Iklan Nuffnang

Iklan

Revenue Hits

19 Ogo 2011

Extra Moist and Buttery Butter Cake







Plain butter adalah resepi kegemaran saya sejak dari dulu lagi. Saya tidak berapa gemar kek yang pelbagai rasa atau diletak dengan pelbagai topping atau frsoting. Resepi ini saya salin dan translate dari website omputih semasa mencari cari resepi butter cake dalam google. Tapi saya dah tak jumpa source nya, maklum masa menyalin lupa nak salin sekali sumbernya. Apa apa pun, rasa kek ini memang sedap dan sangat sangat moist...


Jom kita semak resepi dulu....





Extra Moist and Buttery Butter Cake
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
210 gm self raising flour
200 gm gula kaster
250 gm butter
5 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla 

Ayak tepung dan ketepikan. Putar mentega dan gula sehingga gebu dan kembang. Masukkan  telur satu persatu sambil terus diputar rata. Masukkan esen vanilla dan gaul rata. 

Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan digaul sebati. Tuangkan adunan ke dalam loyang saiz 9 inci yang telah dilapik dan dilenser. 

Bakar pada suhu 180C  selama 20-25 minit atau sehingga masak. Kek ini sangat yummy, simple dan moist.

Nota:
Jika guna tepung gandum, tambahkan 1 sudu kecil baking powder.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.