Iklan Nuffnang

Iklan

geniee

19 Aug 2011

Moist Chocolate Cake





Resepi ini saya perolehi dari sahabat fb saya, TeeaRa. Setelah sekian lama mencari moist chocolate cake resepi di dalam internet, akhirnya menyuarakan hasrat saya pada TeeaRa. Beliau dg bermurah hati telah sudi berkongsi resepi untuk saya cuba. Saya akui bahawa saya bukan penggemar chocolate cake tetapi melihat gambar gambar kek di blog blog menjadikan teringin sekali untuk mencubanya. haaa kek ini dimasak oleh anak dara sunti saya yg berumur 14 tahun. rasanya... mak ooii sedap tak terkata. Terima kasih TeeaRa kerana sudi berkongsi resepi...


MOIST N VERY THE MOIST CHOC CAKE  

BHN2 A:
1 cwn susu cair
1 cwn susu coklat (dutch lady choc)
2 cwn mentega cair
2 cwn brown sugar
-mix altogether till sebati


BHN2 B:
2cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonte soda. 
-sift altogether n mix in Bhn A n kacau hingga sebati


1biji telur dan 1 sudu teh vanilla dikacau rata2 then tuang ke dalam above mix. Bila dah sebati semua masukkan ke dlm loyang n kukus selama 1 jam...mmg moist giler  and this recipe is the moistest of all the choc moist cake recipe yg lain2...



TOPPING:
1cwn susu pekat
2sudu makan serbuk koko
2sudu makan mentega

-double boil till sebati n mix semuanya n nampak pekat sikit..pas kek dah kering tuang atas kek as a topping...


selamat mencuba!!





2 comments:

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.