Iklan

Iklan Nuffnang

31 May 2014

Kari Ayam Sedap







Semalam ada majlis makan makan di pejabat, tapi saya tak sempat menyertainya kerana rushing ke mesyuarat. Sahabat saya telah membawa naik sepinggan kari ayam dan mee hoon goreng. Kari ayam nya sangat sedap dengan kuah yang pekat. Dari situ, saya mencari tips untuk membuat Kari Ayam yang sedap. Walaupun kari ayam adalah antara lauk pertama yang saya masak sejak zaman remaja namun tidak bermakna kita tidak boleh belajar untuk memperbaiki cara caranya. Melihat apa yang Kak Jee tulis dalam blognya, rempah kari hendaklah digoreng kering. Ooo baru lah saya ingat, yang kakak saya juga pernah membuat begini. Malahan saya juga pernah menumis rempah kari cara begini. Bezanya saya tidak menumis rempah kari dengan lama. Tips oleh sahabat saya, Roy pula ialah dengan menumis dengan lama dan api perlahan, katanya pasti sedaplah apa masakan sekali pun.




Bangun pagi pagi lagi, saya dah ke dapur memasak Kari Ayam mengikut tips dan petua yang diberi kawan kawan. Memang terasa kelainannya, tidak ada rasa bau rempah mentah dan secukup sahaja rasanya. Kalau ada yang mahu mencuba, bolehlah tengok cara cara memasak di bawah. Resepi sama tidak semestinya menghasilkan masakan yang sama sedapnya. Teringat sahabat saya semalam bercerita tentang Kutbah Jumaat oleh Ustaz Dr Zulkifli Al Bakri yang mengatakan, semua orang solat Jumaat yang sama tapi belum tentu pahala yang diperolehi setiap orang adalah juga sama. Ianya bergantung kepada banyak perkara. Antaranya niat, cepat atau lambat, syaf dan kekusyukan masing masing. Haa sempat selit sedikit ilmu di sini ya.

Jom kita layan resepi di bawah...



Kari Ayam Sedap

Bahan bahan:
12 ketul ayam
2 biji kentang - potong 4
1 1/2 labu bawang besar saiz besar - hiris
6 ulas bawang putih - hiris
3 inci halia - hiris
1 asam keping
1 kotak santan kotak
Air secukupnya
10 sudu besar rempah kari Babas - extra chilis
Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
1 pelepah daun kari
Gula
Garam secukupnya

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah dan halia sehingga kekuningan.






Kemudian masukkan rempah kari dan kacau seketika sebelum dimasukkan air supaya rempah cair. Terus masak dengan menggunakan api perlahan sambil terus dikacau sehingga rempah sedikit garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan daun kari dan kentang.





Lepas itu, masukkan pula ayam dan masak sehingga ayam kecut sebelum tambah sedikit lagi air dan biarkan mendidih.





Masukkan pula santan. Terus masak dengan api perlahan. Setelah kentang empuk, masukkan asam keping, gula dan garam. Renihkan sehingga pecah minyak. Sesuaikan kepekatan kuah yang disukai. Jika terlebih pekat, tambah air panas dan masak lagi.




Nota
Kuah kari ayam pekat seperti ini sangat sedap dimakan dengan roti jala.



70 comments:

  1. Salam Kak Azie :)
    Alamak..marbeles r kari ayam akk ni. Cara masak jugak blainan. 1 ilmu baru..
    Kak, saya minta izin nk share resipi2 akk ni yer..

    ReplyDelete
  2. salam kak zie, thanks for sharing recipe ni nmpak sangat sedap, InsyaAllah nak cube untuk menu berbuka malam ni:)

    http://mummyhannah11.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan kak azie...sy da cuba. sedap! hehe...sy modify sikit sbb buah pelaga kat london ni mahal nau n x jumpa rempah kari babas yg extra chilli tu. so sy gune chilli padi yg tak la padi mn kat UK ni...anyway sedap! :D

    di bawah adelah link resepi yg sy da cuba:

    http://zahirrahbegam.blogspot.co.uk/2014/07/recipe-kari-ayam-london-london-chicken.html

    ReplyDelete
  4. Woww menariksss... boleh cuba ni.. <3

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum k.azie Setiap kali nak masak saya mesti Google resepi dekat blog Akak..bnyak Dah masakan yg sy cuba memang sedapp..superbbb ..family punn suka..setiap kali cuti semester sy mesti akan intai2 blog akak ..terima kasihh Kak share resepi nie semua.. Hanya Allah dapat membalasnya.

    ReplyDelete
  6. Ok.. informasi yang terbaik.. memang rasa tekak nie nk mkn kari ayam.. ok.. pasnie shot g beli bahan2.. I like it..

