Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Sunday, 29 September 2013

Biskut Famous Amos Yang Sangat Sedap





Sebelum menulis berkenaan resepi, hari ini saya nak kongsikan sedikit antara intipati kuliah Dhuha Ustaz Iqbal, surah Al Baqarah ayat 118-121 di mana ditunjukkan tentang kejahilan orang jahiliah yang tidak berilmu bila berdebat dengan Allah SWT. Mereka mungkin mempunyai ilmu tapi tidak menghujahnya dengan berilmiah. Sedangkan Allah telah memberi petunjuk yang jelas pada setiap Rasul dengan mukjizat masing masing tetapi orang Yahudi dan Nasrani sangat degil. Orang Yahudi tidak akan sekali kali mahu mengikut kebenaran yang dibawa oleh Rasulullah SAW dalam Al Quran walaupun berita tentang kelahiran dan kebenaran Rasulullah telah dinyatakan dalam semua kitab kitab sebelum ini. Sebaliknya Nasrani, golongan yang sesat masih ada harapan di mana mereka kesemuanya akan memeluk Islam selepas kedatangan Nabi Isa. Orang Nasrani mengenali Nabi Isa sebagaimana mereka mengenali anak mereka sendiri. 

Rasulullah SAW berpesan supaya kita tidak terikut dengan program Yahudi seperti contohnya berpuasa di hari As Syura, cara menyimpan janggut misai dan banyak lagi. Pada golongan Yahudi, mereka diberi kelebihan di dunia tetapi belum tentu selamat di akhirat. Dalam kehidupan kita sekarang inipun, banyak diterapkan kehidupan Yahudi secara tidak kita sedari seperti tandas yang tidak disediakan air sebaliknya hanya ada tisu.

Sebagai kesimpulan, kita kenalah dekatkan dengan Nabi Muhamad SAW dan keluarganya, dengan hadisnya. Beli dan baca buku berkenaan hadis hadis. Jangan ikut program Yahudi, perbanyakkan membaca Al Quran juga memahami kandungannya. Sebaiknya dibaca terjemahan dulu sebelum dibaca ayat bagi menambah penghayatan. Akhir sekali, kena yakin dengan seyakin yakinnya bahawa satu hari akan tiba bila Allah akan membalas kebaikan kita. Pada masa itu, tiada pertolongan melainkan pertolongan Allah. Dan takutlah kamu pada satu hari yang tidak boleh menebus satu jiwa dengan jiwa yang lain. Juga tidak diterima ketika itu, apa bentuk keadilan dan tidak boleh menolong orang lain. Itulah hari pembalasan.....

Berbalik pada resepi pula, telah lama saya ingin membuat biskut ala ala Famous Amos terutama bila melihat ramai kawan kawan yang telah menayang di blog masing masing. Saya sebenarnya tak pernah membeli biskut yang "high end" ini walaupun saya sangat menggemarinya. Saya hanya akan makan biskut Famous Amos yang dibeli oleh anak anak. Bukan apa, macam terasa sayang duit nak membayar semahal itu untuk biskut yang sedikit jer. Tapi anak anak memang mereka tak kisah asalkan mereka suka. Malahan semasa majlis pertunangan Nana, juga disediakan biskut Famous Amos dalam salah satu dari hidangan candy buffet.





 Sebenarnya dah banyak kali saya menyalin resepi Famous Amos yang dikatakan resepi asal yang dibeli oleh seorang pelanggan dengan harga yang mahal. Oleh kerana tidak berpuashati dengan cara isu yang ditangani oleh pihak Famous Amos, dia telah bertindak memyebarkan resepi di laman web. Walaupun dah lama menyimpan hasrat untuk membuatnya, ianya tinggal hasrat semata mata sehingga lah saya ternampak gambar kejadian biskut Famous Amos di blog Cahaya Cinta Ku kepunyaan Ana Suzana yang sangat menggoda hati saya. 

 


Biskut ini memang sedap dan pada pendapat saya, ianya adalah setanding sahaja dengan keenakan biskut Famous Amos yang sangat mahal itu. Bagi kawan kawan atau anak anak yang sukakan biskut ini, bolehlah cuba membuatnya sendiri. Selain dari walnut, boleh juga dimasukkan kekacang lain atau biji bunga matahari yang juga sangat sedap. 





Jom kita tengok resepi di bawah ini yang telah ditulis untuk separuh adunan. Separuh adunan dapat menghasilkan 55 keping biskut. Jika mahu buat adunan penuh, gandakan sahaja bahan bahannya kecuali telur masih menggunakan 1 biji ya. Hari Raya Aidil Adha pun akan menjelang tak lama lagi, jadi bolehlah kita menyediakan biskut ini untuk hidangan tetamu yang bakal berkunjung. Lagi pun sangat mudah dan cepat jer untuk menyediakan biskut yang fofular seantario dunia ini.



