Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Saturday, 29 October 2011

Kuih Cek Mek Molek






Bangun pagi pagi hari sabtu, saya terus ke dapur.  Berkobar kobar nak mengerjakan ubi stellor (ubi keledek lah weh) yang dibawa abang saya dari Kelantan.  Nak buat kuih Cek Mek Molek lah.  Kuih Cek Mek Molek adalah kuih yang biasa dibuat semasa saya kecil dahulu. Maklum bahan bahannya mudah. Kadang kadang arwah my father tanam sendiri jer ubi keledek tu. Kuih ini kalau di kampung saya, bukan saja dimakan sebagai hidangan petang tetapi juga sebagai kuih untuk sarapan pagi.






Setiap kali balik Kelantan, saya memang tak lupa untuk membeli satu bag ubi keledek kerana harganya teramat murah berbanding dengan di KL. Jadi macam macam kuih yang menggunakan keledek saya ajar pembantu rumah untuk membuatnya. Selain cek mek molek, boleh juga digoreng sebagai kaki ayam. Keledek dipotong kecil dan panjang seperti jari telunjuk dengan tepung beras, ala seperti menggoreng pisang tu ... Atau boleh juga dibuat sayuran dengan pucuk manis ke. Hmmm sedap tu. atau ubi keledek direbus dan dimakan gitu saja sebagai sarapan. Pendek kata macam macam boleh buat lah dengan ubi keledek ni.

Jom kita layan resepi dan gambar gambar nya ...




Kuih Cek Mek Molek

Bahan bahan
Ubi keledek oren
Tepung gandum
Sedikit gula


Cara cara:
Rebus ubi sampai empuk. Lenyekkan.

Ubi yang telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum. Agak agak lah kelembutan adunannya. Kalau terlebih gandum, adunan menjadi keras.  

Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur. 

Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng. 

Angkat bila kekuningan. Awas gula panas, jadi berhati hati jika makan kuih cek mek molek semasa panas panas.


Ubi dipotong potong sebab terlalu besar


Direbus hingga empuk


Sejukkan dulu


Buangkan lah kulitnya


Tumbuk ubi rebus tadi


Dah siap ditumbuk



Gaulkan dengan tepung gandum


Adunan dah siap


Bentukkan kuih cek mek molek


Masukkan sesudu gula


Adunan siap dibentukkan


Tunggu untuk digoreng


Goreng dengan api perlahan


tadaa siappp


Lihat air gula di dalamnya



6 comments:

  1. Tq for sharing..dah buat mlm td..mmg sedap..lama x buat cek mek molek ni..tp cek mek yg saya buat jd gemok2..hehe

    iburianaonlineshop.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Baru try ni ... tgh menggoreng.. tq 4 sharing..1st time buat cek mek.. biasa buat kuih keria.

    ReplyDelete
  3. tq sbb share resepi...mmg tgh cari..mengidam ni..sblh penang ni xde jual..kenala buat sendiri..hehe..izinkan sy share pic n resepi di fb sy ye..gmbar gula kuar dr kueh tu mmg menggiurkan

    ReplyDelete
  4. rindu kat mak bila tgk kuih ni ... nk buat sndri xjdi2 lg ..

    ReplyDelete
  5. klo simpan dalam peti sejuk adunan tu boleh ke?masam x adunan tu ye..

    ReplyDelete
  6. smooth jer tengok kak Azie buat, saya ni terkial2 masih belum menjadi setakat ni. baru jer beli keledek tadi, tu yang belek2 entry keledek akak ni. btw thanks for sharing all the recipes :D

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.