Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Widget HTML #1

JJCM Ikan Patin Masak Tempoyak Di Temerloh


  




Pada cuti hujung minggu yang panjang sempena cuti Thaipusam, saya mengajak hubby jalan jalan ke Temerloh. Perjalanan balik hari adalah untuk tujuan makan tengahari berlaukkan Ikan Patin di Temerloh. Semua anak anak tak mahu ikut, cuma Aween sahaja. Saya memang dah lama teringat nak makan ikan patin Temerloh yang sangat femes. Perjalanan memakan masa 1 jam setengah.  Saya mencari kedai papan bersebelah stesyen minyak BHP Paya Pulai seperti yang disarankan oleh kawan facebook Mazilah Siron. Dikatakan makanan di sini sedap dan Sultan Pahang juga pernah singgah makan di kedai ini.








Ketika sampai, dah banyak lauk pauk yang habis termasuklah ayam goreng yang diminta oleh Aween. Kami memesan selain Masak Tempoyak Patin juga ulam yang dicicah sambal tempoyak, taugeh kepala besar goreng, sotong dan ikan goreng. Saya tanya harga siap siap sebelum memesan setelah membaca pengalaman orang yang terpaksa membayar beratus ratus untuk hidangan makan tengahari.





Best betul lah tempoyak ini walaupun ianya menggunakan cili padi tapi selamba jer saya makan. Walaupun pedas menyengit tapi sangat sedap. Ada juga saya jumpa isi ikan di dalam sambal tu. Tempoyaknya memang tempoyak baru kerana masih terasa kemanisannya. Siapalah boleh kongsikan resepi menyediakan sambal ini ya. Saya boleh mengagak bahan bahan yang digunakan seperti cili padi, garam dan isi ikan jer kot.





Selepas itu, kami pusing pusing bandar sambil mencari Ikan Patin hidup untuk dibawa balik di Jalan Triang. Singgah jap beli  buah nangka madu yang memang kegemaran saya untuk dimakan di dalam perjalanan. Semasa di sini, ternampaklah gerai Pak Usop yang juga sangat femes dengan masakan Ikan Patin yang sedap. Di gerai menjual ikan patin hidup, hubby memilih 2 ekor ikan patin yang terus dipotong dan dibersihkan. Aduhaai, hidup hidup dipotong. Memang tak ada ikan patin liar, cuma ada ikan patin sangkar yang dibela di tepi sungai. Nampak sangat berbeza ikan patin sangkar dengan ikan patin buah di rumah kami. Mengikut kata mak cik di kedai makan S.Z Rahmah, ikan patin liar ori bermata sangat kecik dan memang susah untuk ditemui. Harga sekilo boleh mencecah RM100. 






Dalam perjalanan balik, singgah makan durian Musang King di tepi lebuhraya. Aween dengan hubby tak mahu makan. Jadi saya makan sebiji sorang sorang. Sedap dan sangat berlemak. Sebiji ada 6 ulas sahaja. Berbaloi hubby membayar RM20. Terima kasih tidak terhingga pada hubby sanggup berbuat apa sahaja untuk mengembirakan saya. 







Azie
Azie Selamat datang ke blog Azie Kitchen. Saya seorang isteri dan ibu bekerjaya yang punya minat mencuba resepi masakan bila punya kelapangan masa. Ingin berkongsi resepi yang diperolehi dari kawan kawan atau dari blog blog yang telah dicuba. Saya ingin mengisi masa dengan melakukan sesuatu yang boleh memberi manafaat yang berpanjangan samada di dunia dan juga akhirat. Saya akan memaparkan pengalaman sendiri dalam kehidupan seharian saya di dalam bab masak memasak. Semua GAMBAR adalah HAK CIPTA TERPELIHARA! Harap minta izin terlebih dahulu jika ingin mengambil atau menggunakan gambar gambar di dalam blog ini. Sebarang komen atau pandangan, amat dialu alukan. Sekian terima kasih.

14 ulasan for "JJCM Ikan Patin Masak Tempoyak Di Temerloh "

  1. sedapnya ikan patin!!!paling suka!!!meleleh lah kak!!!

    BalasPadam
  2. salam..
    sy asal dr temerloh ..skang dok kl..kalau mak sy buat..dia blender cili api..cili besar n tempoyak sekali..pastu air yg mendidih msukkan bahan ni..bru lah isi asam kping ..bunga kantan ..org pahang tk pakai bawang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Anis. Tapi saya dpt komen yg resepi asli Pahang tak guna bunga kantan, hanya daun kesum sahaja.

      Padam
  3. leh try mana2 kan..apapon kak azie..mmg ikan patin i like sgt2!!sy slalu wat masak patin cara simple je..cara kelantan..nih nk lah try cara akk plak...sb kami suami isteri mmg suke ikan masak mcm ni!!!

    BalasPadam
  4. sedapnya durian...kesukaan sy tu.

    BalasPadam
  5. Phg ade byk resepi ngikut daerah...cara lipis masuk bawang kecik rsenye...tp klu temeloh mmg xde letak bwg...simple je resepinyer tp sedap ngat wei....hehe

    BalasPadam
  6. Baru makan tengahari tadi. Ummm mmng sedap walaupun sedikit pedas.

    BalasPadam
  7. Sz rahmah restaurant hanya beberapa meter sahaja dari homestay villabaity http://www.villabaity.blogspot.com

    BalasPadam
  8. Tq kak..sy baru je masak patin tempoyak hasil dari resepi akk.. sedap terangkat! Wlaupon first time buat hehe..

    BalasPadam
  9. mcm best je ikan patin msk tempoyak nie..xpernah cuba lg..brape jam perjlanan dr s.alam ke temerloh..?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dalam 1 jam perjalanan. Makan di restoran Rahmah, 800 meter dari traffic light Hospital Termerloh, lagi sedap

      Padam
  10. baru cuba tghari tadi parin tempoyak di sz rahmah...rasa everage je... tapi harga..emm hotel 5*****. no hard feeling pls.. munkin bukan selera saya kot...

    BalasPadam