Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap



Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap



Entah kenapa hari ini tiba tiba jer terasa nak membuat Kek Buah Kukus lebih lebih lagi memikirkan mixed fruits yang dibeli sudah hampir tarikh luput. Balik dari klinik di USJ kerana serangan gastrik, terus ajak Boy singgah di Bake With Yen yang baru dibuka di seksyen 8. 

Seperti yang saya tulis dalam entri Kek Buah Campuran Kak Leen di SINI, saya amat menggemari Kek Buah Kukus yang di buat oleh kakak ipar saya, Norazleen yang saya panggil Kak Leen terutama di musim perayaan. Kalau tak silap resepi dipelajari dari kelas masakan. Saya memang suka Kek Buah Kukus yang dibuatnya kerana secukup rasa jer kemanisannya serta moist. 

Ketika beraya ke rumah Kak Leen beberapa tahun dulu, saya berkesempatan membelek belek buku resepi beliau, apalagi saya terus menyalin resepi Kek Buah yang menjadi kegemaran saya ini. Kek ini bersaiz agak besar dan masa mengukusnya adalah minimum 4 jam tetapi kalau hendak betul betul sedap, bolehlah dikukus sehingga 6 jam. Saya hanya mengukus selama 5 1/2 jam sahaja.



Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap


Saya pernah membuat Kek Buah Kukus di SINI tapi saya rasa ianya terlalu lembab dan agak manis. Kalau diperhatikan resepi Kak Leen ni sama sahaja dengan resepi yang saya gunakan di atas. Yang berbeza hanyalah sukatan mentega, gula dan telur yang digunakan sahaja. Resepi kek Buah Kukus saya yang kedua di SINI, pun juga sedap. Kalau diperhatikan resepi antara kek dengan kek yang lain tak banyak berbeza. Selain Kek Buah Kukus, saya juga mencuba resepi Kek Buah versi Bakar dari Kak Leen, boleh dirujuk di SINI. Resepi Kek Buah Versi Bakar ini adalah salah satu dari "a keeper recipe" untuk penyediaan kek Buah saya di masa akan datang. Hahaha saya suka Kek Buah yang ringkas dan cepat disiapkan, berbanding dengan dikukus yang mengambil masa yang lama. 

Kek Buah Kak Leen versi Kukus kali ini sangat lembab, sedap dan tahan lama walaupun hanya dibiarkan di atas meja. Semasa adunan gula sedang disejukkan, saya merasa sedikit air gulanya, memang sangat sedap dengan rasa karamel. Jika suka manis, bolehlah menggunakan gula sebanyak 700 gram. Saya sangat berpuashati kerana akhirnya berjaya menghasilkan Kek Buah yang menepati citarasa saya yang setanding dengan Kek Buah yang dibeli di The Coffee Bean suatu ketika dulu. 

Jom layan resepi dulu....



Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap
Kek Buah Kukus Lembab dan Sedap
Loyang saiz: 10"

Bahan bahan:
500 gm butter
6 biji telur - guna 3 gred A & 4 gred B
2 kotak mix fruit - 1/2 kg/500gm
2 sk vanilla
2 sk esen ros - tak letak

Bahan Ayak:
600 gm tepung gandum
2 sk soda bikarbonat 
1/2 sk cream of tartar 
1 sk serbuk buah pala - opsyenal, tak letak

Gula Hangus:
4 cawan gula pasir/800 gm - guna 600 gm
1/2 cawan air sejuk

Cara cara:
Panaskan gula pasir di dalam kuali menggunakan api kecil sehingga gula cair dan berwarna perang. Tuangkan air dan kacau seketika sebelum dimasukkan butter. Terus masak sehingga cair. 





Masukkan pula mixed fruits dan masak sehingga mendidih dan tutup api. Ketepikan dan sejukkan sebentar sehingga agak suam.



Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap


Masukkan semua bahan ayak ke dalam adunan buah tadi sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu hingga rata dan sebati.

Dalam bekas lain, pukul telur sebentar atau gunakan mixer. Kemudian tuangkan ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati. Masukkan esen vanila dan esen rose. Jangan terlebih kacau takut buah mendap.





Masukkan adunan ke dalam  bekas saiz 10-12" dan kukus selama 4 - 6 jam di dalam pengukus yang telah dipanaskan airnya. Lagi lama dikukus lebih lembab dan tahan lama. Kukus dengan api yang sederhana pada 3 jam yang pertama dan selepas itu dikecilkan api.  Kalau nak tambah air pengukus, pastikan ditambah dengan air panas.



Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap


Bungkus tutup pengukus dengan tuala/kain supaya wap air tidak menitik ke atas kek yang dikukus atau tutup loyang/bekas dengan aluminium foil yang dilenser dengan butter.





