Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 2 June 2012

Udang Goreng Butter



 
 

Hooray hooray hari ini kita berjaya memasak Udang Goreng Butter setelah banyak kali percubaan bertahun lamanya tak pernah menjadi. Semua nya masuk bakul Cik Pah jer. Tapi hari ini selepas terbaca kejayaan Shiela memasak Udang Goreng Butter, saya jadi sangat teruja dan yakin untuk mencuba sekali lagi. Saya ambik resepi dari Spice Journey dan bila melihat gambar Sarang telur yang sedang disediakan lagi, saya jadi excited.

Sejak dari USJ lagi saya mencuba kerana anak anak termasuk Nana meminta saya memasak Udang Goreng Butter yang memang mereka gemari. Frust sangat bila terpaksa memberitahu mereka, yang saya gagal membuatnya bila mereka datang bertanya dengan penuh harapan, mana lauk udang butter yang saya masak. Saya dapat merasakan kekeciwaan mereka. Sejak itu, saya tak berani lagi untuk memberi harapan. Bila diminta memasaknya, saya akan memberitahu yang saya pernah mencuba tetapi tak menjadi. 

Alhamdulillah, hari ini sangat berpuashati kerana akhirnya dapat menghidangkan Udang Goreng Butter yang dimasak sendiri untuk makan malam anak anak. Walaupun kejadiannya tidak sehalus yang dihidangkan di restoran, tapi rasanya sama sahaja. Anak anak juga makan dengan berselera kerana memang lauk ini adalah antara lauk kegemaran mereka. Saya tersenyum puas melihat mereka menjamu selera dan rela tidak memakannya langsung demi memastikan mereka cukup dan makan sepuasnya... Boleh klik di SINI untuk melihat satu lagi hasil percubaan kedua yang telah menjadi dengan cantiknya.




Udang Goreng Butter/Buttered Prawn 
Oleh: Azie Kitchen 

Sarang Telur
2 biji Kuning Telur
Sesenduk Butter/Margerin
Secawan Minyak masak


Pukul ringan kuning telur.
Panaskan Butter/Margerin bersama minyak. Sebaiknya gunakan senduk bulat. Bila minyak dalam kuali sudah betul betul panas, pusing pusingkan dengan senduk tu laju laju membentuk bulatan sehala tanpa henti.


Kemudian tuangkan kuning telur tadi, tuang tinggi sikit supaya yang jatuh ke dalam kuali tu halusss jer. Teruskan pusing minyak tu laju laju dan tuang hingga habis. Pusing terus senduk tu sehingga telur tu masak berwarna keemasan. 







Setelah masak tuangkan ke dalam tapis seperti tapis santan besi untuk toskan minyaknya. Langkah seterusnya kita siapkan pula udangnya. 


Udang:
12 ekor udang 
Sedikit Garam
Sedikit lada sulah
Minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih - dicincang
6-8 tangkai cili padi - dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair/susu segar
Sedikit Butter/Margerin untuk menumis
Sedikit Serbuk Lada Hitam/Putih - jika suka
Garam secukup rasa

Mula mula goreng dulu udang yang digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga agak berubah warna dan masak. Jangan goreng terlalu lama sangat nanti udang akan mengecut, tak cantik dan agak keras bila dimakan. Angkat dan toskan minyaknya. Keluarkan minyak tu dari kuali, tak nak guna lagi.

Panaskan butter/margerin di dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing dan naik bau.


Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Masukkan udang yang digoreng tadi, sedikit serbuk lada hitam/putih dan garam secukup rasa. Jangan bubuh banyak sangat garam yer sebab butter atau margarine sudah ada garam.







Setelah semua bahan masak dan mesra, bolehlah dimasukkan ke dalam pinggan hidangan dan taburkan sarang telur/floss yang kita buat tadi. Siapp.. Senang kann..








44 comments:

  1. salam Zie, wah ada udang butter lah akak selalu buat tpi belum puas hati sampai kini,kalau boleh nak bertali yg panjang2 tu belum sukses insyaallah nnti nk try resepi Azie lagi mana tau sukses

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya yang dalam gambar tu halus jer tapi masa masuk dalam penapis, dah cair. Terpaksa buat lagi sekali. Itu yg kejadian floss yang di udang tu agak kasar

      Delete
  2. dulu 1st buat kurang menjadi,.....lepas2 tu x pernah buat lg....pernah mkn sekali,my hubby bawak balik dr hotel....

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pernah buat beberapa kali dan semua tak menjadi hingga lah kali ini, baru menjadi selepas melihat cara cara membuatnya dengan betul. Seronok sangat sangat. Nanti nak buat, sotong pulak

      Delete
  3. Wahhh.. sudah cuba yer Azie.. Alhamdulillahh.. saya pun tumpang gembira dapat berkongsi resepi ini. Cantek tu sarang dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shiela, selepas memasukkan semua telur, ia menjadi berbuih. Macamana nak pastikan ia tidak melekat satu sama lain ya. Sebab masa berbuih tu, ia mula melekat dan tak jadi berjurai

      Delete
    2. Terus kacau dgn memusing laju laju tu Azie sampai dia garing, then tuang jer ke talam tapis.. leraikan dengan garpu perlahan lahan.. camtulah saya buat..

