Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Tuesday, 23 October 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake






Wah seronok ada doktor dalam rumah yang minat memasak ni. Sementara menunggu keputusan tempat untuk membuat housemanship, Nana banyak menolong saya di dapur. Mengikut perancangannya, Nana akan kembali ke Egypt untuk menjalani housemanship selama 1 tahun sebelum ke Ireland. Itulah usaha yang sedang diambil sekarang. Semoga semuanya berjalan mengikut apa yang dirancang. Balik di rumah hari ini, tengok Nana dibantu Juita dan Boy sedang menyediakan Cotton Soft Japanese Cheesecake yang memang saya dah lama teringin nak membuatnya tapi asyik ditangguh tangguh sehingga ke hari ini. Resepi pun dah lama tersimpan.






Dah lah hari ini first day saya masuk office selepas hampir 2 minggu bercuti kerana menghadiri majlis graduasi Nana, masuk pula dengan kepala bengung bengang dek selsema, kena pulak masuk meeting dari pagi sampai ke petang. Banyak pulak kejadian yang saya perlu pendam sahaja di hati tapi kerana bila hala tuju sudah pasti, segala mainan hidup ini tidak ada erti dan tidak memberi impak pada saya. Semuanya hanya untuk Allah. Haaa gitulah Azie cara nak menangani stress yang veeery the unnecessary....

Berbalik pada resepi ini, Nana mengambilnya dari blog Hana Memories yang diambil dari blog Alma. Saya pulak sebelum ini menyalin resepi dari blog Alma. Tapi apa apa pun tak penting lah kerana perkongsian ilmu ni mestilah ikhlas, barulah dapat ganjaran pahala dari Allah. Bahagian orang orang yang terdahulu sudah pasti ada. Tapi mana mana yang saya tahu sumber resepi, saya akan tulisnya di sini sebagai penghargaan. Menurut Nana, dia pernah membuat kek ini semasa di Alexandria.

Hah? Apa rasa kek ini? Ohh speechless.... so so marvellous.  Nana dan Juita sambil makan sambil cakap, "Mama, sedap ni". Saya yang nak menguruskan badan pun, makan lepas satu satu sehingga habis 1 potong yang agak lumayan tu. Memang sedap, seolah mencair dalam mulut tanpa perlu dikunyah. Serius tak tipu ni, lembut bak sutera perasaan bila memakannya. Kalau tak percaya, cuba buat sendiri atau boleh juga tempah dari doktor saya. Aduhaai lah Cotton Soft Cheesecake, kenapalah sedap sangat ni. Tak tertahan ni, rasa nak makan 1 atau 2 potong lagi. Jom lah layan resepi dulu...  





Cotton Soft Japanese Cheesecake
Oleh: Azie Kitchen


Bahan-bahan

Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek/tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan cream cheese dan gaul hingga sebati.





Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.

Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath).







29 comments:

Qasey Honey said...

slm Kak Azie...lama QH xsinggah ke sini...

teruja utk mlihat kek yg sgt lembut n gebuss tu...nti QH nk try jugak la...

Azie said...

Betul tu, lama QH tak singgah. I selalu jer masuk blog QH tapi tak sempat bagi salam. Sebab setiap kali masuk mesti ternganga mulut melihatkan gambar gambar kat blog QH yang lagi cantik sekarang, dg props yg nampak menarik sangat sangat. Masuk klik nuffnang jer

Bicara Kak Noor said...

salam Azie..
best kan ada doc yg rajin di dapur mesti banyak lagi menu yg sedang menanti giliran utk di cuba kan, mmg confem sedap cotton cheese kek ni akak pun mcm nak buat lagi tak puas makan..

Phong Hong said...

Azie, that is one perfect Cotton Soft Japanese Cheesecake! Haih...mine not very successful but after seeing yours, I must really try again :)

Azie said...

Kak Noor, dia banyak memasak dan membuat kek sendiri semasa di Alex. Di sana bukan ada masakan Malaysia. Jadi lebih banyak memasak sendiri

Azie said...

PH, the most important thing is the taste. I love this kind of cheesy cake as compared to American cheesecake.

Anonymous said...

Salam kak azie...nk tnya skit,teknik waterbath tu mcm mn?sy budak baru blajar...hehe

Azie said...

Bakar secara air diisi dalam loyang besar. Air panas tau. Kenudian masukkan loyang kuih tu di dalamnya. Bakarlah sehingga masak

shar shakiera said...

