Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung



Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung


Gulai lemak cili padi tempoyak ini dimasak oleh Cik gu Asiah, kakak saya menggunakan ikan baung liar yang dibawa balik oleh abang ipar yang sekarang menjadi guru besar di sebuah sekolah di Gua Musang. Cara memasaknya lebih kurang sama dengan masak lemak cili padi Nogori, cuma dimasukkan tempoyak. Pesan kakak, kalau menggunakan ikan laut, bolehlah dimasukkan beberapa biji bawang merah. Kalau mahu tengok, masakan tempoyak ikan sungai kakak saya yang tidak menggunakan santan, boleh klik di SINI. Kakak saya memang pandai memasak sejak dahulu lagi. Apa sahaja yang disediakan, memang sedap dan kena pada selera saya. 



Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung

Saya memang kalau balik kampung, akan duduk di rumah kakak dan kalau pun tinggal di chalet, kami akan tetap singgah makan. Dapur rumah mereka memang sangat meriah, sentiasa ada orang didapur, di meja makan atau di ruang keluarga, jadi memasak menjadi lebih seronok. Sambil masak boleh bersembang sembang juga. Jadi kalau lain kali mahu membuat dapur mesti diambilkira ruang keluarga supaya setiap kali kita memasak, ada ahli keluarga bersama sama menemani. 

Jom semak resepi dulu


Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung

Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung

Bahan bahan:
2 ekor ikan baung
5 tangkai cili padi - ikut suka pedas
1 inci kunyit hidup
Asam keping
Garam
2-3 sudu besar tempoyak
Santan secukupnya

Cara cara:
Tumbuk cili padi dan kunyit hidup. Masakkan santan dan bahan kisar sehingga rata dan masukkan ikan baung. Sentiasa dikacau. 

Setelah mendidih, masukkan tempoyak yang dibancuh dengan sedikit air. Masukkan juga garam. 

Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat. 



Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung


Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

7 ulasan for "Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Baung"

  1. nampak macam sedapppp je teringinlah nak buat tunggu ada waktu terluang mesti nak try

    BalasPadam
  2. Salam...akak nk tanya, kalau masak lemak cili padi seafood bole ltk tempoyak tk...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wslm. Kalau nak rasa tempoyak, bubuhlah tempoyak kalau nak masak lemak biasa, jangan bubuh tempoyak

      Padam
  3. memang sedap kak...mak mertua lynn selalu masak gulai tempoyak nie dengan ikan patin...tapi lynn x pandai masak...hahahaha...

    BalasPadam
  4. Saya memang suka makan gulai tempoyak, tetapi jarang letak santan. Gulai tempoyak memang best :)

    http://www.lovehutladyvitamin.com

    BalasPadam
  5. sedapnya!..kuah tu nampak pekat. Mesti berminyak muncung makan ni kan?

    BalasPadam
  6. Satan?
    Tak sedap la bila ada satan

    BalasPadam