Iklan

Iklan Nuffnang

5 Sep 2016

Cempedak Goreng Rangup






Saya tersenyum sendiri mengenangkan manusia yang dalam menjalankan pekerjaan seharian, kadang kadang berfikir dan bertindak seperti robot tanpa menggunakan apa apa budi bicara. Tapi kan.... kita selalu melepaskan peluang untuk membantu orang yang dalam kesusahan. Sebab apa? Sebab kita pandang remeh bab pahala. Ya lah benda tak nampak di mata. Kalau emas berlian, boleh dipandang dan disentuh. Teringat pesanan boss saya dulu. Bila berurusan dengan manusia, memang banyak permasalahan kerana masalah antara seorang dengan seorang yang lain tak sama. Pesan boss saya, jangan cari seribu alasan untuk menolak sebaliknya cari seribu jalan untuk membantu. Haa ingat pesanan ini tau. Hahaha. Bila kita memudahkan urusan orang, Allah akan mempermudahkan urusan kita. Selain bekerja, pahala juga dapat. 






Hari ini saya nak kongsikan resepi goreng cempedak yang rangup. Cempedak yang diberi oleh sahabat serta jiran kami Encik Hasbullah dan Puan Kartina yang juga buah sulong dari pokok cempedak mereka di kampung. Saya terpaksa lah menanya Pak Cik Google bagaimana cara untuk memeram buah cempedak supaya cepat masak. Dah tak sabar nak menikmati cempedak goreng. Resepi yang saya pelajari Pengasas Vida Beauty, Dato Seri Vida ini memang rangup. Krup krap krup krap saya meratah apa yang dipanggil keropok oleh Dato Seri Vida. Kalau nak tahu bagaimana rangupnya kenalah cuba memasaknya sendiri. Boleh tengok video dalam Instagram Azie Kitchen. Jom layan resepi di bawah ini...





Cempedak Goreng Rangup
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
2 senduk tepung beras
1/2 - 1 senduk tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung - opsyenal
1 sudu besar butter
1 biji telur
Sedikit serbuk kunyit
Secubit gula
Garam
Air secukupnya

Cara cara:
Satukan semua bahan di atas dan kisar dengan sedikit air. Sedia untuk digunakan. Goreng dengan minyak yang banyak dan betul betul panas.






Celup cempedak atau apa sahaja ke dalam adunan tepung dan goreng. Angkat tinggi tinggi supaya terhasil keropok keropok yang banyak dan garing krup krup.





Balik balikkan dan angkat. Tos di atas tisu dapur. Sedia untuk dinikmati.







7 comments:

  1. sedapnya cempedak goreng... aromanya... fuhh... terangkat selera...haha... baru kejap ni penyelia bercakap pasal tu... membantu memudahkan kerja orang lain, maka Allah akan memudahkan juga pekerjaan kita dengan sebaik cara...^_^...

    ReplyDelete
  2. cempedak goreng mmg sgt sedap! seronok kalau musim cempedak, dapat makan selalu :)

    ReplyDelete
  3. wah belajar dengan dato vida resepi ni. tapi kalau kita ganti goreng pisang jadi je krup krap krup krap ni kan

    ReplyDelete
  4. ak azie saya dah try buat nie..tapi bila sejuk sedikit ada au hanyir telur tu...camne nak ilangkan bau hanyir telur tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur, petua nak hilangkan hanyir telur adalah dg buang mata yang berketul putih dalam telur

      Delete
  5. how to get them all int the pan at once?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.