Iklan Nuffnang

4 Dec 2011

Kuih Butir Nangka




Saya memang menggemari kuih butir nangka. Kalau di bulan puasa, saya pasti membelinya sebagai juadah berbuka puasa untuk saya sendiri. Hubby dan anak anak tak berapa menggemarinya. Kalau berbuka memang saya suka kuih yang berkuah atau lembab lembab sikit. Kalau dulu dulu, kuih ini dibeli di restoran Hasan di USJ...

Jom kita tengok kuih butir nangka yang saya buat pagi ini. Sangat cepat dan mudah menyediakannya. 





Kuih Butir Nangka
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan kuah
Santan pekat
2 helai daun pandan -  disimpul
Gula dan garam – secukup rasa
1/2 sudu kecil Halba

Cara memasak:
Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Saya masukkan juga lebihan air daun pandan tadi ke dalam kuah.  Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api…


Bahan-bahan biji nangka:
1 cawan tepung beras pulut
Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
Pewarna hijau 
Sedikit air kapur
Garam

Cara membuat:
Sebelum menguli, panaskan dahulu air  di dalam periuk (air separuh periuk). Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.

Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.

Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula).  Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.

Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air. Bolehlah angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.


antara bahan diperlukan

bancuh doh

hingga doh tak  melekat di tangan


bentukkan spt biji nangka

biji nangka timbul selepas masak

ceduk dan masukkan dalam air suam dulu


masukkan halba garam dan gula ke dalam santan yg dimasak

bila menggelegak, masukkan biji nangka



16 comments:

  1. Lamo doh tok make kuih ni...sedapnyo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. DuRa, saya suka beli kuih ni di bulan puasa. Saya suka kuih yang basah basah dan lembab

      Delete
  2. kt pasar keramat KL tk dop doh ore jual butir nako ni...alohh laa...susoh weh nk make...

    ReplyDelete
  3. Akak, xpayah letakair ye dlm santan tu?

    ReplyDelete
  4. Salam k azie. Sy nk tanya ap function halba tu erk? Sy budak baru belajar.. Hehe,,😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memberi rasa yang tersendiri. Itu resepi ori. Kalau tak nak letak pun, tak apa. Tapi tak ada lah rasa butir nangka asli

      Delete
  5. Nk buat la ptg ni. Buat berbuka puasa... Tq share resepi ye.. :-)

    ReplyDelete
  6. Sy tgh cuba rsepi ni...hrap2 mnjadi, tq sia for sharing ^_^

    ReplyDelete
  7. Bubur ni rasa manis atau rasa kuah mcm kuah ketupat sotong trg,lemak masin?xprnah mkn tp mcm best n nk try buat.. ada gak resepi yg ltk halia+halba ni

    ReplyDelete
  8. Sedapnya mak aiii. Nak try buat la.

    ReplyDelete
  9. makasih bebanyak kak azie. resepi2 kak azie membantu sangat sy dlm melakukan tugasan kuliah. harap kak azie halalkan sy merujuk dan mencopy resepi kak azie :)

    ReplyDelete
  10. Aslm...k.azie....bulan puasa ni nk ucapkan selamat berpuasa kpd k.azie...mohon halalkan segala resepi k.azie yg sya share.....moga k.azie diberkati selalu....
    Sya juga nk ucap tima kasih kpd k.azie sb sblm ni sya dh try resepi kek buah lain...tp x berapa mnjadi....last2 jumpa resepi k.azie dn syukur sgt....ia jadi dgn baik....mohon halalkan ye sb sya terjual kek tu kt kwn2 dn mereka kata sedap.....lalu sya terbuat biz kek buah lembab tuu.....hihi....tqvm....moga pahalanya mengalir till jannnah...sya azhani

    .

    ReplyDelete
  11. Assalam kak azie.. saya nk tnya pasal pinggan... pinggan akak guna corak daun2 tu brand apa....sukee😁😁

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum.. kak Azie.. mohon copy ye resipi ini untuk assignment.. terima kasih ..:)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.