Iklan Nuffnang

29 Sep 2013

Biskut Famous Amos Yang Sangat Sedap





Sebelum menulis berkenaan resepi, hari ini saya nak kongsikan sedikit antara intipati kuliah Dhuha Ustaz Iqbal, surah Al Baqarah ayat 118-121 di mana ditunjukkan tentang kejahilan orang jahiliah yang tidak berilmu bila berdebat dengan Allah SWT. Mereka mungkin mempunyai ilmu tapi tidak menghujahnya dengan berilmiah. Sedangkan Allah telah memberi petunjuk yang jelas pada setiap Rasul dengan mukjizat masing masing tetapi orang Yahudi dan Nasrani sangat degil. Orang Yahudi tidak akan sekali kali mahu mengikut kebenaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW dalam Al Quran walaupun berita tentang kelahiran dan kebenaran Rasulullah telah dinyatakan dalam semua kitab kitab sebelum ini. Sebaliknya Nasrani, golongan yang sesat masih ada harapan di mana mereka kesemuanya akan memeluk Islam selepas kedatangan Nabi Isa. Orang Nasrani mengenali Nabi Isa sebagaimana mereka mengenali anak mereka sendiri. 

Rasulullah SAW berpesan supaya kita tidak terikut dengan program Yahudi seperti contohnya berpuasa di hari As Syura, cara menyimpan janggut misai dan banyak lagi. Pada golongan Yahudi, mereka diberi kelebihan di dunia tetapi belum tentu selamat di akhirat. Dalam kehidupan kita sekarang inipun, banyak diterapkan kehidupan Yahudi secara tidak kita sedari seperti tandas yang tidak disediakan air sebaliknya hanya ada tisu.

Sebagai kesimpulan, kita kenalah dekatkan dengan Nabi Muhamad SAW dan keluarganya, dengan hadisnya. Beli dan baca buku berkenaan hadis hadis. Jangan ikut program Yahudi, perbanyakkan membaca Al Quran juga memahami kandungannya. Sebaiknya dibaca terjemahan dulu sebelum dibaca ayat bagi menambah penghayatan. Akhir sekali, kena yakin dengan seyakin yakinnya bahawa satu hari akan tiba bila Allah akan membalas kebaikan kita. Pada masa itu, tiada pertolongan melainkan pertolongan Allah. Dan takutlah kamu pada satu hari yang tidak boleh menebus satu jiwa dengan jiwa yang lain. Juga tidak diterima ketika itu, apa bentuk keadilan dan tidak boleh menolong orang lain. Itulah hari pembalasan.....

Berbalik pada resepi pula, telah lama saya ingin membuat biskut ala ala Famous Amos terutama bila melihat ramai kawan kawan yang telah menayang di blog masing masing. Saya sebenarnya tak pernah membeli biskut yang "high end" ini walaupun saya sangat menggemarinya. Saya hanya akan makan biskut Famous Amos yang dibeli oleh anak anak. Bukan apa, macam terasa sayang duit nak membayar semahal itu untuk biskut yang sedikit jer. Tapi anak anak memang mereka tak kisah asalkan mereka suka. Malahan semasa majlis pertunangan Nana, juga disediakan biskut Famous Amos dalam salah satu dari hidangan candy buffet.





 Sebenarnya dah banyak kali saya menyalin resepi Famous Amos yang dikatakan resepi asal yang dibeli oleh seorang pelanggan dengan harga yang mahal. Oleh kerana tidak berpuashati dengan cara isu yang ditangani oleh pihak Famous Amos, dia telah bertindak memyebarkan resepi di laman web. Walaupun dah lama menyimpan hasrat untuk membuatnya, ianya tinggal hasrat semata mata sehingga lah saya ternampak gambar kejadian biskut Famous Amos di blog Cahaya Cinta Ku kepunyaan Ana Suzana yang sangat menggoda hati saya. 

 


Biskut ini memang sedap dan pada pendapat saya, ianya adalah setanding sahaja dengan keenakan biskut Famous Amos yang sangat mahal itu. Bagi kawan kawan atau anak anak yang sukakan biskut ini, bolehlah cuba membuatnya sendiri. Selain dari walnut, boleh juga dimasukkan kekacang lain atau biji bunga matahari yang juga sangat sedap. 





