Iklan

Iklan Nuffnang

26 May 2014

Rendang Ayam Yang Sedap dan Tahan Lama




Sebelum masuk bab resepi, hari ini saya sangat terkejut apabila mendapat mesej dari anak anak tentang ikan koi Jepun yang dibela sejak kecil lagi telah diserang oleh makhluk apa pun tak pasti. 9 ekor kesemuanya. Ada yang hilang sebahagian kepala, ada yang hilang ekor dsb. Walaupun berulang kali saya mengucap kalimah Istirja' Inna lillahi wa inna ilaihiroji'un namun saya tidak dapat menahan sebak apabila setiba di rumah. Saya menangis kesedihan. Serasa sangat trajis kematian ikan ikan kesayangan saya itu. Mudah mudahan saya diberikan kesabaran yang tinggi menghadapi musibah ini. Gantikan lah dengan yang lagi baik, Ya Allah. Ameen.

Ini adalah resepi Rendang Ayam yang saya sediakan sebaik balik dari pejabat hari Jumaat yang lalu. Setelah berhari hari tak menjamah nasi, teringinlah pula untuk meratah ayam dengan sedikit nasi. Namun segalanya tak seperti yang diinginkan bila badan badan tiba tiba merasa seram sejuk dan berpeluh seperti hendak pengsan. Agaknya terlalu lama saya berdiri menyiapkan bahan bahan dan saya pulak agak keletihan. Jadi masa makan pun, saya gagahkan sebab mahu makan bersama suami dan anak anak. Memang sungguh tak berselera bila badan tak sihat.






Resepi di bawah adalah untuk 2 ekor ayam walaupun saya memasak hanya untuk seekor ayam sahaja. Senang untuk masak masa raya nanti kalau resepi untuk 2 ekor ayam terus. Rendang ini lebih sedap dikacau lama lama dengan api kecil sehingga berwarna gelap. Oleh kerana bahan bahan dihiris dan ditumis terlebih dahulu, rendang ini sangat tahan lama dan lambat basi. Saya bercadang untuk menggunakan resepi ini untuk masakan rendang pada hari raya nanti. Lol puasa pun belum, dah bercerita pasal raya. Seperti biasa, bulan Ramadhan adalah bulan di mana saya menggantung periuk belanga. Saya akan kurangkan sama sekali kegiatan di dapur dan menggunakan masa yang ada untuk perkara lain. Bukanlah maknanya tidak memasak langsung, tapi akan dikurangkan.

Jom kita tengok resepi yang saya pelajari dari sahabat saya, Puan Rohaya aka Roy yang merupakan resepi keluarga beliau sejak dulu dan biasa dimasak untuk hidangan di hari raya. Kata Roy lagi, dia biasanya memasak sehingga 5 ekor ayam dan pada hari raya pertama sudah licin semuanya. 




Rendang Ayam 

Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg bawang merah - hiris
3 labu bawang putih - hiris
4 inci halia - hiris
4 inci lengkuas - tumbuk
2 inci kunyit hidup - tumbuk
4 batang serai - titik
4 senduk cili kisar - ikut suka pedas
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
4 kg santan 
2 keping asam keping - ikut rasa
Garam 
Gula
Daun kunyit - opsyenal
Sedikit kerisik - opsyenal utk warna gelap

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.

Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak. Setelah itu, baru dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja. 

Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Jika suka, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus sebelum ditutup api.





Nota:
Setelah ayam masak, boleh keluarkan ayam terlebih dahulu dan masak bahan perencah sambil dikacau dengan api perlahan untuk menjadikan kuahnya berwarna agak gelap.



52 comments:

  1. Assalam kak azie,
    mmg nmpk sungguh menyelerakan...kalau buat time raya rasanya 2 ekor pun xcukup ni..
    Banyak2 berehat yea..stress kot tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm..sy telah mencuba resepi ini...ternyata mmg sedap sekali...terima kasih krn memberi resepi yg sedap utk kami semua..mudah2an..berpanjangan pahala tuan/puan....aminnnnnnn

      Delete
  2. stiap kali saya datang blog ni..
    kerja telan air liur memanjang..

