Iklan Nuffnang

Iklan

1 Ogo 2015

Mee Hoon Goreng Yang Sangatlah Sedap Nyer






Sejak mendaftar di kolej, ini adalah kali kedua Juita balik di cuti hujung minggu. Juita meminta saya menyediakan Mee Hoon Goreng untuk makan malam. Sebenarnya sesiapa pun boleh menyediakan mee hoon goreng, tapi ada yang mee hoon nya sangat sedap berbanding dengan yang lain. Maknanya tidak semua orang boleh menyediakan mee hoon goreng yang sedap. Jadi saya pun bertanya lah dengan pak cik google kot ada tips untuk menghasilkan mee hoon goreng yang sedap. Lalu ditunjukkan satu entri mee hoon goreng yang sangat sedap di SINI. Saya pun menyemak resepi yang diberi. Ooh lebih kurang sahaja dengan cara saya menyediakan mee hoon goreng. Yang berbeza adalah  bawang besar hiris yang ditumis yang dikatakan menghasilkan mee hoon goreng yang enak. Saya pun tanpa berlengah terus merujuk pada resepi yang dikongsi.





Saya memasukkan juga sotong tapi rasa saya, kalau tak dimasukkan apa apa pun sedap juga kerana adanya rasa ikan bilis tumbuk di dalam perencahnya. Nana biasa membuat mee hoon goreng dengan dimasukkan ikan bilis yang ditumbuk. Saya memang suka sesuatu yang rasanya simple. Tapi kalau tak diletak sotong, saya suka kalau dipecahkan beberapa biji telur ke dalam mee hoon. Memang telur tak dapat dipisahkan dengan mee hoon goreng saya. Kali ini, saya tak masukkan telur kerana telah ada sotong dan ada pulak ikan bilis tumbuk. Selain itu, sayur pilihan saya kalau untuk mee hoon adalah kubis dan karot, berbeza dengan mee goreng yang menggunakan sayur sawi. Kalau ada, sedikit cendawan telinga kera. Ala ala sayur yang digunakan dalam Singapore Mee hoon  saya di SINI. Tapi apa apa pun mee hoon goreng saya kali ini memang sangat sedap. Dalam nak berdiet, 3 kali saya menambahnya.

Jom layan resepi Mee Hoon Goreng yang mudah dan sangatlah sedap nyer...




Mee Hoon Goreng Sedap
Oleh: Azie Kitchen

Bahan Bahan:
1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk sotong atau udang
1 mangkuk karot - hiris memanjang
1 mangkuk kubis
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak

Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 genggam ikan bilis - direndam

Bahan Hiasan:
Bawang goreng
Daun sup
Cili merah

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.

Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.

Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak.

Setelah terbit minyak, masukkan karot dan sedikit air lagi untuk melembutkan karot. Agak agak karot lembut, bolehlah dimasukkan sotong dan kacau rata seketika sahaja kerana tidak mahu sotong terlalu masak ketika ini.

Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit.

Akhir sekali, masukkan pula sayur kubis. Setelah sayur lembut, bolehlah tutup api. Tabur dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan.

70 ulasan:

  1. as salam kak, mulanya saya agak hairan kenapa banyak visitor dari blog akk ke blog saya, bila saya perhati dan baca entri akk ni, barulah saya faham yg akk kongsikan resepi bihun grg di blog saya..:) terima kasih kak kongsikan link blog saya.Sebenarnya selama ni, saya banyak ikut resepi dari blog akk termasuklah yg terbaru time raya saya buat rendang daging..semuanya sedap dan menjadi, saya memang percayakan resepi dr blog akk..:)salam perkenalan kak..terima kasih sekali lagi:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Btol...akak ni x kdkut ilmu....die trnkn secret recipe....sstgh blogger ade yg rhsiakan bhn tuk jdkn mskan lbh sdp....akak ni bg je semua...ble bt tu mnjadi....org puji sdp even 1st time buat...hehe...tq k.azie

      Padam
  2. Thanks sharing resipi sedap.

    BalasPadam
  3. Salam...dah byk resepi yg saya cuba dari blog puan dan alhamdulillah semuanya sedap...terbaru daging masak hitam...mmg mudah tapi hasilnya mmg sedap...

    BalasPadam
  4. Salam kak azie, boleh sy tau akak guna cili kisar yg dijual da siap blend atau blend sendiri cili kering?
    Berkenaan dgn ukuran mangkuk, byk resepi akak guna mangkuk tp sebenarnya 1 mangkuk bersamaan dgn apa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Lebih sedap cili kering yabg dikisar sendiri. Tidak jadi masalah nk guna sayur atau sotong sebanyak mana pun. Tak nak guna mangkuk, boleh jer digengam. Kalau nak banyak sayur tambahlah sebanyak mana pun. Biasanya mangkuk adalah mangkuk yg diguna untuk makan bubur di rumah.

      Padam
    2. nak lagi sedap guna ikan bilis ker udang kering kak zie?

      Padam
  5. Mihun goreng yg perencahnya diletak ikan bilis mmg sedap! Nnt boleh try letak bawang besar masa tumis pula 😄

    BalasPadam
  6. Best resipi ni. Husband n adik suka!

