Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

28 Jan 2012

Sambal Ikan Bilis Geng Setia Nasi Lemak





Bila ada nasi lemak, mestilah ada sambalnya. Yang paling biasa adalah sambal ikan bilis yang sinonim sebagai geng sekawan nasi lemak walaupun disediakan juga lain lain lauk. Saya belajar memasak sambal ikan bilis cara ini melalui mak mertua, di mana kesemua bahan dimasukkan sekali gus ke dalam kuali dan dimasak dengan api perlahan lahan sehingga masak. 






Cuma yang memasukkan ikan bilis tumbuk itu adalah yang saya pelajari dari pembacaan di blog blog. Anak anak pun suka sambal yang dimasak secara ini. Sedap sambal ni. Apalagi makan dengan nasi lemak kukus panas panas. Kalau ada yang missed resepi nasi lemak Sahor, bolehlah dirujuk di SINI.





Sambal Ikan Bilis
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
Ikan bilis 
2-3 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 - 2 senduk cili kisar
1/2 inci halia
Sedikit belacan
Sedikit ikan bilis ditumbuk
Garam
Gula

Cara cara:
Kisar semua bahan iaitu bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dan belacan dengan sedikit air. 







Panaskan minyak yang banyak dan masukkan semua sekali bahan blender, ikan bilis, sedikit ikan bilis yang telah ditumbuk ( jangan terlalu hancur) dan cili kisar kerana saya guna cili yang telah siap dikisar. 















Masak lama lama dengan api perlahan sehingga naik minyak dan masak.



Masukkan gula dan air asam jawa. Sambal yang sedap, mesti ada rasa manis dan kurang pedas.

 




Siaaappp ...






6 comments:

  1. Thanks for sharing.. nice, i suke penerangan resepi bergambar mcm ni, keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih, Komeng. Jgn lupa sign up as follower

      Delete
  2. salam azie, ikan bilis tu dh siap di goreng ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu saya goreng dulu tp ikan bilis nya jadi liat. Jadi sekarang saya tak goreng, terus masukkan jer

      Delete
  3. your recipe is really really good keep it up

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.