Biskut Famous Amos

Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract

Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips

Cara cara:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 





Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.






Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.






Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.







Nota:
1) Resepi asal guna 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika tak suka manis, boleh guna 3/4 cawan gula halus + 3/4 cawan gula perang sahaja (untuk adunan penuh yang menghasilkan 100 biji)

2) Tips utk dpt kan cookies yang tak terlalu rapuh - tambahkan tepung jagung ikut kesesuaian keras adunan 

3) Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak - selepas siap mengadun masukkan dalam fridge 30 minit, selepas tu boleh disudukan ke dalam dulang pembakar atau guna tangan, juga in between membakar simpan adunan dalam fridge supaya adunan tidak cair.



91 comments:

  1. sedapnyer..must try recepi memandangkak anak suka..thnks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  2. sedapnya. saya memang suka biskut-biskut macam ni :)

    dill.

    ReplyDelete
  3. tme kasih kak kerana bkongsi ilmu dan resepi..nt jemput la singgah blog saya http:///nzaralisya.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Salam, Kak Azie. Anak sy selalu mintak sy belikan biskut ni. Tapi mcm kata Kak Azie, tak tergamak nak bayar mahal utk biskut yg sedikit. Harus sy cuba resepi ini utk dia, hehe. Sbenarnya dah byk kali pun jumpa resepi ni tapi tak pernah terrrrrrrrrrracun sampai macam ni.. betul2 pandai Kak Azie susun ayat tauuuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Hahaha senang sangat. Main kacau kacau jer, siap utk dibakar

      Delete
  5. Boleh sy tahu belajar kelas duha tu kat masjid mana? kalau belajar dikelana jaya sy teringin nak turut sama ...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kota Damansara Surau Ad Dhuha. Sgt best Ustaz Iqbal ni. Blh sama sama perbetulkan bacaan sebelum tafsir. Sebelum tu solat Dhuha berjemaah

      Delete
  6. Bestnye kalu dpt wat biskut camni...vanilla extract tu ape ye kak Azie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vanilla extract sama dg esen vanila. Cuma lebih pekat dan lebih berperisa. Blh juga guna esen vanilla.

      Delete
    2. Sis, vanila extract tu butter vanila ke?

      Delete
  7. Macam terbau-bau je aromanya ketika sedang di bakar... hmmmm!

    ReplyDelete
  8. Dah buat..senang sgt2..sedap plak tuh....mohon share ye..singgahlah blog saya :)

    http://pdajawe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. Baru buat ptg tadi. Sedap dan tul cam rasa famous amos. Buat adunan penuh. Gunakan badam cincang dan setengah adunan letak kan m&m diatas. Minggu depan nak try kek pelangi lak. Terimakasih byk2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak terasa lepas sekeping sekeping makan biskut ni.

      Delete
  10. as-salam k.azie,
    saya confuse tang mentega or butter. Mentega dlm resepi k.azie ni i.e. cam jenama Planta tu ke atau Buttercup? Mohon tunjuk ajar..
    TERIMA KASIH... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sufea,
      Mentega dalam BM dan butter in english. Sama lah. Ada macam macam jenama butter spt Anchor, Presidents dan yang bukan pure butter macam Buttercup. Planta adalah majerin. Dua dua pun boleh guna cuma akan memberi rasa yg berbeza. Butter lagi sedap lah.

      Delete
  11. Kenapa saya buat dia jadi kembang dan leper..sebab pakai mixer ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya buat kecik tinggi. Cuba tgk gambar sebelum dibakar. Jadi tak lah besar dan leper sangat

      Delete
  12. Mmm....sy dh cube n rasenye mmg sedp dan superb. Cume yg mule2 bakar tuh terhangit ckit. Yg lain semue ok je. N sy pun dah try kek coklet kukus moist. Mmg mnjadi n plan skrg utk memasarkan produk. Heheh....tq sis

    ReplyDelete
  13. Tumpang tnya Pakai whisk tu mcmne etk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pukul guna alat pemukul telur tp pukul sikit sikit jer. Tengok dlm gambar di atas tu.

      Delete
  14. macamana nk tahu sukatan tepung jagung yg mengikut kesesuaian kekerasan adunan ya?

    ReplyDelete
  15. kak azie sy dah buat tp sy dah letak adunan dlm fridge and sudu kan mcm pic kak azie tp tekejut bila masuk oven dia cair jadi macam lautan biskut atas trail tu
    nak bg pic macamana eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pon sama.. jd leper dan x menyelerakan.. kaler pon x menarik.. apa yg silap?

