Iklan

Iklan Nuffnang

4 Apr 2014

Ayam Percik Disediakan Nana


 


Nana menyediakan Ayam Percik ini untuk dimakan sebagai lauk Nasi Kerabu di SINI. Saya pun tak sangka jugak dia mahu menyediakan ayam percik. Maklumlah proses menyediakan ayam percik ni, memang remeh sikit. Bila balik dari Tropicana Medical Centre, saya masuk ke dapur menolong melihatkan ianya belum siap kerana Nana perlu tidur seketika sebagai persediaan untuk bekerja di sebelah malamnya. 

Sebelum kita melihat resepi, terlebih dahulu saya ingin berkongsi betapa kecewanya saya pada seorang penulis yang pada saya penulisannya sangat tidak beradab dan tidak tahu menghormati orang lain. Kisahnya terjadi bila saya memberitahu yang saya tidak dapat menerima tempahan beliau kerana tidak menpunyai kelapangan masa. Dia lupa yang matlamat utama blog saya ini hanyalah untuk berkongsi resepi demi rujukan anak anak di masa depan dan juga pembaca pembaca blog saya. Ianya bukan blog untuk promosi perniagaan atau mengambil tempahan. Saya memang ada mengambil tempahan tetapi tempahan hanya diambil secara suka suka sahaja bergantung kepada kelapangan masa saya. Itu pun untuk tempahan mudah seperti kek, cupcake dan cake in jar atau yang seumpamanya sahaja. Saya adalah seorang wanita berkerjaya yang bekerja di pejabat dari 8 pagi hingga 5 petang setiap hari. Saya keluar rumah seawal jam 6.20 pagi dan tiba di rumah pukul 6.00 petang. Jika ada yang mahu membuat tempahan yang tidak bersesuaian dengan masa, saya akan recommend sahabat sahabat saya yang memang mengambil tempahan secara sepenuh masa. Ada kalanya, saya sendiri juga menempah dari kawan kawan. Tak jadi masalah, jadi janganlah marah marah tak tentu pasal.... 

Jom kita tengok resepi ayam percik di bawah ini...



Ayam Percik Dr Nana

Bahan bahan:
1ekor ayam - potong ikut suka

Bahan kuah:
1 kotak santan kotak (campur sedikit air)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2-3 hirisan serai (boleh juga dititik)
3 - 4 tangkai cili kering
Garam secukupnya
Gula - guna dalam 2 sb kena ada rasa sikit manis
1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam

Cara cara:
Ayam dilumur dengan garam yang ditumbuk bersama sedikit bawang putih dan halia. Perap seketika dan dikukus. Angkat dan bolehlah dibakar di dalam pemanggang ajaib.  




Mesin semua bahan bersama santan pekat. Kuah dimasakkan atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masukkan gula, garam dan air asam jawa/asam keping. Masak sehingga kuah pekat. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.




Bila ayam mulai sedikit garing, lumur bahan kuah merata rata dan bakar lagi seketika. Terbalikkan ayam dan dilumur bahan kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah.





Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.





4 comments:

  1. Salam Kak Azie, erm sedapnya ayam percik....kalau balik umah kg hubby, mertua selalu buat yang ini, panggang pun guna pemanggang ajab jugak.

    ReplyDelete
  2. Azie, your daughter's ayam percik looks so good! It is so convenient to use the HCP pan. I was thinking of buying but I have too many gadgets that are collecting dust!

    ReplyDelete
  3. Awwww.. Xtahan tgok resepi ni. Ayu n suami selalu follow blog akak utk resepi2 best.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.