Iklan

Iklan Nuffnang

7 Jun 2016

Rahsia Menyediakan Nasi Lemak Sedap



 
Hahaha tajuk yang catchy lak kali ini. Semua orang suka makan nasi lemak kan? Bukan orang Melayu atau bukan orang Malaysia lah kalau tak suka makan nasi lemak. Bulan Ramadhan pun boleh buat nasi lemak. Yang best sebab tak perlu buat lauk pauk sampingan banyak banyak untuk dimakan dengan dengan nasi lemak. Hahaha. Semua wanita pandai memasak nasi lemak kan? Tapi kadang kala kita tertanya kenapalah sedap sangat nasi lemak ni. Apakah rahsianya? Hmmm kalau tanya orang berniaga, ada kala mereka tak memberi jawapan, hanya tersenyum dengan pujian yang diberi. Seperti yang saya tulis sebelum sebelum ni yang saya pantang kalau makan sesuatu makanan yang sedap, tidak bertanya lanjut berkenaannya. Paling tidak saya akan bertanya samada buat sendiri atau ditempah. Jika buat sendiri, saya akan take note dan berusaha untuk berjumpa atau berhubung dengan siapa yang memasak makanan tersebut. Kalau di restoran, ada ketika mereka tidak akan berkongsi resepi, maklum mereka berniaga. Jadi saya akan korek maklumat dengan bertanya sedikit demi sedikit.







Berbalik pada nasi lemak, setiap kali ada jamuan makan makan di Surau Ad Dhuha, ada dihidangkan nasi lemak yang dibungkus. Nasi lemak ditempah dari Kak Fatimah memang sedap. Simple sahaja hanya ada sambal, telur rebus dan hirisan timun. Harga juga berpatutan. Saya suka makan nasi lemak bungkus yang simple macam ni. Tiada lauk pauk pelbagai tapi sangat terasa keenakan nasi lemaknya. Semasa makan makan selepas solat Isyak, saya mendekati Kak Fatimah untuk menanyakan cara beliau menyediakan Sambal Ikan Bilis dan nasi lemak. Semuanya sama denganresepi nasi lemak yang saya kongsikan sebelum ini. Cuma caranya sahaja yang berbeza. Macam mana caranya? Haaa nasi tidak dimasakkan dengan santan. Ooh kalau tak dimasak dengan santan, macam mana pulak nak jadi nasi lemak? Hihihi santan dimasukkan kemudian. Kata kak Fatimah, nasi lemak yang dimasak cara begini sangat tahan lama, tidak mudah basi dan nasinya juga berderai cantik. Jom layan video di bawah ini.






Jom ikut saya layan resepi Sambal Tumis Ikan Bilis dan Nasi Lemak Sedap dan Tahan Lama.




Sambal Tumis Ikan Bilis
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 mangkuk ikan bilis - basuh dan tos
3-4 biji bawang besar
3 ulas bawang putih - jangan banyak
1/2 mangkuk cili kisar
Air asam jawa - 1 sudu kecil pes asam jawa
Garam
3 sudu besar gula  - kena ada rasa manis
Sedikit gula Melaka - supaya rasa lemak

Cara cara:
Kisar bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak yang agak banyak untuk memastikan bahan tumisan masak dan garing sempurna. Bila masak, boleh diceduk keluar.

Tumis bahan kisar dan cili kisar sehingga cili dan bawang benar benar masak dan garing dengan api perlahan. Proses yang sangat penting untuk memastikan keenakan dan juga ketahanan sambal.

Setelah garing, masukkan sedikit gula dan kacau rata bertujuan untuk menjadikan warna sambal yang merah cantik.

Kemudian masukkan air asam jawa dan ikan bilis. Biarkan masak dengan api perlahan.

Akhir sekali masukkan gula selebihnya dan garam secukup rasa. Jika suka, boleh juga diletakkan bawang besar hirisBolehlah angkat dan dihidangkan.



