Iklan Nuffnang

Iklan

Revenue Hits

28 Sep 2013

Kek Pisang Yang Sangat Lembab





Nana menegur "Buat apa Mama membuat kek ni sedangkan Mama tak boleh makan bahan berasaskan yis dan tepung gandum" apabila melihat saya sedang menunggu kek di bakar di dalam oven. Sudah lebih dari seminggu saya mengalami masalah allergik yang kronik di mana tubuh saya bengkak seperti gegata di seluruh badan dan tidak memberi tindak balas positif pada injection dan ubat yang dimakan. Hasil ujian darah menunjukkan saya allergik selain makanan laut, adalah juga bahan berasaskan yeast dan wheat seperti biskut, kek, bun, pastries, roti canai, capati, mee, spaghetti dan lain lain yang menggunakan tepung. Banyak nyer makanan yang saya tak boleh makan. Doktor juga menasihatkan supaya tidak minum coffee, tea, cocoa dan tak boleh makan coklat yang boleh memberi masalah pada batu karang. Apa apa sekali pun, saya redha dan yakin pasti banyak hikmah tersembunyi di sebalik semua ini.

Hmm sebenarnya saya pun tak tahu kenapa saya teringin sangat nak membuat Kek Pisang, bukanlah nak makan Kek Pisang sangat pun. Saya melihat resepi Kek Pisang ini dari facebook ALeen Aireish. Melihat gambar kek yang ditayang menjadikan saya sangat teringin untuk mencuba. Lagi pulak bahan bahan yang digunakan pun sangat simple. Sukatan pun menggunakan cawan, tak perlu nak menimbang bagai. Bila disemak, rupanya resepi yang sama dengan Kek Pisang yang saya sediakan sebelum ini di SINI. Saya memang suka makan kek pisang seperti mana saya menyukai kek butter, ala ala kek orang kampung giteww. Memang ngam lah dengan selera anak kampung macam saya ni. Sampai bila pun, saya tetap berbangga sebagai anak kampung. Saya menjadi seperti apa yang saya miliki hari ini adalah kerana kepayahan saya sebagai anak kampung yang hidup dalam serba sederhana.






Sejak kecil sering memasang impian ingin berhijrah ke bandar, memandu kereta mewah, memiliki rumah batu besar dsb. Hahaha sebab orang kampung masa tu, rumah mereka terdiri dari rumah papan. Teringat lagi pertama kali mengikuti rombongan sekolah ke Singapura, saya memang ingin berjaga dan melihat bandar Kuala Lumpur di waktu malam. Tapi sayang, saya tertidur dan hanya terjaga setelah melepasi Kuala Lumpur. Begitu besarnya cita cita saya ingin menetap di bandar. Sewaktu kecil lagi, saya sudah suka membaca majalah hiburan, jadi memang sudah terpesona dengan kehidupan penuh glam golongan artis dan juga Rich and Famous. Kita tinggalkan dulu topik impian ini di mana saya yakin dengan memiliki impian yang tinggi, membantu kita bekerja dan berusaha ke arah mencapainya. Selain dari itu, sudah pasti sekali ketentuan takdir dan rezeki Allah jua lah yang menjadikan kita apa yang kita ada pada hari ini. 




Berbalik pada kek pisang ini, ianya memang sedap, memang lembab dan secukup jer kemanisannya. Saiz kek ini juga sangat bersesuaian untuk hidangan keluarga yang kecil. Kalau tak habis, kita boleh jer simpan dalam freezer seperti mana kek yang lain. Bila ada tetamu, boleh dikeluarkan, panaskan dan hidangkan lah. 

Jom lah kita tengok resepi Kek Pisang yang sangat mudah dan sedap ini...



Kek Pisang

Bahan bahan:
4 biji pisang emas - lecek (saya guna 5 biji)
1 cwn gula kaster
1 cwn minyak jagung
4 biji telur gred A (saya guna gred B)

Bahan ayak:
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sk soda bicarbonat
1 sk baking powder

Bahan lain:
1 sb jus limau nipis (tak letak)
1sk esen vanila (guna vanilla extract)

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 

Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan menggunakan spatula. 

Masukkan esen vanila, jus limau dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. 

Nota:
Apabila permukaan atas telah perang, saya kurangkan suhu ke 150C. Saya bakar selama 1 jam. 







105 ulasan:

  1. Sedapnya kak..juga didoakan agar akak cepat sembuh...

    BalasPadam
  2. Nampak moist sangat2 kek pisang tu...kek kesukaan kita ni..

    BalasPadam
  3. Kena cuba ni... Harap kak azie dipermudahkan segala urusan dan semoga cepat sembuh.

    BalasPadam
  4. salam kak azie...

    i copy resepi nak bake for raya :) thanks ya

    BalasPadam
  5. askum kak azie...berminat nak belajar kek dgn akak boleh ke? ada buat kelas ke?

