Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

21 Jun 2012

Mee Udang Sedap




 



Entah kenapa malam tadi Aween minta saya membuat Mee Udang dan Chicken Pie lagi. Saya fikir kalau Mee Udang bolehlah dimasak hari bekerja tapi kalau Chicken Pie kena hari minggu kerana agak remeh sedikit menyediakannya. Resepi ini saya ambil dari blog Diari Zaliedana yang nampak gambar yang ditempek macam sedap sekali. 

Semalam saya mengambil cuti separuh hari petang, jadi selepas pergi body massage, balik rumah memasak mee udang yang diminta. Saya pernah sekali membuatnya dengan menggunakan resepi yang sama. Klik di SINI jika ingin melihat mee udang yang dibuat sebelum ini.

Jom layan resepinya ....




Mee Udang Sedap 
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
6 ekor udang besar (ikut suka)
6 ekor udang kecil buang kulit
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2 biji tomato buah
1 biji ubi kentang - rebus
Garam, gula, serbuk perasa
sos tomato
sos cili

Bahan hiasan:
telur - rebus
sawi - celur
cili merah - hiris
bawang goreng
daun bawang - hiris
Mee - celur

Cara cara:
Blend bawang putih dan bawang merah hingga halus dan tumis dalam minyak yang panas hingga wangi. Masukkan cili kisar dan goreng hingga garing.

Sementara itu, ubi kentang direbus sekejap dan di kisar bersama udang kecil, udang kering yang ditumbuk terlebih dahulu, tomato buah hingga halus.
Masukkan bahan blend ini ke dalam kuali bersama bahan tumis tadi.  

Masukkan air dan masak hingga mendidih dan sesuaikan kepekatannya. Masukkan sos tomato, sos cili, gula, garam dan serbuk perasa. 

Masukkan udang atau boleh juga diletakkan sekali sotong hiris jika mahu. Boleh diangkat dan hidang.

Ada juga yang masukkan fish ball sebagai bahan rencah mee udang. ikut suka masing masing.

Masukkan mee yang dicelur ke dalam pinggan dan sendukkan kuah ke dalamnya. Kemudian letakkan bahan bahan hiasan yang disukai.






26 comments:

  1. asslm Kak Azie...mmg nmpk sedap tu..myelerakan tgk...kuahnye pon nmpk pekat tu...tliur sudah kak...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH, I mmg suka mee udang yg kuah pekat macam kat Mee Udang Salwa di Teluk Kumbar. Kalau mee udang di Sungai Dua, cair cair jer.

      Delete
  2. Mak aiii kuah dia...lelehhhh!!! tq Azie sebab selalu nyinggah dapur saya..kadang2 mmg x dan nk bawak tipuware pow makanan kat sini...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih juga pada Chah kerana sudi singgah di blog saya yang tak seberapa ni. Saya suka tengok blog Chah dengan prop pelbagai, pinggan mangkuk yg pelbagai bentuk dan gambar gambar yg berseni sekali. Saya banyak pinggan mangkuk tapi tak ada yang pelbagai shape. Share lah mana beli semua tu. i baru nak buat collection

      Delete
  3. First class punya mee udang......!!!! memang memikat hati ni...!!..baru beli udang yesterday, klu sempat nak try buat ikit recipe mee udang cik azie lah kali ni...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shima, licin satu kuali. Anak saya siap minta gi beli mee lagi 1 pek. Yummy

      Delete
  4. Salam sis. sedap nampak mee udang...sy mmg suka mee udang. nanti boleh cuba resepi ni pula....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Mamasya, memang sedap mee udang esp kalau guna udang fresh. Cuba lah

      Delete
  5. Ini utk berapa org? Sis boleh x bagi resepi mee udang yg bahan2 nye utk 10 org..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pasti sb dibuat utk makan sendiri. Makan berulang ulang. Blh cuba double kan

      Delete
  6. Salam Kak Azie,

    Terima kasih banyak kongsi resepi ni ya. Alhamdulillah memang menjadi. Saya minta izin copy paste ke blog sy ya kak. Kalu senang2, lawatlah blog sy di mrscancer.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Azie

    Saya bersyukur dapat belajar banyak resepi dari blog Kak Azie ni, especially resepi Mee Udang. Saya buat resepi ini masa open house di rumah mertua dan rumah mak, sambutannya memang luar biasa!!! Kuah licin dan tak cukup, semua kata sedap dan saya pun promotelah blog Kak Azie :) alhamdulillah gembira sgt bila org puas hati makan :)

    ReplyDelete
  8. Tadi kebetulan g pasar beli udang... tiba2 tekak ni teringin pulak nak makan mee udang... rasa nya nk mencuba resepi cik azie malam ni... harap2 menjadi lah... tq cik azie sbb bnyak bagi info resepi... rasanya dah bnyak resepi cik azie yang saya dah follow... mintak halalkan ilmunya ye...

    ReplyDelete
  9. baru nak mncuba masak mee udang untuk hubby..harapnya menjadi ari ni...

    ReplyDelete
  10. Boleh tau cili kisar tu cili boh ke atau cili fresh diblend?sy budak bru belakar.tq!

    ReplyDelete
  11. Kebetulan baru rebus kaki tgn udang galah ytk d buat kuah.cari menu terus click yg ni...tkaseh pn azie

    ReplyDelete
  12. sy dah try.. alhamdulillah sedap sgt2.. mmg kna dgn slera rasanya..puas makan :-D
    tq so much sis azie! <3

    ReplyDelete
  13. Assalam.. tq share rcepi yg maveless ni.. sy dh try mmg sedap sgt2 .. ayh la request nk mkn utk berbuka.. mak ayah puji sedap! rasa mmg tiptop puas ati makan..hehe
    Mekaseh ye sis azie ;)

    ReplyDelete
  14. Baru nk cuba buat ptg ni....kak azie, terima kasih atas resepi...

    ReplyDelete
  15. Sedap.da cuba buat ptg td. Tq tuan empunya resepi

    ReplyDelete
  16. saya dah buat.. memang sedap. =)

    done follow

    ReplyDelete
  17. This was a really great contest and hopefully I can attend the next one. It was alot of fun and I really enjoyed myself.. http://theluxehouse.com/treatments/body-massage-singapore/

    ReplyDelete
  18. Salam sifu Azie. sy mulai mengikuti resepi2 blog ni yang kebyknnya mudah & sedap. Terima kasih krn sudi bkongsi ilmu.
    Utk resepi mi udg ni kalo guna spaghetti ok tak? RS akn brubh tak?

    ReplyDelete
  19. Salam sis,
    Tq kongsi resepi..saya br buat tadi...mmg sedap... Saya pun jenis suka kuah yg pekat..
    Tq sis

    ReplyDelete
  20. Saya dah cuba dan memang terbaik...ramai yg memuji...terima kasih Azie....
    Kak Lieza

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.