Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Tuesday, 29 January 2013

Red Velvet Cupcake Untuk Tempahan Lagi








 
Selain Vanilla Cupcakes, tempahan juga diterima untuk Red Velvet Cupcakes. Kali ini, saya menggunakan resepi baru Red Velvet. Resepi ini adalah resepi ke4 Red Velvet Cake yang telah saya cuba. Perbezaan antara kesemuanya ialah   penggunaan butter atau minyak. Kali ini saya ingin mencuba resepi yang masih menggunakan minyak dari blog Diva Can Cook hasil gabungan 3 resepi terbaik yang telah pernah beliau cuba. Saya tertarik kerana resepi ini dikatakan sebagai "Masterpiece". Cara penyediaannya yang lebih simple malahan baking soda dan cuka tidak perlu disatukan sebelum dimasukkan ke dalam adunan. Boleh jer terus dimasukkan. Dengan cara ini, kerja kerja membasuh peralatan selepas memasak juga dapat dikurangkan. Maklumlah, kami tidak punya pembantu rumah. Selain itu, resepi ini juga menggunakan plain hot coffee di dalamnya yang tak pernah saya lihat dalam mana mana resepi Red Velvet yang telah saya temui setakat ini. 

Setakat ini, saya rasa resepi yang tiga ini adalah yang terbaik. Ambik sahaja mana mana satu yang disukai kerana semuanya sedap dan moist. Malahan saya rasa tak perlu lagi mencari resepi Red Velvet yang lain kerana kesemuanya hampir sama antara satu sama lain. Yang berbeza hanyalah sukatan dan cara penyediaannya.

Pada yang menggemari kek Red Velvet yang moist, pasti akan sukakan kek ini. Memang sangat moist. Tapi saya sendiri suka kek lembab yang sedang sedang sahaja. Bak kata Iwan dalam senikata lagunya, "Dia tidak cantik,  Mak, dia tidak lawa, Mak. Yang  sedang sedang saja. Yang penting dia setia". Apa apa pun selera masing masing berbeza, kan. Seramai lebih dari 300 orang yang telah mencuba resepi ini memberikan maklumbalas yang tersangat positif. Dikatakan sebagai the best ever Red Velvet cake dan sebagainya. Hatta ada yang menulis sebagai masterpiece recipe for Red Velvet cake. Haaa hebat sangat tu, Jika anda teruja, bolehlah cuba membuatnya sendiri.  Jom layan resepi di bawah dulu...




The Best, Easy and Moist Red Velvet Cake
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 cawan all purpose flour
1 sk baking soda
1 sk baking powder
1 sk garam
2 sb unsweetened cocoa powder
2 cawan gula kaster
1 cawan vegetable oil
2 biji telur
1 cawan buttermilk
2 sk vanilla extract
1-2 oz. red food coloring (guna 2 sb)
1 sk white distilled vinegar
½ cawan plain hot coffee (jangan skip)


Bahan bahan:
Panaskan oven pada 170C.

Di dalam mangkuk satukan tepung, baking soda, baking powder, cocoa powder dan garam. Ketepikan. 

Di dalam mixing bowl, gaul sebati gula dan minyak. Kemudian masukkan telur, buttermilk, vanilla dan pewarna. Putar sehingga sebati. Tuangkan coffee dan white vinegar.

Akhir sekali, masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan diputar sebati setiap kali memasukkannya.

Lenser minyak dan ayak tepung ke dalam 2 loyang. Tuangkan adunan sama banyak. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak. Jangan terlebih masak kerana ianya akan terus masak semasa menyejuk.

Sejukkan atas wire rack sebelum diletak frosting.

Nota:
Untuk cupcake, bakar selama 18-20 minit.


Cream Cheese Frosting

Bahan bahan:
2 (8 oz) packs cream cheese - lembut
¼ cawan susu atau lebih
1 stick butter - lembut (1/2 cawan atau 4 oz)
2 sk vanilla extract
4 cawan powdered sugar

Cara cara:
Satukan cream cheese, susu, butter dan vanilla extract. Putar sehingga sebati.

Masukkan separuh dari gula, kacau sebelum  dimasukkan baki gula.

Kacau sehingga smooth dan fluffy.



43 comments:

  1. Pernah try dah Red Velvet Diva's ni. Memang sedap sangat (Y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih atas perkongsian maklumat. Ianya boleh dijadikan testimoni pada pembaca lain yang ingin mencuba resepi ini

      Delete
  2. Nampak sgt moist,kaedahnya pun lain dr rcp biasa yg sy jumpa.Bleh try jg versi ni.Terima kasih ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama sama. Boleh cuba utk dilihat sendiri kelainannya. All the best

      Delete
  3. Assalamualaikum,

    Nampak best ni. I have to try this recipe weekend ni. I've tried your red velvet cake recipe before and it was so delicious.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Kek ini sgt moist. Bolehlah cuba.