    BalasPadam
  6. Maaf saya org baru di sini mcm mana saya nak follow kak Azie??saya suka sgt recipe2 kak..

    BalasPadam
  7. salam, kak azie, mohon izin nak copy resepi ni, nampak sedap..

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum kak azie
    Gula kaster tu gula apa ye?
    Kalau pakai gula biasa tu boleh??
    Saya nak try ni..

    Terima kasih. .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau guna gula biasa, kenalah kisar atau tumbuk. Kat kedai runcit atau bakeri, ada jual gula kaster

      Padam
    2. Knape ye sy buat bah.tgh basah mcm x msk..lagi tmbh msa,bah.luar aje plk brtmbah kering

      Padam
  9. assalam .. kak sedap betul kek pisang nie nmpaknyer .. hihi .. halalkan saya guna resepi nie yer .. terima kasih :)

    BalasPadam
  10. Assalam kakak
    Nice sangat tgk pic.jap g nak try nih..

    Jemput ke blog saya
    Www.liyanahealthcare.com
    Liyana 013 2945039 :)

    BalasPadam
  11. kalau resepi ni saya nk kukus bole ke kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sepatutnya boleh tp akan jd macam apam pisang kukus

      Padam
    2. owh ok.. so better bakar jugak la.. huhuhuu.. thanks kak.. :)

      Padam
  12. Salam kak..knapa sy buat asek bantat je pas kua dr oven? Step smua sya dah ikut. Ada kurang mna2 ke? Tips ke.. Mula2 elok je kmbang..pastu mngecut. Isi mmpat..huhu help me... : ' )

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin ade 2 sebab:

      1) Bila masuk tepung, guna teknik 'folding' atau kaup balik pelan2 sampai tepung sebati & tak kelihatan lagi. Jgn terlebih kacau sebab pisang pun dh kire berat.

      2) Pastikan oven cukup panas ikut suhu yg disarankan.. panaskan dulu sekurang2nye stengah ke sejam awal.

      Padam
  13. Salam. Kalo kita pakai cake flour or self rising flour boleh tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Tak perlu lah letak serbuk penaik.

      Padam
  14. kek pisang terbaik,betul2 sedap ,lepas masak terus masuk dlm mulut...

    BalasPadam
  15. Mmmm....dappp je rp.hubby sk ckdok pisg,kot sk kek pisg lak..mst cb t.tq

    BalasPadam
  16. Mcm sedap je...ni mesti cuba....tq .sory nak tanya sikit adik sakit pe?? dah lama megidap sakit tu......hubungi saya..0196711335..kita kongsi sama2..x ada penyakit x blh diubat...insyallah dgn izin Allah...ikhitar adalah satu usaha..jgn putusasa...

    BalasPadam
  17. Salam, dah cuba memang sdp sgt2 ..azie dah lama ngdap sakit tu?? Sempati saya..harap akan sembuh....blh kita kongs i...hubungi akak 0196711335..x ada sakit x blh diubati...insyallah dgn izin Allah...ikhtiar adalah satu usaha...jgn putusasa ..wassalamt

    BalasPadam
  18. Salam k.azie. kalau nk letak dlm cup blh ker?

    BalasPadam
  19. Salam...k.azie...tq so much...sy dh buat kek pisang lombab nihh...mmg mnjd...suami sy suko...dio ckp xpyh boli kek kodai layi...trime kasih bebanyak....hr nihh nk buek layi....:)

    BalasPadam
  20. syukran sgt kak zie. sy suka baking ni. utk makan2 ngn mak ayah dan adik2 :) siap adik2 bawa bekal balik asrama lagi. haha. semoga dalam perlindungan Allah sentiasa, kak zie..

    BalasPadam
  21. assalamualaikum kak azie , saya copy resepi nak cuba buat .Terima kasih sebab kongsi resepi

    BalasPadam
  22. Hi azie...ive tried your banana cake recipe and it was superb....thanks for sharing and it was very delicious!!!

    BalasPadam
  23. Hi kak azie...mmg sedap la...sy dh try ikut resepi kak azie ni...tq ye...:)

    BalasPadam
  24. Hoihoi terliurnyeerr. Nak try buat lah nanti resepi menarik ni. Oh ye nanti kalau ada masa jemput2 ye singgah blog saya http://www.mamafisya.com/

    BalasPadam
  25. Salam kak azie, mlm td try buat kek ni,,nape tak kembang yer? masa bakar cantik pula kembangnyer..bila dah keluarkan dari oven, terus kecut..padahal resepi dah ikut sebiji sama dah huhuhu..Tq ^_^

    BalasPadam
  26. azie ...dah try banyak resepi kek pisang online. but yours is the best. very flexible pakai brown sugar ok..letak pisang lebih sikit pun ok.. letak lemon atau cuka lagi ok.Hari ni buat lagi. Akak triple the resepi. ..family besar oven besar...hahaha sekali jalan..biar semua org puas makan.. tq azie.

