Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Sunday, 25 December 2011

Gulai Kawah Daging Kambing Aqiqah








Saya belajar cara memasak gulai kawah daging kambing semasa kenduri majlis aqiqah  cucu saudara yang terbaharu pada cuti hari krismas.  Saya balik kali ini memang semata mata untuk majlis aqiqah ini kerana Aween sangat suka makan daging kambing.

Gulai Kawah Daging Kambing

Bahan bahan
Daging kambing
Mmbam nyior
Santan
Bawang merah
Bawang putih
Lengkuas
Halia
Rempah ketumbar
Rempah gulai kawah
Gula melaka
Asam jawa
Garam, gula
Kerisik kelapa

Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris.  Tumis bahan hiris hingga garing dan masukkan rempah gulai kawah.  Dimasak lama lama dan biar betul betul garing. 

Masukkan kesemua daging, mumban nyior dan rempah yang ditumis dan masakkan hingga daging empuk.  Masukkan santan dan kacau hingga santan masak. Masukkan garam, gula, air asam jawa dan akhir sekali kerisik kelapa. Sesuaikan rasa dan kepekatannya.  Siapppp ...


inilah mumban nyior

rendam dengan air

daging digaul dan dicuci dengan tepung gandum

campur mumban dan daging

masukkan rempah yang ditumis dan gaul rata

jerang atas dapur

bila daging empuk, masukkan santan

masukkan bawang merah

tuang gula, garam, gula melaka dan air asam jawa

akhir sekali kerisik kelapa

siap dan sedap dimakan panas panas


9 comments:

  1. sedapnye lahai gulai kawah !!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura, I pun tgh rindukan gulai kawah juga ni. Gulai kawah Kelantan

      Delete
  2. nak2 plk yg dicampur ngn lemak2 tuh.. huwaaaaaa nangis !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduish terbaeek lah. Nangis kolesterol

      Delete
  3. sedapnya.. nak cuba buat malam ni tapi sy tak ada mumban nyior, harap2lah sedap juga nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada mumban nyior, lagi sedap dan terasa manisnya

      Delete
  4. sedap molek.....buley tera nih...kak dio terrr....kalu wat dale koli biaso xleh kow? hihi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.