Bila kek masak, buka penutup kukusan dan biarkan kek sejuk di dalam pengukus untuk mengelakkan buah mendap. Bila sejuk, bolehlah dikeluarkan dari loyang dan potong telah benar benar sejuk. Lagi baik jika dibiarkan semalaman di atas meja sebelum dipotong.



Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap



Nota:
Kek ini lebih sedap dimakan selepas 2 hari.

Cukup sekadar whisk dan jangan gunakan mixer, kerana jika terlalu dipukul adunan akan menghasilkan kek yang agak kering. Sebaiknya menggunakan campuran buah-buahan yang dibeli dari Phoon Huat atau Bake with Yen, kerana buah-buahannya lebih lembab dan warnanya pun menarik.

Selepas dikukus, kek mesti dibungkus dengan aluminium foil. Sebelum dibungkus cucuk-cucukkan kek dengan lidi penyucuk sate dan tuangkan 1 sudu kecil jus oren sunquick atau epal atas lubang untuk melembabkan kek. Simpan dalam tupperware dan bolehlah dipotong untuk dimakan selepas seminggu. Jangan masuk fridge. Makin lama kek makin sedap dan berkilat. Pastikan tangan dan pisau yang digunakan semasa memotong adalah kering. Kek boleh disimpan selama 6 bulan - 1 tahun. Terima kasih pada Datin Naini Drahman atas petua ini. 

Boleh juga dibungkus dengan plastic cling dan aluminium foil dan simpan dalam freezer. Bila hendak menghidangkan, keluarkan 3 jam lebih awal dan biarkan ia lembut kemudian potong dan hidangkan. 




Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

67 ulasan for "Kek Buah Kukus Lembap dan Sangat Sedap"

  1. kek buah kukus jugak kegemaran sy & hb.
    len kali nak try yg ni pulak

    BalasPadam
  2. waduh kakazie..tgk potongan kek tu pun saya dh kecur liur ni!

    BalasPadam
  3. Nk cuba la weekend ni.. hr tu slh resepi.. buah mendap

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum..terima kasih kak azie atas perkongsian..Baru tengok dah nampak sedap..Ini alamat blog saya. http://kekbuahbakar.blogspot.com/ . Jemputlah ziarah..Boleh kita bertukar-tukar pandangan dan pendapat. =)

    BalasPadam
  5. Sy sedang mencuba ni. Doakan semoga menjadi😊 tqvm for the recipe

    BalasPadam
  6. Salam.. akak terima kasih resepi best. First time buat terus jadi. Ayah saya pun suka.. Terima kasih sebab jujur dan ikhlas dalam berkongsi. Semoga dipermudahkan urusan oleh Allah. amin... ^_^

    BalasPadam
  7. Salam Azie...
    I dah try buat ikut resepi di atas...cuma.... mixed fruits i x masukkan skali dlm gula hangus..instead i gaulkan/masukkan dlm tepung dan ikut step selanjutnya....

    *Telor i whisk hingga berbuih...

    Result: kek tak berapa moist n tak jgk kering sgt....tak seperti yg i harapkan..

    Question: Apa yg menyebabkan kek kering?

    BalasPadam
  8. Saya mengikut setiap step resipi kek kukus dan tips yang puan berikan 100% dan hasilnya kek menjadi, sedap dan lembab. Pertama kali saya buat kek kukus untuk Kenduri Majlis Kesyukuran. Tetamu memuji dan ada yang minta 'tapau'. Terima kasih kepada puan yang berhati mulia, menurunkan ilmu dengan ikhlas. Saya telah lama mencari resipi bagi Kek Kukus dan saya terpaut dengan resipi yang puan berikan. Moga Allah memberkati puan sekeluarga, InsyaAllah. Amin.

    BalasPadam
  9. sedapnya.InsyaAllah akan buat dlm masa terdekat :)

    jemput singgah ye kawan2 ke www.sahabatsihatanda.wordpress.com

    BalasPadam
  10. Dah cuba...mmg sedap lembut jer..lembab..

    BalasPadam
  11. Nk try...mcm sedappp...x sabar nk carik bhn...

    BalasPadam
  12. Salam kak...dah try..menjadi gak..rasanya mcm pahit skit n masa di leraikan dari try banyak minyak di permukaan bawah..memang macam tu ke...

    BalasPadam
  13. Dah try smalam....nyum nyummm puas hati..sy buat separuh adunan sbb konon tkut x jadi hihihi

    BalasPadam
  14. Salam puan! Ive tried it and mmg sedap mA! My husband, mom and aunties and uncles loved it too! Thanks a lot for sharing!

