Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

27 Jan 2012

Pisang Tanduk GorengKami ada membeli 2 biji pisang tanduk di pasar tani yang diadakan di tempat meletak kereta di Tangling. Kalau ada masa, saya memang suka makan nasi lemak di situ. Namun kini, nasi lemak di situ tak sesedap seperti semasa mereka berjualan di gerai berhadapan hospital Tangling. Kebetulan hari rabu, hari pertama bekerja selepas cuti perayaan tahun baru cina, jadi kereta belum banyak lagi di jalan raya.

Berbalik pada pisang goreng ini, saya memasak sebaik sampai di rumah. Itu pun sebab melihat pisang dah masak, tak sempat tunggu hujung minggu. Ini resepi yang saya gunakan ...

Pisang Tanduk Goreng

Bahan bahan
1 cawan tepung beras
1 biji telur kuning
1 sudu air kapur
Secubit garam
Serbuk kunyit
Sedikit air

Cara cara:
Sediakan bahan bahannya. Campurkan kesemua bahan  dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga kepekatan  adunan  menjadi seperti santan dalam kotak.
Pisang dipotong kecil dan dihiris nipis. Buang kulitnya.Panaskan minyak di dalam kuali sehingga betul betul panas. Celup pisang di dalam adunan tepung. Masukkan dalam minyak panas
Goreng sehingga betul betul garing sebelum dibalik balikkan.


Boleh angkat dan dihidangkan


Enjoy ....

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.