      Delete
  4. Azie, this would be perfect for Chinese New Year. Anything merah-merah very good :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's true. The colour is so bright. My friend has ordered RV cupcakes to be given as present for CNY next week

      Delete
  5. perghhh..wajib try ni kak azie!! thnx for sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina, mmg sgt moist. Nnt cubalah ya

      Delete
  6. nampak sedap je...cemane rasa red velvet ni...tak pernah rasa pun...tengok je....hihi...boleh try nanti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. RV mmg sedap. Ala ala kek coklat juga

      Delete
  7. RV tanpa cream cheese hilang seri & nikmatnya, betul tak Kak Azie??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek RV ni sangat moist, saya makan begitu sahaja pun terasa sangat sedap

      Delete
  8. baru je nk pi beli brg...terbantut plak...sbb tgk ingredients ade yg saya xbrp knal... buttermilk tu camne? hot plain coffee tu kita bancuh coffee dlu la kan? guna nescafe boleh x? stick butter tu camne rupa? hehe.. byk soklan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buttermilk tu boleh dibuat sendiri. Masukkan 1 sudu besar cuka atau jus lemon ke dalam cawan dan tuang susu segar hingga cukup secawan. Kacau dan biarkan selama 10 minit. Boleh juga gunakan nescafe, Masukkan satu sudu kecil nescafe.1 stick butter sama dg 1/2 cawan atau 4 oz

      Delete
    2. ooo yeke...baru je balik membeli...seb baik kedai buka lg...buttermilk tu sy bli 250g je...xperasan plak 1cwn...boleh tambah yg buat sendiri tu la nnt... kena pergi kedai cari susu segar plak..seb baik available kat kedai runcit...

      esok nk blk kg boleh la bg mak mertua rasa...hihi.... frosting tu boley simpan x? nk mkn baru pipe kan...?

      Delete
    3. salam kak...saya dah buat... sugar powder tu gula aisingkan..ke sy silap ek buat frosting...frosting tu manis sgt... itupun saya letak 3cup..kebetulan plak aising ckop2 tuk 3 cup..but still manis...

      Delete
    4. Ya gula ising. Gula oleh letak sikit sikit dan rasakan kemanisannya. Cream cheese guna 8 oz ke

      Delete
  9. a'ah..8oz...sama ngan 225gm la kan?

    kak... nnt nk try buat sekali lagi... nak prepare 1/2 cwn hot plain coffee tu cam na? coffee 1sk jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak agak jer spaya ada rasa coffee

      Delete
  10. tak faham stick butter macammana rupa..butter yang biasa ke? selalunya brand apa?

    ReplyDelete
  11. macammana rupa buttermilk..selalunya brand apa? macam buttercup biasa ke?

    ReplyDelete
  12. nak tanya. purpose flour tu bukan tepung gandum biasa ea? purpose flour yg cmmne ea ? maaf, newbie dlm baking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan. Boleh beli di kedai kedai bakery. Boleh juga buat sendiri. Atau boleh jer guna tepung gandum. Ini yang saya copy dari blog sahabat saya.
      All purpose flour (tepung serbaguna)

      Bahan2nya:
      1 cawan tepung gandum
      2 sb tepung kek (superfine)

      Cara2 membuatnya:
      1.Satukan tepung gandum bersama tepung kek. Gaul rata.
      2. Ayakkan 3 kali. Sedia untuk digunakan.

      Delete
  13. kak sedapnya nampak cupcake ni. birthday pon dah nak dekat. boleh lah buat nanti. hehe. by the way, kalau akak suka travel, jom visit page saya :) selamat berkenalan

    ReplyDelete
  14. minyak sayur yg mcm mn ya...n buttermilk cam mn 2...nak try buat la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minyak sayur mcm minyak jagung ke. Buttermilk pun ada dijual di kedai Bakery. Atau boleh buat sendiri dengan memasukkan 1 sudu besar jus lemon atau cuka atau cider vinegar ke dalam cawan. Kemudian tuangkan susu segar. Kacau dan biarkan seketika dalam 5 minit ke. Bolehlah diguna

      Delete
  15. vanilla extract mn nak dpt,,,bentuk dia cam na..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat kedai bakery, semua ada. Cuba cari di Baguss ke. Kalau tak ada, boleh jer guna esen vanilla.

      Delete
  16. salam kak..akak ada ambil tempahan kek RV ke..? boleh tak drop msg kt email sy..hdyhrazali@gmail.com

    ReplyDelete
  17. Salam... Akak nk tnyr utk wt cream cheese frosting utk rv.. Ade guna susu kn? Susu ape ye? Susu cair ke susu segar? N 1 lg, powdered sugar is a gula aising kn?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur,
      Kami guna susu segar dan gula ising

      Delete
  18. agak2 dpat brape biji cupcake ni ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam, utk cupcake paper besar macam ni dapat dalam 20 biji

      Delete
    2. da try,so moist cume merah sgt je..stgh sk da ok kot warna gna base oil..anyway thnks 4 the recipe..try visit here tq http://stayreward.com/index.php?share=19760

      Delete
  19. Replies
    1. Satukan 1 cawan susu segar dengan 1 sudu besar cuka atau jus lemon. Kacau dan biarkan seketika. Sedia untuk digunakan

      Delete
  20. kalau kek buat dua loyang boleh tak kek tu dipotong lg utk jadi 4 lapis. mudah tak agaknya nak potong sebab kek ni moist.

    ReplyDelete
  21. Assalam k.azie, resepi ni mmg wajib gune white distilled vinegar ke..klu xgune xpe ke

    ReplyDelete
  22. Assalam kak. Sukatan ni agak2 boleh guna berapa biji cupcake? Let say sy pakai 2oz paper cup. Utk cream cheese frosting, boleh guna whipped cream ganti susu ke?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.