    BalasPadam
  27. Wahhh...tgk pun tau sedap..yummyy!!

    BalasPadam
  28. Hai kak..klau mnyk jagung tu gnti ngn mnyk biase blh x???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh. Tapi kalau kek dan kuih, elok guna minyak jagung sb kita akan makan terus berbanding dg minyak utk menggoreng. Lebih sedap dan lebih sihat.

      Padam
    2. Kak kalau pakai minyak masak bunga matahari bole x?

      Padam
  29. tq kak share resepi.... nak buatkan untuk mak saya.... die suka sangat kek pisang... thanks

    BalasPadam
  30. Tq kak share resepi ni,resepi akak memg menjdi..first wat gne resepi ni trus jdi..alhamdulillah..

    BalasPadam
  31. lembab itu gimana maksudnya? trims seblmx

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lembab tu mcm orang baru lepas mandi. Tak basah tapi tak juga kering berderai.

      Padam
  32. salam...terima kasih sy akan cuda resepi kek ini..

    BalasPadam
  33. Asalam..sy minta izin copy resepi ye..baru nk cube buat..
    Tq

    BalasPadam
  34. terima kasih atas perkongsian resepi ini. kali pertama buat kurang naik sgt tp kali kedua buat sgt menjadi. cuma saya letak milo/ coklat sebagai perisa tambahan

    BalasPadam
  35. Ermmm....dap nyer kak...nak cuber buatlah..

    BalasPadam
  36. Salam kak..sy dah cuber buat kek pisang tu, mmg Sgt Sedap , lembut n lembap jer..prtma kali buat dah jd, ank n hsbnd pun puji..lps ni x bli dah..tq akak..smg akak sihat, luas rezki..amin.

    BalasPadam
  37. Kak..kalo xletak baking powder xblh ke?

    BalasPadam
  38. teringin nk buat tp org rumah berdua jerrr. sapa nk mkn. isk isk...

    BalasPadam
  39. Kalau guna pisang lain boleh tak mean guna pisang berangan ke

    BalasPadam
  40. Mood membaking dh datang...boleh cuba ni...harap2 menjadi...

    BalasPadam
  41. Sedapnya...boleh try ni...harap menjadi...terima kasih kongsi resepi

    BalasPadam
  42. Terima kasih akak untuk semua resipi yg di share. Terbaik... Setakat ni, semua resipi akk yg saya follow alhamdulillah semua menjadi.

    BalasPadam
  43. hi kak..sy da cuba resipi ni..memang sedap..tp skrg ni sy nak try masak double size...semua bahan kena double ke? masa dan suhu oven utk masak pun kena tambah ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tambah masa membakar. Jgn tambah suhu pulak.

      Padam
    2. Tambah suhu, jawabnya jd arang

      Padam
  44. Kak, how to adjust the temp once the upper part is turn to brown? Can I know what brand of oven are you using? I saw all your cakes are superb. Im planning to get a new oven for me. Thank you.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Can cover wt aluminium foil dan reduce temperature. Dont overcook as it become less moist.

      Padam
  45. Kak azie, boleh tak guna shortening instead of minyak jagung? Berapa sukatannya? Yang mana lebih sedap?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasanya minyak ini afalah alternative kpd butter atau majerin. Saya tk pernah guna shortening.

      Padam
    2. Dah try resepi ni. Mmg mudah, moist & sedap .kbykn resepi k.azie mmg mjadi. T.kasih byk2.

      Padam
  46. Salam kak azie.. Nak tanya size loyang lam yg akak pakai? Pastu kan kalau tukar minyak tu dgn butter, brapa byk butter nak pakai? One cup jgak ke?

    BalasPadam
  47. Sedapnyaaaaaa...
    Malam ni che'Pah gigih skodeng blog cari resepi2 nak buat dgn pisang niha..

    pisang byk tak termakan..kena kena cari alternatif yg kreatif bg budak2 dirumah ni makan..

    Thanks puan, atas sharing resepi ni..Sedap and terliur tengokkan..yummehhh

    Wajib try nih.

    last but not least, Salam perkenalan puan 😊

    BalasPadam
  48. Salam Kak Azie,

    Sedap nampak kek akka. Cuma confeues dengan sukatan cawan. Boleh tolong kak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa yg confuse, apa yang nlh saya tolong?

      Padam
  49. Assalamualaikum kak..

    Boleh guna pisang selain pisang emas x?

    :) Bella...

