Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Sunday, 13 January 2013

Seriously Super Delicious Vanilla Cupcakes










Seriously inilah Vanilla Butter Cake terbaik yang pernah saya hasilkan setakat ini. Saya akui yang saya sangat cerewet dalam bab kek mengekek ni. Kek ini amat menepati selera saya kerana ianya bukan sahaja gebu dan fluffy tetapi juga moist terutama selepas beberapa jam dikeluarkan dari oven.  Kek akan lebih lembab selepas ianya sejuk. Saya memang tak suka makan kek panas panas yang baru dikeluarkan dari oven. Puashati sangat sangat kerana dapat menghasilkan kek yang menpunyai tekstur yang halus dan gebu ini. Tak tipu, cuba tengok gambar gambar di bawah tu.



Sebagaimana saya menggemari Butter Cake, saya juga menyukai Vanilla Butter Cake yang kedua duanya sebenarnya tidak berbeza pun dari segi bahan yang digunakan. Cuma vanilla cake menggunakan vanilla extract yang lebih banyak. Kebetulan minggu ini ada tempahan Vanilla Butter Cupcake, jadi di samping untuk testing, saya sebenarnya dah tak sabar untuk menunggu hari jumaat untuk menikmati Vanilla Butter Cake. Jadi saya membancuh 1/2 adunan untuk kek ini. Walaupun setengah adunan, dapat juga 12 biji cupcakes yang gebu dan naik tinggi semasa dibakar di dalam oven.  







Sekejap sahaja menyediakan cupcake ini. Saya tidak membuat frosting kerana masih mempunyai lebihan frosting cream cheese yang sangat sedap baru baru ini. Bayangkan bangun pagi saya terus membuka peti untuk meratah frosting kerana sudah kehabisan roti. Hajat hati asalnya nak sapu frosting atas roti sebagai sarapan. Tapi bila roti tak ada, makan cream cheese gitu sahaja walaupun dalam hati terasa sangat bersalah kerana menternak lemak pagi pagi hari.  Jom lah kita layan resepi yang pasti menjadi a keeper recipe for Azie Kitchen ni....




Easy, Delicious Homemade Vanilla Cupcakes

Bahan bahan:
3/4 cawan  butter (6oz) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan all purpose flour (saya guna tepung gandum)
1/2 sk garam
1 3/4 cawan gula kaster (kurangkan sedikit)
3 sk vanilla (boleh lebihkan)
1 1/4 cawan susu (saya guna buttermilk) 
2 1/2 sk baking powder

Cara cara:
Panaskan oven pada suhu 170C. 

Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.

Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur sambil terus diputar.

Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.

Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.

Sejukkan dalam 15 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. Bila telah sejuk sepenuhnya, bolehlah dihias dengan frosting.




Perfect Vanilla Frosting

Bahan bahan:
3/4 cawan butter - lembut
2 pounds powdered sugar (dalam 8 cawan)
1/3 cawan susu
2 sk vanilla

Cara cara:
Putar butter pada kelajuan sederhana sehingga ringan.
Masukkan gula ising dan putar lagi.
Masukkan 1/3 cawan sus dan vanilla. Masukkan baki gula selebihnya dan susu. Sedia untuk digunakan.






46 comments:

  1. wah..gebu2 ;)
    mestiiii makan satu ..kena makan dua..lepas tu tiga lak..hihi ;)

    ReplyDelete
  2. kak zie..tgh mencuba kek yer..ni for ur bisnes ya?bagus sesekali cub resepi nikee yg tak gunakan buttermilk @ susu...senang nikee dah byk kali buat utk tempahan..senang,murah serta lazat..all the best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh ya. Nnt I ambik resepi ya. I yg letak buttermilk, resepi asal hanya susu

      Delete
    2. Nikee, mcm mana nak tengok resepi tu. bagi lah link

      Delete
  3. ALAI..BARU DPT MSG DR AKAK...AKAK TGK DLM BLOG TU SEMUA YG MUDAH KAK....CAYALAH..MOTTO BLOG NIKEE BUDGET DAN MUDAH..MMG JADI...SEBAB CUPCAKES TU MAIN LEBUR SAHAJA KAK..BUKAN STEP BY STEP...PAYAH NAK SIAP..LAA,IN FACT THIS MOST EASIERST KAK!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi cupcake sekarang semua dah mudah membuatnya. Terutama bila kemudahan dah ada. Bukan mcm dulu dulu

      Delete
  4. KAK ZIE DAH CUN CUPCAKES NI...NK YG NIKEE PUNYA DALAM IVILLAGE 50 BEST CUPCAKES RECIPES.CHK GOOGLES AKAK AKN DAPAT SEMUA CUPCAKES YG KEBANYAKKAN NIKEE DAH CUBA KAK..CUME TAKDER BLOG MASA TU..GOOD RESEPI FOR UR CAKE SELLING....

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am so happy with my latest recipe, cukup sedap tapi kalau nak belajar resepi lain, tak ada salahnya.

