Iklan

Iklan Nuffnang

14 Mar 2014

Blueberries Cheese Tart Nelly







Sebelum saya menulis berkenaan Blueberries Cheese Tart, terlebih dahulu saya ingin kongsikan satu hadis yang diambil dari Kuliah Zohor yang disampaikan oleh Ustaz Ibrahim Muhammad iaitu hadis diriwayatkan oleh Bukhari Muslim, Rasulullah bersabda beberapa perkara perlu dilakukan apabila masuk gelap malam. Iaitu apabila masuk maghrib, hingga masuk waktu Isyak hendaklah:

1. tahan lah anak anak kamu dari keluar rumah kerana ketika itu, syaitan berkeliaran. Apabila berlalu seketika dari malam, iaitu masuk Isyak, gangguan syaitan pun hilang. 

2. tutup pintu rumah dengan menyebut nama Allah dengan membaca Bismillah semasa menutupnya. Kerana syaitan tak dapat membuka pintu yang terkunci dengan nama Allah. Jadi Syaitan tak dapat tidur dalam rumah kita. Kalau rumah kita menjadi tempat tidur syaitan, kita akan jadi malas nak bangun solat dan berbuat amal soleh
3. Ikat mulut bekas air kamu dengan membaca Bismillah.
4. Tutup bekas bekas kamu seperti periuk walau dengan meletak sesuatu dengan baca Bismillah. Di sini, kita dikatakan perlu menutup bekas makanan seperti periuk dsb supaya tidak terdedah tanpa ditutup.

Semoga perkongsian ringkas di atas dapat memberi manafaat kepada kita semua. Sesungguhnya seorang muslim perlu mengamalkan hadis dan sunnah Rasulullah. Sekarang kita tengok Blueberries Cheese Tart yang disediakan oleh Nelly untuk dibawa ke pejabat. Kalau sebelum ini, Nana menyediakannya di SINI. Cuma bezanya kerana Nelly menggunakan ready made tart shell.




Jom tanpa lengahkan masa, boleh tengok resepinya di bawah. Jadi kalau tak mahu mencari entri sebelumnya, boleh jer salin resepi di bawah yang merupakan kegemaran semua anak anak kami....




Blueberries Cheese Tart
Oleh: Azie Kitchen
Menghasilkan: 24 biji 

Pastri:
100 gram butter (salted)
75 gram gula halus
200 gram tepung gandum
1 biji telur 
1/2 sk esen vanila

Putar butter dengan gula sehingga sebati. Masukkan telur serta esen vanilla dan putar lagi sehingga sebati.  Masukkan tepung dan digaul rata sehingga menjadi doh.

Bulat bulatkan doh dan tekan di atas acuan tart. Cucuk dengan garfu utk mengeluarkan udara. Acuan tak perlu di gris. 

Bakar pada suhu 160C selama 20 minit atau sehingga keperangan. Keluarkan dari acuan dan pastikan tart shell benar benar sejuk, baru dimasukkan blueberries filling. 

Nota:
Kalau menggunakan acuan, boleh ratakan permukaan tepi dengan pisau.

Tart shell boleh disediakan awal awal dan dimasukkan dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti ais untuk tahan lama.


Cream Cheese Filling:
250gram cream cheese- lembut
20gram butter (salted)- lembut
60 gram gula kaster
1 biji telur 

Putar cheese, butter dan gula sehingga kembang dan berkilat. Masukkan telur dan putar hingga sebati.

Sudukan blueberries ke dalam pastri tart yang telah dibakar tadi. Kemudian tuang adunan cheese atas blueberries hingga menutupi bahagian filling dalam pastri.

Buat pattern dengan melorek menggunakan toothpick. Bakar pada suhu 160C selama 10 minit

Angkat dan boleh dihidangkan.  Sedap dimakan sejuk, jadi boleh di simpan di dalam peti sejuk seketika.


3 comments:

  1. Assalamualaikum.. kak, nak tanya la. Macam mana nak kasi cheese atas tart tu cantik ye? Maksud saya, die jadi licin je. Sebab, bile saya buat, cheese tu jadi merekah bila masak. tak tahu kat mana silapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm. Mungkin terlebih masak atau oven terlebih panas

      Delete
  2. ASSALAMUALAIKUM..nk tnya knp bile buat cheese tart ni dye pnyer cheese xbrape naik atau gebu

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi komen. Ianya sangat dihargai.
Sekiranya anda telah mencuba resepi di sini, sudi kiranya dapat memberikan link entri untuk rujukan pembaca lain.

Kepada non blogger yang tiada akaun, sudilah menulis nama atau nama ringkas di bawah komen anda. Tak mesra lah nak panggil Cik/Puan Anonymous, kan.