    BalasPadam
  15. salam puan azie! nak tanya, ive cooked this twice and yes both times mmg sedan mA! tp why eh the top part tu ada parts yg very soft like yellowish while the rest cooked all till brown? and when i simpan dlm aluminium foil in a tupperware bila bukak after one or 2 days that part will have fungus grow on it. errk.. how do i avoid this soft part eh? and make it all brown on top? please help!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kena wap air tu. Tutup bekas dengan penutup atau foil.

      Padam
  16. Ada buat stock tak? Sy nak beli...call sy boleh 0193204007

    BalasPadam
  17. Salam puan.. kalau saya gunakan adunan n sukatan seperti diatas.. tetapi saya bahagikan dalm loyang2 yg lebih kecil.. berapa lama saya perlu kukus kek ni.. atau cara nak pastikan kek dah masak.. TQ sis :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila dah tak melekit di lidi atau tester, tandanya dah masak. Kalau kukus lagi lama, lagi tahan di simpan lama.

      Padam
  18. Assalam kak azie , loyang x perlu di lenser dgn majerin dan letak kertas minyak ke??

    BalasPadam
  19. mohon copy resepi, tqvm

    Sarah Nilda

    BalasPadam
  20. mohon syer resepi ye puan.. tq so much..

    BalasPadam
  21. 👍gonna use this recipe.. the kek looks delicious n moist. And the color also cantik.

    BalasPadam
  22. kak kita minta resepi ni ye. nampak terlalu sedap keknya. terima kasih ye kak

    BalasPadam
  23. Sy sedang mengukus ni..hrp2 menjadi la mcm kt gmbr tu..thanks share resepi.

    BalasPadam
  24. Terima kasih diatas perkongsian resepi kek buah lembap...ibu saya sudah pun mencuba dan sangat2 sedap.

    BalasPadam
  25. Sata dh buat...mmg sedaaappp sangat.tq for sharing

    BalasPadam
  26. Terima kasih krn berkongsi resepi yg sedap kak azie :)

    BalasPadam
  27. Salam..minta halal resepi ye..sy suka ambl resepi dr blog Akak.hr ni nk cuba kek buah lak..tq kak share resepi

    BalasPadam
  28. minta izin kongsi resepinya yer...termasuk resepi2 yg lain juga...tqvm

    BalasPadam
  29. Assalammualaikum..mohon share resepi ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nmpak sedap jer,mntak izin copy resepi ye,tqvm

      Padam
  30. Assalamualaikum Kak azie. Saya nak Tanya, cream of tar2 ni untuk APA yer? Kalau saya tak letak jadi tak kek buah saya? Tkasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Walm. Fungsi utk melembutkan. Boleh dptkannga dj kedai bakeri.

      Padam
  31. Dah lama cari resepi yg sedap.. Halal ye resepinya.. Mmg saya akan cuba!

    BalasPadam
  32. Tq resepi sis...halalkn ilmu yg dikongsi..ingt nk post pic kat sini x blh lak..

    BalasPadam
  33. Salam Kak Azie, saya dah cuba buat kek buah ikut resepi kak azie.. Ini kali ke 4 saya buat.. Harap2 kali ini moist.. Pertama kali saya buat menjadi, even tak letak cream of tar tar... Tapi kali kedua and ketiga saya buat separuh adunan jer.. Smua saya bahagikan dua bahan bahannya (serta kurangkan 50gm gula sbb suami ckp yg pertama kali buat agak manis).. Tetapi kek tidak selembab yg pertama kali saya buat.. Dan agak kering.. Kenapa yer.. Adakah di sebabkan oleh gula? Atau bila kita buat separuh sukatannya lain..
    Dan lagi satu, kalau nk nampak warna kek kelihatan gelap, kita masak gula sampai gelap yer?
    Thank You so much kak Azie..

    BalasPadam
  34. Assalam..Kak Azie.saya Zie.Nak tanye kak Azie...telur tu pukul sekejap kan .maksudnye sampai berbuih saje ke?tq

    BalasPadam
  35. Salam k.azie. nk tnya,boleh kek kek kukus ni dikukus 2 layer pengukus serentak? Sy risau layer kat atas tak brp masak plak.

    Tq k.azie

    BalasPadam
  36. K.azie ni kencing kuat lah...saya dah try da resepi ni..pahit...x sedap..mcm rasa taik anjing...buat malu je dgn kawan2 saya yg datang melihat serta menjadi tukang rasa setelah dipaksa menjadi perasa...membazir duit aku je beli bahan2 semua...ko ganti balik duit aku kak azie...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pahit sebab awak dah hanguskan gula tu sampai jd arang..itu yg rasa pahit

      Padam
    2. Memang ada orang macam si Abdul Hadi ni. Bila sendiri buat silap, salahkan orang, salahkan resepi. Saya pun pernah buat masakan tak menjadi. Tapi tak pernah pulak saya menyalahkan orang. Apa lagi nak minta ganti rugi. Macam lah dia beli dan bayar resepi pada saya.

