Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

13 Mei 2013

Udang Goreng Butter Yang Paling Sedap





Ini adalah menu semalam, menu hari minggu di mana saya masuk ke dapur tanpa dirancang pun kerana saya baru sahaja sembuh dari demam selsema yang sangat teruk. Bila teringatkan banyak telur kuning lebihan telur semasa menyediakan Rainbow Cake In Jar tempohari, saya menyarankan kepada hubby supaya belikan udang untuk dibuat Udang Goreng Butter. Saya pernah menyediakan Udang Goreng Butter di SINI. Itupun setelah beberapa kali mencuba, akhirnya saya berjaya menyediakan Udang Goreng Butter sendiri.

Saya memang sangat sangat menggemari Udang Goreng Butter. Kalau makan di restoran seafood, memang satu kemestian untuk memesan lauk ini. Harganya pun memang boleh tahan. Tapi itulah, kalau makan di restoran seafood yang diusahakan oleh orang Melayu, memang tak berapa menjadi Udang Goreng Butter. Kadang kadang saya rasa sangat hairan kenapa tukang masak ini tidak betul betul diajar cara menyediakan lauk pauk seafood seperti mana restoran Cina. Bukan sahaja udang, lauk lain pun sama. Sebagai contoh ikan yang digoreng untuk sweet sour, kita boleh tengok isi ikan tu terlalu garing sehingga boleh kelihatan tulangnya. Jadi apa kata kita sediakan sendiri lauk pauk yang disediakan di restoran seafood, bukan sahaja lebih sedap tetapi juga lebih jimat. Betul, tak?




Sedang memasak, tiba tiba anak lepas seorang seorang masuk ke dapur mengucapkan Selamat Hari Ibu. Ohh baru ingat yang ianya adalah hari ibu. Akhir sekali Nelly masuk ke dapur membawa Kad ucapan yang besar berserta Pop corn Garrett yang merupakan snack kegemaran saya. Hmm sangat sangat terharu dengan ingatan anak anak kepada saya. Walaupun masih tak sihat, tiba tiba jadi tambah bersemangat untuk menyediakan hidangan tengahari untuk mereka. Saya langsung tak menjamah udang ini kerana tahu mereka amat menggemari Udang goreng Butter. Melihat mereka makan pun, hati saya sudah terasa puas...



Udang Goreng Butter/Buttered Prawn 
Oleh: Azie Kitchen

Sarang Telur:
2 biji kuning telur
1 senduk butter/margerin
1 cawan minyak masak

Pukul ringan kuning telur. 
Panaskan butter/margerin bersama minyak masak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan minyak dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.

Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya telur jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 






Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 



Udang:
12 ekor udang 
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng 
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit butter/margerin untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam/putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.




Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau. 

Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.






Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp.. Senang kann



109 ulasan:

  1. Salam Azie, mudah dan menyelerakan, mungkin saya tukar sotong, boleh kot? Thanks.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wslm bro. Selain udang, goreng butter juga sedap menggunakan sotong dan ketam.

      Padam
    2. Saya dah bbrp kali cuba resepi dr azie kichen..memang kebabom...tqvm..semua sedap 5 🌟

      Padam
    3. br nk try guna resipi ni......

      Padam
  2. Wow! terlior dibuatnyaaa...

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum Kak..wahhhhh memang sedapppppp ni...pertama kali buat dulu (resipi lain tapi tak salahkan resipi sebab yg tukang buanya memang tak pandai) tak jadi...sampai sekarang belum repeat buat lagi...bila tgk sini terasa nak mencuba lagi kali kedua... ^___^

    BalasPadam
  4. OOh...macam tu rupanya cara nak masak udang goreng butter ni..saya ingatkan bila dah goreng udang tu, terus masukkan kuning telur rupanya kuning telur tu kena goreng asing ya...terima kasih kak kongsi cara dan resepi..lepas ni boleh la buat..asyik buat sambal tumis udang je..kali ni buat lain pulak ^_^

    BalasPadam
  5. salam azie, wow! npk ceeedap sgt2.. nnti nk watlah...mekasih ya berkongsi cara dn resepi :) zila66

    BalasPadam
  6. Salam Kak. Kena cuba lah resepi dr akak. Biasanya saya buat tanpa sarang tapi telur dicampurkan sekali. Nampak cantik dgn sarang telur tue...

    BalasPadam
  7. As salam kak...sy dh try smlm...thanks sgt2 share resepi nie...dh lm intai2 nk buat tp x prnah nk mjadi...kali ni baru btul2 mjadi...Bangga skit ngn diri sndiri..cuma kekurangan daun kari utk aroma but stil ok...lps nie, psti nk cuba lg sbb adik2 dh book awl2 srh wat utk diaorg rs plak....tak sbr nie...