Nasi Lemak Sedap Dan Tahan Lama
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan;
Beras - basuh dan tos
1 helai daun pandan - carik dan simpul
Garam
1 - 2 inci halia - hiris
1 cawan santan pekat

Cara cara:
Masak nasi dengan air secukupnya. Sukatan air bergantung kepada beras seperti memasak nasi biasa. Biasanya paras air dalam kurang 1 inci atau satu paras garisan di jari.

Masukkan garam dan juga daun pandan. Masukkan dalam rice cooker dan masak seperti biasa.





Bila mendidih dan air hampir kering, masukkan hirisan halia dan santan pekat tadi. Kacau rata. Sambung hingga nasi masaK. Siap untuk dihidangkan.

25 comments:

  1. Terima kasih kongsikan tips.... suatu yang baru dan pasti akan dicuba nanti.
    Selamat berpuasa buat Azie sekeluarga.

    ReplyDelete
  2. Nk try la.cara ni....sedapnya makan nasi lemak dgn sambalnye yg umph....

    ReplyDelete
  3. saya selalu masak macam ni juga sbb takut berkerak nasi nya. Tapi kalau nak sedap lagi tambah sedikit halba.

    ReplyDelete
  4. Tambah sedikt halba masa memasak nasi...in sha allah sedap dan beraroma

    ReplyDelete
  5. Tambah jintan manis, nasi jadi wangi, enak dan menarik selera. Ada setengah peniaga akam bubuh serai juga, tapi jangan banyak.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Sis Azie,

    Alhamdulillah for your blog & recipes, they have helped greatly in my cooking endeavour. Saya ni tak pandai masak but alhamdulillah w your recipe yg easy to follow, dpt serve my husband and son. May Allah bless you abundantly Kak for your effort and shower your loved ones w countless Rahmah & Barakah. Nak tanya, kalau replace santan w fresh milk, adakah effect akan menjadi seperti version santan? Ramadan Mubarak from Fara

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Boleh cuba. Kalau ada, tambakan sedikit susu cair, memang menambah rasa lemak. Masukkan ketika hampir masak

      Delete
    2. kalu guna santan kotak.. camne sukatan,...

      Delete
  7. SALAM KAK.NASI NI GUNA BERAS APA YE

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis azie,sy nk share sket cara sy masak nasi lemak...gantikn santan pekat kpd minyak..lebih sedap & berkilat lembut sgt nasi nye..sis cuba la..lebih sihat..

      Delete
    2. Insya Allah nak cuba. Terima kasih share info

      Delete
  8. Pd sy nasi lemak tak sedap dan hilang identitinya jika diletakkan serai..memadailah hanya halba dan pandan buat penambah aroma..Tp masing2 punya seleralah!.. ;)

    ReplyDelete
  9. Assaalam Kak Azie, bawang besar (shallot or onion) ? bawang putih (garlic or white onion)? Cili kisar (dry chili soak and blend)?. Saya, tak mahir dalam masakan melayu, terima kasih. Saya budak baru belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm kalau tak mahir boleh guna google translation. Siap akan ditunjukkan gambar sekali. Bawang merah shallot, bawang besar onion, bawang putih garlic. Google ya

      Delete
  10. 1 cawan santan untuk berapa pot beras kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya saya masak 4-5 pot beras sahaja. Kalau nak lemak, tambah santan. Tak perlu sukatan tertentu.

      Delete
    2. Esok abg nazir nak trai resepi kak azie ni..ada plak request nak makan nasi lemak dari air tangan suami.

      Delete
    3. Wah sekali sekala husband memasak memang sedap. Suami saya jika menggoreng ikan sangat sedap. Cukup garam dan cukup garing

      Delete
  11. Terima kasih atas resepi kak Azie yang cantik dan baik hati yer..hihi

    ReplyDelete
  12. Yay! Dah buat menjadi..terharunya kak..tq for the resipi..

    ReplyDelete
  13. nk try gak... baru tau ni....

    ReplyDelete
  14. assalamuaikum.saya dah mencuba resepi nasi kerabu,resepi roti jala ,resepi kuih lapis dari azie blog.memang sedappp dan terbaik.terima kasih.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.