      Padam
    3. jangan salahkan resepi.mungkin salah kita sendiri.tak teliti satu satu arahan.Zie sendiri first time buat jadi.Bila buat yg kedua kering pulak.Kenapa ye kak zie.Adakah sebab zie guna whisk semasa gaul tepung.Zie tak guna senduk kayu.Maceh kak azie.

      Padam
  37. Salam kak..sy mohon untuk buat jual guna resepi akk.

    BalasPadam
  38. Tqvm Azie. Cuma kak 1/2 adunan ja

    BalasPadam
  39. Assalamualaikum. Boleh ke kalau sy pakai resepi ni tapi sy bakar guna kaedah waterbath tu?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kek ini perlu dibakar dalam masa yg lama menggunakan api kukusan yg kuat. Berapa kali utk kita menambah air dalam oven? Nasihat saya kukus secara konvensional

      Padam
  40. Alhamdulillah dan terima kasih..semalam baru buat ..terus jadi..terima kasih ye resepinya...

    BalasPadam
  41. Mula2 buat sebab kawan rekemen. Memang menjadi. I rendam mixed fruit in orange juice smalamam. Tambah kacang macadamia, memang menjadi. Sekarang, setiap 2 weeks before any perayaan, I memang dah buah kek ni.Thanks Azie for recipe.

    BalasPadam
  42. Saya belajar masak melalui resepi cik Azie..semua yg cik Azie turunkn semua menjadi..terbaik cik azie.

    BalasPadam
  43. Pn. Azie, resepi puan ini sangat bagus. Terima kasih banyak-banyak. Jika guna PC Noxxa macamana nak set time dan mode utk kukus fruit cake receipe puan ini?

    BalasPadam
  44. Assalammualaikum Kak azie. Sejak terjumpa resepi ni tahun 2015, pertama Kali buat memang menjadi..semua orang cakap sedap..lepas tu saya teruskan buat cuma waktu perayaan je lah hehe bila orang tanya resepi saya gtau ambil dekat blog ni..terima kasih resepi tersebut ;)

    BalasPadam
  45. Assalam kak azie..minta izin share resipi ye.minta dihalalkn,mudahan2 menjadi.amin

    BalasPadam
  46. Assalamualaikum.. Sy dah cuba resipi.. Terbaik.. Penggunaan 600g sugar mmg dah cun rasa dia.. Rupanya guna essence rose lg naik bau dia.. Anak2 mmg tunggu je depan steamer tu

    BalasPadam
  47. Assalamualaikum kak.. mohon halalkn ye resepi sy nk try buat harini hihi

    BalasPadam
  48. Saya dah buat.menjadi dan sedap. Terima kasih share resepi

    BalasPadam
  49. saya ambil perkongsian dari cikpuan punya website dan para pengomen semua sahaja lain2 tiada terima kasih.

    BalasPadam
  50. dah buat semalam.. jadi.. sedap sangat.. terima kasih kak azie utk resepi ❤️

    BalasPadam
  51. Mohon shared resepi,mintak halal..sy dh cuba..jd,dr xsuka mkn kek buah,jd suka plk hee.

    BalasPadam
  52. Sy dh cuba,jd..sdp.. dulu xsuke kek nie, dh try sdp.. mintak halal resepi. Terima ksh shared resepi

    BalasPadam
  53. Salam kak azie.. Saya suka guna resepi dari blog kak azie.. Byk dah sy try alhamdullilah semua menjadi.. Ingat arini nak try kek buah ni pulak.. Halalkan resepi yang kak azie bagi ni ye.. Saya banyak buat jual.. Semoga kak azie dimurahkan rezeki & diberi kesihatan yang berpanjangan..

    BalasPadam
  54. Assalamualaikum Puan. Saya tak pernah cuba cara masak buah untuk kek kukus yg biasa saya buat. Hari ini terketuk hati ini nak guna kaedah Puan. Sekarang kelihatan elok, sedang di kukus. Semoga segalanya di permudahkan Nya. Saya akan report balik setelah ianya masak. Tkaseh
    Puan.

    BalasPadam
  55. Alhamdulillah JADIIIIII. Yes....thnks thnks sooo much.

    BalasPadam
  56. guna butter brand apa ya kak?

    BalasPadam