      Delete
  16. Salam..tumpg tnye ye..sb dan sk tu ape ye? Hehe..xfhm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sb sudu besar dan sk sudu kecil

      Delete
  17. Bakar api ats bwh or api bwh sj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana mana resepi jika tak disebut, maknanya bakar macam biasa api atas dan bawah, kecuali disebut

      Delete
  18. terima kasih atas resepi ni.. x sbr nk cuba.. kalau beli kat kedai mahal..

    ReplyDelete
  19. Nampak Sedap . nk tanya kalau nk buat resepi penuh bahan lain kira camne ye kak?maklum la ramai rakyat kat rumah ni...

    ReplyDelete
  20. Kak Azie, saya dah cuba buat..tapi adunan tak jadi lembik seperti mana gambar yg kak azie tunjuk sblm di sudu dan dibakar tu..saya pelik lah..mm..lepas dah whisk bahan A, saya day ayak bahan B, saya masuk kan semua bahan diayak dlm adunan bahan A, dab saya kacau guna spatula spt kak Azie suruh..tapi pelik nye, dia tak jadi lembik, malah jadi dough pulak..kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti sebab sukatan bahan. Guna cawan standard.

      Delete
  21. Cawan standard? Mm..saya guna measuring cup tu..tak boleh ye? Tapi apa pun, saya dah bakar tadi..Alhamdulillah..jadi la kak..risau sgt saya klu tak jadi..rasa dia pun sgt sedap..huhu..tq kak Azie..

    ReplyDelete
  22. kak , sya mintak izin share yer..nk tnya, blh x ganti myk jagung dengan minyak masak biasa?tq kak

    ReplyDelete
  23. guna telur gred C boleh ke..tu je ada dalam stok sy.tq

    ReplyDelete
  24. Terima kasih Azie. Saya dah try. Mmg mjadi. Rangup.#ubat release stress

    ReplyDelete
  25. Assalam kak, sy nk tanya cawan tu besar mana? N blh x kalo gantikn minyak jagung dgn minyak masak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Guna cawan standard dijual di bakery shop. Lagi mudah. Boleh jer guna minyak masak.

      Delete
  26. Sis..mnta halal resepi yek

    ReplyDelete
  27. A'salam kak,nk tnya 1 per 4 cawan gula caster bersamaan dengan berapa gram ye?
    n sukatan cawan ape yg akak gunakan?cawan acorok ke?

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum kak azie..terima kasih banyak2 kerana berkongsi resepi ni..dan saya memang tercari2 cookies yg senang dah sedap...saya dah buat banyak kali...dan Alhamdulillah. .semuanya menjadi dan sangat sedap...anyway..syukran jazilan again...

    ReplyDelete
  29. Slm kak azie.bleh x kak azie convertkan sukatan cawan tu kpd gram?sy x reti nak pakai cwn mcm mane nak sukat bhn2 ni...kalau guna measuring spoon tu same x sukatan die?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Maaf saya tak boleh nak convert. Kalau saya buat sekali lagi, baru boleh. Guna cawan lah mudah dan cepat. Beli cawan standard di bakery shop bukan guna cawan di rumah.

      Delete
  30. Oic...kalau serbuk koko,serbuk koko mane yg mengancam?kak azie pakai serbuk koko ape utk rase seperti famos amos tu?

    ReplyDelete
  31. Ok tq kak azie..smlm try buat tp pakai serbuk koko biase...alhamdulillah mjadi tp byk terhangit...hehehe...kalau nak bg crunchy lg mcm mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Bila sejuk baru lagi rangup

      Delete
  32. Assalam, Puan Terima kasih resepi chicken pie mmg sedap anak saya suka

    ReplyDelete
  33. Assalam k.azie..nk tnye..masa masukkn bahan A tu kacau guna whisk pengacau telur tu ek? pastu lps masukkn tepung kacau guna spatula biase ke? knpe dlm gmba tu tunjuk masa masukkn tepung dan walnut & chocolate chip kacau guna whisk ek? lg 1 k.azie mmg xpkai mixer ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jer nak kacau dengan whisk ke atau spatula. Sama sahaja.

      Delete
  34. Salam. Akak, guna resepi ni mmg rangup betul ya biskut tu? X payah guna emplex kan? Saya jd risau sebab setiap kali buat choc chip cookies mesti tengah dia x rangup. Mohon akak balas ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya hanya bahan ikut resepi di atas sahaja. Cukup rangup dan sedap

      Delete
  35. Assalam k.azie, sy nk tny resepi dlm gambar tu k.azie mskkn dlm fridge dulu ke atau trs bakar

    ReplyDelete
  36. Assalam.Trimakasih sudi share resepi Kak Azie.Mmg sedap dan rangup.Saya dah cuba buat tadi.Anak sy mmg suka sgt..Semoga Kak Azie berjaya.Trimakasih

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum akak , kalau saya guna mixer boleh kan ? n kalau saya ganti walnut tu dgn kacang tanah boleh ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa nak guna mixer? Nnt over mixed. Guna spatula jer

      Delete
  38. salam...terima kasih berkongsi resepi..sy nak wat utk raya..he.. -lin-

    ReplyDelete
  39. Klu trlebih mixed ngn mixer,apa jd ek??