    BalasPadam
  7. salam aunty, kalau nak tambah telur waktu bial sesuai masukkan ye? thank you :)

    Athiyah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanpa telur lagi sedap. Boleh jer buat telur dadar guling dan hiris. Tabur masa dihidangkan.

      Padam
  8. salam perkenalan kak azie..saya ingin mencuba resepi ini..terima kasih berkongsi resepi.

    BalasPadam
  9. Salam Azie..saya klu nak masa biasanya akan rujuk pd blog Azie..Alhamdulillah menjadi..Terima kasih krn sudi berkongsi ilmu..Semuga bertambah keberkatannya..kak jas

    BalasPadam
  10. Wah nampak sedap..xsbr nk try this resipi

    BalasPadam
  11. Esok nk try la.. Sebelum nie saya ikut resepi bergerdil..memng jadi..

    BalasPadam
  12. Suke ikut resepi kak azie...semuanya menjadi hehe

    BalasPadam
  13. Salam kak azie. Sy suka resepi kak azie. Tq atas perkongsian

    BalasPadam
  14. Sy buat berniaga la ikut resipi akak ni..tetima kasih kak atas perkongsian..semoga makin murah rezeki akak sekeluarga.Amin

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau masak sedap macam ni, pasti ramai pelanggan yang akan singgah berulang kali. Sangat sedap

      Padam
  15. Assalamualaikum kak azie... mmg sdp bihun yg resepi akak bagi ni. Sy suka dgn sgala resepi dari kak azie. Buka je google byak resepi dr org lain, tp last2 dari Azie Kitchen jgk yg mnjadi pilihan sya. Tq kak azie harap kak xakan bhenti dr mencurahkan resepi kpd kami...

    BalasPadam
  16. Assalamualaikum kak azie... mmg sdp bihun yg resepi akak bagi ni. Sy suka dgn sgala resepi dari kak azie. Buka je google byak resepi dr org lain, tp last2 dari Azie Kitchen jgk yg mnjadi pilihan sya. Tq kak azie harap kak xakan bhenti dr mencurahkan resepi kpd kami...

    BalasPadam
  17. Assalam k.azie nk tnye sbngkus bihun yg akk gna bpe gram??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pasti pulak. Biasa ya bungkusan mee hoon yg dijual di kedai jer

      Padam
  18. Salam...pn sya dh mencuba resepi pn...hb puji sdp, sblm ni sya mmg failed bab memasak now wth your recipe dh blh msk n slu dpt pujian...thAnks pn azie....sedap n sya doakn pn dilimpahkn rezeki yg melimpah2 amin

    BalasPadam
  19. saya dah try. sedap sangat2! sebelum ni buat bihun mmg failed je, x sedap. tq share resepi 😊😊😊😊

    BalasPadam
  20. Sy pon dh try..mmg sgt sedap...husband pon suke...thanks pn azie for sharing..

    BalasPadam
  21. Kebanyakkan resepi yg paling sy suka dr blog sis semuanya sedap2...alhamdulillah...terima kasih berkongsi dgn kami...

    BalasPadam
  22. Tq Kak Azie..resepi bihun gireng, bihun sup, cupcake vanila..ish banyakla hasil yang nmg menjdi dan sedap belajar daripada blog akak ni.
    Skrg kalau rasa nak masak apa2 jengah blog akak dulu :)

    BalasPadam
  23. saya lelaki yg suka memasak...senang rupa2nya senang jer masak meehon ni....hehehehe

    BalasPadam
  24. Assalammualaikum kak azie...terima kasih share resepi ni. Saya dah cuba mmg sedap.cuma menderhaka sikit tambah udang..hehe.mak mertua mkn bertambah.sukanyaaa

    BalasPadam
  25. Salam kak.. nk cuba resepi akk ni.. halalkan ya.. terima kasih

    BalasPadam
  26. Balasan
    1. Saya dah cuba bnyk masakan dari resipi2 kak azie...dan setiap kali masak pasti suami saya akan puji....terima kasih atas perkongsian resipi

      Padam
  27. Nk try resepi bihun k.azie .. utk juadah berbuka arini.. hehe tq k.azie share resepi..

    BalasPadam
  28. Terima kasih atas segala resepi yg azie buat...semuanya menjadi...akak mmg peminat setia blog azie..

    BalasPadam
  29. Terima kasih..kak azie saya memang follow resepi akak....pasti sedap dan menjadi..

    BalasPadam
  30. Terima kasih kak azie resipi bihun goreng kak azie jd sebutan tetamu yg berkunjung hari raya ke rumah saya..

    BalasPadam
  31. Balasan
    1. Tak pedas sebab hanya 3 sudu besar cili jer. Tp tgk juga jenis cili. Ada cili yang pedas.

      Padam
  32. Meme jjadi belako resipi kak azie ni...sdp plk tu..

    BalasPadam
  33. Balasan
    1. Dear kena tgk full web version. Ada di bhgn bawah sekali. Follow sekali facebook Azie Kitchen Blog.

