Iklan

Iklan Nuffnang

23 Oct 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake






Wah seronok ada doktor dalam rumah yang minat memasak ni. Sementara menunggu keputusan tempat untuk membuat housemanship, Nana banyak menolong saya di dapur. Mengikut perancangannya, Nana akan kembali ke Egypt untuk menjalani housemanship selama 1 tahun sebelum ke Ireland. Itulah usaha yang sedang diambil sekarang. Semoga semuanya berjalan mengikut apa yang dirancang. Balik di rumah hari ini, tengok Nana dibantu Juita dan Boy sedang menyediakan Cotton Soft Japanese Cheesecake yang memang saya dah lama teringin nak membuatnya tapi asyik ditangguh tangguh sehingga ke hari ini. Resepi pun dah lama tersimpan.






Dah lah hari ini first day saya masuk office selepas hampir 2 minggu bercuti kerana menghadiri majlis graduasi Nana, masuk pula dengan kepala bengung bengang dek selsema, kena pulak masuk meeting dari pagi sampai ke petang. Banyak pulak kejadian yang saya perlu pendam sahaja di hati tapi kerana bila hala tuju sudah pasti, segala mainan hidup ini tidak ada erti dan tidak memberi impak pada saya. Semuanya hanya untuk Allah. Haaa gitulah Azie cara nak menangani stress yang veeery the unnecessary....

Berbalik pada resepi ini, Nana mengambilnya dari blog Hana Memories yang diambil dari blog Alma. Saya pulak sebelum ini menyalin resepi dari blog Alma. Tapi apa apa pun tak penting lah kerana perkongsian ilmu ni mestilah ikhlas, barulah dapat ganjaran pahala dari Allah. Bahagian orang orang yang terdahulu sudah pasti ada. Tapi mana mana yang saya tahu sumber resepi, saya akan tulisnya di sini sebagai penghargaan. Menurut Nana, dia pernah membuat kek ini semasa di Alexandria.

Hah? Apa rasa kek ini? Ohh speechless.... so so marvellous.  Nana dan Juita sambil makan sambil cakap, "Mama, sedap ni". Saya yang nak menguruskan badan pun, makan lepas satu satu sehingga habis 1 potong yang agak lumayan tu. Memang sedap, seolah mencair dalam mulut tanpa perlu dikunyah. Serius tak tipu ni, lembut bak sutera perasaan bila memakannya. Kalau tak percaya, cuba buat sendiri atau boleh juga tempah dari doktor saya. Aduhaai lah Cotton Soft Cheesecake, kenapalah sedap sangat ni. Tak tertahan ni, rasa nak makan 1 atau 2 potong lagi. Jom lah layan resepi dulu...  





Cotton Soft Japanese Cheesecake
Oleh: Azie Kitchen


Bahan-bahan

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek/tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.





Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.

Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath).







63 comments:

  1. slm Kak Azie...lama QH xsinggah ke sini...

    teruja utk mlihat kek yg sgt lembut n gebuss tu...nti QH nk try jugak la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, lama QH tak singgah. I selalu jer masuk blog QH tapi tak sempat bagi salam. Sebab setiap kali masuk mesti ternganga mulut melihatkan gambar gambar kat blog QH yang lagi cantik sekarang, dg props yg nampak menarik sangat sangat. Masuk klik nuffnang jer

      Delete
  2. salam Azie..
    best kan ada doc yg rajin di dapur mesti banyak lagi menu yg sedang menanti giliran utk di cuba kan, mmg confem sedap cotton cheese kek ni akak pun mcm nak buat lagi tak puas makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor, dia banyak memasak dan membuat kek sendiri semasa di Alex. Di sana bukan ada masakan Malaysia. Jadi lebih banyak memasak sendiri

      Delete
  3. Azie, that is one perfect Cotton Soft Japanese Cheesecake! Haih...mine not very successful but after seeing yours, I must really try again :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PH, the most important thing is the taste. I love this kind of cheesy cake as compared to American cheesecake.

      Delete
  4. Salam kak azie...nk tnya skit,teknik waterbath tu mcm mn?sy budak baru blajar...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bakar secara air diisi dalam loyang besar. Air panas tau. Kenudian masukkan loyang kuih tu di dalamnya. Bakarlah sehingga masak

      Delete
    2. Kalo xpki kaedah waterbath..bakar style biase..blh jd ke xblh ye?