    ReplyDelete
  40. Aslmkm kak, terima kasih atas resepi ni..tp saya tak berapa faham yg adunan asal untuk 100 biji 1 cawan gula perang n 1 cawan gula kastor..kalau 2 bhan ni sya ubah, bahan2 yg lain still sukatan mcam yg akak bagi ataupn nk kna ubah jugak??tq

    silalah lawat blog sy ye..http://permatahatibidadariku.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Kalau 1/2 adunan, jumlah kedua dua gula adalah 3/4. Jadi kalau adunan penuh darab 2.

      Delete
  41. Akak, npe choc chip nya cair ek lps bakar..xsm mcm dlm gambar yg akak tunjk lps bakar tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Coklat chip tak sepatutnya cair. Cuba dapatkan brand yg bagus dan berkualiti.

      Delete
  42. akak , apa maksud sk and sb ?

    ReplyDelete
  43. kak azie !! sy tgh buat biskut ni gne resepi akak bg ni.. mmg menjadi la.. teruja plak.. sy dpt dlm 70 biji.. semangat ni start kul1230.. dlm kul3 bru siap 6x round.. seronok la.. terima kasih byk2 kak.. mmg sedap tau..

    ReplyDelete
  44. nampak sedap..tq sis atas resepi

    www.annur-shoppe.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. Salam sis, almond nib tu kena goreng tanpa minyak dulu ker?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya kacang kena bakar baru rangup.

      Delete
  46. Salam 19 ramadhan sis... sis nak minta resepi...sebab tiap tahun aku cube buat... asyik tak jadi... kuihnye tak rapuh n macam tak masak sangat... kecewa rase... so tahun nie nak cube resepi sis pulak...

    feell free visit my blog yea...

    http://yuyaisihat.blogspot.com/ & http://warneewarnii.blogspot.com/

    tq

    ReplyDelete
  47. Salam sis. Kenapa bila dah masak, time nak tanggalkan cookies dari loyang ia pecah ?

    ReplyDelete
  48. Salam.akk kalu ganti cream of tartar ngan cuka x de effect apa2 ker?puas cari x de...

    ReplyDelete
  49. nk tanye sikit..sy xpaham singkatan sb/sk tu:::??? contoh

    1/4 sk garam

    1/2 sb susu segar @ susu tepung

    1/2 sk vanilla extract

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sk sudu kecil dan sb sudu besar

      Delete
  50. Salalm kak azie.. Gula kastor ngn gula perang tuh kena blend smp halus ke? Sy pnah buat tp xblend, bskut jdik keras

    ReplyDelete
  51. Salam..sy dh try buat...bentuk dan rupa mmg dh jd..tp x rangup..adakah x cukup masak

    ReplyDelete
  52. tak perlu dah nak beli..buat sendiri je lebih jimat dan puas hati..

    Beli Produk Shaklee Secara Online Menggunakan Kad Kredit

    ReplyDelete
  53. Salam.

    Kak mintak copy resepi ya..nk buat kueh raya nim...mintak2 jd huhu...Selamat hari raya..:)

    TQ

    ReplyDelete
  54. Saya dah buat semalam. oh ! senangnya dan sedapnya !! Kuih raya tahun ini... TQ very much ! :)

    ReplyDelete
  55. Salam...sy otw tgh buat ni..skng smpn dl dlm pti sjuk..lg stgh jam bru bakar..xsbr nk tggu hasilnye :)

    ReplyDelete
  56. Assalamualaikum Kak Azie!
    Saya nak cuba resipi kak Azie ni esok. Harap2lah menjadi yea...sy nak buat stock kuih raya ni. Hehe.

    ReplyDelete
  57. Salam kak azie...terima kasih banyak2 kak sebab sudi share resepi biskut sedap ni..1st time Aida buat..alhamdulillah..menjadi elok n rangup..sedap mcm famos amos nyer kukis...semoga Allah merahmati hidup akak...=)

    ReplyDelete
  58. assalamualaikum, kalau tak letak cream of tartar tu tkpe ke?

    ReplyDelete
  59. Assalammualaikum, mohon share resepi nie sbb anak suka sangat.terima kasih.

    ReplyDelete
  60. salam kak Azie..fridge tu chiller atau peti beku?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.