    BalasPadam
  8. Salam kak...saya dah cuba resepi ni...sedap..anak-anak suka...tapi floss saya tak berapa menjadi....tak pe nanti saya cuba lagi sampai menjadi...thanks akak share resepi..

    BalasPadam
  9. Salam saya pernah buat tapi sarang teluir tu tak pernah menjadi...butter utk buat floss mesti banyak ye...anyway mmg best tgk pic ni..sungguh menyelerakan

    BalasPadam
  10. menyelerakannn...baru saya tahu yg taburan atas tu rupanya kuning telur...ingtkan butter yg diparut..mmg best la

    BalasPadam
  11. Assalammualaikm,terima kasih atas resipi nie,sya bru mencbanya smlm,sgt sedap.

    BalasPadam
  12. Assalamualaikum..wah!!! Sedapnya..fav ank..mesti buat..

    BalasPadam
  13. salam sis..tk resepi..nice..I follow U...

    BalasPadam
  14. Teringin nk bt..dh lma tringin nk mkn..kna cbe gak ni..

    BalasPadam
  15. Assalamualaikum kak 1st time bt ikut resepi akk mmg menjadi...sbb sebelum nie try nk bt..tp tak der org nk ajarkan...anyway kak tq..kakak2 n mak puji sedap...

    BalasPadam
  16. Terbaik kak..sy dh cuba..sedappp..tq kak resepi tu..

    BalasPadam
  17. Bestnye!! Nak try la petang ni, suka sgt mkn butter prawn ni.. Nyum nyum

    BalasPadam
  18. Salam kak..sy dh try bt tp sarangnye x brape menjadi..next time nk try lg..

    BalasPadam
  19. sedapnya akak.. blog akak antara yg wajib sy lawat setiap hari. resepi akak mmg marvelous...

    BalasPadam
  20. Kebetulan semua bahan-bahan untuk ada dalam peti ais nak cuba buat esok jugaklah.

    Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil

    BalasPadam
  21. akupun nak cuba..takkiralah apapun, ikan ke, ayamke..aku nak ikut resepi ni..thanks!

    BalasPadam
  22. Dah cubaaa!!! Tq kak azie.. resepi yg mudah dan terbaik. Dh lama sy teringin nak buat udang goreng butter ni.selalu makan kt kedai je. Hehehe

    BalasPadam
  23. Assalamualaikum! Saya dah mencuba dan jadi! Suka dengan resepi ini. Terima kasih banyak! :D

    BalasPadam
  24. Assalam...nanti bila ada masa ..sy nak try buat...nampak sedapp!!!

    BalasPadam
  25. As salam.. memang betul kata Puan Azie, sesetengah restoran seafood menyediakan udang goreng butter yang tak sempurna. Cuti sekolah tempohari saya ke Umbai, Melaka untuk menikmati seafood. Butter prawn kami bukan ditabur egg floss tetapi nestum!

    BalasPadam
  26. As Salam, thank you for sharing this recipe. Wonderful and as a 1st timer amazingly menjadi!
    Thank u so much ♥

    BalasPadam
  27. Sedapnya. Baru tahu teknik yang betul. Saya share di blog saya ye. Nti saya credit & link ke blog azie. Tq

    BalasPadam
  28. Tq for sharing sis..tgh mencari resipi... Tp ada ikan je kt rumah..huhuhu..ikan pun seafood kan...

    http://www.Ibusrikandi.com

    BalasPadam
  29. Nak try la resipi ni cm best ja tpi daun kari kalau tak letak OK ke

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang OK tapi kurang lah sedikit sebab tiada bau daun kari

      Padam
  30. Assalamualaikum azie salam perkenalan...trima kasih d atas resepi yg slalu azie share..akk slalu cuba alhamdulillah smuanya menajadi termasuklah butter prwan ni..sedap sngt

    BalasPadam
  31. salam kak first time saya cuba dan menjadi.sgt sedap.tq ye kak.

    BalasPadam
  32. bestnye tengok resepi ni udang butter ni. cara masak pun jelas tunjuk siap gambar. Baru paham sikit.hihi.
    Nak try la sekali bulan puasa ni. tq share resepi. ;)

    Qiss Me Mommy

    BalasPadam
  33. Assalamualaikum kak Azie. Dah lama saya nak tahu teknik buat floss telur. Terima kasih krn berkongsi resepi ini. InsyaAllah saya akan mencubanya. :)

    BalasPadam
  34. As salam sis....tq share resepi.da lama cr...arini 1st time try....floss pun jadi..tp udang berkuah sikit sbb tbyk kot taruk susu..to sedap..hehehe..sbb suka berkuah

    BalasPadam
  35. Saya buat x pernah menjadi...tau mkn jer

    BalasPadam
  36. Puan Azie,

    Thank you very much for your recipes.