    ReplyDelete
  7. Hari ni niat nak buat roti jala ngan kari ayam utk hantar ke masjid, so sy akan guna resepi dari blok azis ni, tq moga menjadi dan sama2 mendapat keberkatan. Tvm, azie

    ReplyDelete
  8. salam ^^ sdg apply d dapur. kredit utk akak. suami mngidam lepas pulih dr denggi

    ReplyDelete
  9. Salam,i've tried your chicken curry recipe,very easy to make and delicious,thanks for sharing!! :)
    http://itsdibaaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Memang sedap menjilat jari. TQ for ur sharing recipe.

    ReplyDelete
  11. Salam kak..1st time bkak blog akak ni.n 1st jgk nk msak kari.1st time jgk nk msk kt suami.mdh2an dgn prkgsian rsepi akak ni dpt mmbntu kami2 y bru mmbina mhlgai n msih tkapai2 lg nk mmsak..almaklumlah.slama ni hdup mbujang je..lpar je mkn mggi..terima kasih akak..xsbar nk bg suami mkn mskn sy ni...

    ReplyDelete
  12. Assalam.mmg ringkas dan sodap..thanks utk resipi ye. :)

    ReplyDelete
  13. Sedapnya...as salam ..selalu tinjau blog azie nak Cari resepi..esok nk Cuba gulai ikan tongkol vrsi Kelantan..trrliur tgk gambar gulai tu..tq azie..

    ReplyDelete
  14. Salam Kak, agak agak berapa bijik kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga nak taruh? Dan berapa ulas bawang merah dan putih?

    ReplyDelete
  15. saya dh cuba. sedap. mudah. tq kak. lepas ni boleh buat lg :)

    ReplyDelete
  16. Bestnye..ptg in nk wat.thanks kak SBB sy all gn resepi2 akak. Family suker...tq kak azie

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah akhirnye saye lulus msk Kari follow ur resepi. Heheheh trima kasih share :-)

    ReplyDelete
  18. Hi Azie, klau tmbh serai (titik kn n ikat) ..then masukkn dlm tu pun ok gak kn? Tmbh aroma nya..

    ReplyDelete
  19. Assalam Kak azie....sy minta izin cube resepi2 akak ye...sebelom ni cube gulai ikn tongkol versi Kelantan Kak Azie..memang ngam rasenye,sebb sy selalu mkn nasi berlauk y kuahnye same rase dgn resepi Kak azie...suami pon suke, die org kelate...tq so much...:))

    ReplyDelete
  20. Salam kak azie..terima kasih atas resepi yang sedap ini..umi dah cuba..
    http://umiscupcake.blogspot.com/2015/08/kari-ayam-sedap-kak-azie-kitchen.html

    ReplyDelete
  21. As salam Kak Azie,

    I love your blog. I've tried this recipe and memang sedap. My family was not so fond of Curry but now, it's one of their favourite dish. Thanks kak Azie!

    -Azura-

    ReplyDelete
  22. Alhamdulillah.. saya dah cuba resepi azie.. sedap! Anak2 sukakannya.. :-)

    ReplyDelete
  23. ummykoleksi.blogspot.my
    salam kak.. sy dh cuba resepi nie.. mmg terbaik kari ayam nie.. suami pown suka.. thanz kak byk sharing resepi.

    ReplyDelete
  24. Hai kak azie , saya baru siap masak kari ayam resepi akak . Terbaik laaaaa . *thumbs up*

    ReplyDelete
  25. thanks kak azie, resepi akk mudah dah sedapp, nanti akak share lagi resepi yg menarik lg ye..

    ReplyDelete
  26. Sedapnya kari ayam ni. semua resepi kaka Azie, esp Nasi ayam sedap. Jemputlah ke blog saya, saya orang baru dlm dunia blog
    http://www.mamapaparea.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. Salam kak azie..nk tanya 11/2 bawang besar tue apa mksdnya ya? Hee..maaf br berjinak2 nakmasak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. 1 biji setengah bawang besar.

      Delete
  28. Alhamdulillah.....Mudah utk di ikut. Sungguh pun sy baru bljr dgn cara yg di susun senang sekali dan kesudahanya juga memuaskan....utk tahlil keluarga mkn bersama......POWER.......

    ReplyDelete
  29. Salam kak. Tgh masak kari ayam ni. Follow resipi akak. Hihi. Tak rumit sangat resepi nya. Thanks for sharing

    ReplyDelete
  30. t.kasih....dlm diam2 sy selalu cari resepi dlm blog akk ni... sy dh cuba kari aym.dn kek.marble...mmg sedap. resepi nya ringkas mudah fhm dan ringkas. thanks again ya..... mohon halalkan ilmu....

