Iklan

Ruang Iklan Untuk Disewa

Ruang Iklan Untuk Disewa

Iklan Nuffnang

Sunday, 4 September 2011

Kuah Kacang dengan Daging





Kuah Kacang ini saya belajar dari Kak Kamariah, yang ketika itu bekerja di klinik tempat saya bekerja selepas merasa kuah kacang yang sangat sedap yang dibawa oleh Kak Kama dalam satu majlis pot luck di pejabat. Saya meminta Kak Kama memberikan resepi dengan sukatannya sekali bagi memastikan rasa nya hampir sama dengan kuah kacang yang disediakan oleh Kak Kama. Kata Kak Kama, kuah kacang mesti mempunyai rasa manis sedikit, barulah ada kick. Sejak itu, resepi inilah yang menjadi resepi Kuah Kacang keluarga saya sejak berpuluh tahun lalu.






Kuah kacang ini disediakan Nana untuk majlis meraikan kawan kawannya yang datang beraya di rumah. Saya memang sangat puashati dengan resepi ini dan Insya Allah ianya akan kekal sebagai resepi pilihan saya dalam menyediakan kuah kacang. 

Jom semak resepi di bawah ini....




Kuah Kacang dengan Daging Azie Kitchen

Bahan bahan
1 ekor ayam/daging - ayam digril seketika/daging direbus
1/2 kg kacang tanah - goreng dan blend kasar
1 gelas air asam jawa - dari 1 kepal asam jawa
3/4 cawan gula pasir
1 keping gula Melaka
2 sudu besar garam
3/4 cawan minyak mazola

Bahan kisar:
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
1 cawan cili kisar

Cara cara:
Kacang tanah digoreng tanpa minyak dan ditumbuk sederhana. Jangan kisar terlalu hancur. 

Tumis bahan kisar sehingga wangi dengan minyak mazola, setelah wangi masukkan cili giling, goreng lagi hingga garing. 

Masukkan ayam yang digril atau jika daging, direbus terlebih dahulu sehingga empuk. Masukkan sedikit air, air asam jawa, gula, gula Melaka, garam dan masak sehingga mendidih dan sedikit pekat.

Akhir sekali, masukkan kacang tanah dan terus dimasak dengan api perlahan supaya kuah kacang tahan lama. Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Kuah kacang mesti ada rasa manis, baru sedap. Jika kurang manis, tambah gula sedikit demi sedikit.

Bolehlah angkat dan dihidangkan dengan nasi impit dan hirisan timun serta bawang. 

Nota:
Boleh masukkan dalam bekas berrtutup kecil dan simpan dalam freezer untuk kegunaan akan datang. 


14 comments:

  1. salam,
    kalu kita gunakan daging/ayam hancur ramly brand tu leh ke? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya guna daging yang dipotng kecil lebih sedap dari guna daging hancur. Barulah rasa daging ala ala sate gitu.

      Delete
  2. OHH..nanpak sedap. Boleh lah buat kuah kacang ni pada Idul Adha nanti. Terima kasih puan kerana sudi berkongsi resepi.

    ReplyDelete
  3. Terima kasih puan..sy amek resepi ni tlg ma sy masak..haha

    ReplyDelete
  4. Terima kasih mak cik azie,sy amek resepi ni utk tlg ma sy raya aidul adha ni..
    Faz smile^~^

    ReplyDelete
  5. Salam puan
    hidangan yang puan berikan ni
    anggaran untuk berapa cucuk satay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Maaf sb tak pasti pulak. Saya tak buat satay cucuk

      Delete
  6. Salam....resepi ni xguna santan ke

    ReplyDelete
  7. A ah..tak guna santan ke puan? Yg biasa tgok mak sy masak letak santan

    ReplyDelete
  8. Terima kasih kak azie.resipi yang ,udah dan sedap.marvellous!!!

    ReplyDelete
  9. nak try lah resipi ni utk pot luck raya kat ofis this Thursday... excited!

    ReplyDelete
  10. ha'a..mak saya biasa letak santan tp 3-4 jam kt atas dapur..kena masak lama katanya..nak try resepi ni pulak..Nampak lebih mudah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak lama supaya kuah tahan lama. Rasanya tidak memberi apa apa perbezaan dr segi keenakan dan rasa.

      Delete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.