Jom kita tengok resepi di bawah ini yang telah ditulis untuk separuh adunan. Separuh adunan dapat menghasilkan 55 keping biskut. Jika mahu buat adunan penuh, gandakan sahaja bahan bahannya kecuali telur masih menggunakan 1 biji ya. Hari Raya Aidil Adha pun akan menjelang tak lama lagi, jadi bolehlah kita menyediakan biskut ini untuk hidangan tetamu yang bakal berkunjung. Lagi pun sangat mudah dan cepat jer untuk menyediakan biskut yang fofular seantario dunia ini.



Biskut Famous Amos

Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract

Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips

Cara cara:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 





Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.






Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.






Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.







Nota:
1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang menghasilkan 100 biji)

2) Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan 

3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.



104 comments:

Norafidah Ali said...

sedapnyer..must try recepi memandangkak anak suka..thnks 4 sharing :)

dill said...

sedapnya. saya memang suka biskut-biskut macam ni :)

dill.

nurzara alisya said...

tme kasih kak kerana bkongsi ilmu dan resepi..nt jemput la singgah blog saya http:///nzaralisya.blogspot.com

adda syuhada said...

SEDAPNYA...

As RieYa said...

Sdapnyer..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Salam, Kak Azie. Anak sy selalu mintak sy belikan biskut ni. Tapi mcm kata Kak Azie, tak tergamak nak bayar mahal utk biskut yg sedikit. Harus sy cuba resepi ini utk dia, hehe. Sbenarnya dah byk kali pun jumpa resepi ni tapi tak pernah terrrrrrrrrrracun sampai macam ni.. betul2 pandai Kak Azie susun ayat tauuuu..

adzlina zainal abidin said...

Boleh sy tahu belajar kelas duha tu kat masjid mana? kalau belajar dikelana jaya sy teringin nak turut sama ...tq

Azie said...

Kota Damansara Surau Ad Dhuha. Sgt best Ustaz Iqbal ni. Blh sama sama perbetulkan bacaan sebelum tafsir. Sebelum tu solat Dhuha berjemaah

Azie said...

Wslm. Hahaha senang sangat. Main kacau kacau jer, siap utk dibakar

wanmaruzen said...

Bestnye kalu dpt wat biskut camni...vanilla extract tu ape ye kak Azie?

Azie said...

Vanilla extract sama dg esen vanila. Cuma lebih pekat dan lebih berperisa. Blh juga guna esen vanilla.

Sweetie said...

Macam terbau-bau je aromanya ketika sedang di bakar... hmmmm!

Norafidah Ali said...

Dah buat..senang sgt2..sedap plak tuh....mohon share ye..singgahlah blog saya :)

http://pdajawe.blogspot.com/

Azie said...

Hihihi

Norini Liman said...

Assalamualaikum. Baru buat ptg tadi. Sedap dan tul cam rasa famous amos. Buat adunan penuh. Gunakan badam cincang dan setengah adunan letak kan m&m diatas. Minggu depan nak try kek pelangi lak. Terimakasih byk2.

Azie said...

Mmg tak terasa lepas sekeping sekeping makan biskut ni.

Sufea niza said...

as-salam k.azie,
saya confuse tang mentega or butter. Mentega dlm resepi k.azie ni i.e. cam jenama Planta tu ke atau Buttercup? Mohon tunjuk ajar..
TERIMA KASIH... :)

Azie said...

Sufea,
Mentega dalam BM dan butter in english. Sama lah. Ada macam macam jenama butter spt Anchor, Presidents dan yang bukan pure butter macam Buttercup. Planta adalah majerin. Dua dua pun boleh guna cuma akan memberi rasa yg berbeza. Butter lagi sedap lah.

juli said...

Kenapa saya buat dia jadi kembang dan leper..sebab pakai mixer ker

Azie said...

Saya buat kecik tinggi. Cuba tgk gambar sebelum dibakar. Jadi tak lah besar dan leper sangat

juli said...

Ok tq esok cuba lg

amaani said...

Mmm....sy dh cube n rasenye mmg sedp dan superb. Cume yg mule2 bakar tuh terhangit ckit. Yg lain semue ok je. N sy pun dah try kek coklet kukus moist. Mmg mnjadi n plan skrg utk memasarkan produk. Heheh....tq sis

NURUL AISYAH said...

Tumpang tnya Pakai whisk tu mcmne etk

Azie said...

Pukul guna alat pemukul telur tp pukul sikit sikit jer. Tengok dlm gambar di atas tu.

NURUL AISYAH said...

macamana nk tahu sukatan tepung jagung yg mengikut kesesuaian kekerasan adunan ya?

