Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Bersahur Dengan Nasi Goreng Cina dan Sotong Goreng Kunyit





Pagi tadi saya menyediakan nasi goreng cina dengan sotong goreng kunyit untuk hidangan bersahur. Sebelum tidur saya telah pun mengeluarkan sotong dari freezer dan dibiarkan sahaja defrost sendiri di luar. Bangun tidur jer saya terus ke dapur. Dalam berbelah bahagi, saya terus mengeluarkan nasi putih dari rice cooker. Saya tak pasti kalau hendak menghidangkan nasi putih dengan sotong goreng kunyit atau menyediakan nasi goreng dengan diletakkan sotong di dalamnya atau kedua duanya digoreng. Hmmm memang susahkan nak memikirkan hidangan sahur ni ya....

Percaturan saya berbaloi kerana nasi goreng saya habis dengan anak saya makan menambah nambah. Itu yang membuatkan saya seronok. Nasi goreng cina menggunakan rencah Seri Aji ni amat mudah disediakan. Cuma panaskan minyak, masukkan kacang panjang hiris dan pecahkan telur. Kemudian masukkan nasi dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan rencah Nasi Goreng Seri Aji dan gaul rata. Angkat dan hidangkan. 

Sebelum berundur diri, saya ingin berkongsi petikan dari artikel yang sangat bagus yang dikongsikan oleh sahabat saya, Haji Abdul Hanan yang antara lain ditulis bahawa semua hari hari Ramadhan adalah waktu yang mulia. Maka ambil lah kesempatan ini dengan memperbanyakkan zikir dan doa, khususnya pada waktu mustajab:
  • Ketika hampir waktu berbuka, Nabi menyebut 3 doa yang tidak ditolak antaranya ialah orang yang berpuasa sehingga dia berbuka
  • Di sepertiga malam ketika Allah Taala menyeru: “Adakah ada orang yang berdoa, maka aku perkenankan, adakah orang yang memohon keampunan, maka Aku mengampunkannya”. (HR: Al-Bukhari & Muslim)
  • Memohon keampunan Allah Taaal ketika waktu sahur. (Az-Zariyat:18)

Juga jangan dilupa terdapat ganjaran ganjaran yang besar bagi orang berzikir. Terdapat banyak nas nas al Quran dan hadis hadis Nabi SAW yang sahih yang menjelaskannya. 

Selamat berbuka semua... 


Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

8 ulasan for "Bersahur Dengan Nasi Goreng Cina dan Sotong Goreng Kunyit"

  1. Salam sis. anak2 sy kalau buat nasi goreng letak perencah nasi goreng seri aji panggil nasi goreng Msia sbb rempah kena angkut dr Msia...
    re; air punch tembikai tu cukup utk berbuka dan moreh sekali

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mamasya, bagus juga ada semangat warga negara tu.
      Sedap nya air punch tu. rumah kami, tembikau membusuk jer dlm peti sejuk. Makan sorang sorang, mana best.

      Padam
  2. Sedap tu nasi goreng cina Azie...lagilah kalau pakai perencah seri aji, memang gerenti menjadi sampai menambah-nambah nasi ke pinggan he he he hehh
    Terima kasih perkongsian ilmu itu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amie, I pun suka guna seri aji sb kalau adabi rempahnya berminyak. Yg seri aji berserbuk.

      Padam
  3. mmg betul tu Kak Azie..kalau sahur jer mula la xtau nk masak apa..cmpur lak mata ngantuk..kalau ada lebihan berbuka bleh la panaskan..kalau xde..cmni pun ok...janji bleh alas perut smpai petang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Adda, masalahnya lauk lebihan berbuka ni, jadi tak lalu nak telan. Mesti nak yg baru masak dan panas panas gak

      Padam
  4. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Salam kenal juga. Terima kasih kerana kesudian singgah di blog saya

      Padam