Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Puding Sagu Gula Melaka Nur Qaseh



Puding Sagu Gula Melaka



Saya memang suka dengan Puding Sagu Gula Melaka namun tak pernah lagi cuba membuatnya sendiri walaupun tahu resepinya. Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam Convention Centre tadi, tiba tiba terasa ingin cuba memasak sendiri. 



Puding Sagu Gula Melaka

Balik rumah, selepas memasak nasi goreng, saya mula memasak sagu saja dahulu. Esok baru saya akan sediakan air gula dan santan/susu cairnya.

Jom lah kita tengok resepi ini yang sedap dimakan sejuk sejuk. Haaa saya namakan puding ini sebagai Puding Sagu Gula Melaka Nur Qaseh. Yeah ... 



Puding Sagu Gula Melaka


Puding Sagu Gula Melaka Nur Qaseh
Oleh: Azie Kitchen

Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Jagung manis

Cara-Cara:
Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan.



Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.






Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.






Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan. 






Untuk Manisan:
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul



Cara-Cara:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis


Santan:
1 cawan pati santan
1/4 sudu teh garam

atau:
Susu cair

Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka dan susu cair. Letak sesudu jagung manis.




Puding Sagu Gula Melaka

Puding Sagu Gula Melaka


Enjoy ...



Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

34 ulasan for "Puding Sagu Gula Melaka Nur Qaseh"

  1. menariknya.....thanks for the recipe.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks kak yang berharta dan mulia bahagia.

      Padam
    2. Kalau utk jualan mcm mana ngn sukatannya

      Padam
  2. So nice, thanks for the receipe

    BalasPadam
  3. So nice, thanks for the receipe

    BalasPadam
  4. Family memang suka, terima kasih kongsi resepi.....

    BalasPadam
  5. Assalam.. Sis ..thanks sbb berkongsi resepi nie .. Sedap Sgt ..

    BalasPadam
  6. memang feveret saya ni, wajib cuba ;)

    BalasPadam
  7. Terima kasih sis... Mohom share resepi anak² saya suka makan nih...

    BalasPadam
  8. assalam.nk ty aunty.berbeza x kalo kite terus ltk pewarna dlm air dgn digaul macam cara yg aunty tunjuk tu. tq :)

    BalasPadam
  9. Assalam kak...terima kasih kongsi resepi....anak-anak memang suka sangat-sangat.

    BalasPadam
  10. Sudah mencuba resipi Puan. Sedap!!!

    BalasPadam
  11. 2 hari lepas dtg rumah akak ipar , dye ade buat sagu puding ni .. nk mintk resepi nnti msti dye cakap "google la" . hampee sebab saye punye internet dala just untuk fb je .. tak lpas pon bukak google .. susu nye saye bole buat , tapi 2,3x tambah mkan pusing sagu tu smbil mikir "mcam mane buat bnde sedap ni" .. hahhaha thanks for the recipe kak .. t petang nak beli bahan .. muahh !!

    BalasPadam
    Balasan
    1. InsyaAllah nanti dapat rezeki Google puas puas. Silalah tengok sagu merah.

      Padam
  12. Salam aunty azie..1 ketul gula melaka tu..saiz bsr mne ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Blh agak agak jer. Besar pun ok sb air gula Melaka boleh disimpan dalam peti sejuk

      Padam
  13. Nak trylah..tq share resepi

    BalasPadam
  14. Nk try...bahan simple...hasil menarik..

    BalasPadam
  15. Tq share resepi

    Sy slalu guna resepi blog kak azie..kompem jd..

    BalasPadam
  16. Sy try buat nie...tp x rendam dulu sagu..so ada laa putih2 tu lg...byk resepi yg sy try dr azie kitchen nie...sbb resepi semua mudah2...semoga Allah memberkati diatas segala perkongsian ilmu ini...

    BalasPadam
  17. nampak macam simple n sangat sedap...terliur lak...nnt nak cuba lah... tqvm untuk resepi :)

    BalasPadam
  18. Gigih malam2 google resepi sagu. Menariknya ada jagung manis. Kalau letak cendol pun ok jugak kan. Tak tahan tengok :)

    BalasPadam
  19. Thx resepi.. sy buat dah.. jadi & sedap Alhamdulillah.. :)

    BalasPadam
  20. Thanks for the resipi, agak simple tapi rasa best.

    BalasPadam
  21. Thanks kak... resepi ni simple n cfrm jadi.. dh buat hr tu... x cukup .. sampai kene buat 2 kali pada hari yg sama...

    BalasPadam
  22. alhamdulillah menjadi sagu nye , terima kasih yee

    BalasPadam
  23. alhamdulillah menjadi sagu nye , terima kasih yee

    BalasPadam
  24. Baru nak try ni. Ni 2nd time nk msk sagu. Dulu ni X jd sbb X basuh buang kanjinya. Hrp2 menjadilah..

    BalasPadam
  25. Terima kasih kak azie atas perkongsian resepi. Sedapnya

    BalasPadam
  26. t.kasih...best blog azie
    resipi yg dcuba semua sedap n mbjadi

    BalasPadam
  27. Terima kasih atas resepi..sedap 2 dan boleh cuba..jemput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    BalasPadam
  28. Kak azir,pakai santan sedap lg or susu cair?

    BalasPadam