Iklan

Iklan Nuffnang

18 Aug 2014

Kuih Bakar Istimewa Azie Kitchen Paling Sedap






Hati sangat gembira bila berpeluang bercakap dengan Kak Sharifah Lok. Saya pernah order kuih dari beliau sewaktu anak anak masih kecil. Ianya bermula dengan pujian yang diberi sahabat saya, Dr Sabariah akan keenakan kuih kuih yang dibuat oleh Kak Lok. Malahan Dr Sabariah pernah memesan dan membawanya ke rumah saya di USJ ketika itu. Dr Sabariah memang sangat gemarkan kuih kuih tradisional yang sedap. Masih ingat lagi di mana saya akan ke kuarters Kastam di Kelana Jaya untuk mengambil kuih yang dipesan. Bayangkan dah 25 tahun rasanya. Keenakan kuihnya memang tiada tandingan. Tapi kami seolah terputus hubungan bila dia berpindah dari Kelana Jaya. 

Entah macam mana semasa majlis pertunangan Faiq baru baru ini, terbuka hati untuk bertanya Kak Sidah resepi dari kakaknya. Dengan nombor hp yang diberi, saya memberanikan diri menelefon Kak Lok. Alhamdulilah kerana dia masih ingat saya dan sudi berkongsikan resepi. Dari apa yang diajar, saya menyalin di kertas satu persatu dan menaip dan menyusun dalam format resepi untuk memudahkan ianya dirujuk. Selepas siap ditulis, saya menelefon lagi bagi mengesahkan apa yang dirasakan tak pasti atau kot ada yang tertinggal. Maklumlah, beliau hanya memberi resepi tanpa merujuk kepada resepi bertulis, semua dihafal berdasarkan ingatan beliau. Kot lah ada yang Kak Lok terlupa cakap. 

Resepi kuih kuih tradisional ini adalah resepi turun temurun keluarga beliau. Ada juga resepi sendiri yang beliau olah berdasarkan berpuluh tahun percubaan demi percubaan. Maklumlah dulu Kak Lok mengambil tempahan kuih muih setiap hari. Cuma kini tempahan yang mudah sahaja akan diambil. Patutlah kuih sedap sedap kerana bahan yang digunakan memang mewah dan penyediaannya memang teliti. Pendek kata tiada short cut. Mesti ikut cara cara yang diberi, barulah menghasilkan kuih bakar yang sangat sedap.

Tercapai juga cita cita saya untuk mengumpul resepi turun temurun. Yang sebenarnya Bonda saya juga sangat pakar dalam membuat kuih muih tradisional tapi sayang kerana tak banyak yang sempat saya pelajari kerana resepi orang dulu, semua tidak mempunyai sukatan. Cara belajar ialah dengan melihat sendiri tapi oleh kerana Bonda telah uzur, tak adalah peluang untuk belajar. 

Ada beberapa resepi yang dikongsikan oleh Kak Lok. Antaranya ialah Kuih Bakar, Kuih Seri Muka, Kuih Talam Suji dan Kuih Kaswi. Hari ini, saya ingin kongsikan gambar Kuih Bakar yang saya namakan Kuih Bakar Istimewa Azie Kitchen. Hmm pasti ada yang tertanya tanya, mana resepinya? Haaa kena sabar.... Saya akan kongsikan resepinya di dalam entri akan datang. Saya diberitahu yang resepinya kini banyak digunakan oleh isteri isteri pegawai Kastam untuk dibuat berniaga. 

UPDATE: klik di SINI untuk resepi.


5 comments:

  1. as salam azie, tak sabar kaknor nk tengok rresepi nya mcm sedap sngtt lah

    ReplyDelete
  2. Salam kak Azie

    harap kak Azie dapat share juga resepi kaswi ye, sy peminat kuih kaswi mana tau bole try resepi yg lagi sedap n lain caranya :)

    ReplyDelete
  3. As salam Azie..
    saya pun nak jugak resepi kuih bakar ni...hehehe...semestinya lemak2 wangi gitu kan...

    ReplyDelete
  4. kak azie...harap nanti leh sharekan jugak recipe talam suji dan seri muka..saya fail buat seri muka...hehee..tapi kek butter vanilla saya buat ikut recipe kak azie type tu mmg jadi sgt...gebu....tima kasih kak..

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.