    ReplyDelete
  3. Assalam Azie
    mengancam Rendang ayam ni...boleh simpan resepi tuk raya nanti...hehehe...tq

    ReplyDelete
  4. sedapnya! nak try buat ni lah

    ReplyDelete
  5. Mcm menarik rendang ni.. kuah nampak pekat.. best

    Assalamulaikum dan salam perkenalan. Jemput singgah di blog http://www.kedaivitamin2u.blogspot.com. Di sini ada info supplement produk keluaran Shaklee

    ReplyDelete
  6. Setelah di upgradekn, tambah bawang besar/serai/ kerisik lebih sikit.xrugi mncoba :-)

    ReplyDelete
  7. Saya sedang cuba resepi puan ni..
    Harap menjadi. Sbb resepi ni sedikit berbeza dr rendang family saya.

    Visit me back
    www.momsmilkyway.com

    ReplyDelete
  8. dah cuba banyk resipi dri blog ni..semua sukses..kali nak cuba ini pulak..;)

    ReplyDelete
  9. nak try buat esok...(raya 6)thanks for the resepi:)

    ReplyDelete
  10. Nmpak sedap...esok boleh trt ni...

    Jom singgah www.myhealthsolutionshoppe.com

    ReplyDelete
  11. Sedapnyaaa.... baru dok google resepi nak masak untuk raya haji. Maklumlah dok perantau di semua kena masak sendiri. Tq sis!

    Jemput ke blog saya sis
    http://souqvitamin.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Sedappnya...sis masak mmg best laaaa.
    Sy selalu singgah blog nie kalau nk masak2..hihi..
    thanks tau kongsi2 resepi...
    jemput ke blog saya ariedawanda.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Kenapa byk sgt santan ... 4kg?? Mak saya bt jadi bminyak. Tapi sedappp

    ReplyDelete
  14. mantab resepnya sis,boleh dicoba nih, makasih ye

    ReplyDelete
  15. Terima kasih kak kongsi resepi..selama ni sy ikut resepi kak tak penah mengecewakan! Td br try resepi rendang kak..alhamdulillah menjadi :)

    ReplyDelete
  16. Kak azie tq share resepi..sy nk try utk wat juadah buka ptg ni...nampk terangkat....hidayah

    ReplyDelete
  17. Dah cuba buat...sangat sedap...cuma cili tu jer tukar pada cili padi.cuma colour jd kuning r..tp still yummy

    ReplyDelete
  18. Assalam...saya ni silent reader kat blog ni...apapun tq sgt2 kat kak azie kerana resepi yg best2...sahur td saya try resepi ayam rendang kak azie...makan ngan ketupat...happy sbb menjadik hehe..mudah2an ka azie sekeluarga sentiasa dimurahkan rezeki...amiin...������

    ReplyDelete
  19. sedap ni buat time raya..best

    ReplyDelete
  20. Nak tergelak baca komen2 omputeh kat sini...kelakaq sungguh. Nak gak ler try this recipe

    ReplyDelete
  21. salam kak,
    malam tadi saya buat rendang ikut resipi akak.. api slow je tapi sbb dh ngantuk sgt..kuah dh kering skit.. ingat sahur nak sambung panas lagi.. amik ayam yg ada tulang tapi tulang nmpk merah lagi. terpaksa tambah air & masak ngan api besar. layan anak nyusu.. kehangusan laks kuali..hihi

    ReplyDelete
  22. Salam. Kenapa sy masak rendang ikut resepi ni tapi rendang sy rasa kelat ye? Mohon reply.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kelat tu, kena sesuaikan asam, gula dan garam.

      Delete
  23. terima kasih resepinya kak azie..dah cuba sedap sangat....

