Iklan

Iklan Nuffnang

8 Apr 2014

Sup Ikan Merah






Entah kenapa sejak kebelakangan ini, saya menjadi seorang yang sangat sentimental, sangat sedih, sayu dan hiba. Segala perasaan muram bercampur baur. Tiba tiba saya menjadi malu akan perbuatan saya sendiri. Saya merasa segan dengan apa yang dibuat selama ini. Dalam masa yang sama, saya ingin sentiasa meredhakan apa sahaja yang saya alami dan ingin meletakkan semuanya pada percaturan Allah. Sudah semestinya sebagai manusia kita tidak akan berpuas hati dengan apa yang ada di dunia ini. Jadi saya memperbanyakkan membaca buku buku dan mendengar kuliah agama untuk memantapkan lagi ilmu pengetahuan supaya saya lebih bersedia. Bersedia menempuhi apa sahaja ketentuan Allah. Itulah sebenarnya antara sebab sebab saya tidak ada mood untuk menulis blog seperti masa lalu. Sekadar menulis ala kadar sahaja. 

Berbalik kepada resepi pula, saya belajar resepi ini dari sahabat saya Dr Sabariah semasa mengunjungi rumah mereka ketika itu di UiTM Segamat. Saya melihat beliau menyediakan sup ini sambil bersembang sembang di dapur. Nampak mudah dan ringkas tetapi hasilnya sangat sedap. Jadi kalau tak ada idea, dan jemu untuk memasak lemak sahaja, bolehlah mencuba resepi sup ikan merah ini pula. 

Jom kita layan resepi mudah dan sedap ini dulu....




Sup Ikan Merah
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
Ikan  merah
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Kayu manis, bunga lawang dan pelaga
Lada hitam biji - tumbuk

Cara cara:
Tumis bawang merah dan bawang putih serta halia yang dihiris bersama kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.

Kemudian masukkan air secukupnya. Biarkan air menggelegak sebelum dimasukkan ikan. Akhirnya masukkan lada hitam dan garam secukupnya. 






Taburkan daun sup dan bawang goreng. Bolehlah ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.






Selamat mencuba...



39 comments:

  1. Kalau kita tak suka dengan perbuatan orang, diamkanlah. Itu yang sebaiknya. Jangan membalas balik dengan perkataan tak elok di dalam blog sambil memaafkan. Itu contradictive. Beribu orang membacanya. Nanti susah pula kita nak minta maaf dengannya. Baca juga buku ustaz Pahrol. Bahasanya indah dan pemikirannya hampir sama kerana jarak umur yang dekat. Sentiasa lah memperbaiki diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog ini acalah mengenai kehidupan saya. Jadi dalam kehidupan kita akan menempuh pelbagai isu dan ujian. Saya setuju dg apa yang ditulis, sepatutnya diam dan bersabar. Apa apa pun, sama sama lah memperbaiki diri.

      Delete
  2. simple dan sedap.dah lama tak makan.huhu

    ReplyDelete
  3. Ya Allah sedapnye sup ikan merah, bapak saya suka sangat makan sup kepala terutama ikan merah..

    ReplyDelete
  4. Assalam, Kak Azie,kalau kak azie nak buku Ustaz Pahrol saya ada sebuah, bertajuk Di Mana Dia Di hatiku. Saya dah habis baca.

    ReplyDelete
  5. sedapnya..hari nie sy buat utk anak umur setahun...dia mmg suka

    ReplyDelete
  6. lama tak buat sup gini..tu yang google resipi jumpa blog u dear.. nak try esok! :)

    ReplyDelete
  7. Baru bkk sbb dh lama x buat sup ni...mesti sedap
    Tq dear

    ReplyDelete
  8. Nak cuba blk nnt. Harap2 Anak yg umo setahun suka sup ikan merah nie.

    www.mamaashraf.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. dah buat dah guna resepi ni. sedapp. thanks k.azie

    ReplyDelete
  10. salam,

    ia sesuai untuk orang yg berkolestrol tinggi x? minyak perlu banyak atau macam mana? sebab saya nak masak untuk mak saya.