NURUL AISYAH said...

kak azie sy dah buat tp sy dah letak adunan dlm fridge and sudu kan mcm pic kak azie tp tekejut bila masuk oven dia cair jadi macam lautan biskut atas trail tu
nak bg pic macamana eh

Azuin Awin said...

Salam..tumpg tnye ye..sb dan sk tu ape ye? Hehe..xfhm.

Azie said...

Sb sudu besar dan sk sudu kecil

LadyRacheale said...

Bakar api ats bwh or api bwh sj?

Azie said...

Mana mana resepi jika tak disebut, maknanya bakar macam biasa api atas dan bawah, kecuali disebut

husna94 said...

terima kasih atas resepi ni.. x sbr nk cuba.. kalau beli kat kedai mahal..

feedashoppe said...

Nampak Sedap . nk tanya kalau nk buat resepi penuh bahan lain kira camne ye kak?maklum la ramai rakyat kat rumah ni...

RfMbq said...

Kak Azie, saya dah cuba buat..tapi adunan tak jadi lembik seperti mana gambar yg kak azie tunjuk sblm di sudu dan dibakar tu..saya pelik lah..mm..lepas dah whisk bahan A, saya day ayak bahan B, saya masuk kan semua bahan diayak dlm adunan bahan A, dab saya kacau guna spatula spt kak Azie suruh..tapi pelik nye, dia tak jadi lembik, malah jadi dough pulak..kenapa ye?

Azie said...

Mesti sebab sukatan bahan. Guna cawan standard.

RfMbq said...

Cawan standard? Mm..saya guna measuring cup tu..tak boleh ye? Tapi apa pun, saya dah bakar tadi..Alhamdulillah..jadi la kak..risau sgt saya klu tak jadi..rasa dia pun sgt sedap..huhu..tq kak Azie..

intank said...

kak , sya mintak izin share yer..nk tnya, blh x ganti myk jagung dengan minyak masak biasa?tq kak

norm said...

guna telur gred C boleh ke..tu je ada dalam stok sy.tq

azmah As said...

Terima kasih Azie. Saya dah try. Mmg mjadi. Rangup.#ubat release stress

www.rieza_chanmewowous.blogspot.com said...

Assalam kak, sy nk tanya cawan tu besar mana? N blh x kalo gantikn minyak jagung dgn minyak masak?

Mirza Luv said...

Sis..mnta halal resepi yek

Nibeiz said...

A'salam kak,nk tnya 1 per 4 cawan gula caster bersamaan dengan berapa gram ye?
n sukatan cawan ape yg akak gunakan?cawan acorok ke?

aisya elliza said...

Assalamualaikum kak azie..terima kasih banyak2 kerana berkongsi resepi ni..dan saya memang tercari2 cookies yg senang dah sedap...saya dah buat banyak kali...dan Alhamdulillah. .semuanya menjadi dan sangat sedap...anyway..syukran jazilan again...

Aend Syahrul said...

Slm kak azie.bleh x kak azie convertkan sukatan cawan tu kpd gram?sy x reti nak pakai cwn mcm mane nak sukat bhn2 ni...kalau guna measuring spoon tu same x sukatan die?tq

Azie said...

Wslm. Maaf saya tak boleh nak convert. Kalau saya buat sekali lagi, baru boleh. Guna cawan lah mudah dan cepat. Beli cawan standard di bakery shop bukan guna cawan di rumah.

Azie said...

Wslm. Guna cawan standard dijual di bakery shop. Lagi mudah. Boleh jer guna minyak masak.

Aend Syahrul said...

Oic...kalau serbuk koko,serbuk koko mane yg mengancam?kak azie pakai serbuk koko ape utk rase seperti famos amos tu?

Azie said...

Saya guna Hershey

Aend Syahrul said...

Ok tq kak azie..smlm try buat tp pakai serbuk koko biase...alhamdulillah mjadi tp byk terhangit...hehehe...kalau nak bg crunchy lg mcm mane?

Azie said...

Wslm. Bila sejuk baru lagi rangup

goreng pon sodap said...

Sy pon sama.. jd leper dan x menyelerakan.. kaler pon x menarik.. apa yg silap?

sitiam said...

Assalam, Puan Terima kasih resepi chicken pie mmg sedap anak saya suka

aqilah halim said...

Pergh!! Sedapp do?

Amalina Mokhtar said...

