Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Pajeri Nenas

Pajeri Nenas

Sebelum ini saya ada beli 1 biji nenas untuk dibuat gulai lemak ikan masin dengan nenas. Masih ada baki lagi setengah biji. Jadi saya fikir ada baik nya jika dimasak pajeri nenas jer. Tambahan pula, dah lama saya tak membuatnya.  

Saya belajar membuat pajeri nenas yang sedap dari Kak Halimah, rakan sekerja yang dipanggil Kak Limah jer. Dulu selalu juga dia bawa ke pejabat pajeri nenas, sedap diratah begitu sahaja. Rasa manis kerana nenas diperap dengan gula dulu sekejap.

Pajeri nenas ini saya gandingkan dengan Ikan Cencaru Sumbat Sambal dan Udang Goreng garam kunyit sebagai hidangan tengahari. Makan dengan nasi putih panas panas, memang sedap sangat.

Jom kita layan resepi yang saya belajar dari Kak Limah.  Layan...
  Pajeri Nenas
Pajeri Nenas
Oleh: Azie Kitchen

Bahan A
1 biji nenas, potong kecil (perap dg sedikit gula)
Santan secukupnya
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa  
Udang hidup

Bahan B – bahan kisar
1 inci halia
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering 

Bahan C
Kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
3 sudu besar rempah kari

Cara cara
Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis hingga wangi. (Bawang bawang boleh juga dihiris jika mahu terasa bawang dalam kuah). 

Pajeri Nenas


Masukkan rempah kari yang digaul dengan air. Goreng hingga garing.




Masukkan udang hidup dan masakkan sebentar.

Pajeri Nenas

Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.  Masukkan nenas yang telah dicelur terlebih dahulu. Akhir sekali, masukkan kerisik.



Pajeri Nenas

Masak hingga kuah pekat dan naik minyak. 


Pajeri Nenas

Selamat Menjamu Selera



Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

33 ulasan for "Pajeri Nenas"

  1. santan letak masa bila kak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masukkan santan selepas udang iaitu sebelum dimasukkan nenas celur

      Padam
    2. Nenas celur tu mksudnye apa kak zie??

      Padam
    3. Assalam sis...tenkiunso much share resepi nie..td buat...cik suami puji...five stars katenye...smpai 3x tambah nasik mlam nie...hehehe...sronok sgt..ilang penat masak ....

      Padam
    4. Terima kasih sngt kak azie...sy selalu guna resepi akak and alhamdulillah menjadi...teruskan berkongsi resepi ye kak! harap halalkan mane yg sy ambil ye...indirectly learning experiences nihh...

      Padam
  2. Celur tu bermakna kita didihkan air dan masukkan nenas. Kacau seketika dan tos.

    BalasPadam
  3. Terima kasih kak azie berkongsi resipi. Sya mmg sll rujuk resipi kak azie. Alhamdulillah hubby N ank2 pun suke.

    BalasPadam
  4. Kak Azie guna rempah kari ayam atau ikan?

    BalasPadam
  5. Ok boleh cuba, semu bahan ada ! Tq Azie

    BalasPadam
  6. Saya baru berjinak2 nak masak2 ni...mmg kalau google resepi mesti taip nama azie kat belakang...supaya dpt cari dr blog...so far semua yg sy cuba semu sedap....suke2...

    BalasPadam
  7. Sy first time masak pajeri nenas... Lebihan nenas mask lemak dgn ikan kering tempohari... Tq sis share resepi... Sedappp.. Mudahnya

    BalasPadam
  8. Sy nak ucap terima kasih kerana boleh dikatakn setiap kali nak masak.. sy akan refer blog aziejaya nie... pendek kata... blog ni bnyk menyelamtkan perkhwinan saya.... tqvm!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Semoga rumahtangga kekal dan aman damai sehingga ke jannah

      Padam
  9. Sye bru nk buat esk..nk tnye kak azie,cili boh mmg xletak
    Ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak letak. Tapi kalau nak letak pun boleh. Macam orang buat kari, jika suka pedas ada orang tambah cili kisar juga

      Padam
  10. Baru nak try ni..moga2 jadi..

    BalasPadam
  11. Saya dah cuba beberapa kali resepi ni kak Azie, memang sedap dan senang nak buat. Thanks :)

    BalasPadam
  12. Sedap http://goo.gl/OyMhgx

    BalasPadam
  13. Mmg campur udang basah ye

    BalasPadam
  14. K azie guna rempah kari ayam atau ikan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ayam atau daging. Saya pun nak buat pajeri nenas raya ni utk makan dg nasi minyak. Insya Allah

      Padam
  15. Terima kasih byk2 sbb kongsi resepi. Spnjg bln puasa resepi2 msak brbuka byk sy refer sini.

    BalasPadam
  16. Tq kak azie...mmg nk try esk...suka sangat...

    BalasPadam
  17. tq kak azie . mmg sllu refer resepi kak azie . tp sy xletak udang basah @ udang kering lah . sbb apa yg ada je saya masuk . tq v much . ��

    BalasPadam
  18. Tksh k azie ats sumbangan resepi..byk membantu

    BalasPadam
  19. Tq kak sllu jd bahan rujukan saya.. xpnh mengecewakan.

    BalasPadam
  20. Alhamdulilahh.... Sy gne nenas sarawak yg blom masak... Sedap .. Tekstur ,Rupa sama mcm kak azie masak...

    BalasPadam
  21. assalam k.zie..mohon halalkn nk msk pajeri nanas guna resepi akak hri ni..tqvm smoga brtmbh rzeki..

    BalasPadam
  22. Askum k.azie..cara pilih nenas yg sesuai mcm mn.nns ada byk jns kan.muda ke masak ke sedang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Saya pilih yg sedang2. Kalau terlalu masak, lembik. Kalau terlalu muda masam. Kalau tak masak sangat, blh tabur gula dan biarkan seketika

      Padam
  23. kak, nenas ni memang perlu dicelur ke...kalau xcelur kurang sedap ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak celur pun OK. Tapi bila celur kurang sikit rasa masam dan cepat lembut.

      Padam