    ReplyDelete
  11. jgn la lemah semangat utk menulis blog k.azie. ilmu yg bermanfaat tetap mendapat pahala dariNya. saya suka baca blog k.azie bila mencari resepi. hari ni nk masak sup ikan merah utk lunch. mesti jenguk blog k.azie punya lah. terbaikk

    ReplyDelete
  12. Mule2 baca entry akak sesuai dgn mood saye ni... nak masaklah sup ikan merah sbb akak mcm mamahami je...huhu sup ikan merah.....yeahhhh

    ReplyDelete
  13. Ok..nak cuba maaak resepi ni utk menu berbuka..simple sgt.tq ya!=)

    ainaez.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Ok hari ni sup ikan merah. Resepi azie simple dan sedap. Thanks a lot

    ReplyDelete
  15. Setuju ..resipi simple dan sedap.bnyk resipi k.azie yg sy dh try.mmg terbaik

    ReplyDelete
  16. Dah cuba..sedapp.saye student makan simple2 mcm ni la best

    ReplyDelete
  17. Trima ksih share rspi. Ari ni nk msak sup ikan la plak..moga2 sedap la ye.. hehe..

    Mizzyati♡

    ReplyDelete
  18. Nak try hari ni. Terima kasih share.

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah sedap Resepi ni.

    ReplyDelete
  20. K. Azie. Tq share resepi ni.

    ReplyDelete
  21. Kak azie tq selalu sy masak guna resepi kak azie.. semoga Allah balas hasa baik kak azie.. i luv u kak

    ReplyDelete
  22. Terima kasih Puan Azie kerana berkongsi resepi. Jazakallahu khairan kasiran.

    ReplyDelete
  23. salam ucapan trima kasih dr Pelajar di United states, sye xde idea masak ikan ape harini ahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Izman. Semoga cemerlang dalam apa jua yang diceburi

      Delete
  24. Kuantiti bahan2 tak bagitau , orang noob mcm sya ada masalah skit la

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memasak bukan spt buat kuih muih. Kalau suka, boleh lebih atau kurang. Kalau suka pedas, lebihkan lada hitam dan sebaliknya. Itulah yg dipanggil secukup rasa

      Delete
  25. Terbaiklah tq kak saya nakncuba harinie

    ReplyDelete
  26. Azie punya resepi mmg menjadi rujukan akak...semuanya sedap...mekasih zie mintak halal dunia akhirat yea...

    ReplyDelete
  27. Biasanya masakan kita drp hati..bila hati tgh sedih, tak sihat masakan yg dekat dgn kita ialah sup..sup ayam dan sup ikan...saya pun sdg x sihat..elok makan sup ikan ni panas2..thanks share resepi ini..

    ReplyDelete
  28. ank nk kuar hosp arini..da smgu dmm..tgh google resipi nk masak utk anak..jmp blog kak azie..blk nk masak sup ni..

    ReplyDelete
  29. Thanks for sharing this recipe! I've tried this and the n9 rendang ayam. Memang sedap sangat!

    ReplyDelete
  30. Akak salah seorg blogger yg sy always follow dlm bidang masakan.. Nama kt pun lebih krng.. Hope sy hebat mcm akk dlm bidang masakan.. Amiinn..

    ReplyDelete
  31. Kak Azie.. anda ibarat cikgu masakan sy di alam maya.. blog Kak Azie sentiasa menjadi rujukan saya.. Alhamdulillah suami sy sentiasa puji masakan2 saya.. tq so much Kak Azie krn sudi share ilmu memasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sis. Tumpang gembira mendengarnya. Keep in touch ya

      Delete
  32. Semua resepi lauk Paul, nasi,kuih,kek,puding kak zie ni I try,semua jd n sedap2 sokmo.thnks for give a new life for us.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.