Assalam k.azie..nk tnye..masa masukkn bahan A tu kacau guna whisk pengacau telur tu ek? pastu lps masukkn tepung kacau guna spatula biase ke? knpe dlm gmba tu tunjuk masa masukkn tepung dan walnut & chocolate chip kacau guna whisk ek? lg 1 k.azie mmg xpkai mixer ek?

najwa hazirah halmi said...

Salam. Akak, guna resepi ni mmg rangup betul ya biskut tu? X payah guna emplex kan? Saya jd risau sebab setiap kali buat choc chip cookies mesti tengah dia x rangup. Mohon akak balas ye.

Azie said...

Saya hanya bahan ikut resepi di atas sahaja. Cukup rangup dan sedap

Azie said...

Boleh jer nak kacau dengan whisk ke atau spatula. Sama sahaja.

Noorhafiza Jaafar said...

Assalam k.azie, sy nk tny resepi dlm gambar tu k.azie mskkn dlm fridge dulu ke atau trs bakar

Felicitation said...

Assalam.Trimakasih sudi share resepi Kak Azie.Mmg sedap dan rangup.Saya dah cuba buat tadi.Anak sy mmg suka sgt..Semoga Kak Azie berjaya.Trimakasih

Nr Nadhirah said...

Assalamualaikum akak , kalau saya guna mixer boleh kan ? n kalau saya ganti walnut tu dgn kacang tanah boleh ke ?

Azie said...

Kenapa nak guna mixer? Nnt over mixed. Guna spatula jer

cikgubedah said...

salam...terima kasih berkongsi resepi..sy nak wat utk raya..he.. -lin-

Nadia Farhana said...

Klu trlebih mixed ngn mixer,apa jd ek??

Nur Hijratul Hajar Bahaman said...

Aslmkm kak, terima kasih atas resepi ni..tp saya tak berapa faham yg adunan asal untuk 100 biji 1 cawan gula perang n 1 cawan gula kastor..kalau 2 bhan ni sya ubah, bahan2 yg lain still sukatan mcam yg akak bagi ataupn nk kna ubah jugak??tq

silalah lawat blog sy ye..http://permatahatibidadariku.blogspot.com/

Azie said...

Wslm. Kalau 1/2 adunan, jumlah kedua dua gula adalah 3/4. Jadi kalau adunan penuh darab 2.

nadzirulnaim said...

Akak, npe choc chip nya cair ek lps bakar..xsm mcm dlm gambar yg akak tunjk lps bakar tu..

Azie said...

Coklat chip tak sepatutnya cair. Cuba dapatkan brand yg bagus dan berkualiti.

archibina said...

akak , apa maksud sk and sb ?

Azie said...

Sudu kecil sudu besar

syazana akma ahmad fadzli said...

kak azie !! sy tgh buat biskut ni gne resepi akak bg ni.. mmg menjadi la.. teruja plak.. sy dpt dlm 70 biji.. semangat ni start kul1230.. dlm kul3 bru siap 6x round.. seronok la.. terima kasih byk2 kak.. mmg sedap tau..

nora liza said...

nampak sedap..tq sis atas resepi

www.annur-shoppe.blogspot.com

nurul husna said...

Salam sis, almond nib tu kena goreng tanpa minyak dulu ker?tq

Mad Proba said...

Biasanya kacang kena bakar baru rangup.

bai zura said...

Salam 19 ramadhan sis... sis nak minta resepi...sebab tiap tahun aku cube buat... asyik tak jadi... kuihnye tak rapuh n macam tak masak sangat... kecewa rase... so tahun nie nak cube resepi sis pulak...

feell free visit my blog yea...

http://yuyaisihat.blogspot.com/ & http://warneewarnii.blogspot.com/

tq

Hanis Mnes said...

Salam sis. Kenapa bila dah masak, time nak tanggalkan cookies dari loyang ia pecah ?

dari dasar hati said...

Salam.akk kalu ganti cream of tartar ngan cuka x de effect apa2 ker?puas cari x de...

NUR SHAFIEQA PIEQA said...

nk tanye sikit..sy xpaham singkatan sb/sk tu:::??? contoh

1/4 sk garam

1/2 sb susu segar @ susu tepung

1/2 sk vanilla extract

Azie said...

Sk sudu kecil dan sb sudu besar

siti fatimah said...

Salalm kak azie.. Gula kastor ngn gula perang tuh kena blend smp halus ke? Sy pnah buat tp xblend, bskut jdik keras

Rashidah Mustapa said...