    ReplyDelete
  31. Sy dh try.. Sedap sgt! senang dan sedap :) thankss

    ReplyDelete
  32. SAYA DAH TRY MEMANG SEDAP... CECAH DENGAN LEMPENG KELAPA, THANKSS KAK ZIE

    ReplyDelete
  33. Esok nk kena masak kari utk bos..kate nye nk menu kari,harap2 jd lah aku buat ikut resepi ni...

    ReplyDelete
  34. Terima kasih akak sebab share resepi,harini nk masak kari ayam..:)

    ReplyDelete
  35. Terima kasih Kak Azie, first time buat malam tadi. Family saya kata sedap :D

    ReplyDelete
  36. Terima Kasih , Sangat Membantu :)

    ReplyDelete
  37. Tq puan dah cuba tapi belum rasa...insyallah..

    ReplyDelete
  38. Saye selalu cuba resepi dar azie...mebeles...semua sedap²...halalkan ilmu amik resepi ye...

    ReplyDelete
  39. Salam sis, thanks for the recipe...sedap! Baru cuba masak td

    ReplyDelete
  40. Salam sis, thanks for the nice recipe..baru siap masak, very simple and nice 😊

    ReplyDelete
  41. Syukran kak Azie... resepi menjadi dan sedap... alhamdulillah.

    ReplyDelete
  42. kak azie buah pelaga tu boleh letak berapa banyak ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya biasa masuk 2-3 biji sahaja

      Delete
  43. Assalamualaikum Kak Azie...Alhamdulillah menjadi kari ayam ikut resipi Kak Azie...bersyukur sgt2. Moga Allah berkati dan rahmati Kak Azie kerana berkongsi ilmu masakan.

    ReplyDelete
  44. Wah..macam.sedap jer ni..nak cuba ni..tqvm for.sharing

    ReplyDelete
  45. Salam kak,
    sy dah cuba dah masak kari ikut style akak ni. memang terbaik lah. sedap sangat ;)

    ReplyDelete
  46. bawang besar dan bawang merah masuk sekali ke....psl bhn2 kata bwg besar. cara buat kat bawah bawang merah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna bwg besar atau bawang merah atau keduanya sekali.

      Delete
  47. Resepi kak azie semua best2..tiap kali nk msk,mesti sy bc blog kak azie..tq so much kak,dah byk menu sy cuba n smuanya sedap2

    ReplyDelete
  48. Assalamualaikum Kak..
    Tum pang bertanya. Apa kah sukatan untuk memasak 2 ekor ayam?

    Nora

    ReplyDelete
  49. Dah try! Sedap sangat.tenkiuu for sharing

    ReplyDelete
  50. Dah 2 kali cuba mmg sedap tq kak bagi resepi...

    ReplyDelete
  51. Assalam kak azie ,Ada tips tak nk lembutkan ayam kampung..thanks😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Ada yg kata direbus bersama buah betik muda. Saya hanya merebus menggunakan pressure cooker. Tapi kalau guna ayam kampung dara organik, dimasak macam biasa sahaja

      Delete
  52. Terima ksh kak azie..sy mhon nk guno resepi nih.smoga Allah mberkati Kak Azie dan kluargo.

    ReplyDelete
  53. Sy bru kawin dan mmg br blaja masak. Mostly setiap hari sy akn google blog akk n tgok resipi sebb semua masakan yg sy masak mmg sedap n mnjdi. Heheh. Syukurr. Tq kak azi tlg org yg bru reti masak ni. Heee

    ReplyDelete
  54. Dear Azie, I cooked the lontong last week. My mum said it was yummy. Thank you so much for sharing Azie.

    ReplyDelete
  55. salam.. dh try td sdap n mudah resepi kari ayam ni.. sblm ni try rsepi mee udang kak azie pn power.. terus update blog ye kak dgn menu2 terbaik!
    btw thanks ;)

    ReplyDelete
  56. Salam ..saya tak faham ape maksud sebelum dimasukkan air? Part mula2 nk tambah air tu nk tambah sikit je atau banyak..?

    ReplyDelete
  57. Salam . Sya nk tahu part mula2 tambah air sebelum masukkan ayam .. nk tambah air banyak mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Tambah sikit shj supaya rempah kari tak hangit.

      Delete
  58. Salam..kak azie..nk tanya..utk 2 ekor ayam..brapakah sukatan santan..maksud saya brapa ringgit kena beli..tq

    ReplyDelete
  59. Sukatan santan belasah jer asalkan kaw kaw...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.