Iklan

Iklan Nuffnang

8 Aug 2014

Laksa Johor Yang Sedap






Saya memang cukup gemar membaca dan mengikuti blog Kak Jee kerana beliau sangat ikhlas dalam perkongsian resepinya. Maklumlah tidak ramai orang yang berniaga mahu berkongsi resepi yang diguna dalam bisness mereka. Tapi tidak dengan Kak Jee. Saya akan membaca setiap baris dan perenggan dalam setiap entri yang ditulis. Resepi sekarang memang banyak terdapat bila di google lebih lebih lagi sejak kemunculan blog bagai cendawan tumbuh selepas hujan tapi agak susah untuk mencari "tested" resepi yang diguna untuk berniaga dan kalau boleh, resepi turun temurun.

Seronok membaca entri Kak Jee berkenaan entri laksa Johor ini yang digunakan untuk berniaga. Saya cuba untuk menghiris timun mengikut cara orang Johor tapi tak berjaya sebab ianya asyik terputus sahaja. Begitu juga orang Johor akan menyimpul spaghetti untuk mudah dihidangkan. Yang ni pun, memang tak belajar lagi. Memang betul la, menyediakan laksa Johor tak lah susah tapi renyah. Banyak bahan yang perlu disediakan.

Jom layan resepi Kak Jee di bawah ini....



Laksa Johor

Bahan bahan:
1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan sardin/selayang 
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa

Bahan kisar:
5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar

Ulam ulam:
Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin

Cara cara:
Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.

Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.

Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.




Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan  kepekatan yang disukai.


Spaghetti:
Masak air dalam periuk. Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila telah mendidih, masukkan spaghetti dan rebus sehingga rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sehingga  hilang panasnya atau cuci bawah air paip. Tos air nya dan tuang sedikit minyak supaya tak melekat.



Ulam ulam:
Ulam Laksa Johor ialah timun, taugeh, bawang besar diracik bulat bulat halus, daun selasih atau daun kesum, limau kasturi dan lobak asin. Kalau suka makan selasih boleh bubuh. 

Sambal belacan:
Cili kering - rebus
Belacan bakar
Tumbuk cili bersama belacan bakar sehingga lumat.

Cara menghidang;
Bubuh spaghetti dalam mangkuk, taburkan ulam-ulam dan curahkan kuah. perah limau kasturi dan makan dengan sambal belacan.







27 comments:

  1. Assalamualaikum kak azie,saya memang mengagumi blog akak.....terutama resepi2 yg pelbagai....thank you so much for sharing all the recipe....resepi laksa johor nampak sungguh menarik...teringin rasa nak mencuba..coz esok ada tetamu nak datang beraya....kak azie...kalau ikan sardin tu...pakai sardin yg dlm tin ....bole ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Guna ikan segar. Kalau tak ada ikan selayang, gunalah ikan apa apa pun asal ikan segar. Yang sedap, katanya ikan parang

      Delete
  2. salam...sedapnyer laksa johor...dulu tak suka sbb tak kena dgn tekak, tp lepas kawan baik masakkan laksa johor,saya terus minat...tp dia guna ikan parang, dan ikan masin,,,,sedap

    ReplyDelete
  3. Ada org kata buh sket ikan kurau masinbyg d blend utk sedapkan kuah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikn kurau masin nk letak bila sis??hee..sy bru nk cuba buat...

      Delete
  4. As salam ...kak Azie...saya sudah pun buat Laksa Johor,Quinche & Moist Carrot Cake resepi yang kak Azie bagi..,saya betul-betul ikut resepi yang akak bagi....alhamdulillah walaupun pertama kali mencuba tetamu yang datang memuji masakan yang saya buat....mereka kata memang sedap dan saya dgn jujurnya....bercerita saya amik resepi dari blog kak Azie yang menarik ...terima kasih banyak2 kak Azie ...

    ReplyDelete
  5. Kak zie...terima kasih utk resepi laksa johor ni...nnti nk try buat la...hrp2 jd la...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.....syukran kak Azie kongsikan resepi laksa Johor,rasa teringin nak makan terus google cari resepi Alhamdulillah jumpa resepi yang mudah dan sedap ni....sambil tu jemput rakan2 semua kunjungi blog saya di http://umiwarham.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. suka sangat resepi resepi akak azie. senang, mudah and menjadi kalau ikot betul betul :) thanks kak azie yaaayyy sekarang dah pandai masak laksa johor!

    ReplyDelete
  8. Nak cuba buat la laksa Johor ni, harap harap Jadi laksa ni ...mohon utk cuba resepi ni ,tq kak azie

    ReplyDelete
  9. resipi kak azie...sedap meletop pompom!!!hingga menjilat jari

    ReplyDelete
  10. Emmm...sedapnya,nk buat masak tengahari ni

    ReplyDelete
  11. Sedapnya...pinjam resepi ya kak azie.
    Hr ni menu berbuka dgn laksa johor resepi kak azie..

    ReplyDelete
  12. Menarik boleh buat berbuka nanti..selamat berbuka...Jom jalan blog ain
    www.momstoreretail.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Kak zie..terima kasih share resepi.nak tya bawang besar tu bawang merah besar ke?bawang holland?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setau sy... bawang besar tu... bawang merah besar . 😊😊😊

      Delete
  14. Salam Azie. Baru perasan entri ni. Terima kasih kerana sudi mencuba.

    ReplyDelete
  15. salam kak... sy banyak follow resepi akak... semua sdap...

    ReplyDelete
  16. kak, sy dah byk kali buat laksa johor guna resepi akak! mmg husband puji sedap! terima kasih sharing kak!

    ReplyDelete
  17. Saya selalu klu nak masak buka blog azie kitchen... resepi nya menjadi kalau buat x fail la ..thanks

    ReplyDelete
  18. Nak ucap terima kasih byk2 kat penulis blog ni sebab saya banyak belajar dari blog aziekitchen.. masakan byk menjadi kalau guna resepi2 di blog aziekitchen.. halalkan segala ilmu.. moga2 blog ni diteruskan lagi dengan pelbagai resepu2 yg menarik.. slmt hr raya maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  19. Da cuba guna resepi akak... Sy guna ikan pelaling lg sedap..

    ReplyDelete
  20. Salam kak azie, semalam buat lksa johor ikut resepi akak, mmg awesome walaupyn first time buat... Thanks

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum kak..trima kasih kerana sudi berkongsi resepi..setiap kali nak masak..saya buka blog akk..stakat ni alhamdulillah.. semua resepi yg sy follow dr blog akk..en hubby puas hati..trima kasih bnyak2..semoga makin murah rezki kak azie..

    ReplyDelete
  22. سبحان الله
    الحمدلله
    شكرا

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.