Salam..sy dh try buat...bentuk dan rupa mmg dh jd..tp x rangup..adakah x cukup masak

MARIA AWI said...

tak perlu dah nak beli..buat sendiri je lebih jimat dan puas hati..

Beli Produk Shaklee Secara Online Menggunakan Kad Kredit

Aleiz said...

Sis, vanila extract tu butter vanila ke?

nurulirmaiza zulkaffli said...

Salam.

Kak mintak copy resepi ya..nk buat kueh raya nim...mintak2 jd huhu...Selamat hari raya..:)

TQ

elle manuela said...

tq

Farah Adilla said...

Saya dah buat semalam. oh ! senangnya dan sedapnya !! Kuih raya tahun ini... TQ very much ! :)

cayunk dier said...

Salam...sy otw tgh buat ni..skng smpn dl dlm pti sjuk..lg stgh jam bru bakar..xsbr nk tggu hasilnye :)

Lola_Tieria said...

Assalamualaikum Kak Azie!
Saya nak cuba resipi kak Azie ni esok. Harap2lah menjadi yea...sy nak buat stock kuih raya ni. Hehe.

AiDaRazali said...

Salam kak azie...terima kasih banyak2 kak sebab sudi share resepi biskut sedap ni..1st time Aida buat..alhamdulillah..menjadi elok n rangup..sedap mcm famos amos nyer kukis...semoga Allah merahmati hidup akak...=)

nurul shakirah said...

assalamualaikum, kalau tak letak cream of tartar tu tkpe ke?

hamidahsaat@blogspot said...

Terima kasih mohon share.

Sue Nanie said...

Assalammualaikum, mohon share resepi nie sbb anak suka sangat.terima kasih.

nurul idayu said...

salam kak Azie..fridge tu chiller atau peti beku?

Maznia said...

Dah 3 kali buat ikut resepi sis Azie...sume pun jadi..mohon share ye

Atikah Ali said...

Kak azie, the chocolate chip is superb. Rangup dan sedap! Thankiew banyak2!

cuba memasak said...

thanks sis azie :)

Kasturi Nusi said...

Share ye kak

mama'N'kitchen instant-moistcake-powder said...

hi kak Azie...resepi ni mcm sedap je...nk try buat la...kak nk tanye, apa fungsi cuka/jus lemon dlm adunan cookies ni ye...tq!

Azah Farahin Abdullah said...

Bestnya resepi ni, nak cuba buat utk thn ni lah. tq for sharing :)

Fetisella Ali said...

Salam azie. Tq for the recipe. Nk tanya adakah sk dgn sb tu bersamaan dgn tsp dan tbsp?

damak said...

Saya dah buat 2 kali dlm seminggu ...sgt sedapppp ..bdk2 sukaaaa....thanks sbb sudi berkongsi resepi

Rosyati Mohd Taha said...

Dear Kak Azie, tq for sharing your recipes for delicious and scrumptious food & cookies. So far, I've tried your recipes for roti jala & chocolate chip cookies ala Famous Amos. Everyone loved the cookies and said they tasted similar to Famous Amos. From now on, no more buying from Famous Amos and I shall try your other recipes too. Thanks, kak Azie.:-)

Faridah Daik said...

as salam kak Azie..sy dh cube buat smlm..alhamdulillah..menjadi & best..terima kasih kak sharing resepi ye..sy mmg selalu cube resepi2 kt blog kak ni..cuma tak sempat nk menyapa jer..nnt kak singgahlh kt blog sy ye..
http://boostersusu.blogspot.com/2015/01/kehebatan-zikir-al-wahhab-very-amazing.html

Mrs Pip said...

Salam kak azie ... saya dah cuba biskut ni, siap copypaste resepi kak azie, tapi saya includekan sekali link tu ke blog kak azie...

memang sedap lah try resepi ni, thumbs up ....

http://sukasukasurirumah.blogspot.com/2015/03/resepi-chocolate-chips-tiru-gaya-famous.html

salam perkenalan ... i am mrs pip, just a new blogger...

Lisa Isa said...

as salam akk.. ni adalah 1 trail sy buat biskut.. and thank to Allah sbb membenarkan ia terjadi also thank to akak azie sbb bg resepi yg booooommm ni.. senang di fahami buat sy yg br nak cube2 buat biskut

Anjung Meranti Beauty SPA said...

Sedap