      Delete
    3. Kalau pakai ovan elektrik tu boleh ke letak air, x shot ye.

      Delete
  5. Salam, sy dah pernah cuba resepi ni, tapi dia jd kurang gebu..keknya jd agak mampat. rasa2 apa sebabnya ya? TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Shar,

      Bagaimana dg putih telur? Adakah dipukul sampai bertanduk? Dah banyak kali Nana memggunakan resepi ini, OK jer hasilnya. Cbs sekali lagi, Insya Allah pasti menjadi

      Delete
  6. salam kak,
    kalau nak tmbah cream cheese jadi 500grm bleh x?susu and butter kena tmbh jgk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak tambah, kenalah gandakan bahan lain juga

      Delete
  7. assalamualaikum kak azie.
    kalau x guna bekas siaz 8 inci x pe kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Tapi kalau guna besar, kek lebih nipis dan masa membakar lebih pendek. Begitu juga sebaliknya. Kena adjust

      Delete
  8. Sedapnya, terus rasa nk terbang ke kedai kek dan cari bahan.

    ReplyDelete
  9. Saya try buat harini.Putih telur dah dibuat bertanduk.Tapi lepas bakar putih telurnya mcm mendap di bawah.Bolehlah makan tapi tak gebu.Kenapa ye?Sedih saya buat 2 adunan..Bila campur bhn A dan bhn B adakah dikacau cara kaup balik atau guna mixer?Rahmah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau terlebih kacau memang akan mendap kerana telur putih akan kembali mencair. Kacau secara kaup balik sahaja pun boleh

      Delete
  10. Nak tumpang tanya suhu 160 tu suhu bawah atau sebaliknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana mana reswpi jika tak disebut, adalah merujuk kpd biasa. Api atas dan bawah

      Delete
  11. assalamulaikum...
    hai kak...nak tanye sy dh cube rasepi nie tp mb baru nak belaja wat cheesecake,,,npe ye kat atasnye jadi,,,lembut n gebu tp bahagian bawahlebih kurang 1-1.5 cm dr bawah mcm bantat..2 -3 kali cube still x jadi..frust sbb suka cheesecake...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...
    kak.. nak tanya. Kek nie, kalau nak deco, deco ap yang ngam dengan rasa die??

    ReplyDelete
  13. Salam....saya dah mencuba banyak kali resepi ni memang terbaik...lembut...sedap....terima kasih sbb share....saya mintak izin copy kt blog ye...

    ReplyDelete
  14. Ermm...sedapnya..aritu try yg slice cheese...kali ni nk try buat guna cream cheese ni plk...
    Terima kasih sharing..

    Jemput ke blog http://duamasa.blogspot.com utk produk shaklee..

    ReplyDelete
  15. Salam sis..telur kuning tu harus di pukul kembang seperti telur pitih or macamana? Bila bahan A & B di campur guna kaup balik sahaja kan.

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Kak Azie, terima kasih berkongsi resepi. Saya suka sangat follow blog k.azie semua resepi sedap. Banyak yang saya dah try semua tak mengecewakan. Cuma kek ni aja yg ada masa okay ada masa merekah tapi rasa still sedap. Apa yang tak kena pun tak pasti. alhamdulillah pelanggan tak cerewet, asalkan rasanya sedap.

    Jemput singgah ke blog saya ya http://rayyanshopz.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Assalam akak..sy silent reader blog akak selama nie.sy dh cuba byk resepi kek/kuih dr resepi2 akak..sumenyer menjadi.mlm nie plak sy buat japanese cotton cheese cake.gebu+sedap sgt3x.ank2 sy pun suka kek nie sbb xmanis sgt.sy mohon share resepi nie kat fb sy yer akak..halalkn yer akak

    ReplyDelete
  18. Salam kak. Nk ty kalau bakar tu memang krna baluy dgn aluminum foil ker? Kalau tak kek tu akan jd mcm mana yer. Tq

    ReplyDelete
  19. Assalamua'laikum.. Tq kk kek kali nie mnjd..lembut n moist giler..

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum. Sya nk tanya kek ni memang x prlu baking powderke? Beli tpg superfine yg colour pink or oren?

