Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Thursday, 19 September 2013

Pulut Sekaya - Resepi III



 

Betapa berat dosa mengumpat hingga jika jatuh perkataan umpatan dalam laut, air laut yang masin akan jadi tawar. Seorang mengumpat seolah makan daging saudaranya yang telah mati. Nescaya kamu tak sanggup, namun itulah gambaran dosa orang yang mengumpat. Apa dia mengumpat? Iaitu apabila kita berkata apa sahaja tentang perkara yang tidak disukai bila sampai ke pengetahuan orang berkenaan. Bagaimana cara untuk menghapuskan dosa mengumpat. Ada 3 cara, jika mereka masih hidup, hubungi dan jumpa mereka untuk meminta maaf. Jika tidak dapat ditemui, hendaklah mendoakan kebaikan kepada mereka dan sedekahkan pahala bacaan surah Al Fatihah dan An Nas sepanjang hidup. Ada 6 pengecualian yang kita dibolehkan berkata buruk yang antaranya ialah untuk mengadu kezaliman, untuk memberi peringatan dan waspada, pada orang yang memang sudah terkenal kejahatannya dan pada orang yang perlu disebutkan kekurangannya supaya orang tahu, contoh Ahmad yang pekak dsb. Jadi sama samalah kita menjauhi dosa mengumpat hari ini juga kerana ianya tersangat berat.

Kali ini saya menyediakan Pulut Sekaya sebagai hidangan petang untuk tetamu yang berkunjung ke rumah kami sehari sebelum Hari Malaysia. Inilah resepi ke3 untuk lapisan atas yang telah saya gunakan. Resepi pertama adalah resepi yang tidak menggunakan santan. Boleh klik di SINI. Resepi ke2 pula adalah resepi yang menggunakan santan, namun saya hanya menyediakan lapisan atas sahaja. Boleh klik di SINI. Ianya kerana saya memang suka lapisan atas terutamanya di bulan Ramadhan. Untuk resepi versi ke3 ini, masih menggunakan santan namun saya menggunakan sukatan bahan bahan mengikut apa yang diajar oleh Kak Yah, sahabat saya di Surau Ad Dhuha.Saya memang teruja melihat hasil lapisan atas dari resepi ini, cantik bila ada berlubang lubang sedikit. Cuma warnanya agak pucat sedikit. Lepas ini, saya nak cuba memasak resepi ke2 saya bersama dengan lapisan pulut. 




Saya membuatnya agak lewat malam kerana mahu memastikan kuih benar benar sejuk supaya keesukannya boleh dipotong dengan cantik. Semasa menyediakannya saya lihat lapisan atasnya agak pucat kekuningan. Maklumlah warna ni banyak bergantung kepada gula Melaka yang kita gunakan. Susah sekarang ni nak mendapatkan gula Melaka asli yang hanya diperbuat dari nyira kelapa dan tidak dicampur gula. Dulu Wak Mejah, jiran belakang rumah saya memang memasak sendiri gula melaka untuk dijual. Dia akan memanjat pokok kelapa untuk membawa turun nira kelapa dan memasaknya di kuali besar sehingga likat dan kemudian dimasukkan ke dalam kelongsong yang dibuat dari daun mengkuang. Selain itu, Wak Mejah juga ada menyediakan nnise cair untuk dicicah dengan ketupat palas. Teringat semasa kecil, selalulah pergi ke bangsal Wak Mejah untuk meratah lebihan gula melaka yang melekat di kuali. Hahaha zaman dulu, mana ada coklat Ferrero Rocher atau Patchi dan sebagainya kan.

Kalau nak tengok langkah demi langkah menyediakan lapisan pulut, bolehlah klik di SINI. Jom lah kita tengok resepi Kak Yah yang saya guna kali ini....



Pulut Sekaya - Resepi 3
Bahan bahan Lapisan Atas:
10 biji telur ayam
2 cwn santan
3/4 cwn gula
2-3 keping gula Melaka - masak dg sedikit air dulu  
2 sudu besar tepung gandum

Cara cara:
Masak gula melaka dengan sedikit air dan masukkan gula sehingga gula hancur, mengikut manis yang disukai. 

Pukul telur dan masukkan santan serta air gula yang dimasak tadi. Akhir sekali, masukkan tepung gandum. 

Tapis dan tuang atas lapisan pulut. Kukus sehingga masak. 




Bahan Lapisan Bawah:
500 gm beras pulut susu
300 ml santan pekat
300 ml air
2 sk garam halus
Sedikit minyak masak (terutama jika guna santan kotak)

Cara cara:
Rendam pulut sekurang kurangnya 4 jam. Basuh bersih dan toskan. Kalau guna beras pulut susu, tak perlu pun merendam. Kukus dengan semua bahan di atas selama 30 minit. Dialas plastik wrap dulu, jika mahu terus menggunakan loyang yang sama.  Apabila pulut masak, gaul hingga sebati. Tekan dalam loyang 10x10x2". 





Bila telah benar benar sejuk, bolehlah dipotong dengan menggunakan pisau plastik. Hidangkan lah bersama dengan air teh yang panas panas.



8 comments:

  1. Sedappnya azie dapat menjamu mata pun jadilah he2 kalau duduk sebelah rumah bolehlah minta sepiring ni he2 gurau je..jaga kesihatan dear..baru baik dari sakit tapi masih lagi masak mcm2 pulak azie nie semuanya yang renyah2 tapi lazat2. ok dear take care.

    love
    suhaila

    ReplyDelete
  2. ptg2 bukak blog terus nampak pulut sekaya..tetiba jadi lapar..

    ReplyDelete
  3. wahhh...sedapnya...sy ni nampak apa yg kak azie masak semuanya sedap belaka. kalau rajin boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  4. wahhhh ni fav neh ....org terengganu panggil tok aji serban hahahha kenapa nama jd cenggitu pun tak tahu hahahahhaha

    ala kakkkkkkkkkk sedap nyaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  5. Wowww...sedapppppp3x..ntha bile nak cube

    ReplyDelete
  6. Lapisan atas kukus berapa minit?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kukus agak agak masak. Boleh cucuk sedikit. Kalau dah keras, tanda masak lah.

      Delete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.