      Delete
    3. Shiela, tak berbuih ke? Saya punya berbuih, jadi memang tak nampak kejadiannya. Main agak agak jer bila terbau seperti garing

      Delete
  4. Memang tara dia nak garing tu, dia akan berbuih buih.. saya pon camtu.. Saya tak masukkan pulak pic masa dia berbuih buih tu sbb taknampak apa yg nak ditunjuk. saya pon main agak agak jugak. sesekali angkat sikit cepat cepat nak nengok dah garing dan bertukar warna ker belum. Tapi Azie punya ni pon dah cantek dahh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oohh sama lah, saya pun buat macam tu. sekurang kurangnya, saya dah jelas tentang cara caranya. Kejadian Shiela lagi cantik. Nnt nak cuba lagi sebab anak anak suka sangat. Tapi kena buat resepi lain yang menggunakan telur putih juga.

      Delete
  5. Replies
    1. Try lah. Tak sesusah yg kita rasakan

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. first cuba. tak berapa nak jadi. tapi the taste tu blh tahan la. nak buat sarang telur tu kurang menjadi. huhuhu cantik mama azie buat ;)

    ReplyDelete

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok sarang telur yg sedang disediakan dalam kuali tu sgt halus. Yg dalam gambar tu kurang halus.

      Delete
  8. sepertinya susah bikin sarang telurnya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut cara caranya, Insya Allah pasti menjadi

      Delete
  9. Tq azie saya dah berjaya....sekali try dah jadi...hhmmm mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah. Lepas ni boleh cuba lagi sehingga perfect. Jimat jika dimasak sendiri

      Delete
  10. I baru try akak...tp td pg tak baca betul betul jd i cuma pake satu sudu minyak biasa dan dua sudu margarin... Patut sarang burungnya hancuuur hihi. Tp dlanjut aja. Sedap jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh cuba lagi. Pasti ia akan menjadi lebih baik

      Delete
  11. salam azie.....yani nk tanye telur tu jadi garing x or ranggup??sbb yani penah makan kat hotel telur nyr garing/ranggup...sedap sgt...cube buat sendiri mcm tu tpi x penah jadi...selalu telurnyr jadi lembik aje....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Garing. Tinggikan lagi supaya jatuhan telur halus dan garing

      Delete
    2. okie....nnt saye try....tq azie..;-)

      Delete
    3. kak azie...saye dh try buat dah...jadi sedap...huhuu berjaye...tpi kan...knp daun kari saye kecut layu jdi nye....daun kari akak nmpak garing jew....:-P

      Delete
  12. huh...sedapnya. nak google kedai makan yg menyediakan "butter prawn" terjumpa link ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena cuba memasaknya sendiri, boleh makan puas puas

      Delete
  13. Salam Azie, nak tanya last step tu.....

    Tak soggy ke sarang telur bila dicampur udang+susu? atau udang dimasak hingga susu kering baru dicampur kedalam sarang telur?...Niza:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ ... InsyaAllah harini akan ku cuba ..... hhehehe ... Harap2 menjadi ....Niza...:)

      Delete
  14. penah cuba wat ni..tp x penah jd...nnt nk cuba lg guna resepi Azie ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah. Insya Allah menjadi

      Delete
  15. Terima kasih. Menjadi!!!!

    Aqidah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, so happy for you.

      Delete
  16. Askm.... puan azie, masa nk buat sarang floss ke, goreng udang ke,guna api yang slow ke atau api yang sedan2 jer.... kdg2 nk wat sesuatu tu tgk juga keadaan api masa nk masak tu?

    ReplyDelete
  17. dah cuba tadi..walaupon x menjadi tapi kenyang dan sedap makan

    ReplyDelete
  18. Kakak2 sekalian..bg kita2 yang memasak/mencuba utk membuat egg floss tu di rumah, selalunya takkan menjadi, ataupun, kurang menjadi..tak mcm yg kita selalu makan kat kedai, hotel dan sbgainya. Why? sebab kat rumah, almost 100% of us menggunakan dapur gas biasa..trick disebaliknya kejayaan membuat egg floss ni adalah satu je..menggunakan high pressure gas..yg dapur biasa takkan cukup panas utk membuat perfect egg floss n klu panas pun at the begining tp panas dia tak maintain n consistent, so thts why we always wondering why we continuously failed n why kat kedai continuously succeeded!
    Happy cooking everyone :)

    ReplyDelete
  19. bru je try wat... egg floss x menjadi.. huhuhu.. rupenye kene goreng smpai garing... ni angkat2 still lembut lg... xpe.. esok wat lg.. btw, thnks utk resepi ni... :)

    ReplyDelete
  20. salam ukhwah..
    terima kasih untuk resepi ni. hubby da lama request na makan prawn butter ni. last friday buat untuk berbuka. alhamdulillah menjadi. repeat lagi untuk berbuka hari sabtu.. hihi.. thanks a lot..

    ReplyDelete
  21. goreng telur pakai benda kuning yg buat roti jala tu. confirm jadi halus floss telur tu

    ReplyDelete
  22. Salam kenal...
    Singgah dan folo...:)

    p/s Blog yang menarik , suka saya baca setiap catatan tentang hiasan taman dan rumah...:)....

    ReplyDelete
  23. maybe kurang minyak.biasa kalau letak minyak banyak senang.dia xmelekat akak

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.