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum sy nk mntk izin amik resepi kt sini. Mntk halalkan ye- suzila (petaling jaya)

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum sy nk mntk izin amik resepi kt sini. Mntk halalkan ye- suzila (petaling jaya)

    ReplyDelete
  23. hurmmmm..yummy...wajib cuba nih!

    jom bw ke tempat saya pula http://danishdamiadaris.blogspot.con

    ReplyDelete
  24. Terima kasih kak azie for sharing this recipe,sblm ni hanis slu amk recipe kak azie n semuanya menjadi dan sdp, terima kasih ya kak azie sb bg recipe yg lengkap tnpa skip mn2 bhn..sblm ni hanis memang x pndi sgt memasak almaklum la ada kakak n my mum, after married my hb lbh sk mkn kt rumah so dr situ la sya knl kak azie, thanks kak azie apa jua resepi akk semua nya menjadi, sb resepi akklah my hb puji sya dh pndi memasak...now nk try kek ni pulak..hope menjadi ...akk klu blh nk request resepi sekut marshmallow coklat chip, so far i cr stkt ni mcm x berkenan nk resepi dr akk jg...plss

    ReplyDelete
  25. dah lama nak cuba kek ni..terima kasih kak azie saya share resepi ya tq..

    ReplyDelete
  26. asslm..kak azie blh tak tepung kek/tepung superfine tukar tepung gandum dn letak bikarbornat untuk naik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh juga. Tapi kandungan teping kek dengan tepung gandum berbeza. Tepung kek ada diletakkan ada diletakkan teping jagung. Kalau tak silap lah. Cuba google

      Delete
  27. kak azie,kalau gune tepung gandum boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tepung kek dan tepung gandum mengandungj bahan yang berbeza.

      Delete
  28. assalamualaikum azie..klu tepung kek 2 sy tukar dgn tepung naik sendiri bole x?teringin nk buat tp tpung 2 je yg ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dua tepung tu tak sama. Tapi bolehlah cuba

      Delete
  29. Kalau guna tepung gandum mcm mne sukatan dia ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resepi ini tak ada guna tepung gandum.

      Delete
  30. Salam. Sy nak tanya. Baru nak cuba2 bljr :) Akk guna cream cheese jenis apa ya?

    ReplyDelete
  31. Salam kak azie..nk tnye la..sy bru try wat kek ni..tp xnaik lngsng..tgi dia sma watu takat msuk dlm loyang tu..isk...sy pki tpung superfine..bkn tpung kek..npe x naik ye..tp sy perasan dlm resepi ni mmg xpki serbuk penaik ke? Cmne kek org len jd naik kembng cntik ye?telur putih sy wat dh smpi bertanduk dh..tp hasilnye xnaik pn kek tu..mane silapnye ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Puan tak ikut resepi. Itu sebab tak jadi

      Delete
  32. Salam akak. Terima kasih untuk resepinya. Alhamdulillah kek cantik dan rasa pun sedap.

    Fifi(miri,sarawak)

    ReplyDelete
  33. kalau pakai tepung naik sendiri boleh x?

    ReplyDelete
  34. assalam kak..terima kasih resepi yg terbaik ni..alhamdulillah mnjadi resepi sy walaupun kukus je..next time sy nk buat waterbath pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya buat kukus tak jadi.. tak naik langsung.. sedihnya laahaiii... ��

      Delete
  35. salam k.azie,kek ni klu kukus menjadi x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Saya belum pernah kukus. Saya ikut resepi

      Delete
  36. Aslmalikm Saya tak faham mcamaner bakar secara waterbath tu BM bole Kak azie jelaskan

    ReplyDelete
  37. salam....k.zie guna oven elektrik ker?
    x shot ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua orang guna oven elektrik. Kenapa pulak mesti shot?

      Delete
  38. bestnyerrrr..t.kasih share resepi..nnt nk cube

    ReplyDelete
  39. Salam k.azie,sy dh cuba buat, naik cantik sgt keknya, tp 10 mnt terakhir tu tetiba merekah pulak dah..adoi sadis..but still fluffy laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Merekah kr api yg terlebih panas

      Delete
    2. ok, thanks sis..nampaknya kena repeat nih..

      Delete
  40. asslamualaikm kak.. sy syuhada.. sy baru nk try buat kek ni..tp klu x guna jus lemon blh x..ke xsedap kalau xletak jus lemon?hehe sbb lemon xde kt rmh..nk beli lemon kne pegi bandar la dlu..hehehe..

    ReplyDelete
  41. oishhh gebus nya...wajib try ni

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.