    BalasPadam
  50. Salam klu kukus ikut resepi ni menjadi tak

    BalasPadam
  51. saya dh cuba hari tu.mmg sedap. hari ni buat lg. hehee

    BalasPadam
  52. Akum kak... sy nk tnye... klau guna pisang lain blh x? Contohnye pisang abu.. blh x?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Boleh juga. Tapi kenapa tak nak guna pisang yg dicadang oleh resepi ya. Lebih sedap.

      Padam
  53. Salam Kak Azie, saya mmg peminat resepi2 yg Kak Azie share...hr ni saya cuba dah buat..masha Allah mmg gebu dan sedap..tq so much for sharing.
    Much luv 😘

    BalasPadam
  54. As Salam. Nak tumpang tanya 7 atau 8 biji Pisang , kita kita sukatan cawannya berapa ya?

    BalasPadam
  55. Assalamualaikum, tq for the lovely recipe. The cake turned out perfectly!

    BalasPadam
  56. Kek pisang yang sgt sedap. Lembut dan lembap. Saya telah mcubanye. Tq for ur resepi.

    BalasPadam
  57. Ok ..
    Kek saya bantat. Tapi bukan salah resepi, cuma salah cara ... Saya blend pisang dan tepung sekali. Sepatutnya kaup balik je ... Walaubagaimanapun, rasanya tetap hebat dan sedap! Bantat pun licin 2 jam lepas bakar ... Thanks Kak Azie for the sharing.

    BalasPadam
  58. tumpang tanya..jus limau untuk apa?

    BalasPadam
  59. Memang sedap resepi kek pisang ni... Rugi kalo X mencuba... Sy dh byk kali buat... Tq kak kongsi resepi....

    BalasPadam
  60. Saya sdg memcuba ni...harap2 jadi n sedap..

    BalasPadam
  61. Sis kalo nk gune butter bleh tak??kalo bleh agak2 sukatan mcm mney?

    BalasPadam
  62. Assalamualaikum. Kak azieeee.. Mintak izin Guna resepi akak ye 😁😁

    BalasPadam
  63. Assalamualaikum kak aziee mohon halalkan resepi kek pisang ini.saya naak cubaetang nie.πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜πŸ˜

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  64. Salam kak Azie...nak tanya ttg api oven...sy guna oven biasa jek...api dia guna atas bawah or bawah jek... Terima kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Guna oven seperti biasa kecuali disebut secara spesifik guna api bawah sahaja atau atas sahaja. Kalau tak disebut tu, maknanya guna api yang normal

      Padam
  65. Dah buat ikut resepi Azie tapi kurangkan sikit gula, Alhamdulillah menjadi naik gebu. Baru keluar oven anak tak sabar2 nak makan. Terima kasih kongsi resepi.

    BalasPadam
  66. Alhamdulillah sdp sgt. Mtk halal resepinya puan n terima kasih. Ank sy panas2 pun makan jugak x sabar....

    BalasPadam
  67. Tma kasih Azie kerana kongsi resipi kek pisang yg mmg mabeles..sebelum ni sy pnah buat kek pisang... tp yg ini mmg menjadi..sedap...Alhamdulillah

    BalasPadam
  68. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  69. sedapnya...tak sabar
    nak baking nanti..

    BalasPadam
  70. Saya dah buat ikut resepi. Memang sedap and moist! Selalu kalau membaking ni saya buat je tak makan pun tapi yang ni separuh loyang saya sorang ngadap. hahaa

    BalasPadam
  71. Assalamualaikum kak azie.
    Kalau kite nk guna self raising flour kena letak jugak tepung gandum ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Tak perlu lah. Nnt terlebih keras pulak

      Padam
    2. Sedap Kek pisang Ni saya dh try jdi tq Kak azie

      Padam
  72. Kalau kukus boleh tak pakai resepi ni?

    BalasPadam
  73. Resepi2 azie memang Kak minat. Simple and easy. Terbaik le azie mudah2an berjaya

    BalasPadam
  74. Assalamualaikum azie Kak dah Cuba kek pisang. Kak guna pisang Rastali. Sedap juga. Terima kasih bertanya

    BalasPadam
  75. Saya dah try resipi kek pisang kak azie.. Memang sedap. Kawan2 pun puji kek pisang moist dan sedap. Tq resipinyaπŸ˜ƒ

    BalasPadam
  76. salam ,kak kalau tak letak baking powder just letak soda bicarbonat , kek memjadi tak ?

    BalasPadam
  77. Assalam k.azie..dh cube..sedap sgt...sll brape lame ek tahan..taktau sbb kuar oven..dh siap2 ngap. Hehe

    BalasPadam
  78. Salam kak azie...sy da cuba resepi kek pisang ni...cme sy tambahkan choc chip...tp...knp choc chip sy sume mendap ke bwh yer kak? D mna silapny yer?

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.