      Padam
  34. Sye dah cuba sgt sedap tapi guna udang kering...

    BalasPadam
  35. assalam kak azie..alhamdulillah semua resepi sy try ikut resepi akak mmg mnjadi,,terima kasih kak.cuma bab bee hoon letak ikan bilis ni..sy slalu gagal.hanyir..ikan bilis tu kene rendam dlu dan kene tumis smpi naik minyak ye kak??perlu goreng dlu ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak hanyir sebab kita masak lama sementara menunggu cili benar benar masak. Ikan bilis rendam dulu

      Padam
  36. Bangun 3 pagi...rasa nak makan meehoon..google..jumpa blog akak...terus masak..terus makan...alhamdulillah...sy jarang masak meehoon pedas sbb husb and anak2 suka meehoon putih...tp kali ni mmg terbaikkkkkk...alhamdulillah...terima kasih utk ilmu nya....

    BalasPadam
  37. Assalamu'alaikum...
    Ikan bilis tu... kalau tak yah rendam dulu boleh kew kk? Just cuci2 bilas cam tu je...?

    BalasPadam
  38. Hihi...rupa2nyer ramai yg sdg study nk buat bihun grg ya.. saya pun msh belajar.. terima ksh k.azie.. semoga beroleh pahala drNya... semoga k.azie tetap sihat utk post segala resepi..

    BalasPadam
  39. kak azie kalau terlajak pedas kami nk undur cana eh 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cili kering memang berbeza kepedasannya. Utk mengimbangi kepedasan, kena tambahkan manis samada gula atau kicap manis.

      Padam
  40. Mmg sedap2 belaka resepi yg akk kongsikan.. berbangga bila dpt masak, mohon saya share ye.. 🙏🏻

    BalasPadam
  41. Saya memang tak pandai memasak langsung. Family tak bagi masuk dapur memasak(dimanjakan sangat). Even basuh pinggan pun tak.Tapi sejak-sejak dah kahwin ni, blog Kak Azie la yang saya rujuk hari2. Thanks sangat2 kak. Nasib baik la ada blog akak ni. Sangat senang nak ikut arahan. Tak keliru langsung. Suami selalu blog walking kat blog Kak Azie pilih masakan nak suruh saya try. Saya doakan rezeki dan rahmat selalu mengelilingi Kak Azie dan keluarga. Thank sgt2 kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samala sblm kawin mmg xpnh masuk ke dapur utk memasak.. dan rs xberminat lgsg.. selepas berkahwin dan duduk di rumah sendiri rsnya kebanyakkan masakkan sy rujuk resipi dr kak azie.. dah sebati.. kalau pergi blog walking org lain mmg xbrp nk fhm.. hibi.. terima kasih kak azie

      Padam
  42. Suka sgt resepi dr blog akak...mudah, sedap n menjadi...thanks a lot.. 😊

    BalasPadam
  43. Saya juga dah cuba beberapa resepi dari blog aziejaya ni dan berjaya hasilkan makanan yg sedap utk family...terima kasih....

    BalasPadam
  44. Teringat kisah hari kantin sekolah dlm tahun 95. waktu tu setiap murid kena bawak makanan utk dikongsikan di dalam kelas.. saya yg berkeluarga besar dgn pendapatan ayah yg kecil hanya tahu order saja supaya dibuatkan sesuatu untuk dibawa nnti..

    sedih pulak bila teringat semula pengorbanan seorang ibu.... mmg arwah mak waktu tu surirumah mana ada duit yg lebih apatah lagi ada 7 anak bersekolah..

    jd disediakannya untuk saya meehun goreng kosong sahaja hanya ada tauge dan sawi berencahkan ikan bilis yg dikisar halus tanpa mengeluh dan mengomel.

    Alhamdulillah berkat keikhlasannya memasakkan untuk saya tanpa merungut walau sedikitpun kawan2 tak henti2 memuji kesedapan meehun goreng arwah ibu saya..

    Hanya Allah shj yg mampu balas semua jasa pengorbanan arwah mak dan ayah.. ��

    BalasPadam
  45. Mohon share ye kak.. Baru nak try masak ni.. Doakan semoga menjadi.. :)
    Pn Yus

    BalasPadam
  46. Cuba resipi mihun goreng kak azie.. alhamdulillah menjadi.. husband suka, sampai tambah 3 kali. Moga Allah balas ilmu kak beri. Tq.

    BalasPadam
  47. Salam kak Azie..resepi bihun goreng putih ada tak hi hi. Tksh banyak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Cuba mee hoon daun limau purut. Sedap.

      Padam
  48. Ada buku rsepi aziekitchen tak..Saya nk beli

    BalasPadam
  49. Xpernah mengecewakan..resepi kak azie dr dlu sy ikut..Alhamdulillah jd..thanks la

    BalasPadam
  50. Tq kak azie. Sy pun sll rujuk blog kak azie utk resepi. Memang tip top hasilnya.

    BalasPadam
  51. Tq ats tunjuk ajaq nmpk menarik igt nk tryla mspotluck kat opis nnti tq na smoge akk dmurahkan rezeki amin

    BalasPadam

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.