    ReplyDelete
  24. kak azie, saya baru nak belajar memasak. blhtak ka azie kongsi resepi sambal nasi lemak? sebab susah betul nak buat biasanya tak jadi je. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak dalam blog Azie Kitchen. Search Sambal Tumis Ikan Bilis atau Nasi lemak.

      Delete
  25. Tiap kali nak masak sy mesti gugel dan ambik resepi dari blog ni.smua sedap2

    ReplyDelete
  26. Salam.. santan tu mmg 4 kg ek?mcm byk je ekk 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Lagi banyak santan dan bawang merah, serdak rendang lagi banyak. Boleh juga jika mahu dikurangkan pada 2 atau 3 kilo sahaja. Kurangkan bawang merah pada 1/2 atau 3/4 kg.

      Delete
  27. Nak buat jap lg..
    Tq share resepi ni :)

    ReplyDelete
  28. Masa ray aidilfitri but resepi ni sedap sangat....suami suka sgt
    masa open house buat juga resepi ni cuma ayam banyak 4 ekor jadi resepi main agak2 tp bolehla jadi juga...
    Ray hji nk buat rendng ni lgi dokn menjadi y...aminnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak rendang boleh agak agak shj. Kalau rasa kurang rencahnya masa tgh dimasak pun boleh tambah bawang bawang atau santan atau apa sahaja.

      Delete
  29. Replies
    1. {\rtf1\ansi\ansicpg1252
      {\fonttbl\f0\fnil\fcharset0 ArialMT;}
      {\colortbl;\red255\green255\blue255;\red34\green34\blue34;\red255\green255\blue255;}
      \deftab720
      \pard\pardeftab720\partightenfactor0

      \f0\fs26 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0
      \outl0\strokewidth0 \strokec2 Hanya bergoreng dengan bahan tumisan. Boleh juga jika digoreng seketika supaya tidak mudah hancur. Tetapi saya lebih suka ayam yang tidak digoreng. }

      Delete
  30. best la semua resepi kak azie...

    ReplyDelete
  31. Terima kasih! Fantabulous!!! Since last year... Inilah resipi rendang saya!

    ReplyDelete
  32. Mmg terbaekkk...dh dua kali buat....

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum,
    Tengok gambar tu pun sudah terliur. Mak Long ni tua aja tapi tak pandai masak. Suami pula suka makan rendang. Mak Long ingin mencuba resepi ini telahan semua bahan pun ada. Terima kasih Azie.

    ReplyDelete
  34. Akak, cili kisar tu macam mana ye? Cili kering ditambah air sikit lepas tu blend ataupun blh beli dari pasar? Thank you :)

    ReplyDelete
  35. Slm Kak 1kg bwang merah tu agak2 byk mana ye?sy xde running and bru first time nk msak tendang.mohon bantuan

    ReplyDelete
  36. Saya dah buat dah selasa baru2 ni. Husben sy ckp..sedap sangat..hihi..thanks kak ya share resepi ni..

    ReplyDelete
  37. Alhamdulillah resepi kak azie semua betul dan sedap. 👍🏻 saya baru2 belajar masakan melayu, dan dengan adanya resepi dari kak azie 1 kali trial pun dah berjaya buat 😊😊

    ReplyDelete
  38. Saya tengah mencuba resepi rendang kak azie...tp agak2 ja laa bahan2 guna apa yg ada...byk resepi kak azie sy dah try..best...!! Jazakillah atas perkongsian ilmu ini..

    ReplyDelete
  39. Kak azie klau rendang kering camner ya,sy suka berkuah .boleh ke dah masak nk tambah santan lg or air ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tambah air panas dan keringkan mengikuf kepekatan yg kita mahu

      Delete
  40. Projek kul 4 pg..
    Terbaikkk!!
    Menjadi juga rendang sy pg2 ni..
    Thank you...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.