      Delete
  5. Azie, your cupcakes do look very moist and fluffy. I love it that the top is smooth. I usually have cracks on my cupcakes. I must try your recipe soon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PH, I am so happy with the final outcome of this cupcake. It has all the things that I am looking for a vanilla butter cake. Should try. No regret

      Delete
  6. I-VILLAGE CUPCAKES RESEPI MMG BEST AKAK CARI MAGNOLIA VANILLA CUPCAKES AND IVILLAGE NO REGRET SBB BYK CUPCAKES YG DAPAT TAU GOOD FOR BISNES KAK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohh tadi ada juga tengok Magnolia Butter Cake. Resepi lebih kurang jer. I mmg cari resepi yg banyak reviewer. Bila dah cuba OK, would rather stick to that unless ada perbezaan spt penggunaan bahan.

      Delete
  7. Hi Kak,

    Terima kasih pada comment mengenai rumput di laman.

    Saya cuba resipi cupcake ni semalam. Memang sedap sangat.

    Regards,
    Sally

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sally, lepas sehari lagi sedap pada saya. Rasa lagi moist

      Delete
  8. Salam kak azie, susu tu fresh milk ke susu lain? Baru nak belajar :)
    Silent reader
    May

    ReplyDelete
  9. Salam kak Azie, thanks for recipe. Sy dah try da. ada kawan ckp mcm bubuh cheese jer. Tapi saya ada masalah dengan papercup. kadang2 papercup akan tercabut dr kek la. Saya guna papercup mcm akak tu. Akak ada petua x??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,
      Susah juga tu kr saya tak pernah pula mengalami masalah spt itu. Elok jer melekat, spt dalam gambar tu

      Delete
  10. kak..nk tye,,cupcakes vanilla ni bole tahan berapa lama ea kalau dibiarkan dlm suhu bilik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya letak dalam bekas kek dan tutup 3-4 hari kat atas meja, ok jer

      Delete
    2. oh..tq kak..saye risau cupcakes yg sy buat ni basi..huhu *by the way..sedap giler resipi ni!

      Delete
  11. as salâm.
    kak, bunga ats frosting tư cmna bt? ada jual đh siap kê kt kdai?
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli siap jer. Kalau mahu, boleh buat sendiri

      Delete
  12. Salam..
    3/4 cawan butter tu agak2 brapa gram ye?
    Tq :)

    ReplyDelete
  13. Salam nak tanya,, utk frosting tu ,, powdered sugar tu memang kena 8 cawan ke? Klau kurang dia x jadi eh ?

    ReplyDelete
  14. Salam akak,

    dh try rcp ni mlm smalam....hasilnya mmg mmuaskan....klembutan nya mmg perfect dan rasa mmg sedap...sgt classic giteww :) tq sis

    ReplyDelete
  15. nak tanya..perfect vanilla frosting ni boleh simpan for few days tak?..and if we can keep it..is it in fridge or room temperature..tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekadar bberapa hari, saya biarkan jer dalam bekas di luar

      Delete
  16. Salam... kak, sy nk tny vanilla tu esen vanilla atau serbuk vanilla???

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah. confuse i.. serbuk or esen vanilla? nak buat nih..

      Delete
    2. Boleh guna apa sahaja. Vanila esen atau extract atau serbuk. Atau tak nak guna langsung pun ok. Saya guna extract

      Delete
  17. TQ Kak Azie...alhamdulillah kek yg sedap dan marveluss...saya suka resepi cupcake ni....rasanya mcm the best ever cupcake for me

    semalam try suka2 jer google for resepi cupcake....tgk resepi mcm senang jer...trus bersilat kat dapur...belum cuba tp siap buat double adunan hihihi....sume yg makan siap bertambah2 plak tu...even saya yg biasa kalo makan cuma seketul...siap bertambah makan tak muak sgt....definitely i will keep this recipe for next action...TQ sis.

    ReplyDelete
  18. kalau bake as cake for 8"..masa tu kena tambah ea?

    ReplyDelete
  19. salam. kak, kalau nak bake pkai loyang. masa tu fixed mcm tu or kena tambah?

    ReplyDelete
  20. vanilla essence or vanilla powder??? nak buat nih...

    ReplyDelete
  21. Salam. Akak. Sy try resepi yg akak bg ni. Tapi kan akak bila dia naik, dia jd pecah macam kuih apam tu. Kenapa erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, rasanya terlebih panas. Oven berbeza kepanasan wp suhu yg sama

      Delete
    2. Salam..akak..telur to nk kene asing kuning dia ke??

      Delete
    3. Wslm, kena baca resepi. kalau tak disebut kena asingkan, maknanya masuk sebiji sebiji

      Delete
  22. salam...kalu butter dgn planta ada beza x??3/4 cawan to..cawan besar mana ek???bru nk blaja...mtk tlg tnjuk ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, butter berbeza dengan majerin. Butter diperbuat dari tenusu. Saya guna saiz cawan standard. dah ada saiz 1 cawan, 1/2 cawan, 3/4 cawan dsb. Tinggal ambil cawan mana ikut sukatan diperlukan. Blh beli di kedai bakery.

      Delete
  23. salam kak...untuk satu adunan ni..brape cup leh dapat kalau guna cup size M?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy guna cup m dapat dlm 30 pcs sis. Berat satu cup dlm 30g.

      Delete
  24. Salam kak. Kalau separuh adunan ni. Mcm mana ye sukatannya. Mcm pening sikit sbb dlm cup.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.