Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

17 Feb 2012

Puding Sagu Gula Melaka Nur Qaseh




Saya memang suka dengan Puding Sagu Gula Melaka namun tak pernah lagi cuba membuatnya sendiri walaupun tahu resepinya. Tapi selepas makan puding sagu semasa seminar di Shah Alam Convention Centre tadi, tiba tiba terasa ingin cuba memasak sendiri. Balik rumah, selepas memasak nasi goreng, saya mula memasak sagu saja dahulu. Esok baru saya akan sediakan air gula dan santan/susu cairnya.

Jom lah kita tengok resepi ini yang sedap dimakan sejuk sejuk. Haaa saya namakan puding ini sebagai Puding Sagu Gula Melaka Nur Qaseh. Yeah ... 





Puding Sagu Gula Melaka Nur Qaseh
Oleh: Azie Kitchen

Sagu:
1 cawan biji sagu (warna putih)
1 liter air
1 helai daun pandan simpul
Pewarna kegemaran
Jagung manis

Cara-Cara:
Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan.



Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu dan masak sehingga sagu bertukar jernih. Tutup api dan biarkan seketika.






Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir untuk buang kanji. Titiskan warna kegemaran dan kacau menggunakan garfu.




Tuangkan ke dalam acuan yang disukai. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan. 






Untuk Manisan:
1 ketul gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan simpul



Cara-Cara:
Satukan semua bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemudian tapis


Santan:
1 cawan pati santan
1/4 sudu teh garam

atau:
Susu cair

Cara Menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan gula melaka dan susu cair. Letak sesudu jagung manis.








Enjoy ...



35 comments:

  1. menariknya.....thanks for the recipe.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak yang berharta dan mulia bahagia.

      Delete
    2. Kalau utk jualan mcm mana ngn sukatannya

      Delete
  2. So nice, thanks for the receipe

    ReplyDelete
  3. So nice, thanks for the receipe

    ReplyDelete
  4. Family memang suka, terima kasih kongsi resepi.....

    ReplyDelete
  5. Assalam.. Sis ..thanks sbb berkongsi resepi nie .. Sedap Sgt ..

    ReplyDelete
  6. memang feveret saya ni, wajib cuba ;)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih sis... Mohom share resepi anak² saya suka makan nih...

    ReplyDelete
  8. assalam.nk ty aunty.berbeza x kalo kite terus ltk pewarna dlm air dgn digaul macam cara yg aunty tunjuk tu. tq :)

    ReplyDelete
  9. Assalam kak...terima kasih kongsi resepi....anak-anak memang suka sangat-sangat.

    ReplyDelete
  10. Sudah mencuba resipi Puan. Sedap!!!

    ReplyDelete
  11. 2 hari lepas dtg rumah akak ipar , dye ade buat sagu puding ni .. nk mintk resepi nnti msti dye cakap "google la" . hampee sebab saye punye internet dala just untuk fb je .. tak lpas pon bukak google .. susu nye saye bole buat , tapi 2,3x tambah mkan pusing sagu tu smbil mikir "mcam mane buat bnde sedap ni" .. hahhaha thanks for the recipe kak .. t petang nak beli bahan .. muahh !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah nanti dapat rezeki Google puas puas. Silalah tengok sagu merah.

      Delete
  12. Salam aunty azie..1 ketul gula melaka tu..saiz bsr mne ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh agak agak jer. Besar pun ok sb air gula Melaka boleh disimpan dalam peti sejuk

      Delete
  13. Nk try...bahan simple...hasil menarik..

    ReplyDelete
  14. Tq share resepi

    Sy slalu guna resepi blog kak azie..kompem jd..

    ReplyDelete
  15. Sy try buat nie...tp x rendam dulu sagu..so ada laa putih2 tu lg...byk resepi yg sy try dr azie kitchen nie...sbb resepi semua mudah2...semoga Allah memberkati diatas segala perkongsian ilmu ini...

    ReplyDelete
  16. nampak macam simple n sangat sedap...terliur lak...nnt nak cuba lah... tqvm untuk resepi :)

    ReplyDelete
  17. Gigih malam2 google resepi sagu. Menariknya ada jagung manis. Kalau letak cendol pun ok jugak kan. Tak tahan tengok :)

    ReplyDelete
  18. Thx resepi.. sy buat dah.. jadi & sedap Alhamdulillah.. :)

    ReplyDelete
  19. Thanks for the resipi, agak simple tapi rasa best.

    ReplyDelete
  20. Thanks kak... resepi ni simple n cfrm jadi.. dh buat hr tu... x cukup .. sampai kene buat 2 kali pada hari yg sama...

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah menjadi sagu nye , terima kasih yee

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah menjadi sagu nye , terima kasih yee

    ReplyDelete
  23. Baru nak try ni. Ni 2nd time nk msk sagu. Dulu ni X jd sbb X basuh buang kanjinya. Hrp2 menjadilah..

    ReplyDelete
  24. Terima kasih kak azie atas perkongsian resepi. Sedapnya

    ReplyDelete
  25. t.kasih...best blog azie
    resipi yg dcuba semua sedap n mbjadi

    ReplyDelete
  26. Terima kasih atas resepi..sedap 2 dan boleh cuba..jemput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete
  27. Kak azir,pakai santan sedap lg or susu cair?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.