Salam, sy dah pernah cuba resepi ni, tapi dia jd kurang gebu..keknya jd agak mampat. rasa2 apa sebabnya ya? TQ :)

Azie said...

Wslm Shar,

Bagaimana dg putih telur? Adakah dipukul sampai bertanduk? Dah banyak kali Nana memggunakan resepi ini, OK jer hasilnya. Cbs sekali lagi, Insya Allah pasti menjadi

Norhidayu Abdull Rashid said...

salam kak,
kalau nak tmbah cream cheese jadi 500grm bleh x?susu and butter kena tmbh jgk ke?

Azie said...

Kalau nak tambah, kenalah gandakan bahan lain juga

bakalpendakwah :D said...

assalamualaikum kak azie.
kalau x guna bekas siaz 8 inci x pe kan? :)

Azie said...

Boleh. Tapi kalau guna besar, kek lebih nipis dan masa membakar lebih pendek. Begitu juga sebaliknya. Kena adjust

Anisah Abd Rahman said...

Sedapnya, terus rasa nk terbang ke kedai kek dan cari bahan.

halwa bakery said...

Saya try buat harini.Putih telur dah dibuat bertanduk.Tapi lepas bakar putih telurnya mcm mendap di bawah.Bolehlah makan tapi tak gebu.Kenapa ye?Sedih saya buat 2 adunan..Bila campur bhn A dan bhn B adakah dikacau cara kaup balik atau guna mixer?Rahmah

Azie said...

Kalau terlebih kacau memang akan mendap kerana telur putih akan kembali mencair. Kacau secara kaup balik sahaja pun boleh

Ann Kimpuan said...

Nak tumpang tanya suhu 160 tu suhu bawah atau sebaliknya.

Azie said...

Mana mana reswpi jika tak disebut, adalah merujuk kpd biasa. Api atas dan bawah

Nik Norliza Shaari said...

assalamulaikum...
hai kak...nak tanye sy dh cube rasepi nie tp mb baru nak belaja wat cheesecake,,,npe ye kat atasnye jadi,,,lembut n gebu tp bahagian bawahlebih kurang 1-1.5 cm dr bawah mcm bantat..2 -3 kali cube still x jadi..frust sbb suka cheesecake...

SailorJupiter said...

Assalamualaikum...
kak.. nak tanya. Kek nie, kalau nak deco, deco ap yang ngam dengan rasa die??

Cekgu Maz said...

Salam....saya dah mencuba banyak kali resepi ni memang terbaik...lembut...sedap....terima kasih sbb share....saya mintak izin copy kt blog ye...

cik dila said...

Ermm...sedapnya..aritu try yg slice cheese...kali ni nk try buat guna cream cheese ni plk...
Terima kasih sharing..

Jemput ke blog http://duamasa.blogspot.com utk produk shaklee..

rosnani ghani said...

Salam sis..telur kuning tu harus di pukul kembang seperti telur pitih or macamana? Bila bahan A & B di campur guna kaup balik sahaja kan.

Deliciouzz HomeMade said...

Assalamualaikum Kak Azie, terima kasih berkongsi resepi. Saya suka sangat follow blog k.azie semua resepi sedap. Banyak yang saya dah try semua tak mengecewakan. Cuma kek ni aja yg ada masa okay ada masa merekah tapi rasa still sedap. Apa yang tak kena pun tak pasti. alhamdulillah pelanggan tak cerewet, asalkan rasanya sedap.

Jemput singgah ke blog saya ya http://rayyanshopz.blogspot.com

haizie abd hamid said...

Assalam akak..sy silent reader blog akak selama nie.sy dh cuba byk resepi kek/kuih dr resepi2 akak..sumenyer menjadi.mlm nie plak sy buat japanese cotton cheese cake.gebu+sedap sgt3x.ank2 sy pun suka kek nie sbb xmanis sgt.sy mohon share resepi nie kat fb sy yer akak..halalkn yer akak

sue haila said...

Terliur plak..

Vitamin Terbaik said...

Salam kak. Nk ty kalau bakar tu memang krna baluy dgn aluminum foil ker? Kalau tak kek tu akan jd mcm mana yer. Tq

Siti said...

Assalamua'laikum.. Tq kk kek kali nie mnjd..lembut n moist giler..