Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Kuih Lompang Sedap Resepi II



Kuih Lompang Sedap


Saya memang tak merancang langsung untuk membuat kuih lompang hari ini. Sebaliknya saya meminta hubby membeli kelapa parut untuk dibuat Kuih Bom berinti Kacang Hijau. Selepas menyiram pokok pokok sekeliling rumah, memberi ikan ikan makan, saya mula ke dapur untuk menyediakan Inti Kacang Hijau. Inti ini hanya menggunakan 1/2 cawan kelapa parut sahaja. Tapi selepas dilihat masih ada baki sedikit kelapa parut, rasa sayang pulak kalau tak dibuat apa apa. Saya memang tak suka membazir, rasa sayang sekali. Lagi pulak, saya masih belum bersarapan kerana hubby bersama geng ETHICA, Alumni Kolej  Ketiga ke Pekan untuk menjayakan satu program amal bersama ahli ETHICA yang memerlukan semangat dan sokongan. Seperti yang saya tulis sebelum ini, saya ada menyalin beberapa resepi Kuih Lompang. Jadi kali ini, saya menggunakan pula resepi ke2 yang diambil dari blog Ruhayu



Kuih Lompang Sedap

Saya lebih menyukai resepi ini yang tekstur kuihnya agak lembik semasa di angkat dari pengukus. Lagipun saya yang tak sabar untuk menunggu ianya sejuk untuk dimakan sebagai sarapan. Kemanisannya pun sangat bersesuaian dengan selera saya. Tapi setelah diletakkan kelapa parut, telah betul betul sejuk, kelembutan Kuih Lompang ini telah menjadi sangat OK. OK bagi saya lah. Saya hanya membuat 1/2 adunan, dapatlah 15 biji. Kalau ada yang nak rujuk resepi yang saya guna sebelum ini  boleh klik di SINI. Lagi berwarna warni dibuatnya. Tapi kali ini, saya hanya menggunakan Pandan Paste sahaja. 

Jom kita salin resepinya. Perbezaannya ialah adunan ini tidak langsung menggunakan tepung gandum. Jadi mungkin lebih sesuai untuk saya yang mengalami masalah allergik tahap maksimum pada tepung gandum. Jom layaaann....


Kuih Lompang Sedap

Kuih Lompang Resepi II

Bahan bahan:

Bahan A:
2 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan

Bahan B:
2 cawan tepung beras
1 sudu teh kapur makan
2 cawan air 
Sedikit pandan paste

Bahan C:
100 gram kelapa parut (campurkan sedikit garam dan kukus)

Cara cara:
Masak dahulu bahan A hingga gula larut. Biarkan sejuk. Sementara itu panaskan air dalam periuk pengukus.

Satu dan kacau Bahan B di dalam mangkuk. Kemudian tuang bahan A ke dalam mangkuk tadi. Kacau sehingga sebati. 

Tapis dan bahagikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan. Sedia untuk masukkan dalam mangkuk kuih lompang yang telah dilumur minyak. 

Isi penuh hingga bibir mangkuk kuih. Kukus selama 20 minit. Tuang dalam acuan hanya sebelum dikukus untuk mengelak adunan dari mendap. Sebelum diangkat, saya buka tutup pengukus dan kukus tanpa penutup selama beberapa minit untuk mengeringkan air di permukaan.



Kuih Lompang Sedap



Sedia untuk dihidang dan diletakkan kelapa parut seperti bahan C.

ps: rahsia untuk menghasilkan kuih lompang yang cantik. Air kapur hendaklah ditapis. Semasa mengisi adunan ke dalam mangkuk sila isi penuh hingga paras bibir mangkuk kuih lompang.


Kuih Lompang Sedap



Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

8 ulasan for "Kuih Lompang Sedap Resepi II"

  1. salam Azie, singgah petang kesini utk testing lompang tu macam sedap je, akak suka ni kalau kuih yg ada kelapa parut, lompang ke, apam ke mmg selera sangt kalau makan

    BalasPadam
  2. saya kena cuba buat...minta resepi ye kak azie :-)

    BalasPadam
  3. banyak kali saya ikut resipi puan azie ni..alhamdulillah semua menjadi. ringkas dan sedap.. maaf ya,saya amik tanpa minta izin dulu.harap di halalkan ^^,

    :: zaza

    BalasPadam
  4. nampak sedap..nak cuba buat untuk berbuka nanti..:)

    BalasPadam
  5. assalamualaikum azie,
    kalau saya tak suka kapur makan boleh tak gantikan dgn bahan lain.

    BalasPadam
  6. Kerap kali saya mencuba resepi puan..mohon dihalalkan ilmu.tq

    BalasPadam
  7. Terima kasih halalkn ilmu....nak cuba buat

    BalasPadam
  8. Assalamualaikum..terima kasih kak azie.ats pengkongsian ilmu..alhamdulillah menjadi..semoga murah rezeki akak.
    **eija**

    BalasPadam