    A good guide to a novice cook and new housewife such as myself.

    I am even recommending your blogsite to my readers...definitely a superb reference for us gals...

    BalasPadam
  37. Salam kak azie..
    Dh cube buat butter prawn tp floss memang x rangup eh..ke sy salah buat...??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maknanya telur belum cukup garing lagi tu

      Padam
  38. Tgk pic pun dah sedap nati nk cubalah..lama dah duk cri resepi ni

    BalasPadam
  39. Bismillah...rasa letak nestum selepas letak udang untuk rasa yang garing...:-)

    BalasPadam
  40. Memang nampak menarik dan menyelerakan..terima kasih kerana kongsi resepi

    BalasPadam
  41. Anak request utk buka posa harini... tq Azie Kitchen 4 d resepi

    BalasPadam
  42. Perghhh.. terliur di buatnya.. wajib masuk dlm list iftar ni.. tq 4 sharing ^^

    http://www.mqvitashop.com/

    BalasPadam
  43. terasa dah meminati dah rancangan masak2 kak azie nih,,,,hehee...time posa2 gini lah duduk je kat opis sambil memikirkan idea nk masak ape..kak azie, saya cadangkan di tunjukan menu yg simple n cantek n senang masa nk buat ok..

    BalasPadam
  44. Salam kak.. Sya dh byk kali buat.. N semua guna resepi akak.. Smpai ada sepupu mntk tlg wat kan utk hidangan pengantin.. Tp nk bg cadangan.. Utk lebih sedap, kulit udang tu kna buang.. Bila mkn dya akan lebih terasa butter n susu cair tu.. Memang menyengat ar.

    BalasPadam
  45. waaa sedapp nyerr...x sbr nk msk mcm ne

    BalasPadam
  46. Thanks kak first try.. Jadi hehe http://instagram.com/p/s86bpukXxC/

    BalasPadam
  47. inilah dia yang ditunggu tunggu kak..

    masak sampai menjilat jari.
    tq kak.

    www.rinaprettyhealthy.com

    BalasPadam
  48. Da try memang terbaek n thnx for sharing the marvelous recipe n saya ade gak gantikan udang dgn baby kailan memang the bom! aka butter baby kailan..nknlg syok leh jenguk pak ya chinese muslim restaurant

    BalasPadam
  49. Udang dh ade...sume barg dh ade.....nk try wt jap lg..

    BalasPadam
  50. Assalamualaikum...
    Best sangat tengok resepi2 Azie kitchen. Sambil tu mencuba jugak. Terima kasih dapat berkongsi bersama. Resepi yg ini memang dah lama cari.

    BalasPadam
  51. Terbaekkkk saya buat lauk hidangan penganti ......

    BalasPadam
  52. Tq for sharing... Nk try lah satgi

    BalasPadam
  53. tq. sis share repesi..1st time cuba n buat..menjadi..husbnd n anak suka mkn..smlm anak perempuan saya siap puji sedap.. :-)

    BalasPadam
  54. Menyelerakan! Mohon share ye resepi ni ye admin..

    Jemput ke blog saya :
    http://norzuryati.blogspot.com

    ~perkongsian tentang kisah hidup, rumahtangga, anak2 yg comel, tips kesihatan, tips kecantikan dan lain2 :)

    BalasPadam
  55. Nak buat jugak la..resipi kak azie mmg terbaik....

    BalasPadam
  56. memang sgt2 sedap resepi kakzi nie.. sy dh try.... sekali buat, rs nk buat lagi... letih tau.. hihi...

    BalasPadam
  57. Assalammualaikum....
    hi kak azie...
    hari ni fida dah try resepi kak azie yg ni....
    mmg sedap...beri pada jiran sedikit.. lepas tu siap puji kata sedap, dan tanya buat mcm mn???
    mmg terbaik la kak azie....
    terima kasih share resepi...

    BalasPadam
  58. sy dh try....sedap sgt...mohon share resepi ni.tq

    BalasPadam
  59. Salam. Terima kasih resepi ini, saya telah mencuba, menjadi.

    BalasPadam
  60. salam puan...wah sedap nya nampak udang butter puan..lapar plk tiba2...sy nak buat udang butter ni la ptg ni utk berbuka...kegemaran sy dan suami..tp tulah x jmpa lg kedai yg buat sedap..tq puan ats resipi..

    BalasPadam
  61. Mohon share resepi ya kak azie...
    tima kasih byk..

    BalasPadam
  62. alongsha: ummi mintak resepi udang butter prawn, terus saya cari di aziekitchen.blog, pastu siap cakap kat ummi,ni blog faberet along, resepi dia mudah,gambar pon jelas..terus ummi jatuh hati...pastu yang best,ummi buatkan udang butter untuk pertama kalinya... yummy..moga blog ni memberi manfaa kepada kita semua...

