Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Puding Batek





Puding Batek Azie Kitchen



Resepi ini dikongsi sahabat baik saya, Fauziah dari Sungai Petani yang juga kawan semasa belajar di universiti. 

sedap dimakan terutama selepas disejukkan dalam peti sejuk. cuba la.. pasti anda akan menggemarinya ....



Puding Batek Azie Kitchen

Puding Batek
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
20 - 25 gram agar agar,
4 mug air - 1 mug=350 ml
1 1/2 cawan gula,
1 tin susu cair,
1 sudu besar butter,
2 sudu besar tepung kastard,
2 biji telur,
1/4 cawan serbuk koko.

Cara cara:
Masak agar agar dg air hingga hancur, masukkan gula. Masak hingga gula hancur.

Blend semua bahan lain kecuali serbuk koko. Masuk bahan di blend dalam agar agar dan kacau hingga agak pekat.

Bahagi adunan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dicampur dg serbuk koko yang dibancuh dg air suam. Tuang dalam acuan berselang seli hingga habis. Sejukkan


Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

2 ulasan for "Puding Batek"

  1. Assalamualaikum....just nak tanya agar2 tu bertali or serbuk agar2...?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bertali. Itu sb kena masak sehingga agar agar hancur

      Padam