Iklan

Iklan Nuffnang

19 Nov 2014

Sotong Berempah Hameediyah






Sabda Rasulullah SAW, Maksudnya: ”Dalam diri manusia ada seketul daging, jika baik daging itu, maka baiklah seluruh anggota badannya, tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati."  (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu'man bin Basyir). Hati kita, hanya kita dan Allah yang tahu akan keadaannya, jadi siapa yang boleh menyentuhnya? 

Tentulah kita dengan izin dari Allah S.W.T, tanpa keizinan Allah sudah tentu kita tidak dapat merawat hati kita. Sentuhlah ia, sentuhlah hati kita dengan penuh kasih sayang dan penuh pengharapan pada Allah S.W.T. kerana dari situlah akan lahir kelembutan hati untuk didekati. Seperti mana mudahnya raja rimba untuk didekati apabila ia jinak, dan bila ia jinak mudah pula untuk kita melatihnya dengan acuan yang kita mahu. Begitulah juga hati kita. Inilah petikan dari tazkirah Ustaz Abdul Rasyid dalam group WhatsApp beliau yang dibuat sebanyak 3 kali sehari yang mampu mendidik hati kami yang membacanya. OK cukup dulu setakat ini...

Hari ini saya ingin kongsikan entri lama tertangguh iaitu resepi telur sotong menggunakan rempah yang dibeli semasa ke Pulau Pinang dulu. Saya menanyakan cara cara untuk menyediakan Goreng Telur Sotong di mana akhirnya mereka mengesyorkan saya membeli rempah Hameediyah yang digunakan di dalam semua masakan yang terdapat di restorannya, termasuklah kurma, kari dan lain lain lagi.





Rasanya saya dah terlebih memasukkan rempah, jadi rasanya dah agak berempah walaupun masih sedap. Aduhaai kena cuba lagi sekali ni, sampai menjadi seperti gambar di atas. Jom layan resepi yang saya gunakan mengikut apa yang diajar oleh mereka.





Sotong Goreng Berempah

Bahan bahan:
Sotong
2 sudu besar Rempah Hameediyah - ikut sotong yang dimasak
1 biji bawang besar - hiris
4-5 ulas bawang putih - cincang
2 pelepah daun kari
Kunyit serbuk
Cili kisar - tak letak
1 sudu besar biji selasih
4-5 tangkai cili kering - gunting kecil

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama bawang putih dan cili kering yang digunting.

Setelah bawang layu, masukkan rempah Hameediyah secukupnya. Terus tumis sehingga wangi. Masukkan pula biji sawi dan daun kari.

Akhir sekali, masukkan sotong yang digaul bersama serbuk kunyit. Sesuaikan rasa garam, boleh tutup api dan sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.