saya0176398700 utk mengikuti kursus penvendali mknn..kursus 3 jam shj,yuran rm50 n sijil sah laku seumhr hidup under kem kesihtn m'sia..sijil akn diberi slpa abis kursus...jadilah peniaga mknn yg berhemah.. :)

ibu aleesha said...

as salam kak azie,

mohon izin guna resepi ye..nampak sgt menyelerakan..tq ye kak..

DULHARRAJA said...

Assalamualaikum Puan,

tahniah kerana terlah mencuba nasi briyani ala pakistan tu. Komen berdasarkan pengamatan saya, dan pengalaman melihat dan masak bersama rakan dari negara pakistan, nasi puan agak 'terlebih sikit' lembab . Next time kalau masak begini tak payah berlapis nasi dan lauk. Lauk yang telah diperap tu dimasukkan kepada dalam periuk baru dan beras yang telah dimasak anggaran 70 -80 % ditapis dan diletakkan atas lauk tadi dan sebelum tanak bolehlah diletakkan hiasan bawang goreng, pewarna atau safron asli , air mawar dan terus tanak sehingga 15 mins. Insyaallah.

wan said...

Salam..say dah cuba resepi ni..sgt sedap..tq
wannorasiah@gmail.com

abdullah seman said...

Wah...mmang terbaik laa.. Mohon utk mencuba ye... Tq

I-nie said...

Askum, kak azie. Mmg best nasi beriani ni. Saya dah buat 2x tuk famili. Anak2 & suami suke. Time kasih sbb share resepi yg best.