Iklan

Iklan Nuffnang

21 Oct 2016

Kuih Chek Mek Molek






Saya Kuliah Ustaz Dr Mohd Shafie penulis Kamu Umat Terbaik adalah antara yang selalu saya nanti nantikan. Untuk hari ini, ustaz berkongsi berkenaan kecukupan rezeki. Bagaimana cara hendak mendapat rezeki yang cukup? Caranya adalah dengan taat dan bertaqwa pada Allah. Bukan dengan bekerja bersungguh sungguh. Kerana rezeki adalah diberi Allah. Cuba kita faham makna ayat seribu dinar. Sekarang manusia menilai pencapaian. Bila kita tak dapat mencapai sesuatu target atau KRA, orang akan kata kita tak perform. Kita akan jadi marah, frust bimbang dsb. Kita kena lupakan pencapaian. Apa yang Allah suruh kita buat ialah berazam serta bertekad dengan penuh kesungguhan, kemudian bertawakkal pada Allah. Result adalah ditentukan Allah, result yang terbaik adalah ikut kehendak Allah. Bukan ikut kehendak kita. Samada orang menilai kita baik atau buruk tak akan beri kesan pada kita kerana rezeki adalah datang dari Allah. Majikan hanya memberi gaji sedang Allah memberi rezeki. Allah lah sebaik baik penilai akan apa yang kita kerjakan. Hatta sebesar zarah, Allah akan bagi ganjaran. 


Jom layan cara saya menyediakan kuih chek mek molek yang sinonim dengan negeri kelahiran saya, Negeri Che Siti Wan Kembang. Chek Mek saya hari ini dah bocor sikit, itu yang kita nampak berkilat air gula. Kuih yang cantik adalah air gula mencair di dalamnya. Setelah digigit, barulah air gula mengalir keluar. Jangan lupa layan video penyediaan kuih ini dalam Instagram Azie Kitchen. Selamat mencuba...




Kuih Chek Mek Molek
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
600 gram ubi keledek - rebus 
3/4 - 1 cawan tepung gandum
Sedikit gula

Cara cara:
Tumbuk ubi keledek yang telah direbus. Masukkan gandum dan kacau sebati. 

Bentukkan bulat dan kemudian dibujurkan. Masukkan gula, tutup dan kemaskan.



Goreng dengan api perlahan sehingga masak. Sedap dimakan panas panas.





4 comments:

  1. sedapnyeee kak, terliur abis peberet sy ni hihi

    ReplyDelete
  2. Favourite kami ni mmg sedaappp esp kalau buat sendiri..

    ReplyDelete
  3. Kak Azie, mak saya ajar letak marjerin sikit dlm bancuhan tepung supaya rangup walaupun dh sejuk.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.