    BalasPadam
  63. br tau cr buat sarang tu ...tq sgt membantu

    BalasPadam
  64. stiap kali nk cari resepi masak, sy mesti akn godek godek blog kak azie. And everytime i did, resepi akak mmng xmengecewakan sy. Memang btol2 menjadi. Alhamdulillah. Tq kak azie ats prkongsian resepi. And sy dh try buat resepi butterprawn akak ni n it was so marvellous gitu! Memang menjadi. Teruskan berkongsi resepi ye kak.
    -hanira,seremban

    BalasPadam
  65. Sy dh cuba buat resepi butterprawn kak azie. Menjadi ! Thanks akak.

    BalasPadam
  66. Saya nak wat jap lagi..daun kari x ada ..bahan lain ada..huhu aritu makan butter prawn kat luar..x ada rasa apa2 ..kosong je..dah first time makan time tu..ni skrg nak try wat..thank you azie

    BalasPadam
  67. Salam kak,izin guna resepi akak ye.Terima kasih kak.Banyak resepi akak saya buat rujukan untuk masak sebb saya ni baru belajar masak.Moga bertambah rezeki akak sekeluarga ye :)

    BalasPadam
  68. As salam sis...sy nk mtk izin guna resepi sis ni yer :)

    BalasPadam
  69. Salam sis.. Sy dah cuba resepi sis, memang sedap.. Macam mana nak nak jadikan kuning telur tu rangup yer? (Pn Murni)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum puan murni. Kene goreng sampai garing.

      Padam
  70. sy nk cuba skrg jgk, nmpak sedap hehehe,, sy dah cuba 2 resepi akak, ayam rendang n ayam kari, mmg terbaik πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ» tq kak sudi kongsi resepi 😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya pun suda banyak mencuba resepi azie kitchen..kuih bakar labu..sedap hingga menjilat jari..:)

      Padam
  71. Thanks Azie Kitchen..memang sedap dan menjadi .

    BalasPadam
  72. Assalamualaikum, plan asal nak buat tomyam seafood. Tetiba nampak resipi ni,terus nak cancel. Terima kasih sudi share resipi ni. Banyak pahala aunty Azie memandangkan saya akan hidangkan sebagai menu berbuka puasa. Thank You!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eh bella net sama la kita. Mula2 plan nk buat tomyam jgk tp boring la kat luar kalau mkn selalu order tomyam. Tbe2 nmpk resepi ni. Nk buat rini la. Uhu

      Padam
  73. Salam kak azie...saya dah Cuba resepi akak...thanks....mmg sedap..anak2 pun suka...

    BalasPadam
  74. Assalam kak
    ...udang dgn susu tu masak sampai kering ker?or mmang berkuah sikit?

    BalasPadam
  75. terbaiklah puan. terima kasih

    BalasPadam
  76. terima kasih byk2 ye kak azie.byk resepi yg liani cuba dr blog ni..semua menjadi..

    BalasPadam
  77. Alhamdulillah..nyumm..mmg sedap resepi ni..suami dr x suka kat kedai udang butter ni..terus jd suker..puasa ni jer..dah 3x msk resepi utk juadah berbuka di rumah..tq k azie..:)

    BalasPadam
  78. Alhamdulillah..nyumm..mmg sedap resepi ni..suami dr x suka kat kedai udang butter ni..terus jd suker..puasa ni jer..dah 3x msk resepi utk juadah berbuka di rumah..tq k azie..:)

    BalasPadam
  79. Alhamdulillah, sahur ni kali kedua saya masak lauk ni... terima kasih... terrrbaikkkk!!!

    BalasPadam
  80. Saya suka follow resepi azie semua menjadi, alhamdulillah,πŸ‘
    - azy-

    BalasPadam
  81. Sy da buat.cantik sgt kejadian die.n sedap!terima kasih kak azie

    BalasPadam
  82. tak sabarnya nak cuba resepi ni

    BalasPadam
  83. thanks kak sebab share resepi ni.. saya dh cuba buat.. hehe saya suka sangat ^_^

    BalasPadam
  84. OK..menu saya hari ni..tq Kak azie

    BalasPadam
  85. Thanks kak azie...penyelamat saya bile tibe time blur xtau nk masak ape..

    BalasPadam
  86. Kak Azie, terima kasih banyak. Saya berjaya! Cuma tang telur tu ta jadi. Hahaha. Nanti sy cuba lagi. Hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Cuba lagi. Angkat tinggi tinggi.

      Padam
  87. as-slmuakikum... t. ksih Azie share resepi... sedap!

    BalasPadam
  88. macam sedap...nk try la untuk buka puasa...tq sis

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.